Parijs: Le Relais de l’Entrecôte: één van de best bewaarde geheimen

Parijs is ongelofelijk groot en iedereen heeft zowat zijn favoriete Arrondissement. Bij mij is dat vooral de Marais. Maar in al die jaren dat ik naar Parijs ga heb ik ook wel mijn vaste gewoontes en plaatsen die ik zeker bezoek. En één daarvan is een Parijse bistro genaamd Le Relais de l’Entrecôte, gelegen in het hart van Saint Germain des Près, een literaire en charmante wijk. Op een steenworp afstand van de kerk van Saint Germain des Près en de grote literaire cafés van de hoofdstad – zoals Café de Flore – en niet ver van Les Deux Magots, een iconische brasserie uit 1885 die traditionele Franse gerechten serveert in een ruime, klassieke eetzaal. Eén van mijn favoriete hotspots in Parijs.

Le Relais de l’Entrecôte

Het unieke aan deze plek is dat er geen menu is. Buiten het dessert krijgt iedereen in het restaurant hetzelfde eengangenmenu voorgeschoteld: een walnotensalade, een extra malse entrecôte met de bekende groene saus en heerlijke goudbruine dunne frietjes. Vertel de serveerster gewoon hoe u uw biefstuk lekker vindt: bleusaignant, à point of bien cuit. Dat is alles…en enkele minuten later krijg je de lekkerste steak-frites maaltijd ooit voorgeschoteld. Het maakt de soms lange wachtrij draaglijk, want je kan niet reserveren.

Het geheim? een groene saus

Wat deze plek nog specialer maakt, is het gevoel van thuis dat je krijgt. Geen poespas en je bestelling wordt gewoon op het papieren tafelkleed genoteerd. Tegen het einde van je maaltijd, net als je het laatste beetje van de beroemde – maar geheime – groene saus van je bord schraapt, komt de een serveerster nog eens langs voor een repasse, om je nog een tweede keer te bedienen!

Praktische Info

20 Rue Saint-Benoît, 75006 Paris, Frankrijk (Metro St-Germain lijn 4)

In the Mix Paris Between the Wars

Kerstmis in Parijs is een magisch seizoen, met zoveel fantastische dingen om te doen en te vieren. Sprankelende decoraties verlichten de Lichtstad, hete glühwein en geroosterde kastanjes verwarmen je terwijl je door de kerstmarkten bladert. Bûche de Noël en andere seizoensgebonden lekkernijen vullen de etalages van elke patisserie die je passeert.

Paris Between the Wars

Na gejuich en de opluchting over het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 steeg de werkloosheid, stegen de prijzen en ging de rantsoenering door. Parijse huishoudens waren beperkt tot 300 gram brood per dag en vlees slechts vier dagen per week. Een algemene staking legde de stad lam in juli 1919. De stad Parijs worstelde om zijn oude welvaart en vrolijkheid te herwinnen. Gelukkig bloeide de Franse economie van 1921 tot de Grote Depressie Parijs bereikte in 1931. Deze periode werd Les années folles genoemd en werd Parijs terug de hoofdstad van kunst, muziek, literatuur en film. De stad trok schrijvers en kunstenaars van over de hele wereld aan, waaronder Pablo Picasso, Salvador Dalí, Ernest Hemingway, James Joyce en Josephine Baker. Parijs was ook gastheer van de Olympische Spelen van 1924, grote internationale tentoonstellingen in 1925 en 1937 en de Koloniale Expositie van 1931, die allemaal een stempel hebben gedrukt op de architectuur en cultuur van Parijs.

Vandaag een feestelijke cocktail op basis van Dewar’s blended Scotch en Campari: met de rijke rokerigheid van de blended Scotch, de afgeronde bitterheid van Campari en de scherpe bite van vers citroensap, is deze cocktail evenwichtig en verfrissend. Deze Paris Between the Wars zet je onmiddellijk in feeststemming.

Wat heb je nodig?

  • 20 ml Campari
  • 30 ml Dewar’s blended Scotch whisky White Label
  • 1 EL vers citroensap
  • 1 EL eenvoudige siroop
  • ijsblokken
  • 30 ml Prosecco
  • Reepjes citroenschil, voor de garnering

Hoe maak je het?

Combineer Campari, Scotch, citroensap, eenvoudige siroop en ijsblokken in een cocktailshaker. Shake krachtig tot goed gekoeld; zeef in een cocktailglas. Top af met Prosecco of een andere mousserende wijn en garneer met een reepje citroenschil.

NM.

Parijs tijdens de feestdagen

Kerstmis in Parijs is een magisch seizoen, met zoveel fantastische dingen om te doen en te vieren. Sprankelende decoraties verlichten de stad, hete glühwein en geroosterde kastanjes verwarmen je terwijl je door de kerstmarkten bladert. Bûche de Noël en andere seizoensgebonden lekkernijen vullen de etalages van elke patisserie die je passeert.

Parijs lichtstad

Met oogverblindende kerstetalages in alle grootste warenhuizen van de stad, leuke kerstmarkten om door de hele stad te verkennen. Denk maar aan Galeries Lafayette in de bekende winkelstraat Boulevard Haussmann  en hun gigantische kerstboom maar ook ander shops om uw kerstinkopen nog spannender te maken. Kortom, tijdens de feestdagen in Parijs is er zoveel dat je kan doen en zien.

Parijs is inderdaad immens populair en is de derde meest bezochte stad ter wereld. Tijdens de feestdagen doet het zijn naam van Lichtstad nog meer eer aan. Parijd wordt de lichtstad genoemd omdat het een van de eerste Europese steden die in de jaren 1860 straatlantaarns op gas gebruikte, waardoor het letterlijk een lichtstad werd. Maar ook omdat Parijs in de 18e eeuw, in wezen een knooppunt was tijdens het tijdperk van de Verlichting. Dus letterlijk licht, met verlichte geesten.

NM.