Landcommanderij Alden Biesen (Limburg)

Tijdens de Covid-19 lockdown besefte ik dat ons kleine landje heel wat te bieden heeft en dat ik op heel wat interessante plekken in België nooit was geweest. Toen ik klein was had ik natuurlijk wel gelezen en gehoord over ridders en de kruistochten, zonder er veel over te weten. En zo ontstond het idee voor een bezoek aan Alden Biezen in de provincie Limburg,

Alden Biesen

De geschiedenis van de imposante Landcommanderij Alden Biesen gaat terug tot de kruistochten in de dertiende eeuw. Dappere ridders richtten toen de Duitse Orde op. In het kasteel woonde eeuwenlang de landcommandeur: een machtig man die aan het hoofd stond van de balije Biesen. Een balije is een riddergenootschap en verenigt een aantal commanderijen.

De Duitse orde

De Duitse orde was een geestelijke ridderorde die ontstond in de nadagen van de Derde Kruistocht (1189-1192). Ze wordt ook wel de Teutoonse ridders genoemd en ontstonden naast de Tempeliers en de Hospitaalridders als derde geestelijke militaire ridderorde. Het waren ridders uit het Duitse Rijk, waartoe in de middeleeuwen ook de Nederlanden en Bourgondië behoorden. Deze ridders waren de soldaten van Christus, die het geloof met de wapens wilden verdedigen en verbreiden.

Alden Biesen, een waterburcht is één van de grootste kasteeldomeinen van Europa. De historische gebouwen en de prachtige Engelse en Franse  tuinen zijn een bezoek meer dan waard. En het meeste van het domein is gratis te bezoeken, maar de waterburcht met het gerestaureerde appartement van de landcommandeur is enkel te bezoeken met gids of tijdens een tijdelijke tentoonstelling.

Voor meer foto’s, zie de slideshow hieronder

Praktische Info

Kasteelstraat 6
3740 Bilzen

https://www.alden-biesen.be/

NM.

© 2023, Nullam Microwaveum Food & Drinks. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.