De zon is terug in het land en dat betekent dat we terug terrasjes kunnen doen of in de tuin met vrienden genieten van lekkere drankjes. Deze Rosolio di Tomato is er zo één.
Dauw van de zon
Rosolio (van het Latijnse ros solis) betekent “dauw van de zon“. Maar Rosolio is ook de naam van een Italiaanse likeur uit de 15e eeuw die traditioneel bij feestelijke gelegenheden werd geserveerd.
Italicus Rosolio di Bergamotto
Deze Italicus wordt gemaakt in Turijn en bevat Calabrische bergamot, kamille, citroen, gentiaanwortel, lavendel, citroenmelisse en gele rozen. De likeur heeft een ABV van 20 % en is ontworpen door Giuseppe Gallo, bartender en voormalig Martini & Rossi-ambassadeur.
Met zijn Italicus Rosolio di Bergamotto, brengt hij nieuw leven in een lang over het hoofd geziene categorie van Italiaanse sterke dranken, de rosolio: een zoete, low-proof Italiaanse likeur die vaak wordt gemaakt met rozenblaadjes, citrus, kardemom en andere aromatische kruiden en plantaardige ingrediënten.
Het hoofdingrediënt van Italicus zijn de gedroogde schillen van de geurige Calabrische bergamot, die vaak als ingrediënt wordt gebruikt door parfummakers (denk maar aan Aqua di Parma). Gallo liet zich inspireren door een recept voor Rosolio di Torino uit Il Liquorista Pratico van Luigi Sala (1890).
De noordelijke regio van Piemonte, omringd door de bergen, heeft een traditie van het gebruik van veel bloemen en planten uit de Alpen, en het is ook het centrale gebied voor het kweken van aromatische kruiden
.
We combineren de Italicus met Nardini Bitter Aperitivo, licht bitter van smaak. Deze likeur wordt bereid met sinaasappel, gentiaanwortel en absintalsem. Het derde ingrediënt is umami water van tomaten.
Cin Cin
Alla vostra!!!
Wat heb je nodig?
40 ml Italicus Rosolio di Bergamotto
20 ml Nardini Bitter Aperitivo
50 ml geclarifiëerd water van tomaten
Hoe maak je het?
Geraspte rauwe tomaten
Snijd de rijpe tomaten doormidden en rasp ze op een grove rasp tot op het vel. Gooi het vel weg. Laat de tomatenpulp uitlekken en filter of clarifiëer. Breng eventueel op smaak.
Doe de drie ingrediënten in een met ijsblokken gevuld mengglas en roer met een barlepel tot de juiste afkoeling en verwatering. Giet door een zeef in een voorgekoelde tumbler.
Vandaag één van mijn favoriete recepten op het menu. Het ziet er allemaal ingewikkelder uit dan het is. Maar met dit gerecht heb je altijd succes. Maar je hebt wel twee chopsticks nodig (zie artikel).
Als je nog nooit dashi hebt gemaakt, is dit het moment om het te proberen. In tegenstelling tot fonds met lang sudderende botten, die uren nodig hebben om in te koken en veel afschuimen, is het enige dat je nodigt hebt om dashi te maken is kombu (eetbare kelp), te combineren met water en rokerige bonitovlokken én ongeveer een half uur van je tijd. Het resultaat is een umami-beladen bouillon die de basis vormt van misosoep en talloze andere Japanse gerechten. Maar je kan natuurlijk ook dashi kopen.
En daarmee kan je dit gerecht uit Okinawa maken: somen noedels met stukjes pork belly geglazuurd met rode miso. Er zijn 5 soorten noedels: Udon, Ramen, Soba, Yakisoba and Somen. De somen noedels zijn de dunnere versie van ramen.
Rode akamiso miso paste is meer gefermenteerd dan de witte miso en voegt wat scherpte en pikantheid toe.
Naast rode miso wordt het varkensvlees gemengd met awamori rijstlikeur, mirin en donkerbruine suiker en vervolgens ingekookt tot het een stroperige gekarameliseerde glazuur krijgt. Voor de frisheid voegen we fijn gesneden lente-uitjes en jonge scheuten toe.
Dit gerecht is umami te voeten uit en een aanrader voor iedereen.
Wat heb je nodig?
Voor de Dashi
10 gram kombu
30 gram katsuobushi bonito vlokken
Voor de varkensbuik en noedels
500 gram varkensbuik in stukjes gesneden
75 gram rode miso (akamiso)
3 EL awamori rijstlikeur
3 EL mirin
1 1⁄2 EL donkerbruine suiker
2 eetlepels. geroosterde sesamzaadjes
1,2 liter Dashi
somen noedels
lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
jonge scheuten, om te garneren
Hoe maak je het?
Dashi
Combineer kombu in een kleine pan met 1.250 liter water en breng aan de kook. Haal dan van het vuur, filter en gooi de kombu weg. Roer de bonitovlokken erdoor. Laat de dashi 5 minuten staan, giet dan door een fijne zeef in een kom en gooi ook de bonitovlokken weg. Laat de dashi afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de varkensbuik
Verwarm een braadpan van 30 cm op middelhoog vuur. Voeg het buikspek toe (zonder boter of olie maar met een 1 eetlepel water) en bak al roerend tot het vet smelt en het varkensvlees goudbruin is, ongeveer 25 minuten. Breng het varkensvlees met een schuimspaan naar een met keukenpapier bekleed bord en veeg de pan schoon.
Warm ondertussen de dashi op laag vuur en houd warm.
Meng in een middelgrote kom de stukjes pork belly met de rode miso, awamori, mirin, suiker en 3 eetlepels water. Giet alles in een grote pan op middelhoog vuur. En laat reduceren tot je een stroperige suaus krijgt en er een mooi laagje op de stukjes pork belly zit.
Bestrooi met de sesamzaadjes en haal de pan van het vuur.
Kook de somen noedels volgens de instructies. Verdeel ze gelijkmatig over 4 tot 6 kommetjes. Verdeel de dashi over de kommen en bedek de noedels met het varkensvlees, lente-uitjes en bvb jonge scheuten.
Het is een grappig Chinees gezegde, omdat het echt beangstigend is om een grote kom ramen of gyoza of gestoomde rijst met één eetstokje te moeten naar binnen werken.
Op een meer figuurlijk niveau zegt dit spreekwoord: “Vind de balans in je leven”.
Op zoek naar balans
Het evenwicht in het leven lijkt de laatste tijd het onderwerp te zijn waar iedereen aan denkt. Veel mensen hebben het moeilijk – heel moeilijk – tijdens deze corona periode. En er zijn veel redenen en triggers: het gebrek aan menselijk contact en echte interactie, zich samen met het gezin aanpassen aan thuiswerk, het verstoorde evenwicht tussen privé en werk, de lockdown, de toegenomen verzuring en polarisatie in de maatschappij en ga zo maar door. De therapeuten draaien hierdoor op volle toeren.
Zeker in deze moeilijke periode van corona hebben we allen ontdekt dat het behouden van een gezonde levensbalans niet alleen essentieel is voor geluk en welzijn; het kan ook een enorme boost zijn voor uw productiviteit en ook voor uw carrière of zakelijk succes. Een evenwichtig persoon heeft nu eenmaal een veel groter vermogen om zijn aandacht en energie te richten op het bereiken van zijn doelen, het nemen van productieve acties en op een zinvolle manier vooruitgaan.
De grote vraag is echter … Wat betekent levensbalans eigenlijk? Hoe zou een evenwichtig leven er voor ons uitzien? En het allerbelangrijkste: hoe bereiken we dit te midden van onze soms onmogelijke agenda’s?
Er zijn stappen die je kan nemen om te veranderen wat niet werkt en om terug wat controle en evenwicht in uw leven te krijgen. En zodra je resultaten begint te zien en voelen, ben je beter uitgerust om dat nieuw gevonden evenwicht te behouden.
De sleutel is niet om te proberen alles in één keer te veranderen, maar om in de loop van tijd kleine aanpassingen te doen om te bepalen wat voor jou werkt. Uiteindelijk zul je een hele nieuwe reeks positieve levensgewoonten hebben en zul je nooit meer terugkijken!
Hier zijn 10 eenvoudige manieren die werken:
Schakel electronica uit tijdens het weekend. Vermijd digitale prikkels!
Trimmen, trimmen, trimmen: laat niet essentiële zaken vallen
Hier is een recept dat menigeen zal verbazen: een heerlijke combinatie van kalfsvlees en kikkererwten in de vorm van een lichte en smeuïge puree. We gebruikten hiervoor kikkererwten uit blik, maar je kan evengoed de gedroogde kikkererwten gebruiken. Zolang je ze maar lang genoeg laat weken.
Ik serveerde de warme mousseline – geen puree want we voegen er oom aan toe – met een stukje lekker kalfsvlees.
Onze tip: bewaar het vocht van de kikkererwten want dit is ideaal om een schuimlaagje op cocktails te maken in plaats van eiwit. Aquafaba is de beste vegan eiwitvervanger, ook voor in chocolademousse of meringue.
Wat heb je nodig?
500 gram gekookte kikkererwten (pois chiches)
50 gram boter
2 EL room
3 EL sesamzaadjes
sesamolie
neutrale olie
1 liter kippen- of groentenbouillon
Hoe maak je het?
Laat de kikkererwten uitlekken. Breng de bouillon aan de kook en doe er de kikkererwten bij. Laat ongeveer 5 min goed sudderen. Haal er een soeplepel bouillon uit, indien je de muree moet verdunnen.
Doe er de olie bij. Ik gebruik een EL neutrale olie en een EM sesamolie. Pureer tot je de gewenste consistentie heb. Doe er desnoods nog wat bouillon bij om de puree wat lopender te maken. Op het einde mag je de boter en de room erbij doen. Goed mengen en je mousseline van kikkererwten is klaar.
Ik hou van boozy cocktails, zeker als die op basis van whisky gemaakt zijn. Maar dat mag dus ook rye of Japanse whisky zijn. Deze Samurai Swig valt daar dus ook onder. Swig betekent grote slok, dus iets naar binnen gieten, maar dat zal je met deze cocktail niet moeten doen. We geven jullie een beetje geschiedenis mee, want het start bij de Manhattan (rye whiskey), dan de Rob Roy (blended scothc) en dan de Samurai Swig (Japanse whisky).
Glassware: Holmegaard Glass Factory
Het begint allemaal bij de Manhattan
Toen de Manhattan cocktail Amerika veroverde in 1874 was het al rye whiskey dat de klok sloeg. Door wat zoete vermouth bij de nogal pittige en kruidige rye te doen werd de cocktail evenwichtig. En de bitters zorgden voor intrigue en diepgang van deze sterke cocktail.
Scotch vervangt Rye
Ongeveer twintig jaar later kwam echter de blended Scotch van Dewar’s op de Amerikaanse markt, en deze was veel zachter van smaak dan de rye. Het was dus een kwestie van tijd tot een pientere bartender in de Waldorf-Astoria in New York de rye in de Manhattan verving door Scotch. Een nieuwe klassieker was geboren, genoemd naar een legendarische Schot, Rob Roy – Raibeart Ruadh in Gaelic, een soort Schotse Robin Hood. Op dat ogenblik – in 1894 – speelde trouwens de Broadway show ‘Rob Roy’, een operette over het leven van Rob Roy MacGregor.
Nikka Pure Malt Black 50cl 43% Japanese Malt Whisky
Deze Samurai Swig is dus een variante, waarbij we de blended scotch vervangen door Japanse whisky. De Nikka Pure Malt black komt in een mooi flesje van 500 ml en een ABV van 43%. Deze whisky maakt deel uit van de Pure Malt-serie van de Nikka Whisky Distilling Co. De Pure Malt Black is een blend van single malts van Nikka’s Yoichi en Miyagikyo-distilleerderijen. De whisky voelt wat moutiger aan en de turfrook is licht tot matig wat voor wat het karakter zorgt. Er is ook wat pit aanwezig waardoor er meer vathoutinvloed naar boven komt!
Wat heb je nodig?
45 ml Nikka Pure Malt Black
15 ml droge witte vermout (bvb Noilly Prat)
15 ml Cynar
15 ml zoete rode vermout
zeste van appelsien
Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten in een mengglas en doe dit halfvol met ijsblokken. Roer om met een barlepel tot de juiste verwatering en afkoeling. Giet in een voorgekoeld cocktailglas en werk af met een (verbrande) zeste van citroen.
Sinds 2012 wordt jaarlijks op de derde zaterdag van mei de ‘Wereld Whisky Dag’ (World Whisky Day) gevierd. Een dag in het leven geroepen om vooral de Schotse whisky te eren. Dit jaar zetten we de Fettercairn distilleerderij in het zonnetje. Fettercairn whisky wordt in België door The Nectar verdeeld.
Fettercairn
Fettercairn is een aantrekkelijk stadje in het zuiden van Aberdeenshire, aan de voet van de Grampian Mountains. De stad staat aan de zuidkant van de historische route noordwaarts naar Banchory over de Cairn O ‘Mount-pas. In 1504 kreeg Fettercairn de status van een vrije burgh van baronie, met het recht om een wekelijkse markt en een jaarmarkt te houden. De Fettercairn Distillery opende al in 1824 zijn deuren.
Fettercairn vertaalt zich als ‘voet van de berg’ en de distilleerderij is omgeven door prachtige bossen en valleien aan de voet van de Cairngorms. Het is vers bronwater uit die omgeving dat gebruikt wordt voor het creëren van Fettercairn-whisky.
Lockdown Liquor
Een tijdje geleden kwam een doosje kleine flesjes via de post, allemaal in verschillende schakeringen van amber. Tijd dus voor een whisky tasting lockdown style. Eén voor één gaan de kleine flesjes open en wordt hun inhoud geproefd en gekeurd. Wij kozen er twee uit die voor ons het meest in de smaak lagen: de 12 jaar oude en de 22 jaar oude. Vooral de 22 jaar oude is zo een zeldzaam pareltje, maar komt ook met een stevig prijskaartje.
Fettercairn 12 years single malt whisky
De distilleerderij heeft van oudsheer de focus gelegd op het produceren van fruitige spirit met een licht kruidige ondertoon en dit proef je terug in deze whisky. De rijping vindt volledig plaats op ex-bourbonvaten en dit komt deze expressie absoluut ten goede.
Verfrissende toetsen van fruit gaan gepaard met licht florale invloeden. Dit ontwikkelt zich naar melkchocolade, toffee en geroosterde koffiebonen. De smaak is rijk aan tropisch fruit en bevat lagen aan kruiden. De afdronk is middellang, fruitig en licht gekruid.
Fettercairn 22 years single malt whisky
De new make spirit werd na distillatie op ex-bourbonvaten gerijpt. Bij Fettercairn zegt men dat ‘puurheid een zeldzaam iets is’ en dat dit het beste tot uiting komt in deze whisky. De Fettercairn 22 is rijk aan levendige lagen van fruit, waarbij hints van kruiden dit verder ondersteunen. Een whisky met een heel lekker parfum. De geur combineert gedroogd fruit met hints van verse appel, boterkoek, cederhout en een vleugje vers hooi. Fruitige smaken van onder andere kersen, ananas, mango en sinaasappelzeste worden in de mond aangevuld door hints van cederhout, aarde en kruiden. De afdronk is lang, fruitig en combineert een zoetje met een hint van tabak.
Een “julep” is een zoete drank, die vroeger als drager voor medicijnen werd gebruikt. Het woord is afgeleid van het Spaanse “julepe” en het Perzische woord گلاب (Golâb), wat rozenwater betekent. Engelse juleps waren, in tegenstelling tot latere Amerikaanse mint juleps, voornamelijk medicinaal, licht alcoholisch en bevatten vaak kamfer.
De eerste vermeldingen van deze cocktail dateren van 1770. De munt julep is een mixed drink, gemaakt met bourbon, suiker, water, crushed ice en verse munt. Omwille van de bourbon als base spirit wordt de julep vooral geassocieerd met het warme Amerikaanse Zuiden en ook met de Kentucky Derby. En dat is een grote paardenrace voor volbloeden, georganiseerd de eerste zaterdag van mei. Ze noemen het “The Most Exciting Two Minutes in Sports” en het event wordt gesponsord door Woodford Reserve.
Mint Julep versus Smash
De munt julep is familie van de “smashes” (zie receptuur), waarin verse munt en andere ingrediënten worden gekneusd of geplet (zoals bij een mojito). Deze techniek geeft de essentiële oliën en sappen vrij, waardoor de smaak van de toegevoegde ingrediënten wordt versterkt.
Mint Julep Perfect Serve
Traditioneel wordt een mint julep in een zilveren of koperen beker geserveerd, om het opwarmen van de vloeistof tegen te gaan. En omdat het in het Zuiden zo warm was mocht je die enkel met twee vingers – één bovenaan en één onderaan – vasthouden. Vandaar ook het gebruik van crushed ice. De julep had daarom ook de bijnaam hagelstorm julep.
Een Mint Julep maak je met 4 bestanddelen: muntblaadjes, bourbon, suikersiroop en crushed ice. Je kan elke bourbon gebruiken, maar ik maak die meestal met Maker’s Mark, Woodford Reserve of Michter’s of Bulleit.
Met de Maker’s Mark zitten we in het warme zuiden van de Verenigde Staten, en daar is de Mint Julep heel populair omwille van heel verfrissend. Michter’s Sour Mash Whiskey (is geen rye noch bourbon) heeft een rijke kaneelachtige smaak met hints van boter, amandel en heeft een peperige afdronk.
Onze tip: neem bij voorkeur bourbon met een hoog ABV omdat dit ervoor zorgt dat het crushed ice de cocktail niet te snel verdunt.
Wat heb je nodig?
8 muntblaadjes
15 ml suikersiroop
60 ml bourbon
Hoe maak je het?
Meng in een Julep beker of Old fashioned glas de muntblaadjes lichtjes in de suikersiroop. Voeg de bourbon toe en vul met crushed ice. Roer even om tot er condens aan de buitenkant van de beker is. Doe er nog meer crushed ice bij. Werk af met een takje munt en eventueel een paar druppels bitters.
Klop het munttakje stevig op de rug van je hand voordat je het garneert; hierdoor komen de oliën vrij om de munt aromatischer te maken.
Moeder klaagde voor de zoveelste keer dat de kinderen het huis als een hotel beschouwden. Elke dag na school en het hele weekend doen ze helemaal niks. Altijd online. Ze willen niks doen buiten huis en elk klusje is teveel gevraagd. Moeder raakte enorm geïrriteerd en confronteerde de kinderen nog maar eens met dit lamlendige hanggedrag.
Als reactie gingen de kinderen op Tripadvisor en lieten een negatieve recensie achter, klagende over de negatieve houding van de meid en het nogal povere ontbijt.
Moraal van het verhaal
Zelfs al hebben je kinderen het huis al verlaten, toch blijf je je nog steeds zorgen maken. Ze zouden wel eens kunnen terugkeren.
Fijne moederdag,
NM
Verwen je moeder met deze overheerlijke gezouten karamel brownies!
9 mei is de Dag van Europa en daarom zetten we Orvieto in Umbrië in de kijker (lees hier ons reisverslag). Orvieto is een klein, compact stadje maar er is heel veel te zien en te doen. We blijven in de Italiaanse sfeer met een mixed drink op basis van Cynar, zoete rode vermout en een lichte rye whiskey: Little Italy.
Cynar
Italiaanse kruidenlikeuren – amaro (mv amari) – bieden heel wat mogelijkheden als hoofdingrediënt of als subtiele en bittere toets in cocktails.
De verborgen parel onder de bitters – amari – is Cynar, een kruidige, bitterzoete Italiaanse drank op basis van artisjok. Lekker in bijvoorbeeld een klassieke Cynar Spritz: die maak je met gelijke delen (50 ml) Cynar, prosecco en sodawater.
Cynar werd in Italië gelanceerd in 1952. Ondernemer Angelo Dalle Molle experimenteerde met cynarine, een bittere stof uit de wortels en bladeren van artisjok. Hij verfijnde de smaak met 13 kruiden en planten tot een diepbruine bitterzoete likeur. Cynar was geboren en zag zijn succes snel uitbreiden over de landsgrenzen.
Jack Daniel’s Rye
Het assortiment van Jack Daniel’s groeide in 2017 met de introductie van hun Tennessee Rye whiskey – de eerste whisky uit de distilleerderij met een mash die anders is dan de klassieke Tennessee Whiskey sinds de Prohibition! Deze Rye heeft een samenstelling van 70% rogge, met 18% maïs en 12% gemoute gerst (malted barley), en geniet dezelfde koolfiltratie ( charcoal filtration) als hun andere uitdrukkingen.
Wat heb je nodig?
60 ml rye whiskey
15 ml Cynar
20 ml zoete rode vermout
Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten in een met ijsblokken gevuld mengglas. Roer tot de juiste afkoeling en verwatering en giet door een zeef in een voorgekoeld glas. Werk af met een kers of een zeste van citroen.
Wereldwijd beroemd om zijn witte wijn en buitengewoon mooie kathedraal, maar er is echter veel meer te zien in de Umbrische stad Orvieto dan op het eerste gezicht lijkt. Orvieto is mijn favoriete dagtrip vanuit Rome (één uur met de trein vanuit Roma Termini) en een stad waar ik graag terugkom. Orvieto, gelegen in het zuiden van Umbrië heeft een van de meest fascinerende kathedralen in heel Italië, samen met een prachtig landschap en lekkere trattoria’s.
Met zijn Etruskische erfgoed en beroemde keramiek is het een geweldige stad voor kunst- en cultuurliefhebbers, maar met de typische charme van een kleine stad is het ook een geweldig alternatief voor steden in Toscane als je weinig tijd hebt of op zoek bent naar een ontsnapping uit Rome. Orvieto is niet groot, maar bijzonder sfeervol. En hoewel je Orvieto gemakkelijk in 24 uren kunt bezoeken, moedig ik iedereen altijd aan om te blijven overnachten, omdat er genoeg te zien is – en de stad heeft ‘s nachts een heerlijke sfeer.
Of je nu alleen reist, met kinderen op bezoek bent of op zoek bent naar een romantisch uitje, Orvieto voldoet aan alle eisen.
Mijn favorieten
Het stadscentrum
Het stadscentrum is compact, maar heeft een verwarrend gebrek aan lineariteit; je kunt urenlang door de smalle straatjes dwalen zonder ooit helemaal zeker te zijn waar je uitkomt (ik spreek uit ervaring). De gebouwen stralen een gouden gloed uit – bijna alles is gemaakt van tufsteen (tufa), het lokale vulkanische gesteente – wat een gevoel van warmte geeft aan de middeleeuwse paleizen en kerken, en hoewel de prachtige kathedraal van de stad wit glanst, is ook deze gemaakt van tufsteen, zij het bekleed met marmer.
Umbrië is erg trots op zijn eten en wijn, en terecht. Het is ook de thuisbasis van olijfolie, truffels en charcuterie om maar een paar lokale specialiteiten te noemen. Ook duif is een lokale delicatesse. In het middeleeuwse centrum zie je overal etalages van salumeriamet hoofden van wilde zwijnen en massa’s lokale delicatessen.
Orvieto heeft ook genoeg trattoria waar je kan genieten van de specialiteiten uit eigen keuken.
Duomo di Orvieto
Met zijn indrukwekkende façade en sierlijke fresco’s wordt de 14e-eeuwse Duomo di Orvieto beschouwd als een van de mooiste van heel Italië. De kathedraal is gedecoreerd in gotische en romaanse stijlen en domineert het centrale plein van de stad, hoewel deze al van een afstand kunt zien, zelfs als je op het omliggende platteland bent. De bas-reliëfs en beelden op de façade vertegenwoordigen verhalen uit het Nieuwe en Oude Testament en bevinden zich onder gouden mozaïeken en een groot roosvenster. Het interieur is eerder somber van stijl, met uitzondering van de prachtige kapel van San Brizio, met de dramatische fresco’s die het Laatste Oordeel uitbeelden (een project gestart door Beato Angelico en voltooid door Luca Signorelli). Vasari, een 16e-eeuwse Italiaanse schilder en historicus, geloofde dat Michelangelo de fresco’s zo bewonderde dat hij ze gebruikte als inspiratie om zijn eigen Laatste Oordeel in de Sixtijnse Kapel te schilderen.
De werken aan de kathedraal begonnen in 1290 en duurden 300 jaar.
Orvieto is heel fotogeniek
Orvieto biedt veel mooie hoekjes, betoverende doorkijkjes en fotogenieke details. Loop even binnen bij het Palazzo Filippeschi-Simoncelli, met een prachtige binnenplaats, zoek er naar het prachtige uithangbord van de calzolaio (schoenmaker), en let op de rijen brievenbussen en kunstig uitgewerkte deurkloppers.
Torre del Moro
Een van de vele middeleeuwse torens van Orvieto, de klokkentoren Torre del Moro, is de beste plek voor een panoramisch uitzicht over de stad. Er zijn 240 treden naar de top, maar het is een gemakkelijke klim en je zult worden beloond voor je inspanningen! De openingstijden variëren per seizoen, maar als je een bezoek brengt in de wintermaanden, heb je geluk want je kan de tijd nemen om de zonsondergang te zien en de stad overal om je heen te zien gloeien.
Bewonder het uitzicht over het Umbrische landschap
Wandel over de Via Ripa Medici en de Vicolo Malcorini (doe dit niet als je problemen met je hart hebt…) en geniet van het uitzicht over het Umbrische landschap. Bij helder weer kun je heel ver kijken!
Pozzo di San Patrizio
In Orvieto mag je de kans niet missen om de Pozzo di San Patrizzio af te dalen – 62 meter diep – via twee hellingen in een dubbele helix. Gebouwd in de 16e eeuw door Antonio da Sangallo de Jongere, een van de toonaangevende architecten van de hoogrenaissance in Italië. Het is een prachtige site met 248 treden en 70 ramen met moderne verlichting. De put werd gebouwd in opdracht van paus Clemens VII, die na de plundering van Rome naar Orvieto was gevlucht om ervoor te zorgen dat de stad een onafhankelijke watervoorziening zou behouden.