In de nazomer van 1990 kreeg Alberto Alessi een papieren pizzeria onderlegger via de post toegestuurd. Daarop stond een tekening van een wel heel vreemd voorwerp.
De afzender was Philippe Starck en het was zijn ontwerp van een al even revolutionaire als verrassend functionele citruspers – spremiagrumi – in simplistische vorm: de Juicy Salif was geboren. De Salif is na 30 jaar nog altijd even populair.
Philippe Starck
Deze citruspers is zeker één van meeste iconische symbolen van de moderne design en een meesterwerkje van Philippe Starck.
Philippe Starck, wereldberoemde maker met veelzijdige inventiviteit, is altijd gericht op het essentiële. Zijn visie: die creatie, in welke vorm dan ook, moet het leven van zoveel mogelijk mensen verbeteren. Deze filosofie heeft hem tot een van de pioniers en centrale figuren van het concept van democratisch design gemaakt….
Alessi
Alessi is een Italiaanse firma die functionele designvoorwerpen vervaardigt. De productlijnen worden door een team van ontwerpers, koks en cultuurhistorici ontwikkeld. Al sinds 1924 ontwerpt en produceert Alessi kwalitatief design voor een breed publiek. Slimme keukenaccessiores, grappige deco-objecten en stijlvol tafelbestek. Met design vreugde in ons leven brengen is het motto van Alessi.
Sinds 1983 beginnen de design producten van Alessi internationaal echt bekend te worden. Een groot succes zijn de vele ontwerpen van Philippe Starck voor Alessi. De citruspers Juicy Salif – ondertussen al 30 jaar oud – is het meest bekende ontwerp van hem.
Sauce gribiche (of gribichesaus) is een koude eiersaus en daarmee familie van mayonaise. Het verschil is dat er in gribichesaus geen rauwe eidooier gebruikt wordt, maar een gekookte. En verder nog kappertjes, verse kruiden en tot slot nog het gekookte, fijngehakte eiwit. Deze lekkere saus is een klassieker en werd geserveerd bij tête de veau (kalfskop) of hutsepot (pot-au-feu) of zelfs koude vleesgerechten.
We halen deze oude klassieker vanonder het stof en geven deze bij een aardappelsalade. Maar niet zomaar een aardappelsalade. We pimpen de gekookte aardappelen met stukjes gebakken spek en artisjokharten.
Gewoon heel lekker!
Wat heb je nodig?
1 kilo vastkokende aardappelen
8 sneetjes gerookt spek
1 EL Dijon mosterd
1 EL witte wijnazijn
10 cornichons, fijngehakt
2 EL kappertjes in azijn, uitgelekt
6 gemarineerde artisjokharten, fijngehakt
mayonaise
75 ml extra vierge olijfolie
bieslook
3 zachtgekookte eieren, fijngehakt
Hoe maak je het?
Doe de aardappelen in een pan met koud gezouten water op middelhoog vuur en breng aan de kook. Verminder tot medium en kook gedurende 15-20 minuten tot ze gaar zijn. Giet af en laat volledig afkoelen, snij dan in vieren.
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de bacon in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 12-14 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn en daarna afgekoeld. Hak of snij fijn.
De Gribichesaus
Doe mosterd, azijn, cornichons, kappertjes, artisjok, mayonaise en olie in een kom. Snij de helft van de bieslook fijn en voeg toe aan de kom. Kruiden met peper en zout. Meng er voorzichtig de fijngehakte eieren erdoor.
De afwerking
Verdeel de gekookte aardappelen en ook de artisjokharten over de schotel en bestrooi met stukjes spek. Snijd de resterende bieslook fijn en verdeel over de salade. Werk af met de gribichesaus.
Al heel lang geleden wist men dat een fizzy drankje het beste middel tegen een kater is. Er zijn daar trouwens al heel wat wetenschappelijke studies over gemaakt. Fizzy of gecarboniseerde drankjes zouden door het inwerken op lever enzymes twee effecten hebben, namelijk het afbreken van de alcohol in je lichaam en een hydraterend effect. Vanzelfsprekend zijn dit maar korte termijn effecten en blijft overmatig gebruik van alcohol schadelijk.
Het eerste fizzy drankje met helende werking was de Gin Fizz, waarbij het eiwit verwerkt werd in de schuimlaag en het eigeel ernaast geserveerd werd met peper en zout, hot sauce en Worcestershire saus. Eerst werkte je het eigeel naar binnen en de Gin Fizz diende als chaser.
Onderaan kan je de receptuur voor twee varianten vinden, namelijk de Imperial Fizz en de Morning Glory Fizz.
Wat heb je nodig?
50 ml London dry gin
30 ml citroensap
10 ml suikersiroop
1 tl (poeder)suiker
20 ml eiwit
sodawater
Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten met uitzondering van de soda in de shaker. Goed dry shaken. Dan ijsblokken bij doen en nog eens goed shaken, zodat je een mooi zijdewitte schuimlaag hebt. Giet in een vooraf gekoeld glas en top op met sodawater.
Dit recept is eenvoudig uit te voeren, maar het is ongelooflijk lekker en zal zeker indruk maken op uw familie en vrienden. Je kan het als voorgerecht serveren of als aperitiefhapje.
Venkel is zeer gezond en bevat weinig calorieën. Het is een vetvrije groente en een goede bron van mineralen. Maar vooral, venkel bevordert de spijsvertering en verdrijft het hongergevoel. Je kan zowel de naar anijs smakende knol gebruiken maar ook de stelen en het loof, bijvoorbeeld als garnituur.
Van de venkel maken we een confituur en die serveren we met burrata, superlekker en ook heel fotogeniek. Je kent het wel, het moment waarop het mes de mozzarella wegsnijdt en een dikke berg stracciatella en room vrijgeeft. Burrata in combinatie met verse rijpe tomaten en een scheutje olijfolie … er is niets beters.
Wat heb je nodig?
500 gram venkel
500 ml azijn (chardonnay, appel, witte balsamico, …)
500 gram suiker
burrata
olijfolie
baguette
Hoe maak je het?
Venkelconfituur
Snijd eerst de groene stelen, eventuele bruine delen en een reepje van de onderkant af. Het fijne groen kun je apart houden als garnering.
Snijd de bol in dunne plakjes van ongeveer 2 mm dik (bij voorkeur met een mandoline).
Meng in een pan de suiker en azijn. Breng zachtjes aan de kook en laat de suiker oplossen. Verhoog het vuur en reduceer de vloeistof tot ¼ van het oorspronkelijke volume en voeg vervolgens gesneden venkel toe.
Kook op hoog vuur, onder voortdurend roeren om te voorkomen dat de suiker aanbrandt. De venkel is klaar als hij er glazig uitziet en je een plakkerige, confituurachtige consistentie hebt.
Haal de venkel uit de pan en zet weg in de koelkast om af te koelen.
Afwerking
Nappeer wat van de venkelconfituur op een bord. Leg er een stukje burrata bij. Werk af met wat groen van de venkel en een fijn straaltje olijfolie. Strooi er wat grof zeezout over en serveer met geroosterd stokbrood.
Witte vis en chorizo zijn een klassieke Spaanse combinatie. Kabeljauw en chorizo zijn een misschien niet zo voor de hand liggende combinatie, maar ze passen wel heel goed bij elkaar. De pittige chorizo voegt een heerlijke rijke rokerigheid toe aan de vlezige kabeljauw, en dat is dankzij de pimento choricero, een speciaal soort paprikapoeder dat voor elke chorizo gebruikt wordt. De chorizo verwerken we in een crumble, en die gaat op de visfilets.
Voor deze crumble gebruiken we halfgedroogde chorizo – kookchorizo – want die is vochtiger en smeuïger en wordt daarom veel gebruikt om te bakken en grillen en om stoofschotels te maken.
Wat heb je nodig?
4 kabeljauwhaasjes of filets
175 gram chorizo
50 gram broodkruimels
25 gram geblancheerde amandelen
zeste van een citroen
Voor de aïoli
6 EL mayonaise
1/2 teentje look
1 EL citroensap
Hoe maak je het?
Doe de chorizo in een kleine braadpan en bak op middelhoog vuur tot de olie vrijkomt. De chorizo moet licht krokant zijn. Maak ondertussen de snelle aïoli: roer de ingrediënten door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Doe de chorizo en de olie in een blender en pulseer tot je kleine stukjes hebt. Voeg de broodkruimels, amandelen, zeste van citroen, kruiden en de helft van de olijfolie erbij en pulseer tot een kruimelige consistentie.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kabeljauwfilets op een licht ingevette bakplaat en bestrijk ze met de resterende olie. Schep de crumble op de stukken vis tot de filets goed bedekt zijn. Laat ze ongeveer 20 minuten afkoelen in de koelkast.
Bak de stukken vis ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van je filets, tot het vlees opaak is geworden en de chorizo-crumble goudbruin is.
De zomer is bijna voorbij en weldra begint de herfst. En het is het seizoen van de vijgen. Hildegard von Bingen schreef in de twaalfde eeuw al een opmerkelijk receptenboek “Causae et Curae”, waardoor we weten wat er in die tijd gebruikt werd aan kruiden en specerijen en waarvoor. Hildegard von Bingen schreef over vijgen het volgende: “Een gezonde mens die vijgen eet, wordt onstandvastig, genotzuchtig en wellustig“.
Vijgen uit de tuin zijn lekkere zoethouders, en daarmee infuseren we bourbon. Ik vind dat een heel natuurlijke maar fascinerende smaakcombinatie. En daarmee maken we een echt boozy mixed drink.
Naast de geïnfuseerde bourbon, gebruiken we een gelijke hoeveelheid bourbon en Amaro. Kies een redelijk neutrale amaro (ergens tussen zoet en medicinaal) of Cynar, want dat werkt ook goed. En we doen er ook nog een barlepel zelfgemaakte Allspice dram bij, voor de kruidige en licht bittere toetsen.
Ik gebruikte de helft van een fles van Four Roses bourbon. Giet in een grote glazen pot. Voeg twee zwarte in blokjes gesneden vijgen toe. Snij de pot af en laat de infusie 5 tot 7 dagen op een koele, donkere plaats rusten. Roer het mengsel om de 24 uur om. Wanneer de smaak goed zit zeef je de infusie eerst door een fijnmazige zeef en vervolgens door een neteldoek. Giet de gezeefde drank in een fles. Je kan de geïnfuseerde bourbon ongeveer 2 maanden in de koelkast bewaren.
Voor de cocktail
Giet alle ingrediënten in een mengglas gevuld met ijsblokken. Roer goed tot de juiste afkoeling en verwatering. Giet door een zeef in een tumbler met een grote ijsblok. Werk af met een zeste van citroen.
Lauren Bacall was een femme fatale met een rauwe stem en zwoele blik. bekend om haar film noirs. Heel sensuele vrouw die niet naliet om tegen de schenen van het preutse Hollywood te schoppen.
Lauren Bacall, pseudoniem van Betty Joan Perske, was een Amerikaans actrice en model. Reeds in de jaren 40 werd ze een mode-icoon en tot haar dood was ze actief in de filmwereld. Bacall is bekend als de “leading lady” van de film noir.
De verbeelding
Deze quote heeft te maken met je gevoel voor humor of manier van denken. Het betekent dat je je kunt voorstellen wat of hoe je maar wilt. Er is geen grens …. En toch, wanneer men in de volksmond het over creativiteit, heeft men ofwel een grote verbeelding of helemaal geen. Er is blijkbaar geen tussenvorm.
De menselijke verbeeldingskracht of fantasie is het vermogen om mentale beelden, ideeën en/of gevoelens op te roepen, zonder dat men deze zintuiglijk waarneemt. Het vermogen om dingen voor te stellen beïnvloedt alles wat we doen, bedenken en creëren. Het leidt tot uitgebreide theorieën, dromen en uitvindingen in elk beroep, van de academische wereld tot techniek en de kunsten. Uiteindelijk beïnvloedt verbeelding alles wat we doen.
Einstein zei dat de verbeelding belangrijker was dan kennis.
Verbeelding is mogelijks een unieke menselijke eigenschap. In wezen stelt het ons in staat om ideeën te onderzoeken over dingen die niet in onze huidige omgeving voorkomen, of misschien zelfs helemaal niet echt zijn. Je kan je bijvoorbeeld een buitenaards ruimteschip voorstellen dat in de baan van de aarde arriveert. De sleutel is dat wat wordt verbeeld van binnenuit wordt gegenereerd in plaats van waargenomen – perceptie – op basis van input van buitenaf.
Dit is misschien het duidelijkst in dromen, waar onze geest een hele virtuele realiteit oproept tijdens onze slaap. Maar verbeelding wordt gebruikt in een hele reeks cognitieve processen, waaronder planning, hypothetisch redeneren, dingen in het verleden of de toekomst voorstellen, taal begrijpen en, natuurlijk, in het ontwerpen en creativiteit in techniek en kunst.
Maar vooral ook hoe je je fantasie kan gebruiken om creatiever en gelukkiger te zijn.
Dorset heeft een heel gevarieerd landschap met brede, verhoogde krijtrotsen, steile kalksteenruggen en laaggelegen kleivalleien. Meer dan de helft van de provincie is erkend als Area of Outstanding Natural Beauty. Driekwart van de kustlijn maakt deel uit van de Jurassic Coast, een lang stuk kust langs het Kanaal waar de kliffen heel wat fossielen bevatten. Daarnaast beschikt Dorset over opmerkelijke landvormen zoals Lulworth Cove, het eiland Portland, Chesil Beach(zie foto) en Durdle Door. Toch is er nog veel meer te zien in Dorset. Eén van de zaken die me is bijgebleven, is zonder twijfel de reus van Cerne Abbas.
De mysterieuze Cerne Abbas Giant
De Cerne Abbas Giant is een reusachtige figuur op een heuvel in het dorp Cerne Abbas. De reus werd gecreëerd door een uitsnijding in het grasveld, opgevuld met krijt. De figuur wordt ook vaak geassocieerd met vruchtbaarheid.
Met een hoogte van 55 meter is de Cerne Giant de grootste, meest onbeschofte en daarmee ook bekendste kalkheuvelfiguur van Groot-Brittannië. Hij is ook de meest mysterieuze, want men is/was niet zeker over de ouderdom noch de betekenis.
Rond de betekenis van deze figuur zijn er veel mythen en legendes en sommigen beweren nog steeds dat de reus een Saksische godheid, Keltische figuur of de Romeinse Hercules zou zijn.
En men wist ook niet zeker uit welke periode deze tekening stamt. Hij wordt vaak beschouwd als een oeroude constructie, maar de eerste schriftelijke vermeldingen dateren pas uit de 17de eeuw.
Wat de oorsprong ook is, de Cerne Abbas Giant is voor velen een mysterieuze plaats.
Wetenschap brengt duidelijkheid
In mei 2021, na ongeveer een jaar onderzoek door de National Trust, heeft een LIDAR scan meer duidelijkheid gebracht
LIDAR (Light Detection and Ranging) is een meettechnologie die de afstand van een object meet door lichtstralen op het object af te vuren en de tijd en golflengte van de gereflecteerde lichtstraal te gebruiken om de afstand te schatten en in sommige toepassingen (Laser Imaging), een 3D-weergave te creëren. LIDAR, samen met een moderne sedimentanalyse van microscopisch kleine slakjes, zegt nu dat ze ongeveer allemaal verkeerd waren en dat de reus uit laat-Saksische periode is, mogelijks 10e eeuw.
Geoarchaeologist Mike Allen: “This is not what was expected. Many archaeologists and historians thought he was prehistoric or post-medieval, but not medieval. Everyone was wrong, and that makes these results even more exciting.”
De abdij van Cerne Abbas
In hetzelfde dorp kan je de abdij van Cerne Abbey bezoeken. Cerne Abbey is een benedictijnenklooster gesticht in 987 door Æthelmær the Stout. De abdij werd opgericht om de lokale bevolking te bekeren van het aanbidden van een vroege Angelsaksische god genaamd Heil of Heilith.
Dante stierf op 14 september 1321 als balling in Ravenna, waar hij begraven ligt. Lange tijd bestond er twist tussen Firenze en Ravenna om zijn lijk, maar Dante blijft voorlopig in Ravenna. In Firenze is nog altijd een lege graftombe van hem te bezichtigen in de Santa Croce.
25 maart is Dantedi
Met de 700e verjaardag van de dood van Dante Alighieri, de vader van de Italiaanse taal volgend jaar, viert Italië opnieuw een enorm belangrijke mijlpaal in het leven van de middeleeuwse dichter en filosoof. Terwijl de wereld zich opmaakt voor de #Dante2021-vieringen, heeft Italië 25 maart uitgeroepen tot een jaarlijkse nationale dag ter ere van Dante, bekend als Dantedì.
700 jaar La Divina Commedia in 2020
2020 markeerde de 700e verjaardag van La Divina Commedia, het epische werk van Dante dat hij een jaar voor zijn dood in 1321 voltooide. La Divina Commedia is een lang verhalend gedicht dat een 14e-eeuws visioen van het hiernamaals vertegenwoordigt en Dantes reis door de drie rijken van de doden beschrijft: Inferno (hel), Purgatorio (vagevuur) en Paradiso (hemel).
Dante, die in of rond 1308 begon met het componeren van het baanbrekende werk, schreef de 14.233 regels van het gedicht in de volkstaal, waarbij hij koos voor het Toscaanse dialect dat toegankelijk was voor de massa in plaats van het traditionele Latijn dat was voorbehouden aan de meest ontwikkelde lezers. De eerste gedrukte editie werd op 11 april 1472 gepubliceerd in Foligno. En er bestaan nog 14 van de oorspronkelijke 300 exemplaren.
Tegenwoordig wordt Dantes meesterwerk algemeen beschouwd als het meest vooraanstaande werk in de Italiaanse literatuur en een van de grootste werken van de wereldliteratuur.
Firenze als citytrip
Florence is het soort stad dat toeristen uit alle hoeken van de wereld lokt. Iedereen wil de Duomo zien en naar het standbeeld van David staren voordat hij naar de Uffizi-galerijen en de beroemde Ponte Vecchio-brug gaat en, zeker, het zijn attracties die zeker een bezoek waard zijn (zelfs als ze een beetje druk zijn).
Toch is er zoveel meer in Firenze: van musea tot winkelbestemmingen die ook dienst doen als historische bezienswaardigheden, markten en een van de oudste ijswinkels in de stad, deze Italiaanse stad zal iedereen verleiden.
Laten we beginnen met de drie meesterwerken op de Piazza del Duomo.
De Cattedrale di Santa Maria del Fiore of Duomo is misschien wel de meest gevierde kathedraal ter wereld, het juweel van de stad. De buitenkant en de voorgevel van de kathedraal zijn monumentaal – bedekt met wit marmer en rode, roze en groene polychrome ontwerpen; de kleur en stijl is adembenemend.
Veel mensen geloven dat Giotto’s Campanile verbonden is met de Duomo, maar het is een apart gebouw op zich. Deze structuur is een waar meesterwerk van gotische architectuur en is een van de meest gerenommeerde ontwerpen in de stad.
De Battistero San Giovanni gelegen op de Piazza del Duomo is de vrijstaande doopkapel aan de westkant van de Duomo.
De Ponte Vecchio is een zeer beroemde en oude brug.De Vecchio-brug, die de rivier de Arno overspant, staat bekend om het aantal winkels dat in de zijkanten van de brug is ingebouwd, de versierde geschiedenis en de overvloed aan winkels langs het hoofdpad. Loop dit fantastische bouwwerk op en bekijk de verschillende winkels: juweliers, kunsthandelaren en souvenirwinkels. Eenmaal halverwege gaat de brug open en wordt u beloond met een fantastisch uitzicht over de rivier de Arno. Maar ik heb er nog nooit – omwille van de enorme drukte – een mooie foto van kunnen nemen. Gelukkig zijn er ook nog andere mooie bruggen in Firenze.
Het Palazzo degli Uffizi (Galleria degli Uffizi) is een paleis waarin een van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld is gevestigd. Het paleis is gelegen naast het Palazzo Vecchio en was lange tijd in het bezit van de De’ Medici-familie (Piazzale degli Uffizi).
In de Galleria dell’Accademia kan je het bekende kunstwerk Michelangelo bewonderen. Hoewel er meer historische kunstwerken in de Galleria dell’Accademia zijn, lijkt dit museum speciaal gemaakt te zijn om met David te pronken. Zelfs als je niet de meest kunstzinnige persoon bent, wil je toch kijken naar de man die de 26-jarige Michelangelo 500 jaar geleden uit een blok marmer sneed en tot zelfs de aderen in zijn arm detailleerde .
De Piazza della Signoria is even belangrijk als de Piazza del Duomo en bevat een groot aantal gebouwen en klassieke kunst. Het plein ligt ten zuiden van de Piazza del Duomo en is door de centrale ligging goed bereikbaar. De hoofdstructuur van de Piazza is de magnifieke Pallazo Vecchio met zijn enorme klokkentoren en fantastische beelden van David en Hercules. Aan de linkerkant van het paleis is de prachtige fontein van Neptunus, en aan de rechterkant is de Loggia dei Lanzi die enkele prachtige Renaissance sculpturen bevat, waaronder Perseus, Menelaus en Hercules. Ten slotte staat een groots standbeeld van Cosimo Medici bij de fontein van Neptunus, en een groot aantal luxe winkels langs de gebouwen.
Piazzale Michelangelo is één van de weinige plaatsen waar je gans Firenze in één adembenemende beweging kunt bewonderen.
De Mercato Centrale is twee verdiepingen van foodie heaven.
De Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella is een zestiende-eeuwse apotheek opgericht door dominicaanse broeders, versierd met fresco’s en kroonluchters en kapellen.
Vivoli Gelato is één van de oudste (en beste) gelato-winkels. Ze begonnen hun gelato te produceren in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen ijs in blokken uit de Apennijnen moest worden verscheept. Tegenwoordig is er koeling, maar dat betekent niet dat de smaken minder decadent zijn.
Eén van de hoogtepunten van De Zomer van Nullam was het bezoek aan La Piscine in Roubaix. Het gebouw zelf is prachtig. En het voormalige art deco gemeentezwembad is op een originele manier omgevormd tot museum. Zeker een bezoek waard.
Art Deco
In het adembenemende decor van het voormalige art-decozwembad presenteert het Musée d’Art et d’Industrie zijn collectie toegepaste kunsten (tekeningen, textiel, keramiek) en Schone Kunsten (schilderkunst en beeldhouwkunst van de 19e en 20e eeuw) op een originele manier.
Het voormalige Art Deco gemeentezwembad werd op initiatief van de burgemeester Jean-Baptiste Lebas, tussen 1927 en 1932 gebouwd volgens de bouwtekeningen van de Rijselse architect Albert Baert (1863-1951).
Het museum/zwembad bevat een indrukwekkende en rijke collectie kunstwerken.
Het gebouw zelf is natuurlijk een aanrader en als art-deco liefhebber moet je dit gezien hebben. De tentoongestelde kunst bevat topstukken, maar ook stukken die in de B-categorie vallen. Enige minpuntje: de kunststukken zitten of hangen soms te dicht bij elkaar.
NM.
Praktische Info La Piscine –Museum voor kunst en industrie André Diligent