Dalgona koffie, de instant sensatie

Wie had ooit gedacht dat een Zuid-Koreaans drankje gemaakt met oploskoffie tot een hype zou uitgroeien?

Het begon in Zuid-Korea

De dalgonagekte begon allemaal in Zuid-Korea. Acteur Jung Il-woo prees deze opgeklopte koffie tijdens een optreden in een goedkope show genaamd Stars ‘Top Recept bij Fun-Staurant. De acteur prees het drankje en zei dat het vergelijkbaar was met Dalgona, een soort schuimige Koreaanse honingraattoffee. Dat is hoe het drankje zijn naam kreeg, hoewel het in feite geen toffee bevat. Het drankje is eigenlijk gebaseerd op een oudere Indiase geklopte koffiedrank. Het lijkt erg op de Dalgona, maar het combineert de opgeschuimde koffie met de melk in plaats van de twee apart te laten.

Dit recept voor Dalgona werd opgepikt door de social media accounts van hipsters en influencers en de hype was een feit. Dalgona-koffie is eenvoudig te maken, mooi om te zien en zorgt voor een vrolijke schok van cafeïne in warme of koude vorm.

Oploskoffie

Dalgona lijkt een gekke drank voor een koffieliefhebber om zelfs maar te overwegen. Het is een schuimig brouwsel gemaakt met oploskoffie, wat een gruwel is voor liefhebbers van de betere koffie. Oploskoffie werd ooit gezien als een soort life saver, eerst voor de soldaten in beide wereldoorlogen en daarna voor gekwelde huisvrouwen en zakenlieden in de jaren vijftig en zestig. Het werd – omdat het goedkoop en snel was – vaak verkocht met suiker en melkpoeder.

Instant of oploskoffie wordt gemaakt van middelmatige bonen en is de basis voor deze sensatie. Dus ik zette mijn vooroordelen opzij en probeerde het uit.

Quarantaine koffie

Misschien wel het meest opwindende aan Dalgona is dat het, in tegenstelling tot de nieuwste pourover ketels enzovoort, in feite een nieuwe manier is om koffie te zetten.

Het is niet de koffiesmaak waar ik naar zoek, maar Dalgona is leuk is om te maken en als je van zoete koffiedranken houdt is het best lekker. En dankzij je schuimkunsten krijg je mooie geelbruine pieken met een zacht, romig mondgevoel.

Dankzij de Covid-19 pandemie en sociale media verspreidde dit drankje zich razendsnel uit Zuid-Korea over de rest van de wereld. Dalgona werd de ‘quarantainedrank’ genoemd. Het lijkt eerder een voorbijgaande rage geweest te zijn en ik ben er niet van overtuigd of het kan de tand des tijds kan doorstaan, maar als koffieliefhebber moest ik het zelf eens proberen.

Wat heb je nodig?

  • 2 EL instant oploskoffie
  • 2 EL suiker
  • 2 EL warm water
  • 125 ml melk of room

Hoe maak je het?

Mix de eerste drie ingrediënten met een mixer tot ze een schuim vormen, ongeveer 6 minuten. Giet dit op de warme of koude melk (of room).

NM.

In the Mix Pisco Sour

Pisco es Perú!

Pisco is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit druiven. Pisco zit voor mij kwa smaak ergens tussen grappa en tequila. De drank wordt gedronken in Peru en Chili.

Het is niet met zekerheid te zeggen waar pisco oorspronkelijk vandaan komt. De enige zekerheid is dat de Spanjaarden druiven meebrachten naar hun kolonies in Zuid-Amerika om daar wijn van te maken voor hun kerkelijke ceremonies. Peruaanse en Chileense producenten zijn verwikkeld in een langdurige juridische strijd om het recht de drank onder de naam ‘pisco’ te produceren.

Pisco staat voor:

  • Pisco is een stad in de gelijknamige provincia, in de Ica-regio van Peru. De stad ligt op ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van Lima.
  • In de Valle de Elqui in Chili ligt een dorp dat ook Pisco heet. De oorspronkelijke naam van dit dorp was echter Las Gredas. Later werd dit gewijzigd in Pisco Elqui om de Chileense claim op de naam Pisco kracht bij te zetten.
  • Het woord ‘pisco’ is afkomstig uit het Quechua waar het de naam van een vogel is (pisku, phishgo, pichiu of pisccu). De vallei waar deze vogel veel voorkwam is tegenwoordig de Pisco-vallei.
  • Ook de bewoners van deze vallei werden ‘piskos‘ genoemd. De piskos waren goede pottenbakkers en ze maakten onder andere potten waarin drank werd opgeslagen, die eveneens ‘piskos’ werden genoemd. Uiteindelijk kreeg de drank in de potten dezelfde naam als de potten en hun makers: pisco.

Soorten Pisco

  • Puro – Pisco geproduceerd van slechts één druivensoort, meestal van de Quebranta-druif.
  • Acholado – Geproduceerd uit een mix van verschillende druivensoorten.
  • Mosto Verde – Een zeldzaam type specialiteit pisco; de spirit wordt gedistilleerd uit gedeeltelijk gefermenteerde druivenmostwijn.

Amargo Chuncho

In Peru wordt de Pisco Sour Fórmula Tradicional  gemaakt met Pisco, suikersiroop, ijsblokken en veel limoensap, dit alles bedolven onder een laag eiwitschuim. De Pisco Sour wordt agewerkt met enkele druppeltjes Amargo bitters.

Amargo Chuncho of Chuncho Bitters worden genoemd naar de etnische groep van de Amazone-indianen die de Spaanse veroveraars weerstonden. Dit zijn de oorspronkelijke Peruviaanse bitters en zijn de enige bitters voor een echt authentieke Pisco Sour.

Wat heb je nodig?

  • 50 ml pisco
  • 30 ml limoensap
  • 20 ml suikersiroop
  • eiwit
  • Amargo Chuncho bitters

Hoe maak je het?

Doe 50 ml pisco, 20 ml suikersiroop, 30 ml vers limoensap en een eiwit in de shaker en shake goed. Voeg ijsblokken toe en schud nog eens flink op. Giet de drank daarna in een voorgekoeld glas. Garneer met een limoenpartje en drie druppels Amargo bitters. Deze bitters zorgen voor fixatie van de schuimlaag op de cocktail.

NM.

In the Mix Tequila Sunrise

Ken je klassiekers

De drie klassieke Tequila-drankjes zijn de Margarita, de Tequila Sunrise en de Paloma (zie link onderaan dit artikel)

De Tequila Sunrise is één van die klassieke tequila drankjes. Het had een groot moment en was populair in bars in de jaren ’70 en ’80, maar dan werd het verbannen naar zwembadbars van all-inclusieve vakanties. De Tequila Sunrise is een klassieker die in het slechtste geval – goedkope tequila, articieel appelsiensap en kunstmatige grenadine – niets meer is dan hoofdpijn in een glas en niet te genieten. Maar als deze cocktail op de juiste manier is gemaakt, met verse ingrediënten en een tequila van hoge kwaliteit, kan het echt een wonder zijn.

Wij kozen dus voor Patrón Reposado, een tequila voor de wat meer ervaren drinker, die meer complexiteit en zachtheid zoekt in zijn tequila. Maar je kan ook de Patrón silver gebruiken.

De geschiedenis van de Tequila Sunrise is inderdaad aan de duistere kant, dus gaan we er niet veel over vertellen, want het lijken verzinsels.

Slechts drie ingrediënten

Het belangrijkste is dat de Tequila Sunrise eenvoud is – slechts drie ingrediënten: tequila, sinaasappelsap en grenadine. En ondanks de troebele geschiedenis houdt het drankje nog steeds stand.

De felle kleuren van de Tequila Sunrise verwijzen naar een zomerse zonsopgang.

Naast het visuele effect kun je met lagen een cocktail creëren die evolueert terwijl je hem drinkt. Gelaagdheid van dranken doe je door ingrediënten in volgorde toe te voegen, op basis van hun soortelijk gewicht – zwaardere ingrediënten worden eerst gegoten, lichtste ingrediënten als laatste.

Wat heb je nodig?

  • 60 ml Patrón Reposado tequila
  • 15 ml grenadine
  • vers appelsiensap
  • 1 maraschino kers
  • schijfje appelsien

Hoe maak je het?

Vul een Collinsglas met de Patrón Reposado tequila en ijsblokken. Top af met appelsiensap tot ongeveer 2 cm van de rand. Giet er dan voorzichtig de grenadine over tot je een zonsopgang effect krijgt. versier met een schijfje appelsien en een maraschinokers.

NM.

In the mix Rum Daiquiri

De daiquiri, pure elegantie

Een daiquiri is een perfecte blend van limoensap, rum en ijs. het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze ontstaan is in een tropische regio. Een ideale combinatie die je wapent tegen de hitte en vochtigheid. Een elegante cocktail die er heel uitnodigend uitziet omwille van zijn doorzichtigheid, een beetje zoals glanzende alabaster.

Ik heb het hier uiteraard niet over de fluoroze monsterachtige creaturen, gemaakt met siropen met kunstmatige aardbeismaak, over crushed ice gegoten met wat goedkope rum, die als daiquiri verkocht worden.

Strikt genomen is een daiquiri een eenvoudige variatie op de tijdloze punch: een deel zuur, twee delen zoet, drie delen spirit en vier delen niet sterk. Het geniale is dat ijs de vervanging is van de niet sterke delen. En dat zal te maken hebben met het tijdperk waarin deze cocktail ontstond, namelijk rond het jaar 1920, toen ijs ook in tropische gebieden ten allen tijde voorhanden was. Want daarvoor was het een pure luxe (lees maar eens Gabriel García Márquez A Hundred Years of Solitude).

In de lijst van de meest invloedrijke cocktails.

Een daiquiri heeft zeker zijn plaats in de lijst van 25 iconische cocktails. Het is een tijdloze klassieker omwille van de geniale eenvoud. Je hebt er geen lange lijst van moelijk te vinden ingrediënten voor nodig en met een beetje oefening kan je de techniek leren. Je hebt alleen een geoefende hand nodig om de juiste verhoudingen te vinden: niet te zoet, niet te zuur, niet te koud en niet te warm.

De Rum Daiquiri is een ongeveer perfecte cocktail: eenvoudig, elegant en zowat het meest verfrissende drankje dat je kan krijgen. Samen met de Martini, de Manhattan en een handjevol andere toppers heeft de daiquiri zijn plaats veroverd in het pantheon van mixed drinks. De daiquiri verpersoonlijkt het karakter en de geest van de rum (de base spirit) zonder dat je complexiteit nodig heb of veel voorbereiding. Eén sip en je waant je op een maagdelijk wit zandstrand op één van de Caraïbische eilanden of in de straten van Havana, waar de Daiquiri vandaan komt.

Banks 5 Island Rum White

Banks 5 Island Rum White is een bijzondere witte rum, vernoemd naar de bekende ontdekkingsreiziger Sir Joseph Banks. De rum is een mix van 21 verschillende rums, uit distilleerderijen gevestigd op de eilanden van Jamaica, Trinidad, Barbados, Guyana, en Java. Elke rum hiervan is tussen de 3 jaar en de 12 jaar oud, gefilterd en vervolgens vakkundig met elkaar vermengd, met slechts een aanraking van Batavia Arak. En dat maakt deze rum zo speciaal.

Wat heb je nodig?

  • 60 ml Banks 5 rum
  • 30 ml vers geperst limoensap
  • een barlepel gewone suikersiroop
  • een barlepel maraschinolikeur
  • Angostura bitters (optioneel, voor de versiering)

Hoe maak je het?

Een klassieker met drie eenvoudige ingrediënten. Maar het juiste evenwicht krijgen vraagt oefening. De verhoudingen zijn eerder indicatief. Elke rum heeft een ander smaakprofiel en niet elke limoen heeft dezelfde zuurtegraad. Begin met deze verhoudingen en pas aan waar nodig.

Doe alle ingrediënten in een shaker en shake lang genoeg tot je de juiste temperatuur en verwatering hebt. Oefening baart kunst. Maar dat is net het leuke.

NM.

Watneys Scotch Ale

Vandaag eindigt de Ronde Van Frankrijk. We lusten af en toe wel eens een speciaal biertje en deze keer opende ik een Watneys Scotch Ale. De link tussen beide is Frans Verbeeck, die in 1972 een rit in de Ronde van Frankrijk won in een truitje van Watneys Scotch. Ondanks de naam, een Belgisch bier … met een verhaal.

Hij rijdt vijf per uur te snel voor ons

Als je het wielrennen wat volgt heb je uberzaag Michel Wuyts dit verhaal al 100 keer horen vertellen. Deze gevleugelde uitspraak komt van Frans Verbeeck, een wielrenner uit de periode van Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. Hij deed ze bij Fred De Bruyne na de Ronde Van Vlaanderen in 1975. Fred Verbeeck was de enige die een tijd kon aanklampen, maar moest uiteindelijk ook lossen. Hij zei achteraf over Eddy Merckx: “Het is ongelooflijk Fred hoe dat ‘ie rijdt. Ge kunt dat niet zeggen. Goh, ik heb formidabel afgezien. Ge moe ‘t zeggen gelijk het is hè… Hij rijdt vijf per uur te snel voor ons. Ik weet niet wat dat is. Hij rijdt eens zo rap als verleden jaar nog”.

De link met Watneys Scotch is eenvoudig: de wielerploeg van Frans Verbeeck werd jarenlang gesponsord door Watneys en Maes Watneys.

Watneys Scotch

Watneys Scotch is een Scotch ale, een van oorsprong Schotse biersoort van hoge gisting, die sinds de WO I ook in België wordt gebrouwen. Watneys Scotch is een donkerrood bier, waarbij tijdens de degustatie een aroma van karamel naar boven komt, evenals de smaak van rijpe bosvruchten (kersen). Deze sensatie wordt nog geaccentueerd door de smaak van gebrande moutsoorten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8%.

Oorspronkelijk werd Watneys Scotch gebrouwen door Brouwerij Union te Jumet. In 1978 werd deze brouwerij overgenomen door Alken-Maes en in 2007 werd ze gesloten. Watneys Scotch Ale is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Brouwerijen Alken-Maes, nu onderdeel van Heineken, te Alken.

NM.

Ricotta Gnudi met saus van geroosterde aubergines

Vandaag staat één van mijn favoriete gerechten op het menu, namelijk zelfgemaakte gnudi met een ragù van gegrilde aubergines. De chilipepervlokken geven de saus een kick. Je kan de gekookte gnudi nog even snel doorwarmen in de saus (spadellata). Dien warm op, afgewerkt met een blaadje basilicum. Of je schikt ze mooi op het bord en je lepelt de ragù van aubergines er over.

Ricotta Gnudi

Gnudi – Italiaans voor naakt – zijn gnocchi gemaakt op basis van ricotta. De traditionele gnocchi op basis van aardappel komen uit Firenze, maar deze lichtere versie wordt vooral gemaakt in het zuiden, in de wondermooie streek rond Amalfi. Daar worden ze ndundari genoemd. Deze streek was veel armer dan het rijke Firenze, dus gebruikten ze wat ze in huis hadden. Gebruik bij voorkeur doppio zerobloem, een type bloem die erg fijn gemalen is. We geven jullie nog twee tips mee. Laat het deeg even rusten vooraleer je begint, omdat het gemakkelijker te verwerken is. En zorg dat je saus klaar is, want de gekookte gnocchi gaan onmiddellijk in de saus.

Wat heb je nodig?

  • 450 gram ricotta
  • 400 gram”00″ of doppio zerobloem
  • 6 eigelen
  • 60 gram Parmezaan, vers gemalen
  • Een snuifje nootmuskaat
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Laat de ricotta uitlekken in koffiefilters of in een neteldoek (ongeveer een uur).

Doe de doppio zerobloem met de ricotta, de eigelen en de Parmezaanse kaas in een grote kom en meng tot je een zachte, vochtige deeg hebt. Daar mag een snuifje nootmuskaat bij. Controleer de consistentie van je deeg door een beetje deeg in je hand te nemen. Als het nog aan je hand plakt (zoals kauwgom) moet er nog bloem bij gedaan worden. Begin met één eetlepel per keer, tot je een goede niet klevende consistentie hebt. Dek af en zet 30 minuten weg in de koelkast

Bestrooi je werkblad en je handen met bloem. Ook op de bakplaat waarop de afgewerkte gnocchi komen mag je wat bloem strooien.

Verdeel het deeg in 4 stukken en rol het uit tot een lange rol of cilinder van ongeveer 2 cm dik. Neem een scherp mes en snij er in een vloeiende beweging stukjes van ongeveer een 1 cm van. Herhaal dit voor de overige stukken deeg.

Je kan de stukjes deeg zo laten, en dan heb je kussentjes. Ofwel wrijf je ze zachtjes tegen een speciaal geribbeld houten plankje voor gnocchi (of tegen de achterkant van een vork).

Giet de helft van de gnocchi – om geen overbevolking in je kookpot te krijgen – in het kokende water. Roer zachtjes rond zodat ze niet aan elkaar kleven. De gnocchi zullen zeer snel aan de oppervlakte komen. Laat ze dan nog twee minuutjes verder garen. Haal ze uit de pan met een uitleklepel. Herhaal met de rest van de gnocchi.

Ragù van geroosterde aubergines

Wanneer je de aubergines op de BBQ grilt krijgt je een gerookte smaak, maar je kan ze ook in de oven roosteren.

Wat heb je nodig?

  • 4 aubergines
  • 1 ajuin
  • 250 ml rode wijn
  • 1 teentje look, fijn gesnipperd
  • 1 1/2 EL honing
  • 1 blik Mutti tomatenblokjes (800 gram)
  • rode chilipepervlokken
  • laurierblad
  • zout
  • plantaardige olie

Hoe maak je het?

Bak de aubergines in de oven of rooster ze op de grill. Verwarm de oven voor op 175° C. Besprenkel met wat olie en zet ze in de oven tot ze gaar zijn. Laat afkoelen. Lepel het vruchtvlees uit de schil. De schil mag je weggooien. Doe alle ingrediënten in een blender en pureer. Doe er eventueel nog een beetje olijfolie bij tijdens het blenden.

Doe de uien, knoflook, tijm, laurier, chili, zout, peper en olie in een pan met dikke bodem en laat 15 minuten op laag vuur zweten. Draai het vuur hoger en blus met de rode wijn. Laat tot ongeveer 3/4 inkoken en voeg er dan de tomatenblokjes bij en de puree van aubergines. Laat nu 45 minuten sudderen op een heel laag vuur. Controleer de kruiding.

NM.

Entrecôte Bercy

Saus

Een saus is een eetbare en enigszins gebonden vloeibare substantie die meestal over een gerecht wordt genappeerd of ernaast wordt gegeten om smaak toe te voegen. We hebben hier bij Nullam de laatste tijd wat meer aandacht besteed aan het maken van sausen omdat ze nu eenmaal je gerecht vervolledigen. Je kan met beperkt culinaire kennis al een deftige saus maken en er is meer op de wereld dan de sausen van dat is em DL.

Entrecôte Bercy

De entrecôte Bercy is een Parijse specialiteit en, zoals de naam al doet vermoeden, gelinkt aan de wijk Bercy in het twaalfde arrondisement. Het is een biefstuk (oorspronkelijk paardenvlees) gegrild met peterselie en waterkers, vergezeld van een saus gemaakt van witte wijn, sjalotten en citroensap.

Het werd traditioneel geserveerd aan wijnhandelaren, in de tijd dat Bercy de tweede plaats van aankomst was van de in Parijs geconsumeerde wijnen (de andere was de wijnmarkt van Parijs).

Bercy is één van de oudste gebieden van de lichtstad met een haven aan de Seine en een belangrijk centrum voor de lokale handel. Oorspronkelijk was de basis een paardenbiefstuk en hoewel paardenvlees nog immer gangbaar is in Parijs, is het in dit gerecht door de jaren heen vervangen door de populaire entrecôte. En toch staat ze nog altijd op het menu in vele Parijse bistros.

Zie ook entrecôte à la Villette (recept onderaan)

Wat heb je nodig?

  • 1 mooie entrecôte voor 2 personen
  • 20 gram boter en olie
  • 1 tot 2 sjalotten
  • 25 ml witte wijn
  • 100 ml kalfsbouillon of gewoon water
  • 10 gram boter
  • Zout, peper, peterselie

Hoe maak je het?

Bak de entrecôte in een pan in een mengsel van boter en olie, tot deze mooi goudkleurig en gekarameliseerd is. Breng op smaak met fijn zout en peper. Houdt warm in een schaal onder een omgekeerd bord.

Verwijder indien nodig het overtollige vet en fruit de fijn gesnipperde sjalot zonder te verkleuren. Blus met de witte wijn. Laat even inkoken, voeg dan het water (of de kalfsbouillon) toe en laat nog een paar minuten inkoken.

Haal van het het vuur en doe er nog een klont boter bij. Kruid de saus met zout en peper. Nappeer over de entrecôte en bestrooi met gehakte peterselie.

NM.

Op reis in eigen land: Bütgenbach

Bütgenbach is een gemeente in de provincie Luik en ligt in het Duitstalig oostelijk deel van het land. Bij Bütgenbach hoort nog de deelgemeente Elsenborn en telt ongeveer 5.500 inwoners.

Bütgenbach ligt in de Belgische Eifel. Ten noorden van Bütgenbach stroomt de Warche. Sedert 1932 is er een stuwdam gebouwd en ontstond het Meer van Bütgenbach, van 120 ha. Rondom die aanlokkelijke trekpleister is er een overvloed aan activiteiten en uitstekende logeermogelijkheden.

Je verblijft in een typisch Eifellandschap, omgeven door ongerepte natuur, grote bossen, uitgestrekte groene omgeving, prachtige heggenlandschappen en goed bewaarde natuurbehoudgebieden. De ganse regio ademt rust uit.

Meer van Bütgenbach

Het meer van Bütgenbach geeft aan het dorp zijn toeristische meerwaarde. Men krijgt er de gelegenheid om te hengelen, te zeilen, te zwemmen, te kanoën en om te surfen. Kortom, je kunt er alle watersporttakken beoefenen, met uitzondering van het gebruik van motorboten. Maar er zijn ook talrijke goed georganiseerde wandel-tochten rond het meer en ook fietsers en mountainbikers vinden er hun gading.


De stuwdam

De eerste constructie stroomafwaarts op de Warche is de stuwdam, die een meer vormt met een capaciteit van 11 miljoen m³. De dam werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd door de Italiaanse ingenieur Boldo; het bouwwerk bestaat uit een reeks booggewelven, is 23 m hoog en 140 m lang. Het stuwmeer drijft een elekticiteitscentrale aan en regelt tevens het peil van het meer van Robertville. Nabij de stuwdam bevinden zich de ruïnes van een burcht uit de jaren 1230-1240.

Bakkerij Heinen

Breng zeker een bezoek aan Bakkerij Heinen voor de lokale specialiteiten (Marktplatz 15 4750 Bütgenbach)

Tourist Info 

Bütgenbach, Marktplatz 13a, 4750 Bütgenbach

Jagersaus

Jagerssaussauce chasseur – is een klassieke bruine saus uit de Franse keuken, meestal gemaakt met demi-glace of een Spaanse saus als basis. Sauce Espagnole is ook een klassieke saus van Escoffier, maar wordt soms wel Sauce Brune genoemd. 

We maken een iets lichter versie van de jagersaus. Maar we gebruiken ook paddenstoelen en sjalotten en werken af met tomaat en fijne kruiden. Maar wij gebruiken room, waardoor de smaken van de fijne kruiden, tomaat en de aciditeit van de wijn goed doorkomen.

Wat heb je nodig?

  • 4 kippenborsten
  • 4 grote sjalotten, in de lengte gehalveerd
  • 8 takjes tijm
  • 125 ml droge witte wijn (zoals Aligoté of Chardonnay)
  • 250 ml kippenbouillon
  • 2 EL ongezouten boter
  • 1 bakje (wilde) paddenstoelen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 125 ml room
  • 1 grote pruimtomaat, in stukjes gesneden
  • 1 EL fijngehakte verse bieslook
  • 1 EL fijngehakte verse dragon

Hoe maak je het?

De kip

Bak de stukken kip in de pan (of in de oven), met de huid naar beneden, tot de huid krokant en goudbruin is, ongeveer 4 minuten. Kip omdraaien. Voeg de sjalotten toe met de snijkant naar beneden. Kook kip en sjalotten tot de sjalotten bruin zijn, ongeveer 4 minuten. Voeg tijm en wijn toe aan de pan. Breng aan de kook. Voeg nu de bouillon toe en breng weer aan de kook. Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat verder garen.

Haal de pan uit de oven. Leg de kipfilets en sjalotten op een bord. Bedek met aluminiumfolie om warm te blijven tijdens het maken van saus. Giet het bouillonmengsel door een fijne zeef in een hittebestendige kom of maatbeker en zet opzij. Veeg de pan schoon en zet ze weer op hoog vuur.

De saus

Smelt boter in een pan en bak de champignons. Bak, zonder te roeren, tot ze aan één kant bruin zijn, ongeveer 2 minuten. Schud de pan om champignons los te maken. Bak verder, zonder te roeren, tot de champignons net hun sappen beginnen af ​​te geven (ongeveer 2 minuten). Voeg het gezeefde bouillonmengsel en de room toe aan de pan en breng op hoog vuur aan de kook. Zet dan het vuur laag tot middelhoog en laat sudderen. Af en toe roeren, tot de champignons zacht zijn en de saus dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Haal van het vuur en roer tomaat, bieslook en dragon erdoor. Controleer de kruiding en breng op smaak met zout.

Snijd de kipfilets kruiselings in stukken van 3 cm. Verdeel de kip over borden en serveer met jagerssaus.

NM

In the Mix Caffè Rosita

De beste zomercocktail: de Rosita

De Negroni is qua balans een van de beste creaties die ooit bedacht zijn: droog, bitter, lichtzoet. Indien jij behoort tot de groep liefhebbers van bitterzoet, dan zit je nu goed. Deze Rosita is het zomerdrankje bij uitstek voor jou want het smaakt gewoon naar meer. En je kan de Rosita ook gemakkelijk op voorhand maken en op fles bewaren.

Is dit een tequila based Perfect Manhattan waaraan Campari is toegevoegd, of een tequila based Negroni met twee soorten vermout? Hoe dan ook, het gebruiken van twee soorten vermout, namelijk de met koffie geïnfuseerde zoete rode vermout en de droge witte vermout is de sleutel tot succes van deze Rosita. Onze versie is een aanpassing van Gary ‘Gaz’ Regan‘s bewerking van een recept uit een oud exemplaar van Mr. Boston: Official Bartender’s Guide. De hartige smaken van de Dolin blanc of Noilly Prat versterken de aardse en vegetale kenmerken van de Patrón Reposado tequila .

Wat heb je nodig?

  • 45 ml Patrón Reposado tequila (of Mezcal)
  • 22.5 ml met koffie geïnfuseerde zoete vermout (Carpano Antica Formula)
  • 22.5 ml droge witte vermout (Dolin blanc, Noilly Prat)
  • 22.5 ml Bitter (Martini Riserva Speciale Bitter, Campari, Nardini, …)
  • zeste van appelsien

Hoe maak je het?

Roer alle ingrediënten over ijsblokken in een mengglas en zeef vervolgens in een gekoeld Nick & Nora-glas. Kneus de zeste over het drankje uit, wrijf het zachtjes over de rand van het glas en plaats het in het drankje.

NM.

Maar wie is Rosita?

Hey Rosita! Donde vas con mi carro Rosita?
tu sabes que te quiero
pero ti me quitas todo
ya te robasta mi television y mi radio
y ahora quiere llevarse mi carro
no me haga asi, rosita
ven aqui
ehi, estese aqui al lado rosita