Patrón Tequila XO Café espresso Martini

Geef jouw feest wat extra va va voom met een Espresso Martini

Digestief, koffie of dessert?

Het is de klassieke vraag na een etentje en er is eigenlijk maar één antwoord: alle drie, in de vorm van een Espresso Martini. Espresso Martini is een gesofisticeerd klein duiveltje met magische krachten. Bij de combinatie koffie en alcohol denkt men meestal aan een Irish Coffee, maar deze espresso martini (zie receptuur onderaan) is eenvoudiger om te maken en krachtiger. Boozy en verslavend lekker!

Deze feestelijke versie maken we niet klassiek met vodka, koffielikeur (zie recept) en espresso, maar met gin en Patrón XO Café, een koffielikeur van 35% ABV op basis van tequila.

Deze Patrón XO Café komt in een normale fles van 70 cl, maar ik heb de espresso martini geserveerd in een zeer hoog Japans Kimura cocktailglas.

Patrón XO Café

Patrón XO Café is een premium tequila likeur van Patrón: ‘Blending the essence of coffee with our premium tequila is what our XO Café gives the edge’. Patron XO Café is een creatie van blends van de XO Fine tequila met koffie aroma’s.

Er zit weinig suiker in zodat de likeur kan gedronken worden in cocktails maar ook als een likeur, bijvoorbeeld ijskoud in shots. Of je kan de likeur ook perfect puur op kamertemperatuur genieten met naar wens een blokje ijs. Leuk dus na een lekkere maaltijd.

Wat heb je nodig?

  • 35 ml Bombay Sapphire Gin
  • 15 ml Patrón Tequila XO Café
  • 10 ml agavesiroop (of je kunt ook vloeibare honing gebruiken als je die in huis hebt)
  • 25-35 ml premium espressokoffie (gekoeld)

Hoe maak je het?

Shake alle ingrediënten heel goed met ijsblokjes, zeef in een gekoeld martini- of coupetteglas en geniet! En werk af met drie koffiebonen.

NM.

#POTD De menhirs van Carnac

De zon is vandaag – 21 december – op haar meest Noordelijke punt aangekomen. Het moment dat de zon van richting lijkt te veranderen, valt exact om 16.59 uur. Dit is de officiële winterzonnewende.

Wat is winterzonnewende?

Bij winterzonnewende staat de zon het dichtst bij de horizon dan op gelijk welk andere moment van het jaar. De zon zal gedurende een paar dagen op de zelfde plaats opkomen en op dezelfde plaats naar beneden gaan. Dit astrologisch fenomeen noemen we de winterzonnewende: de normaal altijd bewegende zon neemt eigenlijk een paar dagen pauze, vooraleer ze terug naar haar meest zuidelijke punt begint te reizen. 

Vanaf 21 december 2021 gaan we weer lichtere tijden tegemoet: in Brussel duurt de dag maar 7 uur, 56 minuten en 18 seconden. Maar de volgende dagen krijgen we er alweer een paar seconden daglicht bij.

Carnac

Bij menhirs denken we natuurlijk aan Obelix en de Galliërs, druïden of aan Stonehenge. Maar voor deze winterzonnewende gaan we naar Carnac in Frankrijk,

De naam Carnac zou van het Keltische Karn komen, wat steen of rots betekent en dat ook in het woord Cairn terugkomt waar een grafheuvel mee wordt aangeduid.

Beschut door de baai van Quiberon is Carnac is wereldberoemd om zijn rijen menhirs: les alignements de Carnac. Carnac is een zeer belangrijk megalithische centrum, bekend om zijn uitlijning van 2792 menhirs over een afstand van 8 kilometer, waarvan sommige meer dan 3 meter hoog!

Dit is een van de meest opmerkelijke concentraties van rechtop staande stenen in de wereld. De meest indrukwekkende rijen zijn die van Menec, Kerlescan en Kermario. Naast hen bevindt zich de grafheuvel van Saint-Michel en de Reus uit Manio, een menhir met een hoogte van 6,50 m.

Geloof maar niet dat Obelix er iets mee te maken heeft! De menhirs zijn 5 000 tot 3 000 jaar v.Chr. opgericht. Dus lang voor de Galliërs en ouder dan Stonehenge.

Verschillende theorieën trachten deze monumenten te verklaren, want eigenlijk weten we hier nog niet veel over.

NM.

Bonaventura Maschio Tiramisù di Casa

Tiramisù di Casa liquore dolce

Om je feestmaaltijd af te sluiten in stijl – of gewoon omdat je van een digestiefje houdt – hebben we een ongelofelijk lekkere fluwelen after dinner drink in petto. 

De Tiramisù di Casa van de Bonaventura Maschio-distilleerderij uit Gaiarine (Treviso) is tiramisu in vloeibare vorm, met een rijke en fluweelzachte smaak, net als een lekkere zelf gemaakte tiramisu. Een hazelnootkleurige crème met uitnodigende aroma’s van cacao en koffie, met een smaak die wordt gekenmerkt door geroosterde tonen van cacao en koffie, die worden gecombineerd met de zoete tonen van vanille en room.

Tiramisù di Casa won de prijs “Premio Innovazione dell’anno” voor de beste innovatie op de Barawards 2021.

Pefect serve: On the rocks

Serveer het in een glas, met een snuifje bittere cacao op het oppervlak. Je kan deze after dinner drink op kamertemperatuur drinken, maar ideaal is met een paar ijsblokjes.

NM.

Tartaar van zeebrasem met een koriander en passievrucht- en mandarijnvinaigrette

We verwerken de zeebrasem of dorade tot tartaar. Je kan dit als fingerfood bij de aperitief serveren of als voorgerecht. We brengen de vers gesneden vis op smaak met een lichte vinaigrette van passievrucht en het sap van een mandarijn, wat zeste van limoen en de zaadjes van een vanillestokje.

Veel werk is hier niet aan, tenzij dat je je snijkunsten nog eens kan oefenen voor de tartaar van rauwe dorade. De kunst van dit gerecht zit in de vinaigrette want alle ingrediënten zijn op zich heel sterke smaakmakers. De kunst is dus ze in evenwicht te houden. Proeven en aanpassen is hier de boodschap.

Smakelijk!

Wat heb je nodig?

  • 400 gram zeebrasem
  • 10 cl lichte passievrucht & mandarijn vinaigrette
  • Enkele takjes verse koriander
  • limoenschil
  • ½ vanillestokje
  • ½ rode ui

Hoe maak je het?

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit. Haal het vruchtvlees uit de passievrucht. Meng dit alles met het sap van één mandarijn en wat plantaardige olie en een beetje moster tot een vinaigrette. pas de hoeveelheden aan indien nodig.

Snijd de zeebrasem fijn in kleine blokjes. Snij wat verse koriander fijn. Snipper de rode ui fijn.

Meng alles door elkaar tot een tartaar. Voeg er de vinaigrette aan toe. Rasp de limoenschil erbovenop. Laat even rusten.

Koel Serveren.

NM.

Wat drink je bij kaviaar?

Kaviaar

Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur en wordt beschouwd als een delicatesse. De naam “kaviaar” is afkomstig van het Perzische woord خاگ‌آور (Khag-avar). De eerste kaviaareters waren Perzen (Iraniërs) die geloofden dat kaviaar hun uithoudingsvermogen en hun potentie zou verbeteren.

Negentig procent van de kaviaar die op de markt gebracht wordt, is ofwel van Russische of van Iraanse afkomst.

Royal Belgian Caviar

De Royal Belgian Caviar Osietra kaviaar is afkomstig van de Russische steur, Acipenser gueldenstaedti. Maar de steureieren worden gekweekt in aquaculturen in Turnhout en Moeskroen, en is dus 100% Belgisch .

De Osietra van Royal Belgian Caviar – Osietra is een zeldzame kaviaar met grotere korrels (2,9 mm tot 3,4 mm) waar liefhebbers niet genoeg van kunnen krijgen. Hij heeft een aangenaam mondgevoel met ziltige en typische nootachtige smaak gevolgd door toetsen van mineraliteit

Maar wat drink je nu met kaviaar?

Het smaakprofiel van bijvoorbeeld osietra kaviaar is buitengewoon rijk en soepel, met boterachtige tonen die plaats maken voor een aanhoudende smaak van de zee. Als zodanig kan de kaviaar worden gecombineerd met een breed scala aan drankjes: vodka, champagne, witte wijn maar ook sherry, sake of zelfs water.

Kaviaar en Grey Goose vodka


Combineren van vodka en kaviaar is een eeuwenoude Russische traditie. Ze zijn de ideale aanvulling op elkaar. De vodka wordt ijskoud geserveerd en heeft een subtiele smaak waardoor de kenmerkende smaak van kaviaar de overhand krijgt. Kies voor een super premium vodka zoals Grey Goose en zorg dat die echt ijskoud is, ook de glazen.

Grey Goose is een Franse super premium vodka en behoort tot de Bacardi groep. De zachte wintertarwe dat gebruikt wordt voor deze vodka komt uit Picardië in het Noorden van Frankrijk en wordt daar gemalen en volgens een uniek productieproces gedistilleerd. De pure alcohol wordt vervolgens getransporteerd naar Gensac, een dorpje in de buurt van Cognac en wordt daar vermengd met puur bronwater.

Deze sublieme premium Grey Goose vodka wordt 1 keer gedistilleerd in 5 stappen en verkrijgt hierdoor zijn zachte, verfijnde smaak. Grey Goose is voor mij pure elegantie. En mijn favoriete vodka.

Champagne

De zoute smaak van kaviaar vindt nog een goede partner in de zuivere, frisse smaak van champagne, bij voorkeur een droge (zie artikel). Ook hier, de champagne moet koud zijn.

Witte wijn

Droge witte wijnen werken ook met kaviaar. Chardonnay – zoals deze Mâcon-Lugny is een goede allrounder – vermijd gewoon wijnen met een uitgesproken of pittige smaak – zoals eik – die de kaviaar kunnen overheersen.

Kies voor een elegante wijn en geef iets meer uit dan normaal aan een goede Chablis, Pouilly-Fuissé of een Mâcon-Fuissé, een appellation Village uit stad Fuissé in de Mâconnais ligt. De appellatie Mâcon-Fuissé produceert alleen witte Chardonnay-wijnen. De wijnstokken zijn geplant op gevarieerde klei-kalksteenbodems. De wijnen van de appellatie Mâcon-Fuissé worden gekenmerkt door bloemige, plantaardige, aromatische en citrusaroma’s, waaraan balsamico, fruitige en anijstonen zijn toegevoegd. De wijnen van Mâcon-Fuissé vertonen een grote frisheid, zijn zeer fruitig, geconcentreerd en hebben een mooie zuurgraad.

NM.

Mandarijnen met vodkasoep

De mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. De mandarijn lijkt op een kleine sinaasappel en zijn een uitstekende bron van vitamine C.  Ter info, mandarijnen is de verzamelnaam voor drie groepen van vruchten: satsuma, clementines en hybriden. Clementine is een variëteit van de mandarijn.

Dit is een eenvoudig maar wel lekker dessert en vooral, helemaal niet zwaar. De vodka soep – eigenlijk een siroop – is mooi geparfumeerd: elk ingrediënt speelt zijn rol het andere te domineren. De siroop gaat heerlijk samen met de pittige aroma’s van mandarijnen.

De receptuur is voor 6 personen.

Wat heb je nodig?

  • 12 mandarijnen
  • 200 gram poedersuiker
  • 3 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje (extra voor decoratie)
  • 1 kruidnagel
  • 1 steranijs (extra voor decoratie)
  • 15cl vodka
  • roomijs

Hoe maak je het?

Was de mandarijnen. verwijder tot halverwege de schil.

Neem een pan of pot die groot genoeg is om alle mandarijnen in één laag te leggen. Doe er de suiker en alle ingrediënten in (uitgezonder de vodka en het roomijs natuurlijk).

Leg de mandarijnen in de pan met het vel naar beneden. Vul de pan met water tot ze net onder staan. Breng zachtjes aan de kook en laat 30 minuten rustig sudderen op een laag vuur.

Haal de mandarijnen uit de pan en laat ze uitlekken. Reduceer de siroop verder, laat afkoelen en voeg dan pas de vodka toe.

Zet 12 uur in de koelkast voor het opdienen. Giet de vodka soep/siroop over de mandarijnen. Geef er een bol roomijs bij. Decoreer met steranijs en vanillestok filamenten.

NM.

Hoe gebruik je een sifon?

Sifonitis

Het gebeurt elk jaar dus het zal nu niet anders zijn. De meeste keukenpieten zijn al weken of maanden aan het nadenken over hun feestmenu en zullen ook al enkele testen hebben gedaan. En toch zullen er ergens te lande mensen zijn die op het laatste moment beslissen van een espuma te maken. En daar heb je een sifon of kidde voor nodig. En veel oefenen. Dus niet last minute eens proberen net voor je gaat opdienen.

Wat is een kidde?

Een kidde is een metalen fles met een spuitmond en een ingang voor een patroon gevuld met N2O. Dit gas spuit je in de fles en dat zorgt ervoor dat de inhoud onder druk komt te staan en wanneer je het eruit spuit, luchtig wordt.

Heel in het begin werd een kidde – of sifon zoals we het allemaal noemen – gebruikt om slagroom te spuiten. Vandaar dat het ook slagroomspuit genoemd werd. Maar kort na de eeuwwisseling begonnen chefs zowaar op alles mogelijke gerechten espumas te spuiten, hoe meer hoe liever. Espuma is trouwens Spaans voor schuim. De grote ‘schuldige’ van de espumagekte was de Spaanse superchef Ferran Adrià van El Bulli. Gelukkig is die espumastorm gaan liggen. Begrijp me niet verkeerd, een goed gemaakte espuma geeft meerwaarde aan een gerecht.

Oefening baart kunst: 5 tips voor een goed gebruik

  • Vul de keukensifon nooit helemaal. Om het preparaat te laten schuimen, altijd 1/3 leeg laten.
  • Een sifon blokkeert gemakkelijk, dus filter je bereidingen door een fijne zeef.
  • Laat de sifon altijd minimaal 2 uur liggen (en maximaal 1 week). Horizontaal want als je sifon vertikaal bewaart riskeer je dat je bereiding op de bodem gaat stollen, en dan werkt hij ook niet meer.
  • Schud de sifon ondersteboven bij gebruik van gas en bij het dresseren van de slagroom of espuma, voor elk gebruik. Aarzel niet om voor het serveren de textuur van de bereiding in een ander bord te controleren.
  • Bij een warme bereiding direct na het toevoegen van het gas gebruiken of in een warmwaterbad bewaren om op temperatuur houden. Let op, een sifon met kunststof behuizing is daarvoorniet geschikt, een RVS sifon – roestvrij staal – is dan absoluut noodzakelijk.

Hoeveel patronen?

Dit is een moeilijke. Je kan er eigenlijk nooit teveel patronen opdoen, omdat de gas er gewoon niet meer bij kan en zal ontsnappen via het veiligheidsventiel (bij een goede sifon). Of de bodem die nu hol is, komt bol te staan. Vandaar dat ik zeg van dit niet op het laatste moment te proberen, maar op voorhand al eens te oefenen.

Schuim maak je van vloeistoffen waarbij de lucht kan worden vastgehouden door eiwitten, vetten of gelatine.

Je hebt normaal gezien en afhankelijk van je preaparaat één patroon per halve liter vloeistof nodig. De handeling is goed uitgevoerd wanneer er een mooi opgespoten schuim is gemaakt, zonder luchtbellen. Bij koude bereidingen waar gelatine in zit durf ik al eens twee patronen per halve liter doen.

Afhankelijk van het aantal gasten, voorzie …

• Een sifon van 25 cl voor 6 tot 8 verrines
• Een middelgroot model van 50 cl voor 10 tot 15 verrines
• De grotere 1 liter versie voor het maken van ongeveer 24 verrines.

Hoe de sifon onderhouden?

Na elk gebruik vereist de sifon een volledige reiniging met de hand (geen vaatwasser!). Controleer of er geen gas meer in de fles zit (houd de hendel ingedrukt totdat er niets meer uitkomt). Elk onderdeel moet worden losgemaakt en zorgvuldig worden geschrobd om te voorkomen dat de inhoud vast komt te zitten of de goede werking van de sifon verhindert.

NM.

In the Mix Poinsettia

De poinsettia of kerstster

De poinsettia behoort tot de euphorbia-familie en wordt vaak ‘kerstster’ genoemd (niet te verwarren met de kerstroos). Ze komt oorspronkelijk uit Mexico en groeit er uit tot een vaste struik die tot 6 meter hoog kan worden. De grote kleurige bladeren die in rozetten op de uiteinden van de takken groeien worden vaak ten onrechte als de bloem van de plant beschouwd, maar het zijn in feite schutbladeren en die van de poinsettia zijn altijd rood.

Gancia Prosecco Brut

De Poinsettia is een champagnecocktail, wat hem ideaal maakt voor de eindejaarsfeesten. Licht in alcoholgehalte, makkelijk te drinken en feestelijk. Maar je kan ook een goede prosecco gebruiken. Prosecco is iets fruitiger dan champagne. Het is een beetje aan de zoetere kant en het is ook goedkoper dan champagne. Dat maakt het een goede budgetkeuze als je drankjes voor een grote groep vrienden of familie serveert

Ik koos voor de Gancia Prosecco Brut. Gancia is een van de meest historische producenten van deze populaire Italiaanse mousserende wijn. Deze Brut biedt frisse bloemige aroma’s ondersteund door drogende minerale tonen en vlezige tonen van perzik en abrikoos. De afdronk is fris, reinigend en tonic.

Veenbessensap

De smaak van veenbessen (cranberry) is een favoriet in de wintermaanden en de roodachtige kleur van de drank ziet er ook heel feestelijk en mooi uit. De dominante smaken hier zijn sinaasappel en veenbes, van de Cointreau en het veenbessensap. Natuurlijk proef je de champagne of prosecco ook, maar niet zo sterk als de likeuren.

Een leuk aperitief als je bijvoorbeeld kalkoen met veenbessensaus serveert.

Wat heb je nodig?

  • 25 ml Cointreau of Triple Sec
  • 50 ml Ocean Spray Cranberry Juice
  • 75 ml Prosecco of Champagne
  • 1 laurierblad

Hoe maak je het?

De poinsettia wordt niet over ijs geserveerd, dus zorg dat je glazen en andere ingrediënten koud zijn.

Giet de Cointreau en het veenbessensap in de glazen en top af met de gekoelde Prosecco of Champagne. Om tijd te winnen kan je de Cointreau en het veenbessensap al op voorhand mengen en koel zetten.

Werk af met een laurierblad en/of een veenbes.

NM.

#Uncorked Chianti Superiore DOCG 2015 – Ruffino

In onze zoektocht naar aangepaste wijnen viel ons oog op deze Chianti Superiore DOCG uit 2015 van Ruffino. De Chianti Superiore Ruffino van het gelijknamige bedrijf is geboren in de wijngaarden van de meest geschikte productiegebieden van Chianti: de Arezzo-heuvels en het gebied rond het dorp Monteriggioni. Hoe weet je nu dat dit een goede rode wijn is? Zoals altijd geeft het etiket al veel geheimen prijs.

DOCG

Er zijn vier kwaliteitsniveaus voor Italiaanse wijn, waarvan DOCG het allerhoogste is. DOCG is de afkorting van Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Een keurmerk om de kwaliteit van wijnen voor wijndrinkers herkenbaar te maken. DOCG wijnen zijn van een bijzonder hoge kwaliteit, het predicaat van DOCG wordt slechts zeer spaarzaam toegekend.

Er worden al sinds de 13e eeuw wijnen gemaakt in chianti, het gebied tussen Siena en Florence in de Italiaanse regio Toscane. Chianti’s waren lang simpele, kwalitatief minder goede rode wijnen. Ze stonden vooral bekend om de opvallende decoratieve ‘mandflessen’ waarin ze werden gebotteld. Pas in de jaren 70 werd de productie verlaagd en werden de wijngaarden gemoderniseerd. Tegenwoordig wordt chianti in meerdere wijngebieden in Toscane verbouwd en is de kwaliteit van de chianti’s veel beter dan voorheen.

Chianti VS Chianti classico VS Chianti superiore

Alleen chianti wijnen die uit het het klassieke, originele chianti gebied binnen Toscane komen heten chianti classico. Dit zijn over het algemeen wijnen van hogere kwaliteit en herken je aan de zwarte haan op het etiket. 

Chianti wijnen die uit gebieden komen die grenzen aan dit gebied hebben de naam chianti met als toevoeging de naam van het gebied waar ze uit komen: bijvoorbeeld chianti ruffina of chianti colli fiorentini.

De (nog) betere chianti wijnen dragen de titel chianti superiore, maar dan verdwijnt de toevoeging ‘classico’ achter de wijn.

De sangiovese-druif

Chianti’s worden gemaakt op basis van de sangiovese-druif. Minstens 80% van de wijn moet hieruit bestaan, bij de meeste chianti’s ligt dit percentage echter hoger. Sangiovese is een druif met een dunne schil die zorgt voor vrij licht gekleurde wijnen. De sangiovese wordt naar wens aangevuld met de blauwe canaiolo, colorino en internationale druivenrassen als cabernet sauvignon en merlot of syrah. In dit geval is de verdeling sangiovese 70%, merlot en cabernet sauvignon 30%.

Tasting notes

De wijn is robijnrood met paarse tinten en een heel intens boeket, typisch voor de Chianti. Fruitige tonen van verse pruimen en zwarte kersen maken hier een intens smaakvolle wijn van. Elegante tannines die perfect passen bij de fruitige body van de wijn. Een lange, aanhoudende afdronk biedt tonen van verse kersen en bosbessen.

Perfect bij rood vlees en wild, ideaal in combinatie met gerijpte kazen;

NM.

Champagne: welke zijn de appellations? En hoe open je een fles?

Er zullen tijdens de feesten heel wat liters champagne vloeien. Voor zij die nog nooit een fles champagne gekocht hebben of nog nooit gekeken hebben wat er op een etiket staat, leggen we nog eens kort het verschil uit tussen de verschillende appellations en hoe je een fles opent.

De champagne benamingen zijn afhankelijk van het suikergehalte

Bij het selecteren van een fles champagne kijk je op het etiket naar de stijl, de zoetheid (restsuiker of RS) en cuvée (de mélange).

Belangrijk bij je keuze is de hoeveelheid suiker die erin zit. Niet zomaar suiker, want het is rietsuiker. De suiker die in champagne aanwezig is, komt dus uit twee bronnen: van de druiven en rietsuiker. Tijdens de vinificatie kiezen de keldermeesters er dan ook voor om meer of minder suiker aan hun champagne toe te voegen.

En dit is wat het mogelijk maakt om de 7 belangrijkste appellations van champagne te onderscheiden:

  • Brut Naturelle – heel droog
  • Brut – Zeer Droog, 6 tot 12 gram per liter RS
  • Extra Sec – Droog tot Medium, 12 – 20 gram per liter RS
  • Sec – Medium, 17 – 35 gram per liter RS
  • Demi-Sec – Medium tot Zoet, 33 – 50 gram per liter RS
  • Demi Doux – Zoet, 10% RS
  • Doux – Zeer zoet, meer dan 10% RS dus meer dan 50 gram per liter RS

Je kan ook de voorkeur geven aan de Blanc de Blancs-stijl van 100 procent Chardonnay-druiven of een Blanc de Noir van 100 procent Pinot Noir druiven.

Hoe open je een fles Champagne? 

Nadat je de folie van de champagnefles hebt gepeld en de beschermende kooi – muselet – hebt verwijderd, vorm je een vuist rond de kurk met je duim erop. Hou de kurk stevig vast en draai de fles voorzichtig (niet omgekeerd), zodat de kurk geleidelijk aan uit de flessenhals komt, zonder dat hij weg kan schieten (zie onderaan). De druk bouwt zich op en dan ontsnapt een zachte zucht – un soupir érotique – terwijl de druk in de fles gelijk wordt met de buitenwereld. Hou de champagne nog enkele seconden in een hoek van 45 graden. Zo kan de druk uit de fles ontsnappen zonder dat er champagne gemorst wordt. 

Je hebt zojuist een feestelijke fles volgens de regels van de kunst geopend. Geniet ervan.

Champagne Trivia

  • Winston Churchill heeft tijdens zijn leven naar schatting 42.000 flessen champagne gedronken.
  • Er zitten naar schatting 49 miljoen bubbels in een standaard fles champagne.
  • Een glas van standaardformaat stoot elke seconde 30 bellen uit.
  • De druk in een champagnefles is ongeveer drie keer de druk in autobanden, namelijk zes bar.
  • Wanneer gepopt kan een champagnekurk snelheden bereiken van 64 km/u.
  • De meeste sterfgevallen door kurk gebeuren op bruiloften.
  • Marilyn Monroe baadde ooit in champagne. Er waren meer dan 350 flessen nodig om het bad te vullen