Sprankelende pruimenpunch

Jantje zag eens pruimen hangen, o! als eieren zo groot.

Dat doet me zo denken aan mijn schooltijd, toen we dit moesten van buiten leren en dan voor de klas opzeggen. Voor zij die echt niet weten waarover ik het heb, wel, het is de beginregel van “Kleine gedigten voor kinderen” van Hieronymus van Alphen (uit 1778 – De Pruimeboom).

Dit bij wijze als inleiding voor onze sprankelende niet-alkoholische pruimenpunch. Pruimen zijn het nieuwe superfruit. Ze zijn heel gezond, bevatten heel veel anti-oxidanten en weinig of geen calorieën of vet.

Deze hele lekkere vruchten zijn typisch voor het einde van de zomer en de herfst. Het is puur persoonlijk, maar het is één van die vruchten waar ik kan blijven van eten. En ik vind de pruimen met die diepe purperen kleur en zijn verschillende schakeringen heel mooi.

Haal de kristallen punch bowl van je oma maar boven want deze elegante big batch punch verdient het beste.

Deze niet-alcoholische drank – mocktail – is een perfecte manier om een grote groep te bedienen en spreekt iedereen aan. Niet te zoet en licht pittig, deze punch krijgt zijn smaak van de gereduceerde pruimensiroop. In combinatie met vers citroensap, sprankelend cranberrysap en stukjes pruim, ontstaat er een lekkere drank. Perfect voor een familiebijeenkomst met kinderen: de kinderen kunnen de punch rechtstreeks drinken en de volwassenen kunnen naar keuze een spirit (vodka of gin) of mousserende wijn toevoegen.

Wat heb je nodig?

  • 8 stevige rijpe zwarte pruimen
  • 200 gram suiker
  • 1 1/2 liter water
  • 70 ml vers geperst citroensap (ongeveer 2 middelgrote citroenen)
  • 350 ml Ocean Spray Cranberrysap (veenbessen)

Hoe maak je het?

Door de pruimen met suiker en water te koken, komt de smaak van de pruimen boven en krijg je een felgekleurde siroop. Deze siroop kan ook gebruikt worden om een vleugje zoetheid toe te voegen aan cocktails of om een instant dosis smaak toe te voegen aan een glas (soda)water. Na het maken van de pruimensiroop is het belangrijk om het mengsel te zeven om alle residu te verwijderen.

Snijd 3 pruimen in de lengte in plakjes van 1 cm. Hak de resterende 5 pruimen in kleine blokjes en doe ze in een middelgrote pan. Voeg suiker en 250 ml water toe. Breng aan de kook op een middelmatig vuur. Laat rustig sudderen en roer af en toe, tot de pruimen zacht zijn (ongeveer 10 minuten). Giet het pruimenmengsel door een fijnmazige zeef in een middelgrote kom. Dek af en laat 30 minuten afkoelen.

Combineer pruimensiroop, citroensap, de schijfjes pruim en de rest van het water in een grote kilner of punchbowl. Roer even om. Koel minimaal 1 uur tot maximaal een nacht.

Giet de gekoelde punch in met ijsblokken gevulde glazen. Doe er wat stukjes pruim bij en top af met een scheutje sprankelend cranberrysap.

NM.

In the Mix Gancia Spritz

Aperitivo time met deze Gancia Spritz

Elk jaar tijdens de Zomer van Nullam halen we één of andere spirit uit de rekken. En dit jaar gaan we voor Gancia, een klassieker, een icoon uit Italië. En ons eerste drankje was de Gancia Americano – een eenvoudig maar lekker aperitief – gewoon on the rocks te drinken. De volgende was een Buck’s Fizz / Mimosa met Gancia Prosecco. En om de zomer in stijl af te sluiten serveren we een feestelijke Spritz met wat lekkere aperitiefhapjes..

Gancia

In 1850 stichtte de Gancia familie hun wijnmakerij in hun prachtige wijngaarden in Canelli in Piemonte. Het was daar dat Carlo Gancia de eerste Italiaanse mousserende wijn produceerde, waarbij hij de technieken toepaste die hij in de Champagne in Frankrijk had geleerd. Deze innovatieve wijn wordt nog steeds geproduceerd en is een premium Asti DOCG, gerijpt gedurende ten minste 24 maanden. 

Tegen 1870 was Gancia een officiële leverancier van het Koninklijk Huis van Savoye. Een onderscheidend kenmerk van onze wijnmakerij zijn onze kelders – ook wel ondergrondse kathedralen genoemd vanwege hun ongelooflijk mooie architectuur. De kelders zijn uitgegraven in de tufsteengrond en behouden de koele, stabiele temperaturen die perfect zijn voor het maken en bewaren van wijn.

Gancia produceert onder andere stille en mousserende wijnen gemaakt van druiven zoals Brachetto , Chardonnay , Pinot noir , Pinot grigio en Pinot bianco.  Gancia produceert ook Rosso, Bianco en Extra Dry vermout.

Wat heb je nodig?

  • 50 ml Gancia Aperitovo Italiano
  • 100 ml Gancia prosecco
  • 15 ml bruiswater

Perfect Serve

Gancia Aperitivo is minder zoet dan Aperol, dus hebben we de hoeveelheid water een beetje aangepast.

Vul een groot (wijn)glas met ijsblokjes. Schenk de Gancia Aperitivo en Prosecco in het glas. Giet het spuitwater erbij en werk af met een schijfje appelsien.

Cin cin, 

NM.

Citron pressé

Dit is voor mij een favoriet vakantiedrankje. Ik heb er tijdens de warme zomerdagen in Frankrijk veel gedronken. Daarnaast is het ook pure nostalgie, want ik dronk dit verfrissende drankje ook al als kind. Citron Pressé betekent “geperste citroen” en is eigenlijk gewoon gedeconstrueerde limonade. Ik geef er de voorkeur aan boven limonade omdat je zelf de zoetheid en scherpte naar eigen smaak kan aanpassen (ik maak de mijne echt heel zuur). Het is niet alleen lekker en dorstlessend maar ook goed voor de spijsvertering.

Citron Pressé is een gedeconstrueerde limonade, wat betekent dat je het citroensap, het water en de suiker (of andere zoetstoffen) apart serveert en iedereen aan tafel zijn eigen drankje naar wens mixt.

Onderaan kan je het recept vinden voor echte, ouderwetse limonade, mocht je dit verkiezen.

Wat heb je nodig?

  • Citroenen
  • ijsblokken
  • suiker
  • een kannetje ijswater

Hoe maak je het?

Pers het sap uit 4 van de citroenen. Giet het sap in een kleine kan. Snijd de vijfde citroen in schijfjes en leg de schijfjes op een bord.

Vul een schaaltje met suiker.

Vul een grote kan met ijskoud water.

Zet de kan met citroensap, suiker en water op tafel, samen met 4 glazen gevuld met ijsblokken en 4 lepels.

NM.

Gegrilde perziken met Parmaham en burrata

“You can be the ripest, juiciest peach in the world, but there will always be someone who hates peaches.” Dita Von Teese

De zomer op zijn best

Er gaat niets boven een perfect zoete, sappige, rijpe perzik in de zomer. Je kan er ook heel veel mee doen, ook met gegrlde perziken. Met wat ijs of yoghurt heb je al een eenvoudig maar lekker dessert,

Gele perziken hebben steviger vruchtvlees en een hogere zuurtegraad. Het vruchtvlees van gele perziken wordt zachter als ze worden gebakken, maar ze behouden wel steeds hun vorm. De zuurtegraad van gele perziken heeft ook onze voorkeur omdat het de zoetheid in evenwicht houdt, waardoor je gerecht niet te zoet wordt.

We combineren de gegrilde gele perziken met peperige rucola, met Parmaham en boterachtige in de mond smeltende Burrata uit Puglia. De smaakmakers zijn de vinaigrette verwerkt.

 Een zomerse eet-sla naar mijn meug!

Wat heb je nodig?

• 2 perziken, rijp maar stevig, gehalveerd en ontpit
• olijfolie
• rucola
• Parmaham
• burrata
• basilicum
• 2 EL pijnboompitten, geroosterd
• krokant brood

Voor de dressing
• 3 EL olijfolie
• 2 EL witte balsamicoazijn
• 1 theelepel vloeibare honing
• 1 rode chilipeper, fijngehakt
• 1/2 teentje knoflook

Hoe maak je het?

Roer voor de dressing de olijfolie, azijn en honing door elkaar en meng er de chilipeper en knoflook erdoor.

Verhit de BBQ of een grillpan op een hoog vuur. Bestrijk de perzikhelften met olie en rooster ze tot ze aan de oppervlakte verkoold en gekarameliseerd zijn.

Verdeel de rucola over een serveerschaal. Drapeer de Parmaham, voeg de perziken toe en leg de burrata in het midden. Haal het teentje knoflook uit de dressing en lepel alles over het slaatje. Verdeel de basilicum en pijnboompitten erover en serveer eventueel met knapperig brood.

NM.

Salade van sepia, watermeloen en kerstomaten

Octopussen, zeekatten en inktvissen zijn heel verschillende dieren. Je moet het maar eens opzoeken want er worden nogal wat fouten tegen de naam gemaakt. Wij koken vandaag met inktvis en meer bepaald de zeekat (Sepia officinalis). En die combineren we met watermeloen, sappige kerstomaten, olijven, citroen en verse munt. Een heel lekker zomers slaatje.

Sepia of zeekat

De zeekat of sepia is een gewone inktvis met een grote kop en een breed lichaam waarin een lang kraakbeen zit. Hij heeft tien tentakels: acht korte armen en twee veel langere tentakels. Net zoals de pijlinktvis komt hij ook in de Noordzee voor. 

De zeekatten zijn een orde van weekdieren die behoort tot de inktvissen: ze hebben een platte inwendige schelp en een kort, breed lichaam. Enkel de schoongemaakte zak of mantel – al dan niet in ringen versneden – komt op tafel, maar ook de tentakels en de vinnen zijn eetbaar. Het vlees is zeer lekker en dikker dan dat van de pijlinktvis. Bereid de zeekat bij voorkeur alla plancha en laat hem zeer kort schroeien (of bakken), anders wordt hij taai. 

Ik gebruikte ongeveer 2 kilo sepia voor 4 personen. Probeer de kleintjes te pakken krijgen, maar de grote zijn ook goed.

Wat heb je nodig?

  • Sepia – ongeveer 2 kilo
  • 750 gram rijpe, sappige kerstomaten
  • 500 gram watermeloen
  • 100 gram zwarte olijven
  • 2 citroenen
  • rode ajuin of lenteuitjes
  • verse munt
  • 2 teentjes look
  • olijfolie
  • chilipeper limoen zout (zie recept onderaan)

Hoe maak je het?

Was de sepia en verwijder de koppen. Kruid ze met paprika, peper en zout en doe ze in een kookpot met wat olijfolie, een teentje look en de in stukjes gesneden citroen. Zet het deksel op de pot en laat ze 15 minuutjes stoven op een zacht vuurtje.

Ondertussen snij de kerstomaten in stukken. Idem voor de watermeloen. Deze mogen in een grote slakom samen met de olijven. Voeg er wat wat fijn gesneden lente-uitjes en rode ajuin bij. Werk af met chilipeper limoenzout, peper, het sap van een citroen of limoen en een straaltje goede olijfolie. Meng even en werk af met verse munt.

Warm de plancha op (of je BBQ) en bak de stukjes sepia kort aan, samen met een paar stukjes citroen. Haal van de plancha en meng met de salade.

NM.

Chilipeper Limoen Zout recept

Gefermenteerde Chilipepers

Oma’s truukjes om eten te conserveren – bewaren – zijn weer helemaal in. Fermenteren, pekelen, drogen, inleggen … wat is het en hoe doe je het?

Wat is conserveren?

Conserveren is eigenlijk een verzamelnaam voor alle technieken om voeding te beschermen tegen bederf. Het doel: schadelijke bacteriën en schimmels buiten houden. Daarvoor zijn verschillende methoden die je kan toepassen. Bewaren in de koelkast is één manier, maar er bestaan veel leukere! Wij beginnen met het fermenteren van onze eigen gekweekte chilipepers

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen (bacteriën, gisten of schimmels) stoffen omzetten of afbreken. Dit proces verandert de zuurgraad, geur, smaak, houdbaarheid en het uiterlijk van het product.

Dat betekent (meestal) dat suikers en koolhydraten worden “opgegeten” door een bacterie (vaak melkzuurbacteriën). Die zet de suiker vervolgens om in een andere stof, zoals zuur of alcohol. Dit proces zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is én draagt bij aan de smaak.

Gefermenteerde chilipepers worden gemaakt door verse chilipepers en knoflook onder te dompelen in een zoutwaterpekel, wat de vorming van nuttige bacteriën bevordert. Omdat deze bacteriën de koolhydraten in de chilipepers metaboliseren, vormen ze melkzuur dat op zijn beurt de pepers bewaart. En binnen ongeveer een maand heb je een aangenaam zure, heerlijke augurk boordevol smaak.

Fermentatie tips

Fermentatie is eenvoudig. Hier zijn er een paar eenvoudige tips:

Gebruik verse, goed uitziende chilipepers.

Je chilipepers moeten knapperig zijn, vrij van vlekken of zachte plekken.

Gebruik voldoende zout.

Zout houdt je chilipepers knapperig en helpt ook om kruisbesmetting in je fermenten te voorkomen, terwijl de melkzuurproducerende bacteriën aan de slag gaan. Hete chilipepers moeten fermenteren in een pekel met een zoutgehalte van ten minste 3,5%. Je kunt je water en zout wegen voor de nauwkeurigheid, maar ik gebruik 2 eetlepels zout op 1 liter water, wat een pekel oplevert die iets zouter is dan 3,5%.

Gebruik de juiste apparatuur.

Glazen gewichten houden de pepers ondergedompeld in pekel, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. Je kan ook een airlock gebruiken om de gas te laten ontsnappen zonder lucht binnen te laten. Deze helpen om de juiste omgeving voor fermentatie te behouden.

Temperatuur is belangrijk.

Een koele kamertemperatuur is optimaal voor plantaardige fermentatie. Dit is ongeveer tussen 18 en 22 graden Celsius. Je pepers zullen sneller fermenteren bij hogere temperaturen en langzamer bij koudere temperaturen.

Wat heb je nodig?

  • chilipepers
  • 4 teentjes look
  • 2 EL fijn zout
  • 1 liter water

Hoe maak je het?

Snij de chilipepers in twee en doe ze in een voldoende grote pot. Doe er wat teentjes look bij. Plaats er desnoods een glazen gewicht over om ze volledig onder te dompelen.

Meng het zout met water om een pekel te maken en giet de pekel over de pepers. Sluit de pot en laat de chilipepers minstens 1 maand fermenteren, of totdat ze een zuurheid krijgen die je lekker vindt. Zet de pot in de koelkast en gebruik binnen 6 maanden.

NM.

De Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Een beetje te toeristisch en te druk voor mij.

Werelderfgoed

Deze uitzonderlijke locatie is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Daarmee kregen deze fenomenen erkenning: het schitterende zeelandschap, de grootste getijden van Europa met een verschil van 14 meter tussen eb en vloed, de polders, de op palen groeiende bouchot mosselen en de heuvel met abdij zelf.

Niet alleen het beeld van de abdij bovenop de heuvel van het eiland is wereldberoemd, maar ook het landschap en de getijden die rondom het eiland spelen zijn zeer indrukwekkend. Wij gaan het even hebben over prachtige baai.

De baai van Mont Saint‑Michel 

De baai van Mont Saint-Michel een wonder. Zand, kwelders of schorren, zee en lucht delen de horizon met elkaar. Het licht speelt met de elementen in een constant veranderend landschap waarin het silhouet van de Mont Saint-Michel wordt weerspiegeld.

De Couesnon is een kustrivier in Frankrijk, waarvan de benedenloop vroeger de grens tussen Bretagne en Normandië vormde. Deze rivier mondt uit in Het Kanaal in de baai van de Mont Saint-Michel. Daardoor ligt de baai in Normandië maar behoort het tot Bretagne.

Het is heel rustig in de baai en dankzij de getijden is het landschap eigenlijk een lappendeken van groene velden, wadden, zandvlaktes, polders, schorren enzoverder.

De schaapjes op het droge

Twee keer per dag wordt de zeebodem rond de Mont Saint-Michel zichtbaar. Maar ook de baai valt onder eb en vloed.

Het ecosysteem is heel bijzonder dankzij de vogels, vissen en schapen die in het hele gebied rondzwerven. De schorren van de baai Mont-Saint-Michel, waar schapen rustig grazen, vormen het grootste schorrengebied in Frankrijk.

En hier was ik bij valavond getuige van een mooi schouwspel. Op een geluidsignaal van de herder kwamen vanuit het niets honderden schapen terug naar de stal gelopen, zodat ze de nacht op het droge konden doorbrengen. En daar kwamen geen honden of personeel bij te pas. Prachtig om zien hoe die groepen schapen bij ondergaande zon via allerlei kleine kronkelende paadjes uit de schorren hun weg terugvonden.

Als het zeewater wegtrekt is het mogelijk om rond de Mont Saint Michel en in de baai te wandelen of te wadlopen. Maar volg de paden of gebruik een gids en volg vooral de richtlijnen van de getijden, want het gaat heel snel (ongeveer 6 km/u).

NM.

Mimosa of Buck’s Fizz?

Bucks Fizz

Bucks Fizz is een Britse popgroep die werd opgericht om mee te doen met het Eurovisiesongfestival van 1981. De groep won uiteindelijk het songfestival met het liedje Making your mind up. Dit was het begin van een succesvolle carrière.

Buck’s Fizz

Bucks Fizz is genoemd naar een alcoholische cocktail – de Buck’s Fizz, bestaande uit twee delen champagne en een deel vers geperst sinaasappelsap. Deze werd in 1921 uitgevonden door barman McGarry van de Buck’s Club in Londen, als een excuus voor klanten om eerder op de dag te beginnen met drinken! De Buck’s Club was een gentlemen’s club en is vernoemd naar de oprichter, kapitein Herbert ‘Buck’ Buckmaster van de Royal Horse Guards. Hij wou een meer relaxte club te creëren dan de huidige, met een American Cocktail Bar en een uitstekend restaurant.

Mimosa of Buck’s Fizz?

De combinatie van champagne en sinaasappelsap werd voorgesteld als een vermomming om eerder op de dag te drinken, zoals een bij de brunch. De Mimosa en de Buck’s Fizz waren heel populair vroeger maar verdwenen van de kaart omdat men zich niet aan de kwaliteit hield: het vers geperste appelsiensap van koud appelsienen werd mettertijd vervangen door concentraat uit brik.

Wat is nu eigenlijk het verschil? De Buck’s Fizz en Mimosa zijn gelijkaardig. De Buck’s Fizz wordt gemaakt met twee delen champagne brut en één deel vers appelsiensap terwijl de Mimosa gemaakt wordt met gelijke delen. De Mimosa wordt eerder in een wijnglas geserveerd met ijsblokken en de Buck’s Fizz in een flute zonder ijs.

Gancia Prosecco Brut

Wij kozen voor onze Buck’s Fizz voor de Gancia Prosecco Brut. Gancia is een van de meest historische producenten van deze populaire Italiaanse mousserende wijn. Deze Brut biedt frisse bloemige aroma’s ondersteund door drogende minerale tonen en vlezige tonen van perzik en abrikoos. De afdronk is fris, reinigend en tonic.

Wat heb je nodig?

  • Gancia Prosecco Brut
  • vers geperst appelsiensap van koude appelsienen

Hoe maak je het?

De Buck’s Fizz wordt gemaakt met twee delen champagne brut en één deel vers appelsiensap. Serveer de Buck’s Fizz in een flute zonder ijs.

De Mimosa gemaakt wordt met gelijke delen. De Mimosa wordt in een wijnglas geserveerd met ijsblokken.

NM.

Luxardo viert zijn 200-jarig bestaan

Luxardo bestaat 200 jaar en dat kunnen we niet laten voorbijgaan, want het is een belangrijk ingrediënt in vele cocktails. Het verhaal van 200 jaar “italianità spiritosa” en aan het einde van dit artikel, de receptuur voor The Last Word cocktail.

Luxardo

Al 200 jaar produceert Luxardo likeuren, sterke drank en kersen die zijn gestird, geshaket en gegarneerd in enkele van ‘s werelds beste cocktails.
Waar geweldige cocktails worden gemaakt, is er Luxardo Maraschino. Sinds de oprichting in 1821 in Zara (Venetië) door Girolamo Luxardo, is Luxardo een vaste waarde geweest tijdens de gouden eeuw van de cocktails, tot aan ons huidige moderne tijdperk van ambachtelijke mixologie. Sinds de oprichting in 1821 door Girolamo Luxardo is het merk in vele bars te vinden. En zeven generaties Luxardo-familie hebben geholpen om klassiekers te perfectioneren en barmannen en te inspireren.

“Ik ben vereerd om 200 jaar van de erfenis van onze familie te vieren”, zegt Franco Luxardo, Senior Partner bij Luxardo. “De vijfde, zesde en zevende generatie van onze familie zetten zich samen in om de continuïteit van Girolamo Luxardo’s visie te garanderen en zo de identiteit van een onafhankelijk familiebedrijf te behouden.”

Buon compleanno Maraschino!

The Last Word

Deze cocktail wordt gemaakt met 4 gelijke hoeveelheid ingrediënten, wat het voor bartenders gemakkelijk maakt.

Op het eerste zicht lijkt het ook een combinatie die niet kan werken: sterke gin – de Last Word stamt uit de Drooglegging en de gin toen was niet verfijnde bootleg gin – gecombineerd met een krachtige kruidenlikeur en Luxardo Maraschino en limoensap. Maar wonder boven wonder, de ingrediënten mengen wonderwel. Er is overduidelijk synergie: Het geheel is meer dan de som van de delen.

Twee andere elementen die bijdragen tot de cult status is het gebruik van groene Chartreuse en Maraschino, de geheime ingrediënten van vele bartenders.

Een ander voordeel is dat The Last Word een sour is, waarbij men citrus gaat balanceren met het zoete van de likeuren. Het is dus voornamelijk een oefening in evenwicht tussen zoet en zuur en complexe aroma’s. En daar speelt Luxardo een grote rol in.

Wat heb je nodig?

  • 30 ml Gin Bombay Sapphire
  • 30 ml groene Chartreuse (of Izarra uit Baskenland)
  • 30 ml vers limoensap
  • 30 ml Luxardo Maraschino likeur

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een shaker en vul met ijsblokken. Schud heel goed op (30 seconden) en giet door een fijne zeef – straight up – in een gekoeld type coupette glas. Er is normaal geen versiering – garnish – voor The Last Word, maar een groen blaadje munt mag altijd. Het oog wil ook wat.

NM.

Hana Cherry Blossom fruitcup

Vandaag zetten we Hana Cherry Blossom fruitcup in de kijker. Bij fruitcup denken we onmiddellijk aan Pimm’s cup, de oerklassieke fruitcup uit het VK. Maar deze fruitcup is 100% Belgisch en gemaakt met 6 natuurlijke ingrediënten, onder andere Japanse kersenbloesem, zure kersen en szechuan peper. Hana – – betekent trouwens bloem in het Japans.

Hana heeft een mooie natuurlijke kleur, want HANA Cherry Blossom wordt niet bijgekleurd met kleurstoffen. De fles komt in een mooie verpakking, om de mooie rode kleur te beschermen tegen bederf van UV-licht.

Hana Perfect Serve

Om de perfecte Hana Cherry Blossom Highball te maken, vul je een longdrinkglas met verse ijsblokken. Giet 50 ml Hana Cherry Blossom in je glas en top af met 125 ml tonic of ginger ale. Versier met een stukje roze pompelmoes of een eetbare bloem.

Hana Tasting Notes

De fruitcup is een op alcohol gebaseerde, met botanisch geïnfuseerde drank waaraan je een mixer toevoegt, al dan niet rijkelijk gegarneerd met fruit en geserveerd met veel ijs. Hana is low alcohol – 21% ABV, dus ook minder calorieën. Daarenboven zit er ook veel minder suiker in dan wat je van een fruitcup mag verwachten. Deze Hana Cherry Blossom is een goed gedestilleerde drank met natuurlijke ingrediënten die echt goed tot zijn recht komt in een highball met tonic. Heel verfrissend en een aanrader als je een frisse aperitief zoekt. En ik krijg nu wel veel zin om naar Japan te gaan.

NM.