In the Mix The Derby

Vandaag een cocktail die ideaal is bij zomerse temperaturen, de Derby.

In de sport is een derby een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad. Deze wedstrijden hebben een speciale naam gekregen omdat ze meestal extra beladen zijn.

Maar een derby is ook een term uit het paardenrennen. Het is een springwedstrijd met natuurlijke hindernissen en een lengte van gemiddeld 1200 meter. Dat is ongeveer twee keer zo lang als een ‘normaal’ springparcours. De bekendste is de Kentucky Derby en daaraan is is de klassieke Mint Julep cocktail verbonden (zie receptuur onderaan).

Ook deze Derby cocktail komt uit de wereld van het paardenrennen en gokken. Je combineert bourbon met zoete vermout, Grand Marnier en limoensap, om een drankje te produceren dat droog, scherp, peperig en subtiel kruidig is. De Derby is meer dan de som der delen en drinkt heel gemakkelijk.

Wat heb je nodig?

  • 30 ml bourbon whiskey
  • 20 ml limoensap
  • 15 ml zoete vermouth
  • 15 ml Grand Marnier (of Cointreau of andere orange curaçao)
  • stukje limoen of blaadje munt

Hoe maak je het?

Vul een cocktailshaker met ijsblokken. Voeg bourbon, limoen, zoete vermout en Grand Marnier toe en shake goed. Zeef in een voorgekoeld cocktailglas. Garneer met een stukje limoen of muntblaadje.

NM.

Estaminet Den Boeren Weg (Buysscheure -Franse Westhoek)

We gaan deze keer op stap in de prachtige Franse Westhoek en gaan eten in een authentieke Vlaamse estaminet in Buysscheure.

De Westhoek

De Franse Westhoek (Westhoek français), ook wel Maritiem Vlaanderen genoemd is een landstreek in Frankrijk, die het westelijk deel van de Westhoek en het noordelijk deel van Frans-Vlaanderen vormt.

Van noord naar zuid valt het gebied uiteen in de Frans-Vlaamse kust als onderdeel van de Opaalkust (Côte d’Opale) en de agglomeratie Duinkerke, het vlakke en weidse Blootland, het heuvelachtige Houtland, onderdeel van het West-Vlaams Heuvelland, en de Leievallei in het zuiden. De laatste drie gebieden worden in het Frans ook wel aangeduid als Coeur de Flandre, het Hart van Frans-Vlaanderen. Zowel het Blootland als het Houtland lopen over de schreve door in het Belgisch deel van de Westhoek, hoewel het Blootland daar bekendstaat als de ‘West-Vlaamse polders’ of de ‘IJzervlakte’ en het Houtland ook wel ‘Heuvelland’ wordt genoemd.

De grens tussen Vlaanderen en Frankrijk – de schreve – is in de Westhoek net iets vager dan in andere contreien. Het lijkt wel alsof Frans-Vlaanderen en de Westhoek voorgoed met elkaar verstrengeld willen blijven. Frans en Vlaams wordt er vlot gewisseld en iedereen hopt van de ene naar de andere kant.

Buisscheure – Buysscheure

Buysscheure, een klein dorpje van 450 inwoners, ligt in de Franse Westhoek in de streek van het Houtland. Het grenst aan de gemeenten Rubroek, Noordpene, Nieuwerleet, Lederzele en Broksele.

In het werkelijk idyllische landschap van Buysscheure vind je Estaminet Den Boeren Weg – één van die Vlamsche herbergen – en die serveert een heerlijke traditionele keuken met vooral gerechten en producten uit de regio en heel genereuze porties: een traktatie!

Deze oude boerderij heeft nog niets van zijn charme verloren. Heel gastvrij en vriendelijk. Genieten geblazen dus! Leuke bijkomstigheid is het winkeltje in het restaurant waar lokale producten worden verkocht. Slechts één nadeel : het is alleen van vrijdag tot en. met zondag open. Reserveren is dus aan te bevelen. 

Carbonade Flamande en Potjevleesch

Probeer zeker de Carbonade Flamande of Potjevleesch in een van de Estaminets Flamands. In de volkscafés in Frans-Vlaanderen is het zalig vertoeven. Het rustieke interieur en de streekproducten maken de ‘estaminets’ een plek waar gezelligheid en gelukzaligheid de basisnormen zijn.

Proeven van een picon in Frans-Vlaanderen

Picon is dé aperitiefdrank bij uitstek in Frans-Vlaanderen en de Westhoek. Als je nu naar Bailleul of Bergues of eender welke stad of dorp in Frans-Vlaanderen gaat, in zowat elk café zal je een heerlijke ‘picon maison‘ kunnen bestellen. 

Estaminet Den Boeren Weg Praktische informatie


18, Boeren Weg Ouest, 59285 Buysscheure

NM.

In the Mix Licor 43 Baristo Puro

Licor 43 Baristo is een after dinner drink. Heel verfrissend wanneer puur geserveerd met ijsblokken of als dessert met een bolletje roomijs.

Licor 43

We kennen allemaal de klasieke Licor 43: eén slok Licor 43 en je waant je direct in het warme Spanje. Deze goudkleurige Spaanse likeur is geïnspireerd op Liquor Mirabilis: een 2000 jaar oude elixer met 43 geheime ingrediënten. En ook bijzonder: tot op de dag van vandaag mag Licor 43 alleen worden geproduceerd in het Spaanse Cartagena!

Licor 43 zit vol smaken van Mediterrane citrusvruchten en kruiden, met accenten van vanille en karamel.

Licor 43 Baristo

Nieuw van Licor 43 is de Licor 43 Baristo. Licor 43 Baristo is een koffielikeur afkomstig uit Spanje. De drank heeft een bruine kleur. Het receptuur bestaat uit originele Licor 43 die geïnfuseerd is met koffiebonen afkomstig van de Canarische Eilanden. Het resultaat is een exotische smaak met een aangenaam sterk randje. Licor 43 Baristo heeft een alcoholpercentage van 31% ABV. De naam Baristo is een eerbetoon aan het vakmanschap van de Barista: een expert op het gebied van koffie. 

Wat heb je nodig?

  • Licor 43 Baristo
  • Crushed ice of ijsblokken

Hoe maak je het?

Schenk een kleine hoeveelheid Licor 43 Baristo in je glas gevuld met ijsblokken of crushed ice.
En geniet!

NM.

Clairmarais – Klaarmares (Noord – Frankrijk)

Uitstap naar Clairmarais

Klaarmares – in het Frans Clairmarais – is gelegen in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France). De gemeente telt een goede 600 inwoners en maakt deel uit van het arrondissement Sint-Omaars (zie onderaan dit artikel).

De gemeente ligt gedeeltelijk in het Marais audomarois, een moeras- en poldergebied rond Sint-Omaars in het bekken van de rivier Aa. Gelegen op nog geen uur rijden van Lille, en op 40 minuten van Calais en Duinkerken is dit een ideale uitstap, zeker als je in deze prachtige en rustige omgeving met een bootje wil varen. Of wandelen. Of fietsen.

Het moeras van Audomarois

De moerassen van Audomarois, in het oosten begrensd door de grenzen van Binnen-Vlaanderen en in het westen door de uitlopers van de Artois, zijn verspreid over vijftien steden in het noorden en Pas-de-Calais: Saint-Omer, Clairmarais, Serques, Éperlecques , Houlle, Moulle, Salperwick, Tilques, Saint-Martin-lez-Tatinghem, Longuenesse, Arques, Watten, Saint-Momelin, Noordpeene en Nieurlet.

Een niet zo gekende bestemming maar toch vol verrassingen. Dit laatste moestuinmoeras in Frankrijk is een genot voor wandelaars, vissers en liefhebbers van natuuruitstapjes per boot in een ongerepte omgeving. Aan boord van de traditionele tuindersboten, de escutes en de bacôves bieden de laatste botenbouwers in de regio u tochten vol authenticiteit in “cruise”-modus in het hart van deze door de mens gevormde natuurlijke omgeving.

Erkend door UNESCO

Het moeras van Audomarois, dat met name gevoed wordt door de Aa, regenwater en afvoer, evenals door twee grondwatertafels, is een van de twee wetlands van nationaal of internationaal belang in de regio Nord-Pas-de-Calais. Het gebied is sinds 2013 erkend als Biosphere Reserve door UNESCO. Deze Man and Biosphere erkenning is perfect geschikt voor de Audomarois-moerassen: de omgeving is immers gevormd en wordt nog steeds gevormd door de mens, wat de mens en de natuur meer onderling afhankelijk maakt: zonder opruimen of wieden zou het moeras van Audomarois zijn onherbergzame aspect van de hoge middeleeuwen terugkrijgen. De biodiversiteit zou daar minder floreren en menselijke activiteit zou onmogelijk zijn.

Vlaamse oorsprong

Wat opvalt zijn de Nederlands klinkende plaatsen. Sommige rivieren hebben grappige namen, zoals Stackelwaert, Hongarwaert, Bogarwaert, Petite et Grande Meer, le Westbrouck, le petit et le grand Leeck… We vinden dit type naam vooral in de moerassen van Saint-Omer en Clairmarais. Deze namen getuigen van de Vlaamse oorsprong van de Audomarois en de ouderdom van deze rivieren. Om deze namen beter te begrijpen, is het handig om te weten dat Meer “meer” betekent (de kleine en grote meer zijn grote rivieren en polders ontworpen op een oud meer van enkele honderden hectaren), Leeck betekent “het lek” (of de uitmonding van een polder), “waert” betekent kanaal, “brouck” moeras en “stroom” de stroming.

Clairmarais met de boot: praktische info

Clairmarais kan je de uitzonderlijke Audomarois-polders met een rondvaartboot, een traditionele platbodem – een bacôve, een roei- of motorboot, kano of met de fiets ontdekken.

Er zijn enkele verhuurplaatsen, maar ik huurde een bootje bij Ô MARAIS BY ISNOR 3 rue du Marais 62500 Clairmarais, want gemakkelijk te vinden en heel schappelijke prijzen.

Na de boottocht kan je nog een bière blonde gaan drinken in de Brasserie Abbaye De Clairmarais of een bezoekje brengen aan de abdijhoeve zelf.

NM.