Kikkoman sojasaus, hét ingrediënt voor dat tikkeltje meer in elk gerecht!
Wist je dat soep nog beter op smaak kan worden gebracht met Kikkoman sojasaus? Of dat je pasta kan koken in water met sojasaus? Je kan Kikkoman sojasaus in verrassend veel gerechten integreren om zowel je gasten als jezelf te verwennen. Zeg nu zelf, wie wil er ’s avonds niet lekker genieten van een zelfbereide maaltijd? Toch is het vaak een uitdaging om elke dag inspiratie te vinden voor een gezond en toch verrassend avondmaal. Kikkoman sojasaus toevoegen aan je bereiding is een eenvoudige stap naar een gerecht met dat tikkeltje extra. En onderaan dit artikel kan je een recept van mi-cuit van gelakte zalm met Kikkoman sojasaus vinden.
Samen met Kikkoman ‘umami’ ervaren
Kikkoman sojasaus ontstaat uit een natuurlijke fermentatie van ongeveer zes maanden. Al meer dan 300 jaar wordt deze saus volgens traditioneel Japans bereid, op basis van vier zuivere ingrediënten: sojabonen, tarwekorrels, water en zout.
Er wordt bovendien geen gebruik gemaakt van kleurstoffen, bewaarmiddelen of smaakversterkers. Dit alles leidt tot de ‘umami’-ervaring, ook wel gekend als de vijfde smaakdimensie. Het Japanse Keizerlijk Hof weet wel het een en ander af van umami en riep Kikkoman dan uit tot hofleverancier.
We zijn ons steeds bewuster van onze levensstijl en doen dagelijks ons best om gezonde alternatieven voor de dag te brengen. Ook Kikkoman wil hierbij helpen. Het is belangrijk om de zoutconsumptie te matigen. Toch hoef je niet aan smaak in te boeten. Het gebruik van Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus in plaats van zout, zorgt voor een daling van 40% in het zoutgebruik.
Creatief koken voor elke gelegenheid
We hoeven niet te wachten op het Chinese Nieuwjaar om de Kikkoman sojasaus uit de kast te halen. Ook voor dagdagelijkse maaltijden kan deze sojasaus gebruikt worden, om net dat tikkeltje je ne sais quoi toe te voegen aan elk gerecht.
Natuurlijk is het Chinese Nieuwjaar (8 februari 2016) wel de uitgelezen kans om de Aziatische keuken helemaal te verkennen. Traditioneel wordt de keukengod tijdens het Chinese Nieuwjaar vereerd. Het jaar van de aap kan feestelijk worden ingezet met bijvoorbeeld een heerlijke sushischotel of varkensbrochettes Yakitori. Hier kan de natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman niet ontbreken.
Sojasaus, woksaus en Yakitori
De Kikkoman sojasaus fungeert als smaakmaker in de dagelijkse keuken. Dit is de smaakmaker bij uitstek. Deze gefermenteerde sojasaus wordt gekenmerkt door zijn amberkleurige, maar ook transparante kleur en een uniek aroma. Voeg deze saus ook eens toe aan een Italiaanse pasta, Amerikaanse hamburgers of … in het dessert!
Heb je weinig tijd maar wil je toch een gezonde maaltijd bereiden? Dan is een wokmaaltijd het antwoord! Je bekomt al snel een lekkere gezonde maaltijd door gewoon wat seizoensgroenten te snijden te roerbakken in de wok. Kikkoman woksaus zorgt voor de extra touch. De woksaus is een milde versie van de klassieke, natuurlijk gefermenteerde sojasaus.
Heb je meer zin in een smaakvolle topping of marinade voor je vlees, kip, vis of groenten? Dan is de Kikkoman Yakitori wat je nodig hebt. Ook deze saus is gebaseerd op de klassieke, natuurlijk gefermenteerde sojasaus, maar dan met een dikkere textuur en een zoetere smaak.
Heb je de smaak te pakken en wil je niets liever dan je kookschort aantrekken? Kom je nog ideeën te kort? Lees dan zeker de inspirerende recepten van Kikkoman!
Aanbevolen verkoopprijs Sojasaus 250ml: €4,09
Aanbevolen verkoopprijs Woksaus en Yakitori 250ml: €4,45
Mi-cuit van gelakte zalm
Als feestelijk voorgerecht kozen we voor een stukje zalm, dat we even laten rusten in een Japanse lak en dat we slechts een paar sekonden zullen aanbakken en dan nog even laten verder garen en karameliseren in de laksaus, zodat we een mi-cuit (halfgebakken) effect krijgen. Dit levert een zeer interessante textuur op. Succes gewaarborgd. We kozen voor de afwerking rauwe groeten die we even laten marineren en dan overgieten met een lepeltje Japanse dressing. Daar boven komt de kort aangestoofde lamsoor met daarop de mi-cuit van zalm en wat wakame.
Lamsoor kan je gemakkelijk bij ons in de winkel vinden want de plant (ook gekend als zeeaster) komt uit gebieden die onderhevig zijn aan getijden en dus overstroomd worden met zeewater. Lamsoor moet je dus niet gaan zouten want de groente kan al redelijk zout zijn. De bladeren zijn normaal felgroen, maar ze kunnen een grijze schijn krijgen, doordat ze het zout uitscheiden.
Heb je sommige ingrediënten niet in huis, geen probleem, we geven je wat alternatieven mee.
Wat heb je nodig ? voor 4 personen
- 4 stukken zalm
- 1 EL (witte) geroosterde sesamezaadjes
- 1 EL groene geroosterde sesamzaadjes (wasabi)
- 2 EL Kikkoman sojasaus
- 2 EL mirin
- 2 EL honing
- 1 EL sap van yuzu (of limoensap)
- Wafu dressing
- shichimi togarashi (of chilipoeder of piment d’Espelette)
- Radijzen
- Komkommer of courgette
- Lamsoor
- Wakame (zeewier)
Hoe maak je het?
Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot te kleuren en hun aroma loslaten. Haal uit de pan en zet even weg.
Snij met een mandoline dunne schijven van de komkommer of de courgette. Snij ook de radijzen in de lengte in fijne strips. Leg alles in een glazen of keramieken schotel en marineer deze kort in een mengsel van witte zijn, witte azijn en een snuifje zout. Haal uit de kom en laat uitlekken.
We maken de lak voor de zalm door de sojasaus, de mirin, de honing, het sap van yuzu en een beetje piment (shichimi togarashi) in een kommetje te mengen.
Versier de borden met een een paar strips gemarineerde komkommer of courgette en schik er ook de radijzen bij. Giet er een klein lepeltje wafu dressing over.
We gaan de eerst de lamsoor klaarmaken. Verwijder eerst de stengels van de lamsoor, spoel deze even en laat de drogen. Gewoon in de pan kort aanstoven in een klein beetje boter (eventueel met een fijn gesnipperde sjalot en een klein scheutje witte wijnazijn). Verdeel de lamsoor over de borden en schik deze op de strips komkommer or courgette.
Kruid de stukken zalm met peper en zout en bak deze heel snel in sesamolie in een zeer hete pan, slechte enkele seconden per kant. Haal uit de pan en leg op keukenpapier. Giet het overtollige vet uit de pan weg en giet de lak in de pan. Laat deze enkele seconden karameliseren, zet het vuur af en leg de stukken zalm in de pan. Maak een draaiende beweging met de pan zodat de lak de stukken zalm bedekt. Haal de zalm uit de pan en serveer onmiddellijk op de groenten.
Bestrooi met de sesamzaadjes, schik er een beetje wakame over en dien op.
NM.
© 2016, Nullam Microwaveum Food & Drinks. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.