Een tijdje geleden ging Nullam in charmant gezelschap op citytrip en werkbezoek naar Parma, één mooie en compacte stad in Noord-Italië. Parma is een provinciestad in Emilia-Romagna van ongeveer 190.000 inwoners en haalt zijn bekendheid vooral van de Parmezaanse kaas en de Prosciutto di Parma. Maar daarover zullen we het in een volgend artikel hebben. Parma is echter ook een stad met mooie gebouwen en bezienswaardigheden en vele leuke straatjes met winkels, boetieks en markten. En dat aspekt is een beetje te weinig gekend bij het grote publiek.
Een wandeling door Parma
Parma werd eeuwen geleden geregeerd door de Farneses, die regeerden met grandeur. Die rijkdom zie je terug in een aantal paleizen en theaters die ze lieten bouwen. Daarnaast zie je ook de invloeden van Marie Louise, de dochter van de Oostenrijkse keizer en tweede vrouw van Napoleon. Toen Napoleon Bonaparte naar Elba was verbannen, bleef de ex-keizerin van Frankrijk, tevens groothertogin van Parma, de stad besturen – tot haar dood in 1847. Ook zij had de hand in een aantal mooie gebouwen.
We beginnen onze toer door Parma, aan de mooie Fontana Di Barriera Repubblica, aan het begin van de Strada della Repubblica. Deze monumentale fontein met het mooie spel van water en licht werd pas gerestaureerd en is een symbool van de wedergeboorte van deze historische stad.
Vanaf de fontein volgen we de Strada della Repubblica, richting centrum van de stad. We passeren de mooie San Sepolchro kerk, om dan 100 meter verder rechts af te slaan in de Strada Aurelio Saffi. Na 50 meter gaan we links de Borgo del Correggio in. In dit mooie straatje vind je hele kleine, smalle huisjes (zie foto hieronder) in allerlei mooie kleuren. Mooi, maar helaas onbetaalbaar.
Aan het einde van dit straatje komen we op de Piazzale San Giovanni, en zijn we aan de achterkant van de Cattedrale di Parma beland. Ondertussen zijn we weeral enkel mooie paleizen gepasseerd.
Piazza del Duomo
De buitenkant van deze kathedraal gelegen aan de Piazza del Duomo is ronduit indrukwekkend. Maar ook de binnenkant is spectaculair met mooie muur- en plafondschilderingen van Corregio. Zeker een bezoek waard, maar neem een duo ticket, zodat je ook de ernaast gelegen mooie doopkapel (baptisterium) kan meenemen. De Battistero di Parma valt op door zijn zeshoekige vorm. Binnen vind je vele gallerijen met schilderijen en fresco’s uit de Middeleeuwen en Renaissance. Prachtig bouwwerk met byzantijns interieur. Een hoogtepunt!
Rechtover de kathedraal staat het bischoppelijk paleis (Vescovada), gebouwd in de 11de eeuw.
We zetten onze weg verder richting Piazza della Pace, via de Strada Duomo, en passeren ontelbare winkeltjes, cafés en restaurantjes. Ga zeker eens binnen in het oude postgebouw in de Via Carlo Pisacane. Ongelofelijk mooie lokettenzaal.
Piazza della Pace
Een beetje verder kom je op de Strada G. Garibaldi, met recht voor je het Piazza della Pace en het bombastische Monumento al Partigiano. Rechtvoor je uit ligt het prachtige teatro Farnese en het Palazzo Ducale, met net daarvoor het Monumento a Giuseppe Verdi, geboren in Parma.
Hier ben je gerust enkele uren kwijt want je hebt er ook het mooie Palazzo della Pilotta, een gigantisch complex met daarin een historische bibliotheek, een archeologisch museum en de nationale gallerij voor schilderkunst. Een must see!
Vandaar uit vervolgen we onze weg via de Strada G. Garibaldi. Onder weg komen we nog het statige operagebouw tegen en de mooie Basilica di Santa Maria della Steccata (Mooie fresco’s van Parmigianino en zijn tijdgenoten). Aan de hoek met de Strada Giuseppe Mazzini slaan we links af, richting de Piazza Giuseppe Garibaldi (Indien je rechts afslaat kom je langs enkele mooie boetieks).
Giuseppe Garibaldi
Centraal op dit plein staat het mooie Monumento a Giuseppe Garibaldi. Ik denk dat alle Italiaanse steden wel een straat of een plein of een monument hebben, maar dit is wel één van de mooiste die ik al gezien heb. De Piazza Giuseppe Garibaldi is eigenlijk een centrale plaats van waaruit je Parma kan verkennen, omdat zowat alle straten hier op uitkomen. In het Toerismebureau van de stad Parma kan je bijvoorbeeld ook je bezoeken aan de bedrijven waar Parmezaanse kaas of Parmaham wordt gemaakt. Ben je moe van het rondkuieren, probeer dan een tafeltje te vinden op het plein en geniet er van een aperitivo met wat lekkere Prosciutto di Parma. En geef je ogen de kost!
Strada Luigi Carlo Farini
Heb je nog wat energie over of wil je lunchen of dineren, dan raad ik je aan om het kleine straatje, rechtover het standbeeld, in te wandelen. De Strada Luigi Carlo Farini is een heel druk maar gezellig straatje met talrijke winkels, Cremeria’s, restaurants en cafés. Niet te missen zijn onder andere de wijnbar Tabarro, La Prosciutteria met zijn ontelbare delicatessen, en mijn favoriet de Enoteca Fontana, een wijnbar met een grote keuze aan lekkere maar betaalbare wijnen.
Tot zover een beknopt verslag over mijn bezoek aan Parma en zijn bezienswaardigheden. Maar het hoofddoel van mijn bezoek was natuurlijk het Festival del Prosciutto di Parma, een culinaire hoogmis. Maar daarover later meer.
NM.
© 2017 – 2021, Nullam Microwaveum Food & Drinks. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.