Isle of Raasay Hebridean Single Malt Whisky

Raasay

Het eiland Raasay ligt in de Highlands in Schotland, tussen het eiland Skye (25 minuten met de ferry) en het vasteland van Schotland. Het wordt gescheiden van Skye door de Sound of Raasay en van Applecross door de Inner Sound.

En daarmee zijn we in de Hebriden beland, een uitgestrekte groep eilanden voor de westkust van Schotland. De groep bestaat uit ongeveer 500 eilanden waarvan er slechts 100 bewoond worden. De grootste eilanden zijn Lewis en Skye.

Ik ben er zelf nog niet geweest maar het staat op mijn lijst. Raasay – Ratharsair in het Gaelic – betekent eiland van de reeën. Ondanks zijn bescheiden omvang is het een van de meest geologisch diverse landmassa’s ter wereld. Van glooiende heuvels tot inheemse bossen en afgelegen stranden, dit alles kan je vinden op Raasay.

Isle of Raasay distillery

Van dit kleine eilandje komt één van de beste whiskies die ik de laatste jaren geproefd hebt, dankzij een tip van een collega. De distilleerderij Isle of Raasay – gebouwd in 2016 – die deze single malt maakt zegt dat ze de eerste legale distilleerderij op het eiland zijn. Deze illegale activiteit is logisch want Raasay is verafgelegen en moeilijk bereikbaar.

Naast de Single Malt maken ze ook een heel lekkere Isle of Raasay Gin, maar daar hebben we het in een ander artikel over.

Isle of Raasay Tasting Notes

Deze single malt is een jonge whisky – 3 jaar – met een ABV van 46,4%, gebotteld in 2021.

Twee Isle of Raasay-spirits – een geturfde en een ongeturfde – worden afzonderlijk gerijpt in first-fill Rye-whisky, nieuwe Chinkapin-eik en first-fill Bordeaux-rode wijnvaten. Ze gebruiken water uit hun eigen bron Tobar na Ba Bàine, de bron van de bleke koe.

Wanneer je whisky’s van nieuwe distilleerderijen proeft, besef je dat whisky maken tijd kost en nieuwe distilleerderijen die tijd ook nodig hebben. Ik bedoel daar helemaal niets negatief mee, enkel dat er altijd een leercurve is. Maar dat is ook het leuke aan whisky proeven, het verveelt nooit. Daarenboven hebben ze actieve vaten gebruikt, dat maakt dat de spirit soms iets meer tijd nodig heeft om te ontspannen, te settelen. Jonge whisky – single malt in progress – moet je als dusdanig beoordelen en niet gaan vergelijken met gevestigde waarden in dezelfde categorie. Deze whisky is jong, maar helemaal niet slecht en biedt een mooi vooruitzicht naar toekomstige bottelingen.

De combinatie geturfd en bosvruchten werkt. Isle of Raasay heeft een turfachtige neus, die het midden houdt tussen de medicinale, zwaar geturfde en mos. De earthy notes – aarde – en zeezout en bosvruchten maken de neus compleet.

In de mond is de single malt in het begin zoet en soepel. Dan wordt de Raasay mineraal, licht wasachtig en kruidig. De kruidigheid, afkomstig van de Chinkapin-vaten, is aanwezig en er is ook een lichte peperigheid in de mond die het smaakprofiel afrondt.

Vrij korte tot middellange afdronk, met een lichte, fruitige en romige zoetheid en een subtiel rookspoor, dat vrij snel verdwijnt.

Toch wil je blijven proeven. Ik ben echt onder de indruk van deze jonge whisky. Isle of Raasay is in de gaten te houden!

NM.

© 2022, Nullam Microwaveum Food & Drinks. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.