Le Soixante-Quinze of 75
Vandaag een cocktail die ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog en genoemd werd naar een kanon uit diezelfde oorlog. De Soixante-Quinze was een 75 mm howitzer kanon, gebruikt in de Eerste Wereldoorlog door de Franse artillerie. Dit kanon gaf niet alleen een enorme knal, maar het miste ook bijna nooit zijn doel, een beetje zoals deze sterke cocktail. De 75 is net zoals de “Between the Sheets” een creatie van Harry MacElhone, de barman van Harry’s New York Bar in Parijs. De Soixante-Quinze stond er voor het eerst op de kaart in 1915 en was een populaire cocktail bij de Franse en Amerikaanse piloten uit WOI, en bij Ernest Hemingway en zijn vrienden.
De originele Soixante-Quinze (cognac of gin, citroensap, siroop en champagne) publiceerden we vroeger al (klik hier voor het artikel).
De versie met bloedappelsienen
Vandaag een alternatieve versie, die ik persoonlijk hééééél graag drink. Een French 75 met bloedappelsien. In tegenstelling tot de redelijk zoete navels smaken bloedappelsienen ietwat zurig, wat voor mij het sap veel lekkerder maakt. Daarnaast zijn bloedappelsienen zeer gezond wegens de uitzonderlijk krachtige anti-oxidantia die ze bevatten en de grote hoeveelheden vitamine C.
Wat heb je nodig?
- 60 ml London Dry Gin gin
- 90 ml sap van bloedappelsienen
- 1/2 barlepel of 10 ml suikersiroop
- Prosecco of Champagne
Hoe maak je het?
Giet de gin, het bloedsinaasappelsap en de honing in een cocktailshaker. Voeg een handvol ijsblokken toe en schud goed tot het koud is. Zeef in twee champagnefluiten of coupettes en top af met gekoelde champagne of prosecco. Garneer met een schijfje bloedsinaasappel of een stukje schil.
NM.
© 2020, Nullam Microwaveum Food & Drinks. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.