Treppenwitz

Antwerpen Centraal Station

Trapgrap

We hebben dit allemaal wel eens meegemaakt: iemand zegt iets tegen je en je bent zo overweldigd door de opmerking, dat je er sprakeloos van wordt en je niet ter plekke een pittige comeback kunt bedenken. Dit kan bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek zijn of een flirt enzovoort. Maar als je eenmaal weggelopen bent van de situatie, komt die perfecte reactie plotseling wel in je op. Dát had ik moeten zeggen! Te laat dus.

Dit fenomeen wordt in het Duits Treppenwitz genoemd, wat letterlijk trapgrap of telaatgrap betekent, omdat die briljante opmerking je meestal te binnen schiet in de trappenhal op weg naar buiten of op het moment dat je de trap afloopt. Tegen die tijd is het natuurlijk al te laat om deze te gebruiken.

L’esprit de l’escalier

De term is afgeleid van de Franse uitdrukking “L’esprit de l’escalier“, wat zich ook vertaalt naar trapgrap. De Franse schrijver en filosoof Denis Diderot – een belangrijke figuur van de Franse verlichting – beschreef het als eerste: tijdens een diner werd een opmerking gemaakt tegen Diderot die hem destijds sprakeloos maakte, omdat, legt hij uit “l’homme sensible, comme moi, tout entier à ce qu’on lui objecte, perd la tête et ne se retrouve qu’au bas de l’escalier“.

In dit geval verwijst “onderaan de trap” naar de architectuur van het soort landhuizen in die tijd. In dergelijke huizen bevonden de ontvangstruimten – de receptie – zich op de étage noble, een soort tussenverdieping boven de begane grond. Dus in die tijd betekende onderaan de trap aankomen wel degelijk de bijeenkomst hebben verlaten.

NM.

Pied de porc – varkenspoot

Het is in Frankrijk een beroemde delicatesse, en bij de slager liggen ze prominent in de etalage: varkenspoten. Aangeprezen als ‘goed doorkookt en lekker smeuïg – moelleux ’. Volgens oude recepten zijn de poten uren gestoofd in een court-bouillon van kruiden, wijn, uien en wortelen voordat ze gepaneerd worden en je ze kunt opbakken.

Le pied de porc à la Sainte-Menehould (in de Marne) stond al op het menu in 1435!

Gevuld met collageen, zijn varkenspoten een formidabel wapen tegen de veroudering. Ook de Japanners kennen dit gerecht, waarvan bekend is dat het uitstekend is voor een jeugdige huid. Varkenspoten, maar ook haaienvinnen, bevatten veel collageen en in voeding is dit de toekomst van anti-aging. Uiteraard met mate te consumeren.

Je kan deze varkenspoten heel vaak in Auchan vinden, maar in Brasserie Au Pied de Cochon in Parijs staan ze altijd op het menu.

Au Pied de Cochon

Au Pied de Cochon is het eerste etablissement dat sinds de opening in 1947 24 uur per dag, 7 dagen per week een continue service biedt. Ze verwelkomen de klanten in een decor van een typisch Parijse brasserie met tal van klassieke gerechten.

Het restaurant is gelegen in de drukke buurt van Forum Les Halles. Wat ook hielp was dat François Mitterand er zijn overwinning in de presidentsverkiezingen van 1981 vierde.

Dit beroemd restaurant in Parijs trekt vandaag nog steeds mensen van over de hele wereld aan, en je weet nooit wie je op elk moment van de dag of nacht tegenkomt. Aanraders, naast de pied de cochon, de Franse ajuinsoep, beenmerg met escargots, kikkerbillen en persillade, Tentation De Saint-Antoine (de patron van de charcutiers) en ga zo maar door: alle klassiekers staan op het menu. Heel uitgebreide keuze in zowel vlees als vis.

Praktische Informatie

Au Pied de Cochon 6 Rue Coquillière, 75001 Paris

https://www.pieddecochon.com/

NM.

Les Deux-Caps: twee toeristische trekpleisters

Het departement Pas-de-Calais verkreeg op 29 maart 2011 voor het eerst het label Grand Site de France voor zijn karakteristieke kustlijn van de Deux Caps, namelijk Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez.

Opaalkust – Côte d’Opale

Deze iconische Site van de regio Hauts-de-France (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) ligt in de Pas-de-Calais tussen Boulogne-sur-Mer en Calais. Dit juweel van de Côte d’Opale is gekend voor de diversiteit van zijn landschappen, de verscheidenheid van milieu en kustdorpen, en het is de kuststrook van het Parc Naturel Régional des Caps et Marais d’Opale. Deze ligging aan de rand van de Straat van Pas de Calais biedt een uitzonderlijk uitzicht op Engeland.

Wat een kustlijn!

Deze lineaire kustlijn is slechts 23 km lang, omvat 8 gemeenten: Sangatte, Escalles, Wissant, Tardinghen, Audinghen, Audresselles, Ambleteuse en Wimereux en telt een beetje meer dan 17 000 inwoners.

De troeven van Les Deux-Caps zijn de diversiteit van zijn landschappen, de sfeer, en zijn historische, maritieme en architecturale erfgoed. Of het nu een badplaats of een oud vissersdorp is, elke van deze 8 dorpen heeft een unieke charme en heeft zijn eigen geschiedenis. aan jou om te ontdekken. Denk maar aan de wandeldijk van Wimereux in “Belle Epoque”-sfeer, met zijn Anglo-Normandische villa’s en wit-blauwe strandcabines, Ambleteuse de fort Vauban die over de riviermonding van Slack waakt, of Audresselles en zijn kleine vissershuisjes met witte gevels en blauwe luiken, Audinghen en zijn onnavolgbare kerk gerealiseerd door de architect Alexandre Colladant, Tardinghen en het adembenemende uitzicht op de baai van Wissant, Wissant, zijn kitesurfers en zijn schilderschool van de negentiende eeuw, die de veelvoudige tinten van een licht dat verandert in oneindig op bord hebben gegrepen, Escalles genesteld aan de voet van de imposante Cap Blanc-Nez, en als laatste Sangatte, zijn beroemde vlieger Louis Blériot en zijn enorme strand van 8 km fijn zand dat zich uitstrekt tot aan de kliffen van Cap Blanc-Nez.

De kliffen

Vanaf de top van de 134 meter domineren de witte kliffen van Cap Blanc-Nez – een krijtrots van 134 meter hoog – de Straat van Pas de Calais. Het is een van de mooiste uitzichten met een 360° panorama: de Monts du Boulonnais, de baai van Wissant, de Cap Gris-Nez, de grote Vlaamse vlakte die naar het noorden richting België loopt. Op een heldere dag zie je zowel Engeland als de Monts de Flandres. Maar ook de wind is alom tegenwoordig.

De grijze kliffen van Cap Gris-Nez zijn door alle de zeilers van de wereld bekend. Dit is de enige cap in de geografische betekenis van de Site, het is het dichtste punt naar Engeland: slechts 31 km ver.

Route de la corniche

Tussen de Cap Gris-Nez en Blanc-Nez, strekt de baai van Wissant zich uit over 12 km zand, onderbroken door kleine dorpjes die ontdekt kunnen worden langs de “route de la corniche” die langs de kliffen loopt. Een aanrader.

Of je kiest voor “Le Sentier des Peintres de l’Ecole de Wissant”, ongeveer 7 km dijkroute die door de stad kronkelt en in het achterland verdwijnt. En voor de fietsers is er de Eurovéloroute nr. 4.

NM.

Ons bezoek aan de Teeling Whiskey Distillery in Dublin

Als groot liefhebber van het Teeling whiskey gamma kon het niet uitblijven, en dus bezocht ik in november vorig jaar de distillery. Teeling Distillery is een Ierse whiskeydistilleerderij opgericht in Dublin in 2015 door de Teeling Whiskey Company. Het is de eerste nieuwe whiskeystokerij die in meer dan 125 jaar is geopend in Dublin, ooit een wereldhoofdstad voor het distilleren van whiskey.

Teeling is gevestigd in het historische Liberties-gebied, op korte loopafstand van waar Walter Teeling in 1782 voor het eerst begon te distilleren. De opening van de nieuwe Teeling Whiskey Distillery heeft de trotse heropleving van whiskey teruggebracht naar deze beroemde oude distilleerderij in Dublin.

Ik heb genoten van deze geweldige tour bij Teeling Whiskey. Veel informatie over de geschiedenis en over de whiskey zelf. Marco, de tourguide was de held van de dag: een man met een grote passie voor whiskey en of hij kan vertellen! Na de tour hadden we een tasting van 3 whiskey’s. Ik raad iedereen dit bezoek aan en neem als afsluiter de Irish coffee! De lekkerste die je ooit geproefd hebt! En neem zeker ook eens een kijkje in de Teeling shop.

De opkomst van Ierse malt whiskey

Ierse malt whisky is een categorie die diep geworteld is, maar door de jaren heen ernstig is verwaarloosd, omdat de focus en het leeuwendeel van de productie en verkoop gericht was op blended Ierse whisky. De kans en interesse op dit moment was voor meer toegankelijke Ierse whisky op instapniveau en tot voor kort waren er slechts een handvol producenten die iets interessants op dit gebied deden”, zegt Jack Teeling, oprichter en algemeen directeur van Teeling Whisky.

Ierse whsikey heeft het heel moeilijk gehad maar nu is het distilleerderijlandschap in Ierland ingrijpend aan het veranderen. Het aantal operationele Ierse distilleerderijen is gegroeid tot 23, wat distilleerders meer ruimte geeft om te experimenteren en te innoveren. Dus zelfs terwijl nieuwe distilleerderijen wachten tot de voorraden rijp zijn, hebben merken bij het plannen van hun assortimenten rekening gehouden met de behoeften van de consument en de punten van verschil.

Ierland is bekend om zijn ‘Irish single pot still’ whiskey maar de single malt is aan een opmars bezig. Er is duidelijk appetijt bij de whiskyliefhebber voor de single malt, en je ziet dat de markt ook in die zin volgt. Ierse whiskey is momenteel de snelst groeiende categorie gedistilleerde dranken.

Renaissance

Die opmars van Ierse whiskey wordt ook soms renaissance genoemd en laat dit nu net de categorie van Teeling zijn waar ik een groot liefhebber van ben. De eerste Teeling Renaissance was een 18 jaar oude single malt gerijpt op ex-American Bourbon & Madeira vaten, gevolgd door Renaissance 2 gerijpt op ex-Bourbon, ex-Australian Shiraz vaten, gevolgd door Renaissance 3 gerijpt op ex-Bourbon en ex-Muscat wijn vaten. De Renaissance nummer 4 had een finish op ex-Bourbon en Pineau des Charentes vaten, en de laatste in de reeks Renaissance 5 was dan weer gerijpt op ex-Bourbon en ex-Calvados vaten. Allen zijn 18 jaar oud en gebotteld op 46 % ABV en je proeft duidelijk de invloed van Alex Chasko, Teeling’s Master Distiller.

Teeling’s Gamma

De Teeling Single Malt Whiskey is de derde release in het Premium gamma van Teeling en bevat whiskeys van verschillende leeftijden. Een aantal van die Malt whiskeys zijn wel 23 jaar oud (gedistilleerd in 1991). Wat de Teeling Single Malt Whiskey zo speciaal maakt is de rijping op 5 verschillende vaten. Zo werden er onder andere Sherry, Porto, Madeira, Cabernet Sauvignon en vaten van witte bourgogne. Deze combinatie van vat rijping is voorheen nooit gebeurd in de Ierse whiskey en zorgt voor een innovatieve Ierse whiskey met een heel persoonlijk karakter. Net zoals alle Teeling whiskeys is ook de Teeling Single Malt whiskey gebotteld op 46% ABV en is non-chill filtered.

Daarnaast heb je ook nog een Teeling single grain, een Teeling single pot still en voor de liefhebber van geturfde whisky, de Teeling peated single malt.

Nieuw op de markt is de Teeling Rising Reserve No. 1, een 21 jaar oude Single malt, gerijpt op ex-bourbonvaten die vervolgens een tweede rijpingsperiode ondergaan in Carcavelos-vaten (een versterkte wijn uit de Estremaduro. Zoals altijd gebotteld op 46% ABV zonder koude filtratie, maar beperkt tot slechts 6000 flessen.

Praktische Info: Teeling Whiskey Distillery

13-17 Newmarket, The Liberties, Dublin 8, D08 KD91, Ierland

In the Mix Dearly Beloved

Let’s go crazy

“Let’s Go Crazy” opent Purple Rain, zowel de film als het album. Het nummer begint met een preek in lofredestijl: dearly beloved. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van de titel van het nummer, roept het nummer luisteraars op om boven de verleiding uit te stijgen “if de-elevator tries to bring you down”.

Let’s go crazy ook omdat we in deze cocktail redelijk wat verschillende spirits gaan verwerken, zoals tequila en mezcal, een likeur van peren en falernum. En zo komen we tot een hele kruidige cocktail. Het citroensap zorgt voor de frisse toetsen.

Allspice dram

Allspice dram is een likeur gemaakt met allspice berries, bij ons ook gekend als Jamaicaanse peper. De likeur wordt ook pimento dram genoemd omdat de allspice bes van de pimentoboom komt. De heel kruidige Allspice dram wordt vooral gebruikt in tiki drankjes omdat het goed combineert met rum en de zoete ingrediënten van tiki cocktails. 

Wat heb je nodig?

  • 20 ml Poire à l’Armagnac Distillerie de Biercée 
  • 20 ml Siete Misterios Mezcal 
  • 10 ml Patrón Silver tequila
  • 20 ml citroensap
  • 15 ml John D. Taylor’s Velvet Falernum
  • 10 ml allspice dram (zie recept onderaan)
  • 3 dashes Regans’ orange bitters

Hoe maak je het?

Vul een cocktailshaker met ijsblokken. Voeg peer eau de vie, mezcal, tequila, citroensap, Velvet Falernum, allspice dram en orange bitters toe. Shake hard en krachtig tot goed gekoeld, ongeveer 15 seconden, en zeef in een tumbler glas.

NM.

Kimchi Jjigae met tofu

Je zou nooit kunnen vermoeden dat deze smaakvolle stoofpot wordt gemaakt met slechts een paar ingrediënten. Pittige kimchi zorgt voor de meeste smaak, een beetje ui, knoflook en rundvlees voor de rest. Het is heel snel te maken en de warmte van de specerijen maakt het perfect voor koude dagen.

Kimchi

Het nationale gerecht van Korea, kimchi, is een pittige, gepekelde kool die bij bijna elke maaltijd wordt geserveerd. Het Kimchi jjigae stoofpotje combineert kimchi met andere ingrediënten zoals rundvlees, uien, knoflook en tofu. Het is bedoeld om langzaam te worden gegeten en het wordt gloeiend heet geserveerd. Verse gefermenteerde kimchi bevat beide weinig calorieën en kan gewichtsverlies stimuleren.

Een Koreaans stoofpotje

Vurig, hartig en vol van smaak, kimchi jjigae is geweldig voor koude winterdagen. Het is een van de meest populaire stoofschotels in Korea en wordt bij veel maaltijden en in traditionele restaurants gebruikt. Er is maar één ding om in gedachten te houden als je van plan bent om kimchi jjigae te maken: het is pittig, heel pittig. Daarom wordt het geserveerd met veel witte rijst, om al die hitte in balans te houden. Je kan er ook shiitake paddenstoelen en wortel bijdoen.

Wat heb je nodig?

  • 1 EL sesamolie
  • 750 gram rundvlees (entrecote of stoofvlees), dun gesneden
  • 400 gram kimchi
  • 1/2 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel gochujang, of Koreaanse hete peperpasta
  • 1 eetlepel gochugaru, of Koreaanse rode chilivlokken
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 750 ml water
  • stevige tofu, in blokjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • Gestoomde rijst

Hoe maak je het?

Doe 1/2 eetlepel sesamolie in een pan met zware bodem op middelhoog vuur. Voeg je het vlees toe en bak het in een paar minuten goudbruin.

Doe er de kimchi bij en roerbak nog ongeveer 5 minuten.

Doe de resterende olie, ui, knoflook, gochujang, gochugaru en sojasaus toe en meng om te combineren. Giet het water in de pan tot je vlees onderstaat en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat sudderen.

Laat 20 minuten rusitg sudderen en voeg dan de tofu erbij. Laat nog 10 tot 20 minuten sudderen en voeg de lente-uitjes helemaal aan het einde toe.


Serveer deze stoofpot heel warm, versier met de lente-uitjes. Dien op met gestoomde witte rijst.

NM.