homemade Rose’s Lime Cordial

Wanneer je een lekkere gimlet wil maken het je Rose’s Lime Cordial nodig. Je kan de cordial natuurlijk kopen maar die is echt duur. Goed nieuws want er zijn een paar verschillende methoden beschikbaar voor thuisbarmannen. In veel recepten is het een ongecompliceerde variatie op een eenvoudige siroop, die is gedoseerd met limoensap, limoenschil of beide. Zoals ons recept onderaan.

Wil je een nog dikkere snoepachtige siroop met een nog frissere, heldere en krachtiger smaak, laat dan het water weg in het recept, waardoor de limoen de suiker op natuurlijke wijze oplost.

Wat heb je nodig?

  • 2 limoenen
  • water
  • 200 gram suiker

Hoe maak je het?

Met dit recept maak je ongeveer 300 ml.

Doe de geraspte schil van 2 limoenen in een pan. Pers het sap van beide limoenen in een maatbeker – ongeveer 60 ml. Vul aan met water zodat je in totaal 100 ml vloeistof hebt. Giet dit in je pan met 200 gram suiker. Verwarm heel zachtjes, af en toe roerend tot de suiker is opgelost, maar laat het niet koken. Zeef het mengsel in een hittebestendige fles en laat afkoelen. Gaat tot twee weken mee.

NM.

In the Mix: Gimlet met Navy Strength Gin

In het verleden maakten we al een klassieke Gimlet en een Gimlet met melksiroop (zie onderaan). Deze keer gaan we voor een Gimlet met Rose’s Lime Cordial en Navy strength gin van 57%. Jawel!

Rose’s Lime Cordial

Heb je je ooit afgevraagd waarom Amerikanen de Engelsen “limey’s” noemen? De geschiedenis van de Gimlet cocktail bevat het antwoord. In 1867 begon een Schotse scheepswerfeigenaar Rose’s Lime Cordial te produceren. De Britse marine wist al lang dat citrusfruit hielp om scheurbuik op afstand te houden, maar had geen manier om de
benodigde hoeveelheid vers fruit aan boord te bewaren gedurende lange periodes. Rose’s Lime Cordial was de oplossing was zo succesvol. En vandaar dat Britse zeelieden in het Caribisch gebied en Amerika limey’s werden genoemd.

Navy Strength Gin

In de 18e eeuw was er een manier om er zeker van te zijn dat de vaten met gin die op schepen werden geladen, echte gin bevatten en niet waren verwaterd of vervalst. Men deed wat gin op buskruit: als het buskruit nog ontbrandde, was de gin 114 proof, of 57% ABV. Vandaar de naam Navy Strength.

Er is geen specifiek smaakprofiel voor Navy Strength gin. Het enige gemeenschappelijke kenmerk is het alcoholgehalte. Plymouth Gin is een aanrader maar dichter bij huis hebben we Forest London Dry Navy Strength Gin AD XV ABV 57%.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Koel de coupette glazen vooraf in de diepvriezer.

Doe een takje dille, een uitgeperste limoenpartje, de gin en Rose’s Lime Cordial in een shaker.

Voeg ijsblokken toe en schake hard. De bedoeling is de drank zo snel mogelijk af te koelen en zo weinig mogelijk te verwateren (verdunnen).

Giet de inhoud van een shaker door in zeef in je voorgekoeld glas. Werk af met een stukje limoen en een klein takje verse dille.

NM.

Stroganoffsaus

Bœuf Stroganoff is een vleesgerecht uit de Russische keuken, bestaande uit dunne blokjes gesauteerde biefstuk (of ander rundvlees) met een pittige saus, de Stroganoffsaus. Het recept stamt uit de 19e eeuw en is genoemd naar de familie Stroganov, een machtige familie met een groot handelsimperium. ‘Het is onmogelijk rijker te zijn dan de Stroganoffs‘, zo luidde een oud Russische gezegde. 

Dit gerecht maak je snel klaar, dus ideaal voor tijdens de week. Serveer de Stroganoff met eiernoedels of op een krokante toast. En de vegetariërs laten gewoon het vlees weg.

Het is herfst dus is er een overvloed aan paddenstoelen. Vervang de witte champignons de Paris door wilde bospaddenstoelen voor een meer intense smaak. En de gerookte paprika voegt diepte toe aan dit gerecht.

Wat heb je nodig?

  • 1 pak eiernoedels
  • 400 gram rundsvlees – in kleine stukjes gesneden
  • 1 EL olijfolie
  • 2 EL boter
  • 500 gram paddenstoelen naar keuze
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 ½ theelepel gerookte paprika
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 EL bloem
  • 350 ml kippenbouillon
  • 200 ml zure room
  • 1 EL fijngehakte verse bladpeterselie

Hoe maak je het?

Kook de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal van het vuur en dek af om warm te houden.

Verhit olijfolie en 1 EL boter in een grote pan op middelhoog vuur en schroei het vlees dicht. Haal uit de pan en laat verder garen in de oven.

Bak de champignons in dezelfde pan en bak gedurende 5 minuten. Doe er de knoflook, de tijm en gerookte paprika bij. Roer af en toe om tot de champignons lichtbruin zijn.

Voeg de bloem en resterende boter toe en kook, onder voortdurend roeren, 2 minuten. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook, onder voortdurend roeren. Doe het vlees erbij wanneer het gaar is. Wanneer de saus voldoende ingedikt is, haal je ze van het vuur. Roer de zure room door de saus en werk af met peterselie. Serveer op toast of met eiernoedels

NM.

Harissa geroosterde aubergine met gebakken kappertjes

Kappers zijn smaakbommen

Kappers zijn de rode draad in dit gerecht. Kappertjes zijn zout met een unieke zuurtegraad en zijn het geheime wapen bij deze hartige gegrilde aubergine. De kappertjes infiltreren elke laag van dit gerecht: ze worden gehakt en gemengd tot een pittige harissa dressing voor de aubergine. En ze worden gemengd met kersenconfituur voor een zoute en zoete dressing. En ze worden geroosterd voor een krokante topping die weer een laag smaak toevoegt.

Dit was ongelooflijk lekker en heel gemakkelijk te maken. Ik heb dit vegetarisch recept een eerste keer gemaakt op een avond toen ik echt geen zin had om te koken. Het smaakte niet alleen heerlijk maar het zag er ook nog eens lekker uit. Heerlijke smaken.

Wat heb je nodig?

  • 6 teentjes look
  • 3 EL Harissa
  • 6 EL kappers
  • 2 aubergines
  • 2 EL kersenconfituur
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • zeste en sap van 1 citroen
  • 3 EL fijn gesneden dille

Hoe maak je het?

Plaats een rek in het onderste derde deel van de oven en verwarm voor tot 200 graden.

Meng knoflook, harissa, 4 EL kappertjes 3 EL olijfolie in een blender tot een grove saus. Kruiden met peper en zout.

Snijd de aubergines in twee en snij het auberginevlees in een gearceerd patroon. Zorg ervoor dat je niet door de schil snijdt. Of snij de aubergine in dikke schijven en bak ze op de grill of in een grillpan.

Wrijf de harissasaus gelijkmatig over elke gesneden kant van de aubergine, zodat het hele oppervlak bedekt is, maar hou zeker nog de helft over.

Leg de aubergine met de snijkant naar boven op een bakplaat. Laat aan de zijkant wat ruimte over voor de kappertjes. Breng op smaak met peper en zout. Verspreid de kappertjes over de bakplaat.

Rooster de aubergine en kappertjes in de oven. Hou de kappertjes goed in de gaten. Ze zijn licht krokant na ongeveer 8 tot 10 minuten. Haal ze van de bakplaat en zet even opzij. De aubergine zou moeten klaar zijn na ongeveer 20 tot 25 minuten.

Meng de kersenconfituut met de rest van de harissasaus in een kommetje. Meng ook de yoghurt en het citroensap in een andere kleine kom. Breng op smaak met peper en zout.

Schik de aubergine op een bord. Lepel er citroenyoghurt over en de harissa-kersensaus. Verdeel de geroosterde kappertjes, dille en zeste van citroen gelijkmatig over de aubergine.

NM.

Skagenröra: Garnalen op toast

Het makkelijkste en lekkerste visgerecht van Zweden

Het Restaurant, een Zweedse serie op Netflix, begint aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en loopt over twee decennia, en beschrijft de steeds veranderende levens van de familie Löwander en het populaire restaurant dat ze runnen. Leuke serie om naar te kijken en ze wordt niet voor niets omschreven als de volgende Downton Abbey.

Vandaag staat Skagenröra op het menu. Toast Skagen is een Zweeds voorgerecht en gerecht. Het bestaat uit twee stukken geroosterd brood en een garnalensalade genaamd skagenröra, meestal gemaakt met mayonaise, mosterd en dille en gegarneerd met kuit.

Skagen is toch in Denemarken?

De naam van het gerecht komt eigenlijk van de stad Skagen in Denemarken, maar daar kennen ze het niet. Het is wel heel populair in Zweden, waar het werd gemaakt door de in Stockholm gevestigde restaurateur en chef-kok Tore Wretman. Hij introduceerde Toast Skagen in de jaren vijftig aan het publiek.

Handskalade räkor

Skagenröra staat ongeveer op alle menu’s in Zweden en vaak staat er “handskalade räkor” bij. Wat betekent dat de garnalen met de hand gepeld werden. Dit is blijkbaar heel belangrijk voor de Zweden, omdat dan alle smaken naar boven komen. Dus, dan heb ik dat ook maar gedaan.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram gamba’s of tijgergarnaal
  • 120 ml mayonnaise
  • 120 ml zure room (gräddfil)
  • bieslook
  • Dyon mosterd
  • peper en zout
  • 4 sneden wit brood of baguette
  • dille
  • 50 gram zalmkuit, zalmeitjes, haringparels, …
  • 4 partjes citroen

Hoe maak je het?

Maak een dressing met de mayonaise, een halve theelepel mosterd, 5 EL zure room en het sap van een halve citroen. Meng en controleer de kruiding. Zet weg in de koelkast.

Een paar uur voor je gaat opdienen meng je een halve fijngesneden rode ajuin door de dressing. Meng er ook de gepelde garnalen onder. Snij de dille en bieslook fijn en meng onder de garnalen. Hou wat kruiden over voor de versiering.

Serveer op een bedje van jonge sla en geef er wat geroosterde baguette bij. Versier met een lepeltje zalmkuit, zalmeitjes, haringparels of wat je ook maar lekker vindt.

NM.

Motorolie Imperial Stout van Brouwerij De Moersleutel

Ik werd aangetrokken door het mooie, grote blik maar ook de naam van het bier: Motorolie. En daarmee zijn we aanbeland in de wondere wereld van de (Russian) Imperial Stout. En in deze categorie bier gaan ze precies allemaal voor speciale namen, denk maar aan de Kameradski Balsamico van Brouwerij Het Verzet uit Anzegem, trouwens de laatste Imperial Stout die ik dronk.

Wat is Stout en Imperial Stout?

Stout bier – Engels voor sterk of krachtig – is een sterkere variant van Porter bier. Tegenwoordig is het verschil in sterkte tussen porter en stout minder duidelijk dan vroeger. Stout bier wordt gemaakt met een basis van geroosterde mout en porter wordt gemaakt van ongemoute gerst.

Imperial stout is ook bekend als Russian Imperial Stout omdat het vroeger vooral gedronken werd aan het Russische hof, vandaar de naam. Het is een zeer zwaar type bier en kenmerkt zich door een zeer donkere kleur. Zo is een typische Imperial Russian Stout al minimaal 80 EBC – EBC (European Beer Color) – en bevat het minimaal 7-8% alcohol, maar 12% tot 14% is zeker niet ongewoon.

Andere soorten stout zijn de American stout, English style oatmeal stout, English style sweet stout (cream stout) en de Dry stout of Irish stout.

De Moersleutel Craft Brewery

Het eerste wat opvalt is het mooie artwork op het blik van 44cl en ABV 12%. Bier met een body dus en gebrouwen door 4 broers die zichzelf beer engineers noemen. Zij richten in Alkmaar de Moersleutel Craft Brewery op in 2016.

Ze maken alleen bier waar ze achter staan: hoge kwaliteit en gekke smaken: big, bold and flavorful beers!

Without lubrication, everything goes to devastation

Deze Russian Imperial Stout van 12% ABV is een bovengistend, zeer zwaar, zeer donker biertype met een sterk gebrande complexe geur en smaak en een sterk alcoholwarmende smaak. Het bier is vrijwel ondoorzichtig zwartbruin met een stabiel laagje inzakkende, mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes. Zachte carbonisering dus.

Sterke geur van gebrande zwarte mout, donkere chocolade en taart.

De smaak is sterk geroosterde mout, donker fruit, leer en tabak. Dan komt de bittere donkere chocoladesmaak. En de alcohol. Echt bold en flavorful, want er gebeurt van alles in je mond.

Zeker eens proberen als je de kans krijgt.

NM.

In the Mix de Barbier Van Sevilla

Een basis van droge Lustau Manzanilla Sherry effent de weg voor de bittere Martini Riserva Speciale Bitter – een karmijnrode Italiaanse aperitivo. Beide worden vervolgens ondersteund door een dosis rye whiskey, romige orgeatsiroop en de zoete aroma’s van sinaasappelbitters en oranjebloesemwater. Klink dit als muziek in de oren? Probeer dan zeker eens deze al even muzikale cocktail.

Gioacchino Rossini: Il barbiere di Siviglia

De barbier van Sevilla is een Italiaanse opera buffa in twee bedrijven van Gioacchino Rossini gebaseerd op het toneelstuk Le Barbier de Séville van Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Het ging in wereldpremière op 20 februari 1816 in het Teatro Argentina in Rome.

Rossini was pas 24 jaar oud en maakte zijn versie in slechts dertien dagen. Het helse tempo waarmee hij te werk ging kreeg vat op het verhaal en de muziek: beide hebben zo’n vaart dat je als publiek je aandacht geen moment verliest.

‘Figaro! Figaro! Figaro!’

Iedereen kent natuurlijk het beroemde refrein waarmee de barbier van Sevilla zijn intrede doet met de wereldberoemde cavatina “Largo al factotum” in een van de beste komische opera’s ooit. Op een plein in Sevilla komt de graaf van Almaviva een serenade brengen aan de mooie Rosina. Ze hoort zijn gezang echter niet omdat zij niet op het balkon verschijnt.

De barbier van Sevilla is een zeer melodische opera, waarin de muziek naadloos aansluit bij alle wendingen in het verhaal. Ook ik durf deze aria Largo al factotum wel eens meebrullen tijdens het koken, maar het constante zingen in 1/8ste noten en in allegro vivace tempo maakt dit één van de moeilijkste baritone arias om te zingen. Daarbij komt ook nog dat de tekst vol Italiaanse tongue twisters zit en heel veel woorden die op –issimo eindigen.

Eén van de belangrijkste bijrollen is trouwens weggelegd voor ene dokter Bartolo.

Wat heb je nodig?

  • 30 ml Lustau Manzanilla Papirusa sherry
  • 15 ml Rittenhouse Rye 100 Proof
  • 20 ml Martini Riserva Speciale Bitter
  • 15 ml vers geperst citroensap
  • 10 ml orgeat siroop
  • 3 druppels orange bitters
  • 4 druppels oranjebloesemwater

Hoe maak je het?

Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker. Voeg ijsblokken toe en shake tot de juiste afkoeling. Giet door een zeef in een met crushed ice gevuld glas. Garneer met marcona-amandelen en wat strips zeste van appelsien.

NM.

Wil je de Barbier van Sevilla ook meezingen in je keuken? Hier is de link naar de tekst

https://genius.com/Gioachino-rossini-largo-al-factotum-il-barbiere-di-siviglia-lyrics

In the Mix De General MacArthur Cocktail

Roem is vergankelijk

De creaties van vele bartenders zijn vaak bestemd om in het zand van de tijd te worden begraven. Neem het merkwaardige geval van de General MacArthur-cocktail, een drankje dat zo populair was dat het eigenlijk de Old Fashioned van de jaren 1940 was. Bij de introductie waren de drank en zijn ontdekker Oscar Haimo de focus van tientallen krantenartikelen, maar tegen de jaren 70 was de cocktail zo goed als van elke menukaart verdwenen. Het wispelturige lot van de roem achter de stick.

De General MacArthur is een heerlijke, op rum gebaseerde, eiwit en sour combinatie. Het recept van Haimo vraagt om Cuban Rum, Jamaican Rum, Triple Sec (of Cointreau), limoensap en eiwit. Het resultaat is een bijna perfecte balans van citroenzuur, booze en net genoeg zoetheid.

Deze cocktail werd door Oscar Haimo in Hotel Pierre in New York City gemaakt en volgens de New York Post was het drankje in 1942 de bestseller van het hotel.

Wie was generaal Douglas C. MacArthur ?

De naam is duidelijk een verwijzing naar de Amerikaanse generaal Douglas C. MacArthur. Terwijl de regering Truman vredesbesprekingen voerde met Korea en China, meende generaal MacArthur dat het voor de VS van beter belang zou zijn om de gevechten vanuit Korea naar China uit te breiden. In feite stuurde MacArthur een bericht naar zijn troepen dat indruiste tegen het beleid van de regering. Dit gaf Truman geen andere keuze dan MacArthur van zijn taken te ontslaan.

Maar het geloof in MacArthur werd van het grootste belang geacht voor de moraal van de troepen. Om de Amerikaanse hoop hoog te houden, kende Washington D.C. hem onverdiende medailles toe, bracht men publicaties uit waarin men zijn heldhaftigheid prees en lanceerden ze een propagandacampagne – allemaal om MacArthur als een held af te schilderen.

Wat heb je nodig?

45 ml Bacardi Heritage Rum
1 barlepel donkere Jamaicaanse Rum
22 ml oorspronkelijk Triple Sec (maar met Cointreau zit de smaak beter)
Sap van 1/2 limoen
1 eiwit

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een shaker en dry shake. Doe er dan de ijsblokken bij en shake nog eens 30 seconden. Dubbel zeven en giet in een voorgekoelde coupe of cocktailglas.

Spirits van goede kwaliteit komen echt tot hun recht in deze cocktail. Kies een goede witte rum en een lekkere donkere rum met veel smaak, want die geeft de diepte aan deze cocktail. Enjoy!

NM;

Armorik Single Malt whisky: mijn bezoek aan de Warenghem distillerie

Eén van de hoogtepunten van De Zomer Van Nullam was mijn bezoek aan de Warenghem distillerie in Lannion (departement Côtes-d’Armor – Bretagne). Het zou zonde geweest zijn om deze destilleerderij niet te bezoeken. Met dank aan Paul Klocke voor de geweldige rondleiding, tasting en deskundig uitleg en The Nectar om dit mogelijk te maken. De Bretoense single malt whisky moet niet onderdoen voor andere grote namen uit Schotland.

Bretoense single malt

In de distilleerderij Warenghem, die in 1900 door Léon Warenghem is opgericht, worden verschillende bekende alcoholhoudende producten gefermenteerd en opgeslagen tot ze de juiste leeftijd hebben bereikt. In 1983 stortten ze zich op een whisky-avontuur, de Keltische eau de vie bij uitstek.

Na verregaande proeven brengen ze in 1998 Armorik uit, de eerste Bretoense single malt. En Whisky Live Parijs in 2009 betekent onder andere de lancering van een nieuw Armorik gamma dat drie referenties telt die zijn uitgegroeid tot het vlaggenschip van de distilleerderij.

Onze interesse ging natuurlijk uit naar de verschillende single malt whiskies in hun gamma. Het bezoek startte in het mooie visitor centre annex shop. Vandaar uit vertrokken we richting de verschillende loodsen waar hun single malt whiskies rustig aan het rijpen waren in verschillende soorten en types vaten.

Tijdens de privé rondleiding werden we van heel deskundige uitleg voorzien door de zeer sympathieke Paul Klocke, de Brand Ambassador van Armorik en konden we zowat alles proeven, inclusief een heel exclusieve single malt, rechtstreeks uit het vat. Armorik is een verhaal van de smaak van terroir. De zorgvuldige keuze van producten en de rijping in het Bretoense klimaat werpen hun vruchten af en beïnvloeden de smaak.

Armorik Tasting notes

Deze Armorik Single Malt whiskies kon ik onder andere proeven:

Armorik Whisky Breton classic 46% ABV: het instapmodel gemaakt van gerst van biologische landbouw, en gerijpt in bourbonvaten van verschillende leeftijden. Zacht, soepel en heerlijk, en benadrukt de kwaliteit van het rijpen aan de Bretonse kust en de expertise van de keldermeester.

Armorik Whisky Breton single malt 10 ans 46% ABV : Limited edition, meer dan 10 jaar gerijpt, eerst in bourbonvaten en vervolgens in oloroso sherryvaten. Deze single malt onthult een innovatieve progressie van het fruitige karakter dat typisch is voor de distillaten van Armorik: een balans tussen kracht en rondheid versterkt door een explosie van exotisch fruit met een hint van peper. Een aanrader voor de gevorderde liefhebber.

Armorik Whisky Breton double maturation 46% ABV: gerijpt in Bretonse eikenhouten vaten, gevolgd door oloroso sherryvaten. Armorik Double Maturation, een symbool van de waarden van de distilleerderij, benadrukt zowel de kwaliteit van hun knowhow als van de Bretoense terroir. Deze single malt is gerijpt in unieke eikenhouten vaten uit de Bretoense bossen, gemaakt door de laatste kuiper in Bretagne. Na enkele jaren gaat de whisky over in oloroso sherryvaten. En dat smaak je. Een aanrader!

Armorik Whisky Breton sherry cask 46% ABV: gerijpt in oloroso sherryvaten. Gekenmerkt door de tonen van kruiden en gekonfijt fruit, die de traditionele fruitigheid van Armorik versterken. Deze whisky, zeer vol, brengt de rijkdom van de Bretonse en Spaanse terroirs samen. Heel lekker!

Armorik Yeun Elez 46% ABV: Yeun Elez is de eerste sterk geturfde whisky (50 ppm) van Armorik. Laat die blind proeven door kenners en je krijgt als antwoord dat dit een single malt van Islay is. Zeer goed gemaakt. Bruist van de smaak. En won ook al redelijk wat prijzen.

Ik ging tevreden naar huis, maar niet zonder enkele speciale versies te kopen:

Armorik Whisky Breton single malt 10 ans 46% ABV Limited edition

Armorik Whisky Breton Single Cask Palo Cortado ABV 51,7% : Een exclusieve non chill filtered Single Cask die 9 jaar op Palo Cortado vaten rijpte. Had schrik dat deze te zoet ging zijn, maar neen. Iets duurder maar ik moest niet lang twijfelen. Wow! Wow!

Armorik Whisky Breton Single Cask Bourbon Barrel The Nectar – 10th Anniversary 48,4% ABV: een speciale selectie voor The Nectar afkomstig van een uniek vat dat daarvoor American Bourbon bevatte. Een zeldzaamheid vol frisse smaken die de typische stijl van deze distilleerderij mooi in de verf zet. Het zijn onmiskenbaar de zee, de wind en de regen die zorgen voor dit karakter, uniek in het genre. Het profiel van deze whisky is fris, floraal en fruitig in de neus, opent evenwichtig over fijne vanille van Amerikaanse eik. De mond neemt u mee over gele appels, amandelmelk en artisanale petit beurre koekjes. De afdronk is zeer elegant en verfrissend. Wow!

Praktische Info

Route de Guingamp Rond-Point du Boutil 22300  LANNION

NM.