Daarbij die molen: Kinderdijk (Nederland)

Daar bij die molen

In 1935 was ‘Daar bij die molen’ een hit voor de Nederlandse revue- en radiozanger Willy Derby. De schrijver was de gesjeesde molenstudent en voormalige variétéartiest Jan van Laar (1872-1949). In zijn tijd verdween de ene na de andere molen onder de slopershamer. Maar nu is de molen een beschermd landschapsicoon en toeristische trekpleister, het beeldmerk van Nederland. 

De molens van Kinderdijk

Het dorpje Kinderdijk in Zuid-Holland – op 90 km rijden van Antwerpen – staat bekend om de 19 molens en de waterpomp die in het gebied staan. Deze windmolens liggen aan de rivier de Lek en zijn sinds 1738 gebruikt voor het water management in het gebied. Aangezien het gebied onder zeeniveau ligt zou het zonder de molens helemaal onder water komen te staan.

Al eeuwenlang gaan de Nederlanders slim om met het water dat ze aan alle kanten omringt. De duurzame samenwerking tussen natuur en techniek in de polders van Kinderdijk is zo uniek en waardevol, dat het hele gebied sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Deze molens gingen dus niet onder de sloophamer. Gelukkig maar want Kinderdijk en zijn molens zijn een uitstapje waard.

Wil je er meer over weten dan kan je in het bezoekerscentrum terecht voor meer informatie over de verschillende molens en de omgeving. Dit bezoekerscentrum “Wisboomgemaal” is gelegen in de oude Wisboom waterpomp in het Overwaard gebied, waardoor je hierbij ook gelijk de oude waterpomp kan bekijken.

De 19 molens

De 19 molens zijn verdeeld over 4 groepen: de Lekkerland molens, de Nederwaard molens, de Overwaard molens, en de Blokweer molen.

De Lekkerland molens

Deze zijn gelegen in de Nieuw-Lekkerland polder. Dit waren er ooit 3, maar daarvan zijn er nu nog maar 2 te zien. Deze molens hebben een achthoekig vorm en gebruiken een schroef in plaats van een rad om het water omhoog de rivier in te pompen.

Oude waterschap Nederwaard

In het oude waterschap Nederwaard zijn 8 ronde molens gelegen. Deze molens zijn van steen en hebben een rieten kap. De molens pompen met een inpandig waterrad water naar de bovenste bassin. Eén van de molens is open als museum, waarbij gezien kan worden hoe een voormalig molenaar hier met zijn familie van dertien kinderen heeft gewoond.

Het waterschap Overwaard

8 andere molens zijn terug te vinden in het waterschap Overwaard. Deze molens zijn net zoals de Lekkerland molens achthoekig maar zijn weer net zoals de Nederwaard molens bedekt met riet. Deze molens hebben een inpandig waterrad waarmee het water vanuit de lagere bassin naar de bovenste bassin gepompt wordt.

Blokweer polder molen

De laatste molen is de Blokweer polder molen. De molen staat op een gemetselde voet en het waterrad pompt het water meer dan een meter omhoog naar het bassin. Net als één van de Nederwaard molens is deze molen omgebouwd tot museum, zodat je als bezoeker kan zien hoe de molenaars te werk gingen.

Kinderdijk bezoeken

Het gebied is alleen te bereiken te voet of met de fiets, maar doordat Kinderdijk niet heel groot is, is dit makkelijk te doen. Er lopen wandelpaden en fietsroutes langs de molens van Kinderdijk, waardoor je een bezoek aan het dorp heel goed kan combineren met een langere wandel- of fietstocht door de polder. Hou er rekening mee dat het vlak is want toen ik er op bezoek was stond er een ijskoude wind.

Tussen 1 april en 1 oktober is het ook mogelijk om met een boot de molens te bekijken. De boottocht duurt ongeveer een half uur. Ook is er de optie om met de paardentram langs de molens te rijden.

Kinderdijk Praktische Informatie

Nederwaard 1b 2961 AS Kinderdijk Nederland

NM.