De Flevoland Tulpenroute 2023

De routes zijn weer uitgetekend voor de nieuwe editie van Tulpenroute Flevoland, het kleurrijke bloemenfeest. Dit jaar vindt de Tulpenroute Flevoland plaats van 15 april tot en met 7 mei.

Talloze bezoekers uit alle hoeken van de wereld trekken naar Flevoland voor een bezoek aan de prachtige tulpenvelden in het buitengebied van Dronten, Swifterbant, Lelystad en Zeewolde.

Flevoland, gemaakt door en voor mensen

De ganse provincie Flevoland is opgebouwd uit het niets: man made land, dik vier meter onder zeeniveau en beschermd door kilometers dijk. De drie polders van Flevoland vormen samen het allergrootste stuk man made land ter wereld. De eilanden die al in de Zuiderzee lagen (Schokland en Urk) zijn bij de inpoldering opgenomen in het nieuwe land. Hier ontstaan dingen die ergens anders ondenkbaar zijn. Bedachte natuurgebieden, die wilde polder worden.

Waar vind je de mooiste tulpenvelden in Nederland?

De grootste concentratie tulpenvelden vind je in de Bollenstreek, de Kop van Noord-Holland en de Noordoostpolder. Maar ook in Flevoland – in de buitengebieden van Dronten, Lelystad en Zeewolde – en op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee vind je kleurrijke tulpenvelden.

Wanneer bloeien de tulpenvelden in Flevoland? 

De exacte bloeiperiode verschilt per seizoen en is afhankelijk van het weer. Tulpen komen – na narcissen en hyacinten – als laatste in bloei. Officieel loopt het tulpenseizoen van eind maart tot begin mei, maar de tulpen zijn doorgaans op hun mooist vanaf half april. Dan staan de vele duizenden hectaren aan tulpenvelden in volle bloei en is de knop ook daadwerkelijk open. Het Nederlandse icoon is te zien in felle kleuren als rood, oranje, geel of combinaties hiervan.

Wanneer de beste tijd is om de tulpenvelden te bezoeken, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens een warm en droog voorjaar, beginnen de kwekers namelijk eerder (soms al eind april) met het koppen van de tulpen.

Ben je benieuwd wanneer je het beste de tulpenvelden in Flevoland kunt bezoeken? Check dan de website van het Tulpenfestival.

Op deze site vind je ook het actuele percentage velden in bloei. Vandaag staat de bloeimeter nog maar op 15% maar in of net na het weekend verwachten ze dat deze oploopt naar 30%.

Tulpenfestival

Je kan de mooie tulpenvelden vanuit de auto of vanaf de fiets bewonderen. Elk jaar wordt er een ongeveer 100 kilometer lange autoroute en en een 40 kilometer lange fietsroute langs percelen met bloeiende tulpen uitgestippeld. Voor beide routes volg je de Tulpenfestivalbordjes

Waar kan je een ticket kopen en hoe werkt het?

Je koopt een ticket voor de autoroutes in één van de verkoopspunten. Een ticket kost €5,00. Bij het reserveren kies je de route, de dag en het tijdstip waarop je de route wilt rijden en de gewenste startlocatie. Op de gereserveerde dag wordt het ticket geactiveerd in de Tulpenroute Flevoland App en start je de route vanaf de startlocatie.

Op de startlocatie ontvang je een deelnamesticker. Deze sticker plak je zichtbaar op je dashboard of het raam en daarmee krijg je de goedkeuring om als deelnemer te mogen rijden over de bestemmingswegen. Op de startlocaties is ook een papieren routekaart te vinden. Er is geen fysieke bewegwijzering op de route. En in de app vind je ook de routekaart, audiotour en extra informatie.

NM.

Silvius Brabo

Daar waar de hand neerkomt, bouw ik een stad

Antwerpen werd eeuwen geleden geterroriseerd door Druon Antigoon, een reus die alle scheepvaarders dwong om tol te betalen alvorens ze de Schelde mochten overvaren. Indien ze weigerden hakte Antigoon hun hand af en wierp deze in de rivier. De Romeinse legionair Silvius Brabo kwam hier op een dag tegen in opstand. Hij vocht met Antigoon, doodde hem, hakte vervolgens diens hand af en smeet het lichaamsdeel in de rivier. Door Antigoons “hand te werpen” zou Antwerpen aan haar naam zijn gekomen. Tot zover de sage.

De Brabofontein 

Fonteinen waren vroeger vooral een bron van drinkwater, waarbij men was aangewezen op natuurlijk verval. Toen de electrische pompen ontstonden werden fonteinen en watergekletter een symbool van rijkdom. Daarom bouwden vele steden fonteinen, dus ook Antwerpen. De Brabofontein op de Grote Markt in Antwerpen werd in 1887 gebouwd door de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux

Op het voetstuk ziet men zeemeerminnen, zeerobben en andere zeedieren, uitgebeeld met een soepelheid die reeds art nouveau anticipeerde.

De Brabofontein is geïnspireerd op de bewegingseffecten in het werk van Giambologna. In tegenstelling tot wat je zou denken was Giambologna, – ook wel Jean Bologne genoemd – een Vlaams beeldhouwer en één van de belangrijkste en meest invloedrijke beeldhouwers van de maniëristische stijl, in de zin van gratie en elegantie

De maniëristen geven de voorkeur aan “bewegende” figuren, en dan met name aan de figuur “S“, de slangvormige figuur die niet binnen geometrische cirkels of vierhoeken kan worden gevangen.

NM.

Landcommanderij Alden Biesen (Limburg)

Tijdens de Covid-19 lockdown besefte ik dat ons kleine landje heel wat te bieden heeft en dat ik op heel wat interessante plekken in België nooit was geweest. Toen ik klein was had ik natuurlijk wel gelezen en gehoord over ridders en de kruistochten, zonder er veel over te weten. En zo ontstond het idee voor een bezoek aan Alden Biezen in de provincie Limburg,

Alden Biesen

De geschiedenis van de imposante Landcommanderij Alden Biesen gaat terug tot de kruistochten in de dertiende eeuw. Dappere ridders richtten toen de Duitse Orde op. In het kasteel woonde eeuwenlang de landcommandeur: een machtig man die aan het hoofd stond van de balije Biesen. Een balije is een riddergenootschap en verenigt een aantal commanderijen.

De Duitse orde

De Duitse orde was een geestelijke ridderorde die ontstond in de nadagen van de Derde Kruistocht (1189-1192). Ze wordt ook wel de Teutoonse ridders genoemd en ontstonden naast de Tempeliers en de Hospitaalridders als derde geestelijke militaire ridderorde. Het waren ridders uit het Duitse Rijk, waartoe in de middeleeuwen ook de Nederlanden en Bourgondië behoorden. Deze ridders waren de soldaten van Christus, die het geloof met de wapens wilden verdedigen en verbreiden.

Alden Biesen, een waterburcht is één van de grootste kasteeldomeinen van Europa. De historische gebouwen en de prachtige Engelse en Franse  tuinen zijn een bezoek meer dan waard. En het meeste van het domein is gratis te bezoeken, maar de waterburcht met het gerestaureerde appartement van de landcommandeur is enkel te bezoeken met gids of tijdens een tijdelijke tentoonstelling.

Voor meer foto’s, zie de slideshow hieronder

Praktische Info

Kasteelstraat 6
3740 Bilzen

https://www.alden-biesen.be/

NM.