De sensationele Spaanse keuken gaat veel verder dan tapas en paella en dit prachtige gerecht met gebraiseerde kip is hiervan het bewijs. Gebraiseerd in Spaanse sherry en geserveerd met geroosterde groenten, en dat resulteert in een smakelijk gerecht.
Braiseren
Braiseren (of smoren) is een combinatie van braden en stoven. Het verschil tussen stoven en braiseren, is dat bij braiseren eerder weinig vocht (1 – 3) wordt gebruikt. In dit geval sherry en kippenbouillon. Het is dus het garen en zacht maken van producten in een pan met gesloten deksel en met weinig vocht die door hun samenstelling niet geschikt zijn voor korte bereidingstechnieken.
Wat heb je nodig?
35 gram rozijnen
60 ml droge Spaanse sherry
1 middelgrote bol look, gehalveerd
350 gram prei, schoongemaakt, in dunne plakjes gesneden
Doe de rozijnen en sherry in een kleine kom en laat 10 minuten wellen. Schik ondertussen de look, prei, wortel en olijven op de bodem van een grote braadpan. Giet daarover de bouillon. Dek af met folie. Rooster gedurende 20 minuten.
Giet het vocht af in een kom en zet apart. Doe de rozijnen en de boter in een blender. Kruiden met peper en zout. Pureer tot een gladde massa.
Maak een klein zakje onder het vel van elk van de stukjes kip en druk de gearomatiseerde boter in de zakjes.
Haal de schaal met de groenten uit de oven. Leg de kip met de velkant naar boven op de groenten. Giet de sherry erover, besprenkel met olijfolie en kruid de stukken kip. Zet nog 30 minuten terug in de oven.
Serveer de kip en groenten bestrooid met de amandelen, peterselie en granaatappelpitjes.
Dit traditionele Italiaanse gebraiseerde varkensgebraad is misschien niet één van de meest fotogenieke gerechten die je ooit zult maken, maar wel één van de lekkerste. De melk karamelliseert langzaam tijdens het koken en aan het einde zal het lijken alsof de saus geshift is; de melkkwark die zich vormt, is echter het lekkerste deel van de saus.
Sunday Roast
Low and slow is de boodschap. Stop dit gerecht in de oven en lees ondertussen een boek of entertain de familie. Laat de lage temperatuur zijn werk doen zodat je een supermals stuk vlees hebt en een lekkere nootachtige saus. Dit is een weekendgerecht. Prepareer het vlees op zaterdagvond en stop het op zondag in de oven met de aromaten. Het resultaat is een malse, luxe romige, uit elkaar vallende varkensschotel. Sunday roast op zijn best, dus samen genieten met vrienden of familie.
Il pranzo della domenica
Een van de meest typisch Italiaanse eetgewoonten is de familielunch op zondag. Dit kan bij iemand thuis zijn of gewoon een in lokale trattoria. Waar dan ook, die familielunch op zondag zal lang, urenlang en zeer vullend zijn. Maar zeker ook leuk, luid, warm en liefdevol, en een geweldige manier om een zondag door te brengen.
Help, mijn saus is geschift!
Nog een woordje over de saus, zonder een les scheikunde te geven. Eiwitten in melk zijn negatief geladen, dus gaan elkaar afstoten. Door het verwarmen van de melk gaan ze echter aan elkaar gaan vasthangen of samenklonteren. Daarom gaat je saus schiften. Ze is daarom niet slecht, integendeel, ze heeft een heel lekkere hazelnootachtig smaak. Voeg er aan het einde wat melk of room aan toe en je hebt terug een gladde saus. Of maak ze glad met een staafmixer.
Buon appetito!
Wat heb je nodig?
Varkensgebraad of varkensschouder
50 gram boter
2 EL olijfolie
1 rode chilipeper
500 ml volle melk
500 ml room
2 EL venkelzaad
1 citroen
tijm
1 laurierblad
platte peterselie
Maldon zout
verse zwarte peper
Hoe maak je het?
Om het varkensvlees te bereiden, dep je het gebraad droog met keukenpapier. Doe het in een schaal en kruid met zout. Dek af en voor het beste resultaat zet je het een nacht weg in de koelkast.
Haal het gebraad voor het koken uit de koelkast en laat het 30 minuten op kamertemperatuur staan. Verwarm de oven voor op 150 °C.
Dep varkensvlees droog met keukenpapier. Zet een grote braadpan met zware bodem op middelhoog vuur. Voeg boter en olie toe. Verwarm tot de boter schuimig en gesmolten is. Bruin het varkensvlees tot het aan alle kanten bruin is, ongeveer 3 tot 4 minuten per kant. Als de boter snel bruin begint te worden, verlaag dan het vuur tot medium en roer even om. Zet het vuur zo nodig lager. Haal even uit de pan.
Zet het vuur laag tot medium-laag en fruit de fijngehakte hete peper. Giet langzaam de melk en de room erbij terwijl u alle bruine stukjes van de bodem van de pan opschept en roert. Haal van het vuur.
Wrijf venkel over varkensvlees. Voeg voorzichtig varkensvlees en eventuele resterende sappen en venkel van het bord toe aan het melkmengsel in de pan. Voeg 4 stukjes zeste van citroen toe, samen met de tijm en laurier.
Laat het varkensgebraad onbedekt in het midden van de oven gaar worden, tot het varkensvlees supermals is. Afhankelijk van je oven duurt dit ongeveer 2 1/2 tot 3 uur. Voor een gelijkmatig resultaat draai je het gebraad halverwege de bereiding voorzichtig om. Low and slow is de boodschap. Hou dus ook de kerntemperatuur in de gaten zodat je vlees niet uitdroogt.
Rasp de resterende schil van de citroen fijn en voeg dit op het laatste bij de saus. Als het varkensgebraad klaar is, leg je het op een snijplank en laat je het losjes afgedekt, 10 tot 15 minuten staan, en versnij pas dan. Voor een mooiere, romige textuur, mix je de saus in een blender tot een gladde massa.
Na zijn briljante kookshow met Martha Stewart en eigen kookboek lanceert Snoop Dogg nu zijn eigen wijn in samenwerking met 19 Crimes. Zet een fles 19 Crimes wijn tussen een reeks andere wijnen en hij wordt er zo uitgenomen omwille van het etiket. Maar vergis je niet, naast deze gimmick is het een hele goede wijn. Naast flashy etiketten hebben ze ook een fantastische website. Je moet ze over marketing niets leren en ze blijven maar verbazen. En ik volg de wijn van 19 Crimes al vanaf 2016.
The 19 Crimes
De naam van de wijn verwijst naar een lijst van 19 misdrijven in het achttiende eeuwse Verenigd Koninkrijk. Indien je veroordeeld werd voor één van de misdrijven op die lijst werd je niet meer gedood door ophanging maar werd je op de boot naar Australië gezet om daar een nieuw leven op te bouwen, de zogezegde “punishment by transportation“. Indien je in die periode – 1783 – de lange boottocht overleefde, wachtte een nieuwe wereld en kon je meehelpen aan het bouwen van een nieuw land. Zij werden de nieuwe pioniers.
De 19 Crimes wijn is een herinnering aan de regels die deze criminelen overtraden en de nieuwe cultuur die ze bouwden (hele leuke website http://19crimes.com/ ).
Snoop Dogg Cali Red Blend
Snoop Dogg werd onder de naam Calvin Cordozar Broadus geboren te California, en zo weet je meteen waar de naam van deze 19 Crimes vandaan komt. Hij koos voor een blend die bestaat uit 65% Petite Syrah, 30% Zinfandel en 5% Merlot druiven. Prachtige donkerpaarse kleur ook.
Het is een volle rode wijn uit Californië, met sterke zwart-blauwe fruittonen van de Petite Sirah, aangevuld met felrood, licht gekonfijt fruit van de Zinfandel. De donker geroosterde Amerikaanse eik verbindt alles samen met een licht zoete afdronk.
Het oude vissersdorp Volendam ligt bij het IJsselmeer, ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Amsterdam. Het dorp staat onder meer bekend om zijn fraaie haven, de vishandel, het authentieke Nederlandse karakter en de klederdracht. Een leuke bestemming in elk seizoen!
Broodje paling
Dit eeuwenoude dorp ligt aan het Markermeer en stond ooit via de Zuiderzee in verbinding met de Noordzee. Vanwege de gunstige ligging aan het water kende het dorp veel vissers. In tegenstelling tot de rest van Noord-Holland was Volendam grotendeels katholiek. Dat was niet het enige waarin de Volendammers afweken van de rest, ze hadden ook hun eigen klederdracht en dialect, het Volendams.
Tegenwoordig komen toeristen nog steeds voor de in klederdracht gestoken inwoners, maar ook voor de fraaie vissershuisjes en leuke souvenirwinkels. Volendam is ook bekend om zijn muzikale inwoners: Volendam heeft verschillende bekende artiesten en ook de ‘palingsound’ voortgebracht. En vergeet niet om een broodje gerookte paling te eten!
Palingsound
Volendam is ook bekend om zijn muzikale inwoners: The Cats, BZN, Jan Smit en ook Jan Akkerman. Volendam heeft dankzij die bekende artiesten de typische ‘palingsound’ voortgebracht, een verwijzing naar de vis die veel bij Volendam werd gevangen. In het Palingsoundmuseum hoor je meer over de bijzondere kenmerken van deze muziekstijl. In het Palingsoundmuseum is ook de palingrokerij Smit Bokkum, waar Jan Smit de scepter zwaait, die tevens het museum oprichtte. Tijdens een rondleiding zie je hoe de paling wordt gerookt volgens eeuwenoude traditie. En in het bijbehorende restaurant worden heerlijke palinggerechten geserveerd.
Klompen
In het Volendams Museum is de typische klederdracht van het vissersdorp te zien. Daarnaast zijn er scheepsmodellen, schilderijen en andere kunstwerken te bewonderen. Ook is in het museum het zogenaamde ‘sigarenbandjeshuisje’ te zien, van een Volendammer die de wanden van zijn huis beplakte met mozaïeken gemaakt van 11 miljoen sigarenbandjes.
Waar klederdracht is, zijn klompen nooit ver weg. In de Wooden Shoe Factory aan de haven kunt u meer te weten komen over het maken van dit degelijke schoeisel, waarvan u er ook een paar van kunt kopen voor in de tuin.
Nederland en kaas: onlosmakelijk verbonden. In de Cheese Factory Volendam wordt uitleg gegeven over de traditionele productiemethoden en kan je natuurlijk ook kaas kopen. Een beleving voor alle zintuigen!
In Volendam zijn aan de Dijk talloze leuke restaurantjes en cafés te vinden. In gelegenheden als Lotje aan de Haven, De Koe en Grand Café Restaurant De Dijk kan je genieten van verse vis.
In de omgeving
In de omgeving van Volendam liggen verschillende leuke dorpen aan het IJsselmeer, zoals Edam, Monnickendam en Marken. Maak een boottocht met de Volendam Marken Express (30 minuten) en ontdek het leuke kleine dorp Marken, gelegen op een schiereiland. Ga langs bij Sijtje Boes, loop door de gezellige steegjes en de pittoreske, oude straatjes en drink een kopje koffie in de oude haven. Of boek een pannenkoekenarrangement en trakteer uzelf op een heerlijke pannenkoek op het idyllische schiereiland Marken met zijn fraaie vuurtoren.