Silvius Brabo

Daar waar de hand neerkomt, bouw ik een stad

Antwerpen werd eeuwen geleden geterroriseerd door Druon Antigoon, een reus die alle scheepvaarders dwong om tol te betalen alvorens ze de Schelde mochten overvaren. Indien ze weigerden hakte Antigoon hun hand af en wierp deze in de rivier. De Romeinse legionair Silvius Brabo kwam hier op een dag tegen in opstand. Hij vocht met Antigoon, doodde hem, hakte vervolgens diens hand af en smeet het lichaamsdeel in de rivier. Door Antigoons “hand te werpen” zou Antwerpen aan haar naam zijn gekomen. Tot zover de sage.

De Brabofontein 

Fonteinen waren vroeger vooral een bron van drinkwater, waarbij men was aangewezen op natuurlijk verval. Toen de electrische pompen ontstonden werden fonteinen en watergekletter een symbool van rijkdom. Daarom bouwden vele steden fonteinen, dus ook Antwerpen. De Brabofontein op de Grote Markt in Antwerpen werd in 1887 gebouwd door de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux

Op het voetstuk ziet men zeemeerminnen, zeerobben en andere zeedieren, uitgebeeld met een soepelheid die reeds art nouveau anticipeerde.

De Brabofontein is geïnspireerd op de bewegingseffecten in het werk van Giambologna. In tegenstelling tot wat je zou denken was Giambologna, – ook wel Jean Bologne genoemd – een Vlaams beeldhouwer en één van de belangrijkste en meest invloedrijke beeldhouwers van de maniëristische stijl, in de zin van gratie en elegantie

De maniëristen geven de voorkeur aan “bewegende” figuren, en dan met name aan de figuur “S“, de slangvormige figuur die niet binnen geometrische cirkels of vierhoeken kan worden gevangen.

NM.