Vandaag maken we echter lamskoteletten klaar met een pittige Argentijnse chimichurri salsa. Chimichurri is een salsa – een saus – en geen marinade.
In het begin smaakt chimichurri fris en grasachtig, maar dan komt de diepte van de vele kruiden en de scherpte van de knoflook. Deze groene saus is een match made in heaven met de smaken van gegrild runds- of lamsvlees. De ideale saus bij de BBQ dus.
Wat is Chimichurri?
Chimichurri is een ongekookte saus uit Argentinië, die vooral bij gegrild vlees wordt gegeven. De naam komt van het Baskische woord tximitxurri, wat eigenlijk ‘mengeling van verschillende ingrediënten’ betekent. Hoe komt een Baskisch woord nu in Argentinië terecht? Heel eenvoudig omdat vele Basken in de 19de eeuw uitweken naar Argentinië.
Wat heb je nodig?
15 lamskoteletten
1⁄2 bol look
Olijfolie
Platte peterselie
verse koriander
verse oregano
3 chilipepers
2 citroenen
rode wijnazijn
Peper en zout
Tijm
Hoe maak je het?
Kruid de lamskoteletten met peper en zout en een beetje tijm.
Maak nu de chimichurri. Stamp de teentjes look met een scheut olijfolie fijn in een vijzel. Meng er nadien de fijngehakte peterselie, korianderblaadjes, oregano en chilipeper onder. Breng op smaak met peper en zout en voeg wat extra olijfolie toe. Werk de chimichurri net voor het serveren af met de zeste en het sap van een citroen en een scheutje rode wijnazijn. Chimichurri moet een subtiele zure smaak hebben, dus begin met een beetje citroen en rode wijnazijn en voeg bij tot de smaak juist zit.
Grill de lamskoteletten à la minute en serveer met de chimichurri.
We hadden teveel courgettes dus maakten we een courgettebrood.
De meningen zijn verdeeld of dit nu een brood of een cake is. Het is natturlijk hartig, maar ik vind dit ook lekker bij het ontbijt of als vieruurtje bij de high tea. Maar dan geef ik er clotted cream bij. Deze lekkernij kan je nu redelijk gemakkelijk bij ons vinden. Anders meng je gewoon 125 gram mascarpone en 125 ml opgeklopte room.
Dit recept is heel gemakkelijk. Je kan bijna niets fout doen. De neutrale smaak van de courgette past zich aan. Mijn geheim ingrediënt is de appelmoes, want die maakt een wereld van verschil. Echt, probeer het eens.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter een bakvorm.
Voeg in een grote kom de geraspte courgette, suiker, bruine suiker, appelmoes, olie, eieren en vanille-extract toe. Meng goed.
Voeg er vervolgens de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en kaneelpoeder bij. Roer even door mekaar maar probeer niet te veel te mengen.
Giet het beslag in de bakvorm. Bak gedurende 50 tot 55 minuten, afhankelijk van je oven. Een tandenstoker die in het midden van het brood wordt gestoken, moet er droog uit komen.
Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal voorzichtig uit de vorm en leg op een rooster om volledig af te koelen voordat u het aansnijdt.
Bewaar afgedekt in de koelkast. Dit brood is het lekkerst nadat het minimaal 12 uur in de koelkast heeft gestaan.
Vorig weekend organiseerden de federale wegpolitie en 117 lokale politiezones een marathon van alcoholcontroles. Van vrijdagavond tot maandagochtend werden overal in het land extra controles uitgevoerd om bestuurders aan te moedigen niet te drinken achter het stuur.
‘Het doel van deze actie is niet om zoveel mogelijk boetes uit te delen. We willen eerder onverantwoordelijke bestuurders bewust maken van het gevaar van rijden onder invloed van alcohol en verdovende middelen‘, aldus de federale politie.
Een mocktail als alternatief
Voor het tweede jaar op rij mochten we een mocktail ontwikkelen voor deze campagne (zie Diabolix Mocktail). We kozen dit jaar voor een perzik versie van iced tea in de stijl van een punch. En die kan dus in grote hoeveelheden gemaakt worden voor je tuinfeest. Voor de niet mocktail versie doe je er 45 ml vodka per glas bij.
De ingrediënten voor deze mocktail zijn in de kleuren van de Belgische vlag, speciaal voor de campagne van de Rode Duivels op het Europees Kampioenschap.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
3 zakjes zwarte thee (of losse zwarte thee)
1 perzik of nectarine, in dunne schijfjes gesneden
120 ml citroensap
120 ml suikersiroop
4 takjes munt
Hoe maak je het?
Doe de theezakjes in een kom en giet er 200 ml kokend water over. Laat infuseren (tussen de 5 en 10 minuten volgens je smaak). Haal de theezakjes eruit en doe er 200 ml koud water bij. Laat afkoelen in de koelkast.
Snij de perzik in dunne schijfjes. Verdeel over de 4 grote glazen. Giet per glas 30 ml vers citroensap en 30 ml suikersiroop. Doe per glas 4 ijsblokken en top af met de koude thee. Versier met een takje munt.
Hoe maak je suikersiroop?
Eenvoudige suikersiroop: warm 100 ml water en 100 gram suiker, tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
De zomerzonnewende (solstitium aestivum) of midzomer luidt het begin van de zomer in. De dag is dan het langst. en markeert het moment waarop de zon haar grootste kracht heeft. Men geloofde dat planten op midzomer geneeskundige en magische krachten hadden. Tijdens de viering van midzomernacht werden vreugdevuren ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten, waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment dat het aantal uren daglicht opnieuw afnam.
Traditioneel maken we voor zomerzonnewende een witte cocktail, omdat wit de kleur van de druïden is. Ook dit jaar zijn we van de partij.
Savoy Cocktail Book
Toen ik een cocktail tegenkwam in het Savoy Cocktail Book met de bewering dat “het ofwel een ratelslangbeet zal genezen, of ratelslangen zal doden, of er voor zal zorgen dat ze je zien“, wist ik dat ik het moest proberen. Deze pittige whisky based drank dateert uit de originele publicatie uit 1930 het Londense Savoy Hotel. het is precies de juiste mix van zoet, zuur en pure spirit/drank. Het is een pittig maar heerlijk drankje, met een zachte en schuimige luchtigheid omwille van het eiwit.
Veel klassieke cocktails uit de jaren dertig bevatten eiwitten en vertrouwen op een simpel stukje wetenschap om ze stabiel te maken. Wanneer het wordt geschud, wordt het albumine-proteïne in een eiwit losgemaakt en verspreidt het zich door het mengsel, waardoor schuimige bubbels aan de bovenkant van het glas ontstaan, terwijl het zuur van citroensap het eiwit stabiliseert en voorkomt dat het schuim afbreekt.
Bailie Nicol Jarvie blended whisky
Bailie Nicol Jarvie (in de volksmond BNJ) is een whiskymerk dat werd geblend door The Glenmorangie Company in Schotland en dat nu niet meer leverbaar is. Het is vernoemd naar een personage in de roman Rob Roy van Walter Scott (zie onderaan het artikel).
Wat heb je nodig?
60 ml blended whisky
20 ml citroensap
1 barlepel absinth
20 ml suikersiroop 1:1
1 eiwit
Hoe maak je het?
Dry shake de whisky, het citroensap, de suikersiroop en het eiwit (of aquafaba) goed op. Voeg er dan enkele ijsblokken bij en shake nog eens gedurende 15 seconden. Zeef in een voorgekoelde tumbler of cocktailglas.
Als de lockdown één ding heeft duidelijk gemaakt is dat er in België hele mooie plekjes zijn. Net zoals iedereen had ik er behoefte aan om even te kunnen ontsnappen, al was het maar om even een frisse neus te halen of even uit de dagelijkse sleur van thuiswerk te zijn of gewoon om te gaan wandelen of fietsen. Talrijke keren keek ik op google maps, op zoek naar ideeën voor een korte uitstap of op zoek naar een dorp of stad waar ik nog niet geweest was. En zo viel mijn oog op Baasrode.
Baasrode
Baasrode is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en sinds 1977 een deelgemeente van de stad Dendermonde. Het is een dorp met een nijverheid- en woonfunctie in de Scheldevallei in de Denderstreek. Naast het centrum liggen op het grondgebied ook de gehuchten Vlassenbroek en Briel, op de grens met Buggenhout. En die Scheldevallei heeft heel wat troeven in huis. Denk maar aan het wandelnetwerk “In het land van stille waters” of een fietstocht in het Sigmaplan.
Baasrode, vermeld als Baceroth en ook als Bassarode, komt als toponiem voor het eerst voor in een schenkingsoorkonde van 821 van Lodewijk de Vrome. Baasrode heeft een rijke geschiedenis aan het water die je kan ontdekken in het Scheepvaartmuseum.
Parochiekerk Sint-Ursmarus
Kennelijk is de kerk ontstaan in functie van het Scheldeveer en de Scheldevaart. Ten noorden paalde zij aan de loskade bij de Schelde, aan de westkant aan de monding van de Vliet die dienst deed als rivierhaven, aan de oostkant lag het veer en ten zuiden de baan Dendermonde – Mechelen. De loskade was altijd eigendom van de kerk.
De kerk staat op de lijst van ‘Onroerend Erfgoed’ van Vlaanderen en vooral gezien vanaf het veer is de kerk schilderijmateriaal. Heel mooi plaatje.
De scheepswerven van Baasrode
Door de ligging aan de Schelde groeide Baasrode in de vroege middeleeuwen uit tot een handelscentrum. Een groot deel van de bevolking leefde van het gebeuren op de Schelde, zodat er in 1777 niet minder dan vijf scheepstimmerwerven actief waren. De scheepswerven Van Praet en Van Damme hebben een grote bloei gekend in de 19e eeuw door de houten scheepsbouw. Maar de scheepsbouw doofde langzaam uit en in 1986 kwam het definitieve einde van een eeuwenlange traditie in Baasrode. Zeker een bezoek waard.
Veer Baasrode-Moerzeke – Veer voor voetgangers en fietsers
Vlak bij de Sint-Ursmaruskerk met haar geklasseerde toren, kan je op de veerboot stappen naar Moerzeke-Kastel. Van daaruit heb je een enig uitzicht op Baasrode en Vlassenbroek. Het pittoreske dorpje Vlassenbroek behoort ook tot Baasrode. Het is niet alleen bekend als kunstenaarsdorpje, maar ook om zijn unieke ligging aan een natuurgebied.
De leukste attractie van Baasrode is de oude stoomtrein, die in de zomermaanden van Baasrode naar Puurs rijdt. Aan het oud station Baasrode Noord vind je een verzameling van oude locomotieven, wagons en rijtuigen.
De Watertoren
Ook deze staat op de lijst van ‘Onroerend Erfgoed’ van Vlaanderen. Gebouwd in 1982 naar de ontwerpplannen van architecten G. en D. Bontinck uit Gent. Na 270 treden omhoog wacht je een prachtig zicht over de polder vanop 52 meter hoogte.
Brouwerswoning en brouwerij
Ook op de lijst van ‘Onroerend Erfgoed’ van Vlaanderen is het voormalig woonhuis van de brouwersfamilie D’Hollander en de brouwerij D’Hollander. Deze zou in oorsprong teruggaan op de brouwerij “De Halve Maan” die omstreeks 1800 werd overgenomen door Balthazar De Landtsheer en via huwelijk van zijn kleindochter in handen kwam van het brouwersgeslacht D’Hollander. De brouwerij was van circa 1938 tot 1960 gekend onder de naam “Brouwerij Bacchus” en later als “nv Brouwerij van Baasrode”. In 1972 werd de brouwerij overgenomen door S.A. Brasserie Piedboeuf uit Jupille.
Baasrode 1200 jaar
In 2021 bestaat Baasrode minstens 1.200 jaar want het wordt vermeld in een akte van keizer Lodewijk de vrome op 29 juni 821. Tijd dus om te vieren! Vele activiteiten rond en over de rijke geschiedenis van Baasrode zullen het feestjaar vullen.
Wist je dat Baasrode ouder is dan Aalst en Dendermonde?
Ons dorp wordt voor het eerst vermeld in een akte van keizer Lodewijk de vrome op 29 juni 821. Voor meer info, ga naar https://1200jaarbaasrode.be/
Als het tropisch warm is heb ik geen zin om lang in de keuken te staan wegens te warm. En dan val ik terug op snelle en frisse gerechten. Dit Siciliaans gerecht is heel snel omdat je eigenlijk alleen maar de pasta kookt. De combinatie van tonijn, kappertjes, verse munt, citroensap en olijfolie zorgen voor lekkere en frisse smaken. Een zomers resultaat, en een ideale manier om je teveel aan munt te verwerken. En ja, ik krijg er het water van in de mond.
Hieronder het recept voor 4 personen. Buon Appetito!
Wat heb je nodig?
400 gram spaghetti
240 g tonijn uit blik of glazen pot
1 citroen
2 EL kappertjes gezouten
10 verse muntblaadjes
zout voor pastawater
zwarte peper gemalen, naar smaak
3 EL olijfolie extra vierge
Hoe maak je het?
Breng het water aan de kook voor de pasta, voeg zout toe zodra het water begint te koken. Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking.
Spoel de kappertjes af onder koud stromend water om het zout te verwijderen.
Als de pasta bijna gaar is, verwijder dan ongeveer 200 ml kookvocht. Verwarm een EL olijfolie en doe er de tonijn uit blok bij. Laat even doorwarmen en voeg er de kappertjes bij en wat fijn gesnipperde munt.
Als de pasta gaar is giet je hem af en doe je hem in de pan met de tonijn. Voeg er nu het kookvocht bij. Meng alles goed dooreen. Overgiet met het verse citroensap.
Serveer direct met een paar extra kappertjes, veel vers gemalen zwarte peper en nog wat verse munt.
Het is het verwijderen van de schil van een citrusvrucht met een mes tot het vruchtvlees rauw – à vif– is. Door een citrusvrucht zo te bewerken, kun je de segmenten – les suprêmes – eruit snijden zonder het (bittere) vel.
Snijd eerst de boven- en de onderkant van de pompelmoes af. Zo is de pompelmoes stabiel op je snijplank.
Snij dan met een scherp mes langs de zijkanten de schil weg, inclusief het wit. Snij dan met een mes of een vintage grapefruit segmenter tussen de vliezen en haal er zo de partjes vruchtvlees uit. Vang het sap op.
Vandaag serveren we gebakken kabeljauw met een geëmulgeerde saus van roze pompelmoes en salie. Deze twee smaken zijn subtiel aanwezig in de zijdezachte saus en passen perfect bij kabeljauw of heilbot. Bij dit gerecht serveren we stukjes roze pompelmoes die we à vif gesneden hebben en verse blaadjes salie.
Smakelijk!
Peler à vif
Snijd eerst de boven- en de onderkant van de pompelmoes af. Verwijder dan met een scherp mes langs de zijkanten de schil weg, inclusief het wit. Snij dan tussen de vliezen en haal er zo de partjes vruchtvlees uit. Vang het sap op.
Wat heb je nodig?
4 kabeljauwfilets, gekruid met zout en zwarte peper
bloem
zout en zwarte peper
3 EL olijfolie
3 EL fijngesnipperde sjalotten
1 roze pompelmoes
80 ml vers geperst pompelmoessap
100 ml slagroom
100 ml kippenbouillon
4 EL ongezouten boter
1 EL zeste van de roze pompelmoes
1 EL fijn gehakte salie en wat extra blaadjes salie
cayennepeper
Hoe maak je het?
Meng bloem met zout en zwarte peper. Haal de kabeljauwfilets door de bloem. Bak de kabeljauw tot hij gaar is. Haal uit de pan en zet opzij.
Doe de fijngesnipperde sjalotten in dezelfde pan op een mediumhoog vuur. Laat zachtjes garen. Voeg er het pompelmoessap, de room en de bouillon bij en laat de saus reduceren.
Wanneer de saus voldoende is ingekookt werk je af met wat klontjes koude boter, tot de saus voldoende geëmulgeerd is.
Werk af met zeste van pompelmoesschil en wat blaadjes salie. Breng op smaak peper en zout en een snuifje cayennepeper.
Nappeer de saus over de moten kabeljauw. Versier je bord met wat partjes pompelmoes en wat blaadjes verse salie.
De temperaturen gaan de hoogte in dus zoeken we naar verfrissende drankjes. Vandaag is het de beurt aan de Garibaldi. De naam zegt jullie waarschijnlijk niets, maar Campari Orange wel, want zo is deze aperitivo wel bekend bij het grote publiek. En Garibaldi kennen jullie waarschijnlijk ook wel, want er is geen enkel gehucht of stad in Italië dat geen Garibaldi straat, plein of standbeeld heeft.
Wie is Garibaldi?
Giuseppe Garibaldi werd op 4 juli 1807 geboren in Nice (Nizza). Garibaldi was een Italiaanse generaal, politicus en nationalist en wordt soms wel eens de Italiaanse ‘vaders des vaderlands’ genoemd.
Hij speelde een heel belangrijke rol tijdens de Risorgimento – de Italiaanse eenwording – waarin hij persoonlijk vocht en leiding gaf.
Campari en Orange: de Garibaldi Cocktail
De naam Garibaldi voor deze aperitivo is een beetje in onbruik geraakt en we kennen hem tegenwoordig beter als de Campari & Orange. Campari komt uit Milaan – het noorden – en appelsienen uit het zuiden en die twee samen vertegenwoordigen de eenwording van Italië. Vandaar de naam Garibaldi.
De oorspronkelijke verhoudingen voor deze mixed drink was 50% Campari en 50% appelsiensap over een glas met ijsblokken. Vul een glas met ijsblokken en giet hierover de Campari, vul het glas daarna met appelsiensap. Niet roeren om het effect van de kleurlagen niet te verstoren. Versier met een half schijfje appelsien voor extra kleureffect.
Flash Blended Garibaldi
Er zijn twee soorten flash blenders, namelijk de vaste staafmixers (de stand-up of vaste versie) en de losse staafmixer, die je in een beker onderdompelt . De twee ontwerpen hebben zeer verschillende effecten op de uitkomst van een drankje. Terwijl vaste blenders van onder naar boven werken en crushed ice in een cocktail in bevroren – slushy – stijl veranderen, mengen staafmixers van boven naar beneden, waardoor een groot deel van het ijs intact blijft maar toch ook aeratie en verwatering biedt.
Slechts drie of vier seconden flash blending zal uw Garibaldi effectief afkoelen, perfect verdunnen en lucht toevoegen, waardoor hij schuimig wordt, de citrus doet wakker worden en de aromaten naar het oppervlak van de drank worden geduwd door de stijgende zuurstofbellen.
Beide technieken zijn OK. Ze resulteren in een cocktail die kwa tekstuur veel lichter is.
Naren Young’s Garibaldi (Dante – New York)
Mocht je ooit in New York zijn, ga dan even langs bij Dante en probeer daar eens de fluffy Garibaldi, waarbij het appelsiensap opgeschuimd is. Heel lekker. Er is echter goed nieuws want New York is natuurlijk een eind weg. Dichter bij huis – in Koks & Tales in Hasselt – maakt Rob voor jou een zelfde fluffy Garibaldi: even goed en niet zo ver weg!
Wat heb je nodig?
Campari of een andere bitter (Ik gebruikte Luxardo Bitter)
vers geperst appelsiensap
Ijsblokjes
Hoe maak je het?
De oorspronkelijke verhoudingen voor deze mixed drink was 50% Campari en 50% appelsiensap over een glas met ijsblokken. Tegenwoordig worden zoetere varianten gemaakt, die op een 40/60 verhouding neerkomen, tot zelfs 25/75.
Vul een mengbeker met crushed ice en giet hierover de Bitter, vul het glas daarna met appelsiensap. En duw daar gedurende een paar seconden de soepmixer in. Giet in je voorgekoeld glas.
Of giet alles in een vaste blender voor een nog groter slushy gevoel. Pulseer een aantal seconden en giet in je voorgekoeld glas. Versier met een half schijfje appelsien voor extra kleureffect.
De Kubuswoningen in Rotterdam horen bij de meest iconische gebouwen van Rotterdam. Deze opvallende woningen, ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom, zijn letterlijk kubussen die in een hoek van 45 graden zijn geplaatst. Nieuwsgierige bezoekers kunnen de Kijk-Kubus bezoeken en een kijkje binnen nemen. Of sluit uw trip naar de Maasstad af met een overnachting in een kubus.
Innovatieve woningen
De architectuur van Rotterdam hoort tot de meest innovatieve en creatieve van Nederland. De Kubuswoningen zijn zelfs dertig jaar nadat ze gebouwd zijn nog echte eyecatchers in de stad. Het is makkelijk om te zien waarom, deze opvallende huizen zijn kubussen die 45 graden zijn gedraaid. Het resultaat is een bouwwerk dat u nergens anders ter wereld vindt.
Architect Piet Blom ontwierp de Kubuswoningen eind jaren zeventig op verzoek van de gemeente. Blom had eerder geëxperimenteerd met kubuswoningen in de Nederlandse stad Helmond. Toen hij gevraagd werd voor het project in het Oude Havengebied in Rotterdam, besloot hij hier op voort te borduren. De Kubuswoningen zijn meer dan huizen, ze vormen ook een voetgangersbrug over een van de drukste straten van het centrum.
Opmerkelijke architectuur in Rotterdam
De Kubuswoningen stellen een abstract bos voor, elk puntdak stelt een boom voor. Ze zijn geconstrueerd op betonnen pilaren met houten frames. De huizen hebben drie verdiepingen. De begane grond is de entree, de eerste verdieping heeft een woonkamer met open keuken en op de tweede verdieping vindt u twee slaapkamers en een badkamer. Sommige huizen hebben een kleine daktuin. Wie binnenstapt moet vooral eerst wennen aan de schuine muren. In de bovenste helft van de woning heb je de neiging om op te passen voor je hoofd.
Stap binnen in een Kubuswoning
In de Kijk-Kubus krijg je de kans om een volledig ingerichte Kubuswoning van binnen te bekijken. Het laat ook de uitdagingen van het wonen in een Kubuswoning zien, zoals het vinden van meubilair voor een huis zonder rechte muren.
Overnacht in een van de beroemde kubuswoningen
In 2009 is een van de grootste kubussen omgebouwd tot hostel. Vandaag de dag kunt u in het Stayokay Hostel Rotterdam ervaren hoe het is om in een kubuswoning te leven en te genieten van het prachtige uitzicht. Boeken via https://www.stayokay.com/nl/hostel/rotterdam.
In de buurt
Sinds een aantal jaar ligt vlak om de hoek bij de Kubuswoningen een ander Rotterdams architectonisch icoon, namelijk de Markthal. Het is de grootste overdekte markt van Nederland. Geniet van de prachtige moderne architectuur en heerlijk eten bij één van de vele eettentjes in de Markthal. De Hop on Hop off bustour stopt vlak voor de deur.