Isle of Raasay Hebridean Single Malt Whisky

Raasay

Het eiland Raasay ligt in de Highlands in Schotland, tussen het eiland Skye (25 minuten met de ferry) en het vasteland van Schotland. Het wordt gescheiden van Skye door de Sound of Raasay en van Applecross door de Inner Sound.

En daarmee zijn we in de Hebriden beland, een uitgestrekte groep eilanden voor de westkust van Schotland. De groep bestaat uit ongeveer 500 eilanden waarvan er slechts 100 bewoond worden. De grootste eilanden zijn Lewis en Skye.

Ik ben er zelf nog niet geweest maar het staat op mijn lijst. Raasay – Ratharsair in het Gaelic – betekent eiland van de reeën. Ondanks zijn bescheiden omvang is het een van de meest geologisch diverse landmassa’s ter wereld. Van glooiende heuvels tot inheemse bossen en afgelegen stranden, dit alles kan je vinden op Raasay.

Isle of Raasay distillery

Van dit kleine eilandje komt één van de beste whiskies die ik de laatste jaren geproefd hebt, dankzij een tip van een collega. De distilleerderij Isle of Raasay – gebouwd in 2016 – die deze single malt maakt zegt dat ze de eerste legale distilleerderij op het eiland zijn. Deze illegale activiteit is logisch want Raasay is verafgelegen en moeilijk bereikbaar.

Naast de Single Malt maken ze ook een heel lekkere Isle of Raasay Gin, maar daar hebben we het in een ander artikel over.

Isle of Raasay Tasting Notes

Deze single malt is een jonge whisky – 3 jaar – met een ABV van 46,4%, gebotteld in 2021.

Twee Isle of Raasay-spirits – een geturfde en een ongeturfde – worden afzonderlijk gerijpt in first-fill Rye-whisky, nieuwe Chinkapin-eik en first-fill Bordeaux-rode wijnvaten. Ze gebruiken water uit hun eigen bron Tobar na Ba Bàine, de bron van de bleke koe.

Wanneer je whisky’s van nieuwe distilleerderijen proeft, besef je dat whisky maken tijd kost en nieuwe distilleerderijen die tijd ook nodig hebben. Ik bedoel daar helemaal niets negatief mee, enkel dat er altijd een leercurve is. Maar dat is ook het leuke aan whisky proeven, het verveelt nooit. Daarenboven hebben ze actieve vaten gebruikt, dat maakt dat de spirit soms iets meer tijd nodig heeft om te ontspannen, te settelen. Jonge whisky – single malt in progress – moet je als dusdanig beoordelen en niet gaan vergelijken met gevestigde waarden in dezelfde categorie. Deze whisky is jong, maar helemaal niet slecht en biedt een mooi vooruitzicht naar toekomstige bottelingen.

De combinatie geturfd en bosvruchten werkt. Isle of Raasay heeft een turfachtige neus, die het midden houdt tussen de medicinale, zwaar geturfde en mos. De earthy notes – aarde – en zeezout en bosvruchten maken de neus compleet.

In de mond is de single malt in het begin zoet en soepel. Dan wordt de Raasay mineraal, licht wasachtig en kruidig. De kruidigheid, afkomstig van de Chinkapin-vaten, is aanwezig en er is ook een lichte peperigheid in de mond die het smaakprofiel afrondt.

Vrij korte tot middellange afdronk, met een lichte, fruitige en romige zoetheid en een subtiel rookspoor, dat vrij snel verdwijnt.

Toch wil je blijven proeven. Ik ben echt onder de indruk van deze jonge whisky. Isle of Raasay is in de gaten te houden!

NM.

Gepekelde chilipepers

De zomer komt er aan en dan is er een overvloed aan groenten en pepers. Oma’s truukjes om eten te conserveren – bewaren – zijn weer helemaal in. Fermenteren, pekelen, drogen, inleggen … wat is het en hoe doe je het?

Wat is conserveren?

Conserveren is eigenlijk een verzamelnaam voor alle technieken om voeding te beschermen tegen bederf. Het doel: schadelijke bacteriën en schimmels buiten houden. Daarvoor zijn verschillende methoden die je kan toepassen. Bewaren in de koelkast is één manier, maar er bestaan veel leukere! 

We begonnen met het fermenteren van onze eigen gekweekte chilipepers (zie onderaan), deze keer gaan we ze pekelen.

De ingemaakte jalapenos of chilipepers doe je op hamburgers, pizza of nacho’s of slaatjes. De opties zijn eindeloos!

Wat is pekelen?

Pekelen is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren, want er is ooit een tijd geweest dat er geen koelkasten en vriezers beschikbaar waren. 

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt pekelen. Afhankelijk van het gewenste resultaat kun je kiezen voor een natte pekel (brining) of een droge pekel, met andere woorden inleggen in zout (curing).

Bij een natte pekel gebruik je veel minder zout. Omdat er bij een natte pekel minder zout wordt gebruikt, zal het product juist water opnemen. Bij vlees zal het zout oplossen in het water en zich concentreren op de oppervlakte van de spiercellen. Vlees zal daardoor water opnemen en in gewicht toenemen. En sappig blijven!

Wat heb je nodig?

  • jalapeños of chilipepers
  • look
  • azijn
  • water
  • suiker
  • zout
  • een goed afsluitbare glazen pot

Hoe maak je het?

Meng in een middelgrote sauspan de look, het water, de azijn, de suiker en het zout. Breng aan de kook en roer om de suiker en het zout op te lossen.

Eenmaal aan de kook voeg je de in stukken gesneden jalapeno’s of chilipepers toe en druk erop zodat ze zijn ondergedompeld. Haal de pan van het vuur en laat ze 10-15 minuten staan.

Doe de jalapenos nu in een propere pot. Giet de pekelvloeistof erover totdat je de bovenkant van de pot hebt bereikt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het deksel sluit en de pot in de koelkast plaatst.

NM.

In the Mix Adonis

Het zijn tropische temperaturen en velen zullen buiten eten. Daarom koos ik voor een cocktail die goed past bij tapas of hartige aperitiefhapjes. De Adonis is een cocktail met een laag alcoholgehalte, die gemakkelijker te drinken is. En ik geef jullie ook nog het recept mee voor de spritz versie, heel verfrissend.

Adonis de musical

De Adonis is een cocktail op basis van sherry en vermout, met gelijke delen van beide. De cocktail werd gemaakt door de bartender van het Waldorf-Astoria Hotel in New York City ter ere van de musical Adonis uit 1884 nadat de show de mijlpaal van meer dan 500 shows op Broadway had bereikt.

Lustau La Ina sherry

Ik werk graag met Lustau’s La Ina sherry fino, die een sterkere, scherpere acetaldehyde-noot heeft dan de meeste fino’s en de neiging heeft om stand te houden tegen sterke smaken. Voor de vermout koos ik Martini Rosso, iets fruitiger dan Carpano Antica. Maar zoals altijd, de gustibus (et coloribusnon (estdisputandum.

Wat heb je nodig?

  • 45 ml Fino sherry (of oloroso sherry)
  • 45 ml Martini Rosso zoete vermout
  • 2 dashes Angostura bitters

Hoe maak je het?

De Adonis

Voeg alle ingrediënten toe in een mengglas. Voeg ijsblokken toe en stir tot het voldoende gekoeld is. Zeef in een gekoelde coupe of cocktailglas.
Garneer met een sinaasappelschil.

De Adonis Spritz

Van deze spritz kan je bij wijze van spreken een ganse avond drinken zonder een een kater te hebben de volgende morgen.

Voeg alle ingrediënten toe in een mengglas. Voeg ijsblokken toe en stir tot het voldoende gekoeld is. Zeef in een gekoeld highball glas. Top af met soda en garneer met een sinaasappelschil.

NM.

Kip in rode wijnazijnsaus

Dit gerecht – poulet au vinaigre – is een creatie van de grote chef Paul Bocuse en is daardoor een klassieker uit de Franse keuken geworden. Maar ook in de Italiaanse keuken kent men de pollo all’aceto.

Gebruik die fles rode wijnazijn die je toch in je kast hebt staan voor dit makkelijke eenpansrecept. De stukken kip worden gebakken in een saus van bouillon, wijn en azijn voor een sappig en smaakvol resultaat.

Wat heb je nodig?

  • 1 kip in stukken gesneden
  • 2 EL olijfolie
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 2 rode paprika’s, dik gesneden
  • 1 gele paprika, dik gesneden
  • 250 ml witte wijn
  • 3 EL rode wijnazijn
  • 150 ml kippenbouillon
  • 1 EL Dijon-mosterd
  • 1 EL tomatenpuree
  • een paar takjes dragon, plus extra om te garneren

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de olijfolie in een pan met zware bodem op middelhoog vuur.

Kruid de stukken kip en leg ze met het vel naar beneden in de pan. Bak 4-5 minuten tot het vel echt knapperig is, draai dan om en voeg de gesnipperde ajuin toe. Kook nog eens 5 minuten, voeg dan de knoflook en paprika toe en laat nog een paar minuten verder bakken.

Giet de wijn, azijn en bouillon erbij en laat 2-3 minuten sudderen. Roer de mosterd, tomatenpuree en dragon erdoor en zet 30 minuten in de oven tot de kip gaar is en de saus iets ingekookt is.

Bestrooi met wat takjes dragon en serveer, bijvoorbeeld met rijst.

NM.

Duiveltjessaus

Vrijdag visdag

Op vrijdag eten we vis, of zo doet de leuze ‘vrijdag visdag’ toch vermoeden. De uitspraak is gelinkt aan het katholieke geloof : de vrijdag was immers een dag van onthouding, waarop men geen vlees mocht eten. Vis was dan een waardig alternatief. 

Duiveltjessaus

We kozen voor een stevige witte vis, die we eerst marineren en dan bakken in de pan. We serveren deze met geplette of geprakte aardappelen waarover we de rest van de marinade lepelen. De aardappelen worden maar heel even geplet met een vork of een pureestamper. Er moeten dus nog stukjes in zitten, want we willen geen puree. Daarbij geven we een dressing ‘Uit de de oude doos’, namelijk duiveltjessaus.

Adriaen van Utrecht – Kraam van een vishandelaar (Museum voor Schone Kunsten Gent)

De naam van de schilder kan voor verwarring zorgen, maar Adriaen van Utrecht was wel degelijk een Vlaamse schilder, actief in Antwerpen. In dit monumentale schilderij wilde hij geen realistisch beeld geven van een viskraam, maar eerder de verscheidenheid en rijkdom tonen die de zee aan voedsel te bieden heeft. Schilderijen met vissen golden bovendien als zinnebeeld voor het element Water. Aan het tafereel voegde Van Utrecht nog een genre-element toe: terwijl de marktkramer met de klant onderhandelt, wordt haar geldbeugel stiekem door een jonge dief afgesneden. De allusies op erotiek en seksualiteit, onder meer in de uitgestalde vissen, maken er een moraliserende voorstelling van, waarin wordt gewaarschuwd voor verblinding door wellust. 

Wat heb je nodig?

Voor de vis

  • 4 stukken witte vis naar keuze
  • Olijfolie

Voor de geplette aardappelen

  • Ongeveer 750 gram aardappelen
  • Olijfolie of boter
  • Lenteuitjes
  • 1 EL kappertjes
  • ½ cup groene olijven (in kleine stukjes gesneden)
  • Grof zeezout en vers gemalen zwarte peper

Voor de marinade

  • ¾ cup olijfolie
  • ¼ cup vers geperst citroensap
  • 2 teentjes look
  • 2 EL platte peterselie
  • 2 EL verse munt
  • Grof zeezout en vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een blender en pureer tot een gladde massa. Leg de stukken vis in een glazen ovenschaal en giet er de helft van de dressing over. Marineer de vis ongeveer 1 uur in de dressing, draai halverwege om. Indien de stukken vis eerder aan de dunne kant zijn, dan mag je de duur van het marineren verminderen.

Kook de aardappelen in water met voldoende zout tot ze zacht zijn. Giet het water af en doe ze terug in de pan. Plet de aardappelen licht met een vork of een pureestamper en controleer de kruiding. Voeg er nu wat olijfolie bij (of boter), wat fijn gesneden lenteuitjes, kappertjes en de olijven. Meng nog eens goed dooreen. Zet even apart en hou warm.

We bakken nu de vis. Haal de stukken uit de marinade. Warm wat olijfolie in een braadpan en bak de vis aan beide kanten tot hij gaar is. Bijkruiden met peper en zout.

Verdeel de geplette aardappelen over de borden en leg er een stuk vis op. Lepel er de overgebleven dressing over. Werk eventueel af met een stukje citroen.

NM de oude doos fin copy

Duiveltjessaus

  • 1 EL azijn of het sap van een ½ citroen
  • 2 tot 3 EL olie
  • 1 theelepel mosterd
  • Peper en zout
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 EL fijn gehakte platte peterselie

Alles in een kom roeren tot de saus gebonden – gëemulgeerd- is

NM.

Saint-Omer – Sint-Omaars (Noord-Frankrijk)

Voor deze city trip trekken we naar het departement Pas-de-Calais, naar Saint-Omer. Sint-Omaars is een stad in het noorden van Frankrijk, op de grens tussen Frans-Vlaanderen en Artesië, gelegen aan de rivier de Aa en de Canal de Neufossé. Sint-Omaars is een leuk stadje met vele caféetjes en restaurants met de typische keuken uit Noord-Frankrijk. Aan te raden is een wandeling door het oude centrum en een bezoek aan de ruïnes van de abdij. Zie ook onderaan het artikel voor de bezienswaardigheden rond Sint-Omaars.

Historiek

Voor het ontstaan van Saint-Omer gaan we terug tot de 7e eeuw. Op een heuvel in de moerassen bouwden de monniken Bertin, Ebertram en Mommelin van de St-Pietersabdij een kapel, die in 820 het gezelschap kreeg van een collegiale kerk wat verderop (waar nu de kathedraal staat). Tussen die twee kerken vind je de Rue Saint-Bertin. De kapel werd vanaf de 9e eeuw een groot kloostercomplex dat zijn einde pas kende bij de Franse Revolutie.

Langs de Rue Saint-Bertin werd een kasteel gebouwd en een grote markt. Zo is de stad stilaan gegroeid. Het werd zelfs een havenstad door de vele kanalisaties, maar na een explosieve groei kende de stad ook een periode van verval. Vanaf de Franse periode kreeg de stad opnieuw een bloeiperiode waarvan de mooie bouwwerken uit de 18e eeuw nog steeds getuige zijn.

Saint-Omer is niet zo bekend bij de toeristen maar heeft heel wat te bieden. Er zijn zowel Vlaamse als Franse invloeden zijn, culinair maar ook in de bouwstijlen. Tot de grote publiekstrekkers behoort ondermeer de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal die gebouwd werd van de 12e tot de 15e eeuw. Het is niet alleen de grootste kerk uit de omgeving maar bezit ook een van de grootste kunstschatten zoals een schilderij van Rubens.

Midden in het stadscentrum is er ook een 20 hectaren groot stadspark dat door zijn hellingen je laat genieten van prachtige panorama’s. Heel bijzonder is ook het Sandelin museum dat drie mooie collecties bezit en gehuisvest is in een prachtig herenhuis.

De fontein van het kind met de zwaan

De Fontein van het Kind met de Zwaan, opgericht in 1862 op de plaats van La Belle Croix, een van de stations van de processie, voltooit het systeem van fonteinen dat in de 18e eeuw in de stad werd opgericht. Deze fontein onderscheidt zich van de anderen door de materiaalkeuze – brons met een groene patina – en omdat de kunstenaar, die de algemeen aanvaarde frontale compositie afwees, rekening hield met de locatie op het kleine plein dat op de kruising van twee straten werd aangelegd, en de gezichtshoeken vermenigvuldigde.

Het is pas sedert 2019 dat er terug water door de fontein stroomt.

De ruïnes van de abdij van Saint-Bertin

En dan is er nog de ruïne van de St-Bertinabdij waar de geschiedenis van Saint-Omer is begonnen.  Het was Omer, de bisschop van Terwaan die de abdij in 648 met zijn metgezellen Momelin, Ebertram en Bertin stichtte. Deze groeide uit tot één van de grootste van Noord-Frankrijk.

De abdij aan de rand van de polders lag op een eiland tussen twee rivieren en specialiseerde zich al gauw in het beheer van water. Vanaf 800 werden in Arques de eerste molens gebouwd en rond 1000 een gracht naar de abdij. In de middeleeuwen speelde de abdij een belangrijke rol bij het opzetten van parochies tot 30 à 40 km in de rondte. De vele schenkingen die hierop volgden maakten het tot één van de machtigste abdijen ten noorden van Parijs. Prinsen stuurden er hun familieleden heen en al in de 8ste eeuw werd de laatste Merovingische prins er opgenomen. De abdij gaf ook onderdak aan vorsten die de stad bezochten, van Karel de Grote tot Lodewijk XIV.

De abdij werd spijtig genoeg tijdens de Franse Revolutie grotendeels vernield. De ruïnes die u nu ziet zijn die van de 3de kerk uit de 14de-15de eeuw die in in gotische stijl was. U kunt zich voorstellen hoe groot de abdij was dankzij de maquette en de tuin die op de site is aangelegd.

Saint-Omer en omgeving

De Clairmarais is een moerassig gebied waarbij akkers gescheiden zijn door watergangen. Het vervoermiddel bij uitstek zijn platte schuiten of “les bachoves”. De Clairmarais bevatten vooral groentepercelen waar bloemkolen zeer succesvol groeien door de vele kalkfosfaten die in het water aanwezig zijn. Maar veel van die percelen zijn ook ingenomen door tweede verblijven of vakantiewoningen. De Clairmarais liggen tussen de Aa (rivier) en St-Omer. Zeker doen!

OMarais “by ISNOR” 3 Rue du Marais, 62500 Clairmarais

La Coupole

In Wizernes, dichtbij St-Omer, ligt La Coupole. Deze voormalige lanceerbasis is nu omgebouwd tot een modern en multimediaal museum. In La Coupole krijg je niet alleen het verhaal van de vliegende bommen maar ook het verband met de ruimtevaart. Talloze fimpjes, foto’s, maquettes, diashows en zelfs twee heuse filmzalen tonen je de geschiedenis van de ontwikkeling van deze raketten, het menselijk leed dat ze hebben veroorzaakt en de basis die ze legden voor de ruimtevaart.

La Coupole, Rue du Mont-à-Car, Wizernes-Helfaut, www.lacoupole-france.com

Blockhaus Eperlecques

In Eperlecques, ten noorden van St-Omer, staat de bunker, “le Blockhaus” uit de Tweede Wereldoorlog, die werd vernield door de geallieerden en tenslotte opgegeven door de Duitsers omwille van de talloze bombardementen. Deze plaats, waar talloze burgers de dood vonden als opgevorderden, is ingericht als herdenkingsplaats. Een rondleiding vertelt je meer over de lancering van de V2-bom en de horror die de Franse, Belgische en Nederlandse dwangarbeiders ondergingen.

Blockhaus d’Eperlecques, Rue du Sart, Eperlecques  www.leblockhaus.com

Cristal d’Arques

Deze bekende, zeer grote kristalfabriek laat bezoekers toe, ook als je niet in groep bent. Je dient je eerst in te schrijven in het welkomstgebouw (dus niet in de shop!). Met kleine busjes brengt men je naar een bezoekerscentrum. Je ziet er een video en krijgt een rondleiding in een productiehal. Alhoewel men nogal de nadruk legt op het feit dat hun product het beste van de wereld is, is dit toch een zeer leerrijk en soms wel spectaculair bezoek.

Arc International, Zone Industrielle, RN43, Arques,

NM.

Surf en turf van makreel en steak

Aarde en zee

Vandaag combineren we aarde en zee – surf & turf – en staat een tartaar van makreel en steak op het menu. Een misschien niet zo voor de hand liggende combinatie, maar ze werkt wel.

Makreel is vette vis

Bijna alle soorten vis zijn goed voor je, maar sommige vissen zijn gezonder dan andere. De vette vissoorten, zoals makreel, worden beschouwd als de gezondste. Makreel is een vette vis en is absoluut aan te bevelen binnen een gezond dieet. Vis bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, jodium en selenium. Maar vette vis is daarnaast ook nog eens rijk aan omega 3-vetzuren en die vetzuren zijn essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van onze gezondheid.

Als we aan makreel denken, denken we natuurlijk aan escabeche (zie recept onderaan). Escabèche is een marinade op basis van olie en azijn. Het is een techniek die in heel vele keukens gebruikt wordt (in de Provence, Spanje, Portugal, Zuid-Amerika, de Filipijnen, enz…), om vis te bewaren. Deze techniek werkt bijvoorbeeld heel goed met sardienen en makreel.

Tartaar

Voor onze tartaar hebben we natuurlijk steak nodig en die gaan we met de hand snijden tot heel fijne blokjes. en die combineren we met makreel, een gangbare, eetbare vis die je in vrijwel elk viskraam ziet liggen. Het nadeel is dat makreel vrij snel bederft. Dus hij moet kraakvers zijn.

Onze surf en turf werken we af met een pittige Oosterse saus.

Hou je van een pittige tartaar? Geef dit recept een boost door een scheutje zeer sterke koffie aan de saus toe te voegen. Dit is onze tip voor vette vis.

Wat heb je nodig?

  • 4 makreelfilets zonder vel en graten
  • 300 gram steak, zoals ossenhaas
  • 20 radijsjes
  • een bosje bieslook (of koriander)
  • 1 stuk van ongeveer 2 cm verse gember
  • Fleur de sel en gemalen peper

Voor de saus:

  • 3 EL sojasaus
  • 1 EL rijstazijn
  • 2 EL geroosterde sesamolie (of hazelnoot)
  • 1 limoen

Optioneel: sesamzaadjes en spruiten van jonge salade

Hoe maak je het?

We starten met het rundvlees in reepjes te snijden en vervolgens met een heel scherp mes in hele kleine blokjes. Doe hetzelfde met de makreelfilets. Snij ook de radijsjes in kleine blokjes. Doe dit alles in een kom.

Voor de saus hebben we de zeste van limoen nodig en twee ET limoensap. Schil de gember en rasp hem vervolgens fijn. Doe er de sojasaus, rijstazijn en olie bij en emulgeer alles krachtig.

Snijd de bieslook fijn en voeg deze samen met de saus en enkele sesamzaadjes toe aan het vlees-vis-radijsmengsel. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Serveer met wat saladescheuten en een paar sneetjes geroosterd brood.

NM.