Plougrescant (Bretagne)

Bij de middeleeuwse stad Tréguier verdwaalt stroomafwaarts de Jaudy in een riviermonding bezaaid met kleine eilandjes. De linkeroever grenst aan het schiereiland Plougrescant. Het land rukt langzaam op richting Kanaal, in een mooi lappendeken van akkers, heide en bossen, afgewisseld met geweldige granieten schoorstenen.

Plougrescant is een kustplaats van de Côtes d’Armor in Bretagne, op 20 km ten noordoosten van Lannion en op 20 km ten oosten van Perros-Guirec. Met een ruige kustlijn, bezaaid met granieten rotsen, is dit het meest noordelijke punt van Bretagne. De ongerepte schoonheid van deze ruige kustlijn is historisch erfgoed.

Plougrescant met net iets meer dan 1300 inwoners heeft internationale bekendheid dankzij het huis van Castel Meur, dat lijkt vast te zitten tussen twee granieten rotsen. Het huis, gebouwd in 1861, was het slachtoffer van vele opdringerige toeristen. Gelukkig voor de bewoners is de toegang nu verboden.

Een beetje verder dan Castel Meur, op de Pointe du Château, aan het uiteinde van het schiereiland, kijk je uit over de grillige kustlijn en een lappendeken van eilanden. Mooie wandeling trouwens.

Bezoek Armorik Single Malt Whisky (Lannion)

Toen ik in de buurt was bracht ik een bezoek aan de Warenghem distillerie in Lannion (departement Côtes-d’Armor – Bretagne). Het zou zonde geweest zijn om deze destilleerderij niet te bezoeken. Het was een geweldige rondleiding, tasting en met deskundige uitleg. De Bretoense single malt whisky moet zeker niet onderdoen voor andere grote namen uit Schotland.

Op reis in eigen land: Wijnkasteel Genoels-Elderen

Genoels-Elderen

Wijnkasteel GenoelsElderen is met zijn 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in het land. Gelegen tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan in de gemeente Riemst, ligt het enige wijnkasteel van België. Geen toeval, aangezien de Romeinen reeds wijngaarden hadden in deze streek. Mocht je tijdens komende vakantie niet weten wat gedaan, ga dan zeker eens langs want je kan dit prachtige wijndomein bezoeken. Je kan er mooie wandelingen door het domein maken en natuurlijk ook de verschillende wijnen proeven en kopen.

Praktische Info Wijnkasteel Genoels-Elderen

Kasteelstraat 9, 3770 Riemst (Genoelselderen)

Een rondleiding kan enkel na reservering via de website www.wijnkasteel.comNM.

NM.

#UNCORKED Chardonnay Goud van Wijnkasteel Genoels-Elderen

In dit warme weer drink al eens een frisse witte wijn. In deze aflevering van #UNCORKED stel ik U de Chardonnau Goud uit ons eigen landje voor. De provincie Limburg heeft heel wat lekkere wijnen en deze 100% Chardonnay sprong eruit.

Genoels-Elderen

Wijnkasteel GenoelsElderen is met zijn 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in het land. Gelegen tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan in de gemeente Riemst, ligt het enige wijnkasteel van België. Geen toeval, aangezien de Romeinen reeds wijngaarden hadden in deze streek. Mocht je tijdens komende vakantie niet weten wat gedaan, ga dan zeker eens langs want je kan dit prachtige wijndomein bezoeken. Je kan er mooie wandelingen door het domein maken en natuurlijk ook de verschillende wijnen proeven en kopen.

Chardonnay Goud

De druiven voor deze ‘Gouden Cuvée’ zijn afkomstig uit de oudste wijngaarden gelegen op de beste hellingen. Deze goudgele wijn heeft een mooie schittering. In de neus rijkelijke aroma’s van rijpe appel, abrikoos, geklaarde boter en gekonfijte citruszeste. Een stevige en finesserijke aanzet, mooie fruittoetsen, vettig met een goed verweven houttoets (12 maanden rijping in Franse eiken vaten) en een schitterende afdronk.

Wanneer we geluk hebben met het weer maken we hele goede wijn, maar soms zit het gewoon niet. Deze wijn is sowieso een gelimiteerde productie van slechts +/- 5000 flessen per jaar. Dus als het weer niet mee zit, zijn er minder flessen beschikbaar. Snel zijn is de boodschap.

Dit is een wijn die zijn mannetje kan staan bij tal van stevige gerechten gaande van ganzenlever, gevogelte (parelhoen, kip, patrijs en kwartel) met een roomsaus tot wit vlees met een truffeljus, zachte kazen en geitenkaas. Maar ook kreeft en langoustines.

NM.

In the Mix Busted Pipe

Hou je van de combinatie van amaro en bourbon, dan zit je goed. Deze Busted Pipe cocktail lijkt op een Old Fashioned en een Paper Plane. Het is een verwarmende, zoete en bittere drank die perfect is om van te nippen.

Elke bourbon die je in je kast hebt staan zal hier werken, zolang het maar iets is dat drinkbaar is.

Je zou een traditionele maraschino-kers zou kunnen gebruiken, toch zijn deze Luxardo-kersen beter en ongelooflijk lekker! Maraschino-kersen zijn van oudsher erg zoet, en Luxardo-kersen smaken voor mij beter gebalanceerd. Ze voegen echt iets extra’s toe aan deze amaro cocktail.

Amaro Nonino

Amaro Nonino Quintessentia is een likeur uit Italië. Als basis wordt kwaliteit grappa gebruikt waar Italiaanse kruiden aan worden toegevoegd. Deze combinatie laat men rijpen op onder andere sherry en limousin vaten, waardoor de smaak alsmaar complexer wordt. Je kan deze amaro puur drinken, maar ook verwerken in een cocktail. Het alcoholpercentage bedraagt 35%. 

Wat heb je nodig?

  • 45 ml Bourbon
  • 45 ml Amaro Nonino Quintessentia
  • 15 ml vers geperst citroensap
  • een luxardo kers
  • een strip citroenschil

Hoe maak je het?

Doe een grote ijsblok in je glas. Giet gelijke delen amaro en bourbon in het glas. Voeg de kersen- en citroenschil toe en roer tot de juiste afkoeling en verwatering.

NM.

Fasolakia giaxni

Grieks eten geeft me altijd een vakantiegevoel. Eten in een Griekse taverna aan een tafeltje of het strand genietend van de gastronomie en een zondersondergang, wat wil je nog meer? Het woord ταβέρνα (indien er voornamelijk vis wordt geserveerd heet het psarotaverna ψαροταβέρνα) is afgeleid van het Latijnse taberna, een ruimte aan de voorzijde van een huis. En daar kan je zeker deze fasolakia eten.

Fasolakia

Stevig, gezond en boordevol frisse en levendige kleuren en smaken. Dit recept voor traditionele Griekse sperziebonen – fasolakia giaxni – zal je zeker verbazen! Sperziebonen, ajuin en verse, sappige tomaten gekookt op de authentieke Griekse manier, zo krijg je een favoriet vegetarisch gerecht. Er zijn zoveel variaties op dit traditionele Griekse gerecht als er yiayia‘s zijn, maar de meest populaire is deze klassieke versie met Griekse sperziebonen met aardappelen.

Deze gestoofde sperziebonen noemen in het Grieks ‘fasolakia lathera‘: het laatste deel betekent “met olie”, wat wil zeggen dat de groenten alleen bereid worden met olijfolie, zonder toevoeging van ander vet. Wat dit recept uniek maakt, is dat de bonen worden gekookt in een heerlijke, dikke saus op basis van tomaten, gedrenkt in veel olijfolie, totdat ze zacht worden maar toch nog beet hebben.

Giaxni

Fasolakia worden gekookt door een Griekse basiskooktechniek – giaxni – wat betekent “gekookt in stoom”. Giaxni is een zeer populaire techniek die wordt gebruikt in verschillende soorten traditionele Griekse recepten, waaronder vlees, vis of groenten (bvb patates giaxni of okra in topmatensaus). Bij giaxni-koken stoof je de bonen niet, maar kook je ze in de sappen die al in de tomatensaus aanwezig zijn, die in stoom veranderen en in de kookpot vast komen te zitten als het deksel erop zit!

Wat heb je nodig?

  • 1 kg sperziebonen
  • goede olijfolie
  • 1 1/2 uien, gehakt
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 750 g rijpe tomaten, geraspt
  • 2 el gehakte peterselie
  • zout en versgemalen peper

Hoe maak je het?

Verhit twee lepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde uien toe en fruit deze aan tot ze glazig en zacht zijn. Roer de look, de geraspte tomaten, de rest van de olijfolie en breng aan de kook. Controleer de smaak en voeg een snuifje suiker toe indien de tomaten zuur zijn. Het traditionele recept vraagt om verse, rijpe tomaten, maar als je wilt kun je dit vervangen door tomaten uit blik of passata.

Voeg de bonen toe en meng goed, zodat de sperziebonen bedekt zijn met de olijfolie en de tomaten. Zet het vuur laag, dek af met het deksel en laat ongeveer 30 minuten sudderen, tot de bonen zacht zijn en de meeste sappen zijn verdampt.

Controleer tijdens het koken of de pan droog lijkt te worden en voeg indien nodig een beetje warm water toe. Breng tegen het einde van de kooktijd op smaak met zout en peper en roer er de fijngehakte peterselie erdoor.

Serveer deze fasolakia giaxni warm of op kamertemperatuur met verkruimelde fetakaas en veel Kalamata-olijven.

NM.