Thai beef salad

Een frisse mix van pittige, zoete en zure smaken zorgen voor een foodparty in je mond. Gebruik een type steak dat snel kookt, weinig vet bevat en ook koud lekker is. Als je vegetariër bent, kun je de steak vervangen door tofu of door gekookte edamame bonen.

Wat doe je met teveel munt of steak?

Ik heb twee muntplanten die ik vooral gebruik voor de garnituur van cocktails. Maar muntplanten groeien ongelofelijk snel en dan heb je wel eens teveel munt. Die verwerk ik dan bijvoorbeeld in een klassieke Thai beef salad (Yum Nua) of in een Pudina chatni, een munt chutney (zie recept onderaan).

Maar ook als je teveel steak hebt bijvoorbeeld na een BBQ is een Thai beef salad de ideale oplossing.

Wat heb je nodig?

  • steak naar keuze
  • gemengde sla
  • verse munt, koriander, Thaise basilicum of een combinatie
  • fijngehakte rode ui
  • 1 middelgrote komkommer,
    1 kleine verse hete rode chili
  • Sap van 2 limoenen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel vissaus – nam pla
  • sojasaus
  • 1/2 theelepel suiker
  • dried rice vermicelli noodles

Hoe maak je het?

Grill of braad de steak tot deze medium rood is, een of twee keer draaien, 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte; zet het opzij om af te koelen.

Meng de sla met de kruiden, ui en komkommer. Combineer alle resterende ingrediënten met 1 eetlepel water (de dressing zal dun zijn) en gebruik de helft van dit mengsel om de sla te mengen.

Leg de gemengde sla op een serveerschaal en bewaar de dressing.

Snijd het rundvlees in dunne plakjes en bewaar het sap; combineer het sap met de resterende dressing. Leg de plakjes rundvlees op de salade, sprenkel de dressing erover en serveer eventueel met gekookte dried rice vermicelli noodles.

NM.

Archives Whisky: There Is A Story Behind Every Whisky

De wereld van whisky groeit snel. Elke distilleerderij is uniek en elk vat een andere beleving van die distilleerderij. Bij Whiskybase evalueren ze voortdurend vaten om een kenmerkende reeks whisky’s te selecteren en te bottelen waar mensen van kunnen genieten en die ze kunnen verzamelen. Deze Littlemill is er zo één.

Littlemill 1990 Archives 47,8% ABV

Het echte verhaal van Littlemill distillery begint meer dan twee eeuwen geleden. In 1750 kocht Archibald Buchanan de Auchentorlie estate, een paar kilometers van Loch Lomond aan de oevers van de rivier Clyde. Hij koopt de estate van zijn broer Andrew, en er zit ook een distilleerderij in: Littlemill.

Officieel starten ze pas in 1772 en werden ze zo Scotland’s first and oldest licensed whisky distillery.

In 1984 gaat de distillery tijdelijk dicht, wordt dan nog even heropend, maar in 1994 is het einde verhaal. In 1997 wordt de distillery ontmanteld en in 2004 werden de overblijfselen verwoest door brand.

Tot de laatste dagen bleef Littlemill Distillery innoveren en uitzonderlijke Lowland malt whisky met een geweldig karakter produceren. Ze maken nu deel uit van The Loch Lomond Group. Michael Henry, de master blender bij Loch Lomond Distillery zal de komende jaren zijn vaardigheden gebruiken om zorgvuldig de allerbeste vloeistof te selecteren uit de resterende vaten van Littlemill, om een beperkt aantal bottelingen uit te brengen in strikt gecontroleerde aantallen van slechts een paar honderd flessen. Deze whisky’s zullen een eerbetoon zijn aan het echte karakter van de Littlemill-distilleerderij.

Deze fles single cask Lowland whisky uit de gesloten Littlemill Distillery is 1 van de 267 flessen die uit Cask 32 kwamen. Gedistilleerd op 20 december 1990 en gebotteld op 4 april 2017 op een leeftijd van 26 jaar!

NM.

Daube de boeuf, de koningin van de stoofpotjes

Wat is een daubière?

Eén van de ongewone pannen uit de klassieke Franse batterie de cuisine is een daubière. De daubière is de laat 19e-eeuwse versie van de 17e-eeuwse braisière: een geïmproviseerde oven voor de open haard. Het bepalende kenmerk van een braisière is een goed sluitend deksel met een opstaande rand die een platform op de bovenkant van de pan creëert; de kok zou de braisière diep in de warme assen van het keukenvuur nestelen (les braises) en meer in het deksel stapelen. Deze zachte omhullende hitte zou het gerecht in de loop van uren smoren, het vlees zachter maken en de smaken versmelten.

De daubière herken je aan zijn hoge, dikbuikige vorm en kenmerkende deksel met zwaluwstaart, en is zo ontworpen dat de ingrediënten erin kunnen worden verpakt met slechts een kleine hoeveelheid vloeistof en vervolgens op laag vuur kunnen worden gestoofd. De vindingrijkheid van de pot ligt in de manier waarop het langzaam de warmte van de bodem naar boven transporteert, waardoor het taaie bindweefsel in vlees, collageen genaamd, verandert in gelatine in plaats van simpelweg op te lossen en weg te smelten, zoals gebeurt wanneer er meer directe hoge hitte wordt toegepast. tijdens bijvoorbeeld het braden in een hete oven.

Daubière de boeuf

Vandaag staat de koningin van de stoofpotjes op het programma want we maken een klassieke daube de boeuf klaar: een gerecht dat ontstond omwille van het verbale talent van een vrouw en niet het culinaire. Een typisch stoofpotje uit de Provence, waarbij lekkere stukken rundvlees gebraiseerd worden in rode wijn met herbes de provences als smaakmaker en met wat groenten. Je kan daube serveren met rijst, maar wij kozen voor een lekkere aardappelpuree. We kozen ook voor een combinatie van verschillende stukken rundvlees uit de schouder en de rug en wat van de korte ribben, die de body, smaak en  textuur aan de daube geven. Deze daube de boeuf is op zijn best wanneer je al de avond op voorhand met de voorbereidingen kan beginnen, want de smaken worden veel intenser.

Kommeerewijven

Daube is dus een klassieker uit de Provence, het woord zelf komt van het lokale adobar, verbasterd naar adouba en zo naar adobe en dobe. Dit comfort food wordt traditioneel klaargemaakt in een daubière, een hoge, stenen pot die voor voldoende condensatie zorgt en er weinig of geen vocht ontsnapt, zodat alles mooi sappig blijft. En dat is belangrijk!

Het echt gebeurde verhaal van het ontstaan van de daube is eigenlijk ook weer helemaal toeval. Een vrouw wou een stuk rundvlees klaarmaken en had dit in een pan gebakken. Maar toen kwam een vriendin langs en ze begonnen te praten (het originele verhaal zegt roddelen: ses commérages – kommeerewijven dus). Het praten liep wat uit hand, en U raadt het al, de goede vrouw was haar stuk rundvlees volledig vergeten. Om een lang verhaal kort te maken, om de boel nog enigszins te redden vooraleer haar man thuiskwam, voegde ze er water aan toe en liet het nog wat stoven. En de originele daube was geboren.

Wat heb je nodig?

  • 1 kg rundsvlees (schouder, korte ribben, …)
  • 200 gram spek, in blokjes gesneden)
  • 4 wortelen
  • 2 ajuinen
  • 2 stengels groene selder
  • 2 teentjes look
  • ½ EL verse tijm
  • 2 EL tomatenconcentraat
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • Zeste van een appelsien (of dunne strips)
  • 1 fles rode wijn
  • 250 gram rundsbouillon

Hoe maak je het?

Neem een grote kom en doe er de stukken rundvlees bij en de in kleine blokjes gesneden ajuin selder, look, wortel. De tijm, het laurierblad en de zeste van de appelsien mogen er ook bij. Overgieten met de rode wijn, afdekken met folie en gedurende een nacht in de koelkast laten marineren.

De volgende dag haal je het vlees en de groenten uit de kom – en hou deze gescheiden. Giet de marinade niet weg, we hebben ze straks nodig.

Een daube is dus een stoofpotje dat gemaakt wordt in een afgedekte pan, zodat al het kookvocht en smaken er in blijven. We gaan daarom het vlees eerst mooi bruin bakken in een braadpan (desnoods in verschillende keren).

Laat water boter smelten in een braadpan en bak de stukken vlees mooi bruin, en de spekblokjes,  vooraleer ze naar een afdekbare ovenschotel te transfereren. Als het vlees gebakken is gaan we nu ook de groenten zachtjes bakken tot vooral de ajuin zacht is. Strooi er wat bloem over en bak nog een minuutje langer. Haal uit de pan, deglaceer en doe dit alles bij het gebakken rundvlees, samen met de marinade, de tomatenpuree, de kruidnagel en de rundsbouillon. Kruiden met peper en zout. Je mag er altijd nog wat extra tijm bij doen.

Zet het deksel er op en zet in de oven of braiseer op een zacht vuurtje, gedurende 1 ½ uur of tot het vlees gaar is. Je kan de saus nog wat indikken, of de schotel het laatste halfuur zonder deksel laten koken,  maar puur natuur is ook heel goed.

NM.

In the Mix The Red Hook

De Red Hook is een boozy kruising tussen de Brooklyn en de Manhattan en is een creatie van voormalig Milk & Honey-barman Enzo Errico. Het drankje bouwt voort op de klassieke whiskybasis van de Manhattan en Brooklyn maar speelt met de subtiel bitterzoete Punt e Mes vermout. Door toevoeging van maraschino-likeur wordt deze cocktail net iets zoeter en toegankelijker.

Uit de beroemde Milk & Honey bar in New York komen ook de Paper Plane en The Penicillin, beide creaties van de hand van Sam Ross.

The Manhattan

Er zijn maar weinig cocktails waarover zoveel boeken geschreven zijn. De Manhattan wordt heel dikwijls de “King of Cocktails” of de “Drinking Man’s Cocktail” genoemd. Tony Abou-Ganim, gevierd auteur van onder andere The Modern Mixologist zei over deze cocktail het volgende: “The Manhattan cocktail is an elusive tipple, mysterious, swanky, sexy, and sophisticated, which instantly says something about the person who drinks one”.

The Brooklyn

De Brooklyn is een van de vijf cocktails die vernoemd zijn naar de stadsdelen van New York City, samen met de Bronx, de Manhattan, de Queens en de Staten Island Ferry. Het lijkt op een Manhattan, maar dan met een specifiek type bitters en de toevoeging van Maraschino-likeur.

Wat heb je nodig?

  • 60 ml Rye whiskey
  • 15 ml zoete vermout Punt e Mes of Martini Rosso
  • 10 tot 15 ml maraschino-likeur, naar smaak

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een mengglas. Voeg ijsblokken toe en stir. Zeef in een voorgekoeld coupéglas.

NM.