De Zin Van Het Jaar 2020: Shit Posting (verbum – werkwoord)

2020 is een jaar om te vergeten, om vele redenen. Het is het einde van het jaar en dus nemen we even de tijd om terug te blikken op de figuurlijke en letterlijke zin van het jaar 2020. We hadden het al over “Je staat op mute”, de letterlijke zin van 2020 en over het gebruik van powerpoint in tijden van Covid-19. Vandaag hebben we het onder andere over nieuwe kunstvormen, zoals Screen Horror via Zoom, memes, Tik Tok en Dadaïsme.

Zoom: Someone has joined the meeting: Screen Horror

De populariteit van The Blair Witch Project en vooral Paranormal Activity gaven een enorme boost aan de Found Footage horrorfilms: films die gedeeltelijk of volledig gepresenteerd worden alsof ze op gemaakte video-opnames gevonden zijn. De afgelopen jaren lijkt er echter een nieuw subgenre binnen de Found Footage horrorfilms te verschijnen: Screen Horror. Wat is nu Screen Horror? Het is een film die zich volledig afspeelt op een beeldscherm van een pc. Dit jaar is Host verschenen, een perfect voorbeeld van dit genre.

Host gaat over zes vrienden die een seance houden, wat uitmondt in een hele hoop ellende. Dit klinkt niet als het meest originele plot ooit, maar wat deze film uniek maakt, is dat de hele film een Zoom call is. Zoom is dus niet alleen een tool om met je collega’s te communiceren. Host – geregisseerd door Rob Savage – komt wel erg heel dichtbij. Het bijzondere aan de productie van deze film is dat alle acteurs zelf de camera’s en lichten moesten opzetten en hun stunts zelf uitvoeren, omdat omwille van Covid-19 niet iedereen in één studio aanwezig kon zijn. Rob Savage moest dan zijn acteurs digitaal regisseren. En toch duurde het slechts twaalf weken om deze film te maken en te produceren, Rotten Tomatoes geeft deze film 100 %.

Memes: politieke kunst?

2020 was ook het jaar dat Den Donald bleef venijn spuien op zijn geliefkoosde Twitter. Maar hij deed ook een aantal bijzarre optredens. Denk maar aan zijn verschijning met bijbel tegenover het Witte Huis, of gezeten aan een veel te klein bureautje of zijn parade buiten het Walter Reed National Military Medical Center, terwijl hij werd behandeld
voor Covid-19. De Quarantaine Breinen maakten er memes van vol humor of verontwaardiging, die zeer toegankelijk, direct en heel effectief waren. Deze memes verspreiden zich supersnel op sociale media. Zowat iedereen deelde ze en zo werden ze beste beste politieke advertenties ooit. Deze iconische single frame memes – er moeten er tienduizenden zijn – zullen vermoedelijk Den Donald zijn nalatenschap vormen.

Sommige memes werden heel gesofisticeerd door middel van video collage, lip-syncs, gephotoshopte beelden, muziekje erbij enzovoort. Is dit een nieuwe vorm van digitale kunst? Of een nieuwe manier om aan politiek te gaan doen: enkel beelden en geen tekst meer?

TikTok

Nothing Makes Sense: dat was zowat de kernboodschap van 2020. Het medium dat voor mij het absurde van 2020 het beste blootlegde was TikTok. Je moest zelfs geen bericht hebben, zolang je maar een dansje deed was het goed. Stel dat onze planeet binnen 1000 jaar nog bestaat en een bewoner ontdekt de TikToks van nu, wat gaat die zich voor vragen stellen. Shit-posting werd het werkwoord van 2020.

Everybody can Dada/TikTok

Het doet me allemaal een beetje denken aan het Dadaïsme. Dit ontstond aan het einde van WO I in het Cabaret Voltaire in Zurich. Zij kwamen met het Dada idee, dat paste bij het gemoed van die periode. Alles en niets en lachen in het gezicht van de ineenstorting het maatschappelijke bindweefsel: ‘It’s not Dada that is nonsense–but the essence of our age that is nonsense.’ 

Dadaïsten omarmden chaos en onzin. Ze gaven de voorkeur aan collage en montage, of het nu fotografie, typografie of beeldhouwkunst was. De botsing van dissonante ideeën en beelden was een manier om kijkers uit hun verdoving te schrikken.

Everything is stupid, so let’s make stupid art

Kijk naar wat verschijnt op sociale media en je kan alleen maar vaststellen dat het gezond verstand verdwenen is. En dat veel van dat online gedrag, niet alleen polariserend werkt, maar nog meer bijdraagt tot het aftakelen van het gezond verstand.

Het Covid-19 virus was daarvoor de ideale brandversneller. 2020 werd het jaar van shit-posting, trolling en een voorliefde voor slechte dingen. Er hangt een geur van fatalisme in de lucht. But who cares?

2020, doorspoelen die handel!

NM.

De Zin van het Jaar 2020: De Magische Rechthoek

2020 is een jaar om te vergeten, om vele redenen. Het is het einde van het jaar en dus nemen we even de tijd om terug te blikken op de figuurlijke en letterlijke zin van het jaar 2020. We hadden het al over “Je staat op mute”, de letterlijke zin van 2020. Vandaag hebben we het over de powerpoint in tijden van Covid-19. En communicatie.

Nothing made sense this year – Deel 2 De Powerpoint

De rechthoek was alomtegenwoordig in 2020. En ik heb het hier niet over de tweedimensionale meetkundige figuur met vier zijden en vier rechte hoeken, maar over het scherm van onze TV, van onze laptop en over de Powerpoint. 2020 maakte het nog maar eens pijnlijk duidelijk dat Powerpoint een wondermiddel kan zijn, maar ook een communicatieve valkuil.

Eén van de data om niet meer te vergeten in dit annus horribilis is 25 april. We zijn ongeveer 6 weken in lockdown en het Covid-19 Feestcomité bestaande uit de diverse regeringen, experten, virologen en andere betweters besluit om het land te verblijden met de versoepelingen. We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar één of ander genie moet op dat overlegcomité gesuggereerd hebben om een powerpoint te gebruiken om al die fases uit te leggen aan het gepeupel. En één of meerdere excellenties hebben dit idee toch goedgekeurd. Waar ging het dan fout? Mozes was de eerste om powerpoint te gebruiken om zijn 10 geboden uit te leggen, dus een nieuwe tool is het niet.

De Magische Rechthoek

Onbegrijpelijk! Niet alleen de powerpoint an sich, maar vooral de beslissing om zo te gaan communiceren naar een bevolking die snakt naar antwoorden.

Een bevolking die voor het eerst geconfronteerd werd met een onbekend virus Covid-19, met verplicht thuiswerk, gesloten horeca, winkels en scholen, online shoppen, … kortom maatregelen die het dagelijkse leven ondersteboven keerden. Team 11 Miljoen had veel vragen, maar de antwoorden kwamen maar niet. Onze retina’s werden dagelijks overvloedig gebombardeerd met nieuwe info en onze virologen blonken zeker niet uit in eensgezindheid.

In ieder geval, onze toenmalige premier Wilmès werd die bewuste dag voor de leeuwen gegooid en mocht de gefaseerde versoepeling uitleggen aan Team 11 Miljoen: in vier talen, met twee gebarentolken en een onbegrijpelijke en pijnlijk lange powerpoint. Niks dialoog, niks empathie, niks overzicht. Katastrofale communicatie! Team 11 miljoen was nog meer de kluts kwijt en ging dan maar zelf ‘communiceren’ op sociale media.

Kan het ook anders?

Jawel, de prijs voor de beste communicatie en Best Use of Microsoft Office gaat naar Andrew Cuomo en zijn Powerpoint presentaties.

Andrew Mark Cuomo is al sinds 2011 de 56ste gouverneur van de staat New York. Cuomo overziet een bevolking van bijna 20 miljoen, moest harde maatregelen nemen om de pandemie vooral in New York City onder controle te krijgen. En hij had daarbij nog eens af te rekenen met den Donald. Bij momenten een heel uitzichtloze situatie.

Zijn dagelijkse persconferenties waren lessen in communicatie. De absolute horror in New York werd vertaald in expressieve rechthoeken. En dialoog met het publiek. En zijn helden uit de zorg stonden op elke slide. Empathisch! De wrange berichtgeving en slogans kwam in een eenvoudige, maar vette font. Less is more. Schermvriendelijk! Iets komisch eenvoudigs was alles wat onze hersenen toen aankonden. Eigenlijk heel surrealistisch en heel Belgisch. Maar het werkte!

NM.

In the Mix: Bacardi Nocturno

De gure wintermaanden staan voor de deur en dat betekent sneeuw en ijskristallen. Het koude weer en de gedachte aan skiën en schaatsen is voor velen een opwindende gedachte, maar voor mij is het eerder de gedachte aan een knapperend haardvuur, een goed boek, warme chocolademelk of een borrel.

Genieten van een bruine rum

Tijdens de wintermaanden neigen we naar zoetere, rijkere smaken die ons een gevoel van warmte en comfort geven. En dat kan cognac, armagnac of whisky of rum zijn. Whatever floats your boat.

Het is voor mij heel relaxerend om in alle kalmte te nippen (van het Engelse to sip) van een fijn drankje. De afgelopen jaren zijn bruine gedistilleerde dranken zeker in populariteit gestegen: bourbon heeft zeker de show gestolen, maar ook bruine rum zat in de lift. Het drinken van een goede rum kan aantrekkelijk zijn voor degenen die bijvoorbeeld Armagnac of Cognac overweldigend of te intens vinden. De zoete aard van vooral van hoogwaardige – premium– gerijpte, donkere rum, kan je meenemen op een aromatische reis, terwijl je de robuuste en intrigerende smaken in de mond ervaart.

Sipping rum

Sipping rums zijn wat men premium rum noemt, hoewel het woord “premium” naar mijn ervaring een zeer relatieve term is. Een sipping rum is in feite de ‘single malt’ van de rumwereld. De rums worden zorgvuldig gerijpt en gemaakt door master blenders om te worden geconsumeerd door veeleisende fijnproevers, neat of on the rocks, zonder enige toevoegingen. Persoonlijk zijn dit als whiskydrinker mijn favoriete rums en ik proef ze meestal puur in een snifter.

Hoe geniet je van het nippen van rum?

Elke rum is anders. Kamertemperatuur is voor sippen de beste keuze maar een blok ijs is volkomen aanvaardbaar en heeft het voordeel dat het de drank een beetje verdunt en langer maakt. Probeer er puur van te nippen (zonder ijs), voeg dan een paar druppels water toe, draai het glas rond om te mengen en neem opnieuw een slokje (dit kan verschillende tonen in de geur naar voor brengen of hardere smaken verminderen). Voeg vervolgens een paar ijsblokjes toe en probeer het opnieuw.

Bacardi Nocturno

Er zijn natuurlijk nog andere premium rums maar kwa smaakprofiel en kwa sipping rums koos ik deze 3 uit: de Bacardi 8 years Reserva Ocho, de Bacardi Gran Reserva Diez en de Bacardi Facundo Eximo 10 Years Old, de stoere blend.

Na het sippen, kan je met de smaakbeleving nog een stapje verder gaan, door een beetje goede, intense koffielikeurtoe te voegen. Kies voor een niet zoete koffielikeur, maar één met nadruk op 100% arabica of espresso smaak, of zelfs cold brew. Ideale partner voor deze premium rums.

Wat heb je nodig?

  • 45 ml Bacardi Ocho of Diez
  • 15 ml koffielikeur
  • stukje schil van een appelsien

Hoe maak je het?

Vul een tumblerglas met ijsblokjes en giet de koffielikeur erbij. Giet dan langzaam de donkere rum erbij en roer even om met een barlepel. Snijd een rondje van de schil van een appelsien en houd een brandende lucifer net boven de drank. Houd vervolgens de sinaasappelschil (gekleurde kant naar beneden) boven de aangestoken lucifer en knijp de schil boven de vlam. Werk af door de schil in de drank te laten vallen.

NM.

De Zin van het Jaar 2020: Je staat op mute!

2020 is een jaar om te vergeten, om vele redenen. Het is het einde van het jaar en dus nemen we even de tijd om terug te blikken op de figuurlijke en letterlijke zin van het jaar 2020. We beginnen met de letterlijke zin van 2020.

Nothing made sense this year – Deel 1 New Way of Working

Video-  en conference calls moeten zowat het meest gebruikte medium van 2020 geweest zijn. Indien het werkte was het een ideale manier om face to face meetings te vervangen. Je kon een echte conversatie hebben en je kon net als bij een gewone meeting ook de verbale en non-verbale tekenen oppikken. Het nieuwe normaal! In deze ongekende tijden werden thuiswerk en videocalls de nieuwe norm en haalden de meeste bedrijven de handleidingen voor flexibel werken van onder het stof. Maar deze calls waren ook een goudmijn voor grappige situaties.

Er moest sociaal contact gerecreëerd door middel van videocalls. Gaandeweg raakten we ook vertrouwd met de technische snufjes van Zoom en Teams. Sommigen althans. We hebben allemaal de videocall meegemaakt waarin een kat door het beeld liep, waar iemand zijn achtergrond had vergeten aanpassen, kinderen kwamen kijken, of een collega die niet de gepaste kledij had. En met de videocall kwamen ook de klassiek geworden technische problemen: video start niet, video blijft hangen, oh, ik had internet problemen, de klassieke telaatkomer en ga zo maar door.

Kan iedereen mijn scherm zien?

Eén van de klassiekers tijdens zowat elke virtuele meeting is deze “Kan iedereen mijn scherm zien?” waarop iedereen in koor antwoordt Ja, we kunnen uw scherm zien.” Maar het wordt conference call humor wanneer de persoon die zijn scherm deelt, vergeet de rest van zijn vensters te sluiten. Zodra het delen van het scherm begint, kan je niets meer op je bureaublad verbergen voor iedereen in het gesprek. Inclusief je bol.com of zalando shopping list. Of je privé facebook chat.

Met deze videocalls ging ook een aangepaste woordenschat gepaard.  De Virtual Meeting Bingo was geboren. En net zoals in een gewone meeting konden we de klassiekers aftikken.

Deze nieuwe vorm van vergaderen verliep meestal zo:

  • Wachten op de host om de meeting te starten
  • Hopen dat iedereen de juiste link gebruikte
  • De regenboog van virtuele achtergronden
  • awkward silence
  • Er was altijd wel iemand die zijn audio of video niet kon starten
  • Niet kunnen kiezen tussen hoofdtelefoon en systeem audio
  • Wanneer komt de kat of baby in beeld?
  • De echte meeting begint pas een kwartier na de start
  • Problemen met de verbinding: “Wat ik van plan was, was <kan niet horen> door <gedempte geluiden> te gebruiken en dan kunnen we misschien <volledige stilte> proberen
  • Videocall Chaos: “Nu, ik denk – sorry, ga je gang … Oh, oké. Ik wilde net zeggen dat we – oeps … Oké, ga jij maar en dan ga ik?”
  • En we eindigden klassiek met ‘stay safe’

“Hallo? Hallo, kan je me horen? … Kan je me nu horen?”

Maar de zin van het jaar 2020 is voor mij ‘je staat op mute’. Het gebeurde zowat in ongeveer alle videocalls en groeide voor mij uit tot één van de meest vervelende zinnen van deze NWOW. En er is dringend nood aan een Mute etiquette.

Indien iedereen de techniek van de videocall beheerst is de flow hetzelfde als een gewone meeting. En kan je op dezelfde manier verbale en non verbale signalen oppikken. En toch zijn er de klassiek geworden situaties. Je stelt een vraag, zonder iemand specifiek aan te duiden, en iedereen antwoord. Het resultaat is precies het geluid van een horde copulerende sprinkhanen. Of het wordt stil aan de overkant want een collega aan wie een vraag werd gesteld reageert niet. We weten allemaal dat er technisch een vertraging is tussen vraag en antwoord, maar het heeft heel dikwijls ook te maken met focus. Is de collega met iets anders bezig? Zit hij in een ander programma of is hij de vaatwasser aan het vullen? Of is de kat op zijn/haar schoot gesprongen? Of met het huiswerk van de kinderen bezig?

De Mute/Unmute knop kan dus tot hilarische toestanden leiden: denk maar aan bepaalde achtergrondgeluiden: blaffende honden, hoestbuien of negatieve commentaren die ongewild de ether ingaan.

Maar het is vooral grappig wanneer iemand niet doorheeft dat de mute knop nog aanstaat: “Hallo? Hallo, kan je me horen? … Kan je me nu horen?”, gepaard gaande met wilde gebaren. In het prille begin had je een ervaren liplezer nodig, maar nu is het oh zo voorspelbaar geworden.

NM.

Teeling Irish Whiskey

Nullam heeft dit jaar een aantal leuke – weliswaar online – tastings achter de rug met Teeling, een merk van Ierse whiskey die we al jaren volgen. De laatste tasting was vorige week en daar konden we Teeling pairen met Belgische chocolade van Coup de Chocolat uit Antwerpen. We proefden onder andere de Small Batch, de Renaissance v2 en de nieuwe Blackpitts, gepaird met Jerome, Marcel en Charlie chocolade.

Onderaan het artikel kan je het recept vinden van een Irish Coffee gemaakt met Teeling Small Batch. Maar eerst wat info over de Blackpitts.

Geturfde whisky

Turf (peatiness), het is zeker niet voor iedereen, maar laten we eerlijk zijn, de meeste whiskydrinkers zijn wel opgegroeid met het idee dat er een natuurlijke progressie was naar het rokerige spul. Terecht of onterecht, het is een soort overgangsrite van instap naar geturfde whisky.

Niet in Ierland, waar geturfde whiskey aanzien wordt als iets vreemds, als iets uit het buitenland. Het is je dus vergeven als je dacht dat rokerigheid – smokiness – en Ierse whisky niet samen gaan.

Teeling Whisky onthult eerste Dublin Distilled Peated Single Malt

Blackpitts is de tweede release van hun nieuwe Dublin-distilleerderij. Teeling zet zo zijn onconventionele benadering van uitbreiding van de categorie whiskey voort.

Ze kondigen met trots de release aan van een nieuwe expressie van Teeling Whiskey en hun eerste release van Blackpitts, een Peated Single Malt.

Blackpitts sluit zich aan bij het zeer beperkte aanbod van Peated Single Malt uit Ierland dat momenteel beschikbaar is en helpt een oude manier om Ierse whisky te maken nieuw leven in te blazen. De rook die ontstaat door het verbranden van turf (peat) tijdens het mouten van de gerst wordt hiervoor gebruikt. Dit was een praktijk die op grote schaal werd gebruikt in Ierland, voordat steenkool beschikbaar werd in de Ierse whiskey-industrie.

Deze whiskey is geïnspireerd op het oude Blackpitts-gebied net achter de nieuwe Teeling Whisky-distilleerderij (in Newmarket in het oude Liberties-gebied van Dublin City). Blackpitts was van oudsher de thuisbasis van enkele van de grootste gerstmouterijen in Ierland. Door rook van turf te gebruiken om de gerst te drogen tijdens het moutproces, produceert de resulterende geturfde mout een onderscheidend rokerig smaakprofiel, wat de handtekening is van een Peated Single Malt.

Deze Blackpitts is uniek en onconventioneel!

Wat Teeling Blackpitts echter zo uniek maakt, is het drievoudige distillatieproces, dat een deel van het medicinale karakter vermindert dat je krijgt bij een traditionele Schotse geturfde Single Malt en die de meer kenmerkende rook van de barbecue laat primeren. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de kenmerkende innovatieve vatrijping van Teeling met behulp van zowel ex-bourbon– als ex-Sauternes-witte wijnvaten, die vervolgens worden gebotteld op 46% zonder chill-filtratie om een ​​echt andere en unieke expressie van Teeling en Irish Whiskey te produceren. De inspiratie voor het gebruik van deze vaten kwam van een eerdere botteling van Teeling 24-Year-Old Single Malt, die in 2019 bij de World Whisky Awards werd uitgeroepen tot ‘World’s Best Single Malt’.


Hoewel deze stijl van whisky niet voor iedereen is weggelegd, zoeken de whiskydrinkers die van dit unieke rokerige karakter houden er echt naar. Het is dus goed dat er een onconventionele Irish Whiskey is om in deze behoefte te voorzien. Ierse whisky op zijn best! Gebotteld in een traditionele donkergroene fles, heeft Blackpitts een onderscheidend zeefdrukontwerp en een metalen label en blik om het te onderscheiden van de rest van het Teeling Whiskey-assortiment.

Teeling Irish Coffee

Wat heb je nodig?

Room – Cream – Rich as an Irish Brogue
Koffie – Coffee – Strong as a Friendly Hand
Bruine suiker – Sugar – Sweet as the tongue of a Rogue
Teeling Small Batch Irish Whiskey – Smooth as the Wit of the Land

Hoe maak je het?

Er zijn zoveel Irish Coffee recepten als er Ieren zijn. We houden ons zoals gewoonlijk zoveel mogelijk bij het originele recept. Irish Coffee is niet moelijk te maken. Het is een oefening om evenwicht te vinden tussen de warme koffie, de Ierse whiskey (90/30 ml) en de koude slagroom.

Begin met je glas te warmen met heet water. Giet het water weg en doe twee theelepels bruine suiker in het glas. Bruine suiker is beter dan witte, want het geeft meer diepte aan je drankje. Voeg er de vers gebrouwen rijke koffie bij (ongeveer 90 ml). Roer even om zodat de suiker kan oplossen. Doe er dan 30 ml Ierse whiskey bij. Roer nog even om en werk af met de handgeklopte slagroom. Ik klop de slagroom altijd half op, zodat hij nog wat lopend is. Giet de slagroom over de bolle kant van een lepel.

NM.

In The Mix Amarula Alexander

Om je feestmaaltijd af te sluiten in stijl – of gewoon omdat je van een digestiefje houdt – hebben we een fluwelen after dinner drink. En die maken we met Amarula likeur uit Zuid-Afrika. Amarula Cream is gemaakt van rijpe marulavruchten uit Phalaborwa, een stad aan de rand van het Krugerpark. De vruchten groeien in het wild aan majestueuze marulabomen (ook olifantenboom genoemd). De marulavrucht is niet alleen de favoriete snoep voor tal van wilde dieren, waaronder de olifanten.

Winterzonnewende

Veel stammen maken een drankje met Marula als offer aan de geesten van de voorouders of om hun leiders te eren. Heel toepasselijk want vandaag 21 december is het winterzonnewende. Daarom kozen we voor een wit drankje, want wit is de kleur van de druïden.

Alexander

Je kan Amarula puur of met ijs drinken, maar wij voegen er voor de gelegenheid wat cognac en room bij (zoals een Brandy Alexander). Geniet van Amarula’s zijdezachte textuur en fruitige karamelsmaak vermengd met rijke koffie en maak
een gewoon drankje tot heerlijke perfectie.

Wat heb je nodig?

  • 15 ml Amarula Cream Liqueur
  • 30 ml Cognac of Brandy
  • 30 ml room

Hoe maak je het?

Giet alle ingrediënten in een goed met ijsblokken gevulde shaker en schud goed op. Zeef in een Old Fashioned glass dat half gevuld is met ijsblokken. Garneer met geraspte chocolade.

NM.

#POTD The Rollright Stones

The Rollright Stones is een oude site gelegen in Cotswold in Engeland. Het complex bestaat uit drie hoofdelementen: de stenen cirkel van The King’s Men, de rechtopstaande King Stone en een oude grafkamer, de Whispering Knights. Net als in Stonehenge worden ook hier regelmatig evenementen gehouden voor de zomer- en winterzonnewende

The King’s Men

Deze ceremoniële stenen cirkel werd rond 2500 vC opgericht. Er schieten nog zeventig stenen van sterk verweerde lokale kalksteen over, in een nogal onregelmatige ring van ongeveer 31 meter breed. Het aantal stenen is in de loop der jaren veranderd, want stenen werden weggehaald om bruggen en dergelijke te maken, vandaar de openingen die nu zichtbaar zijn.

Twee stenen direct buiten de ring markeren de poortvormige ingang naar de cirkel tegenover de hoogste steen.

Deze vorm – met dicht bij elkaar geplaatste stenen, een portaalingang en genivelleerd interieur – is zeer kenmerkend voor andere stenen cirkels in het Lake District (Long Meg, Penrith, Castlerigg en Swinside). Er zijn er ook een paar in Oost-Ierland. Het is daarom heel waarschijnlijk dat de mensen die de King’s Men bouwden uit een van die gebieden kwamen. Toen ze de behoefte voelden om een stenen cirkel te bouwen voor ceremoniële bijeenkomsten, ontwierpen ze deze in de architecturale vorm die ze kenden.

De King Stone

De Whispering Knights

The Three Fairies Sculpture

The Rollright Stones Praktische Informatie

Rollright Road, Little Rollright, Chipping Norton OX7 5QB, Verenigd Koninkrijk

NM.

Koks & Tales Take-out Food #steunlokaal

We zijn in deze periode allemaal aan het nadenken over onze traditionele kerst- en nieuwjaarsgeschenken, maar ook aan wat er op de feestdis moet komen. Sta echter even stil bij je lokale ondernemer, want zij hebben onze steun nu meer dan ooit nodig. Nullam Microwaveum steunt voor de volle 100% de lokale ondernemer en koopt lokaal. En wie mocht er in deze reeks niet ontbreken? Koks & Tales uit Hasselt. Rob Biesmans – ook wel eens Big Daddy genoemd in de wandelgangen – heeft een gans assortiment in zijn Take Out voorzien. Of zoals Rob het zegt: “Difficult times require fun solutions“. En zij die Rob kennen weten dat alles met liefde gemaakt is en dat het kwaliteitsproducten zijn. We overlopen samen het gamma aan mocktails, cocktails, zijn falernum, maar ook zijn verrassende Take-Out Food. Ik was zelf een beetje sceptisch over bijvoorbeeld de Vegan Moroccan Mayo, maar ik heb deze gekocht en geproefd. En ja, Rob had gelijk. Het zijn trouwens ook leuke geschenken!

Take-out Food

In dit gamma kan je Big Daddy’s Vegan Honey (250ml) vinden, gebaseerd op zijn Falernum. Ideaal op toast, je sandwich, croissant of in je thee.

Big Daddy’s Vegan Moroccan Mayo (250ml). Dat is een gekruide vegan mayo met verse munt, peterselie, look, chilipeper, limoen en appelsien. Ik testte de mayo uit op vers krokant speltbrood. Strooi er een beetje grof zeezout over of gerookt zout. Super lekker!!! Daarnaast is er ook nog de Big Daddy’s Vegan Ketchup (250m).

Big Daddy’s Falernum

Falernum is een cordial die gemaakt wordt door citrus, kruiden, specerijen, noten, suiker enzovoort te laten infuseren met liefst verschillende soorten rum. Rob ‘Big Daddy‘ Biesmans van cocktailbar Koks & Tales is al lang bezig met zijn super lekkere zelfgemaakte falernum. Maar hij is nu ook gebotteld en in de winkel te koop, tot groot plezier van elke (home) bartender. Maar ook jij kan met deze falernum overweg. Denk maar aan ronkende cocktailnamen als Mai Tai, ZombieGinger Beard (zie artikel)  en The Seagull (zie artikel), om er maar enkel te noemen. Denk ook al even vooruit aan warmere dagen en tuinfeesten, wanneer tiki drankjes van de partij moeten zijn.

Select your Mocktail (0,5l bottles)

In de categorie Mocktails heb je een ruime keuze tussen een Flower Cooler, Skinny Gimlet, Cheeky Virgin en een Stormy Swizzle.

Grote keuze Cocktails

Er is een grote keuze aan klassieke cocktails die je kan bestellen voor jouw feestje thuis. Ze komen in een mooie fles met alle nodige garnituren erbij. Elke fles is goed voor 5 cocktails en je hoeft verder niets te doen: niet shaken of stirren, gewoon in een glas met ijsblokken gieten. En zelfs die kan je bijbestellen. Check op de website de uren voor Pick up of levering.

Je hebt de keuze uit zijn bekroonde Blazing Brittsowieso een topper en nu ook in een speciale giftbox, een Vieux Carré, Long Island Iced Tea, Penicillin, Margarita Frances, Old Fashioned, Monkeypunch, Corn ‘n Oil, Hurricane, Mai-Tai en de Aviation cocktail. Daarnaast kan je ook een naar kerstmis ruikende punch bestellen: de Hot Christmas Punch (warm of koud te serveren).

Big Daddy’s Zombie

Dit zijn Rob zijn klassiekers, dus je weet dat die top zullen zijn. Ik bestelde de Zombie en die kwam in een mooie doos met de nodige garnituren: verse munt, pompelmoes en kaneelstokjes. De sterke en lichtzoete Zombie is een tiki cocktail gemaakt met Dark Rum, Overproof Rum, Falernum, Grapefruit, Lime, Cinnamon, Absinthe. Je kan geen fatsoenlijke Mai Tai of Zombie maken zonder Falernum, want zonder Falernum smaken deze mixed drinks eerder doordeweeks. 

Indien je kan, serveer de Zombie in een tiki mug en steek de kaneelstokjes in brand. Vul een dopje met overproof rum en steek ook dit in brand en strooi er wat kaneelpoeder over. Indien je niet zeker bent van je stuk, NIET doen. En een Zombie is geen low ABV drank (drinken met mate).

Koks & Tales Praktische Info

Schrijnwerkersstraat 9
3500 Hasselt

De Koks & Tales Website

https://www.koksandtales.com/

NM.

Grey Goose & Juice: Herfst Cooler

Grey Goose & Juice

We hebben voor de feesten 3 typische Goose & Juice mixed drinks voor jullie. Goose & Juice staat uiteraard voor lekkere drankjes met Grey Goose vodka, maar met een minimum aan ingrediënten, zodat je die gemakkelijk thuis zelf kan maken. Daarnaast is het voordeel van het concept en de receptuur dat je de drankjes in grotere hoeveelheden kan maken, dus voor een grotere groep. En ze zijn allemaal low ABV.

Herfst in je glas

Onze derde Goose & Juice is volledig in het teken van de herfst want dan hebben we alle soorten sappige bessen in overvloed. We kozen er braambessen, blauwe bessen en frambozen uit. Maar andere combinaties of bessen zullen ook werken. Die gaan we pletten zodat ze hun sap loslaten. En daar doen we de vodka, het limoensap en de siroop bij. Een takje verse rozemarijn voor de afwerking en je hebt herfst in je glas. Je kan desnoods nog aftoppen met sodawater. Ziezo, als laatste in de reeks onze herfst cooler (Een cooler is letterlijk vertaald een frisse drank).

De receptuur hieronder is voor twee personen.

Wat heb je nodig?

  • 60 ml Grey Goose premium vodka
  • 8 braambessen (blackberries)
  • 10 blauwe bessen (blueberries)
  • 8 frambozen
  • 1 takje rozemarijn
  • sap van één limoen
  • 40 ml suikersiroop 2:1

Hoe maak je het?

Doe de bessen in een shaker en plet ze goed. Doe vervolgens de vodka, het limoensap en de siroop in de shaker (en voor de liefhebbers ook een takje rozemarijn) en doe er 4 tot 5 ijsblokken bij. Goed shaken en dubbel zeven in een met ijsblokken gevuld glas. Werk af met een takje rozemarijn.

NM.

Varkenshaasje lomo corteza style

Eén van de dingen die ik graag doe in de aanloop naar de eindejaarsfeesten is het maken van vin d’oranges, appellikeur, eggnog of speciale kruidenmixen maar ook zelfgemaakte charcuterie voor bij de aperitief.

Deze keer koos ik voor varkenshaasjes – maar je kan dit evengoed met filet mignon maken – die we in lomo corteza stijl klaarmaken. Lomo de cerdo is Spaans voor varkenshaasje (tenderloin). En dat gaan we behandelen met zout (pekelen) en dan omhuld in kruiden laten drogen. Het is resultaat is een charcuterie delicatesse van mooi gedroogd en gekruid vlees met een kleur tussen roze en rood.

Lomo corteza is de naam voor gezouten (gepekeld) vlees dat met rozemarijn en andere kruiden is behandeld. Dit is heel gemakkelijk om maken en levert een heel lekker aperitiefhapje op.

Wat heb je nodig?

  • 2 varkenshaasjes
  • 800 gram grof zeezout
  • 1 EL suiker
  • 2 EL verse rozemarijn
  • 3 takjes citroentijm
  • 1 EL zwarte peperbollen
  • 1 EL Szechuan peperbollen

Hoe maak je het?

Fase 1

Wrijf de varkenshaasjes goed in met suiker. Neem een brede cakevorm en vul die voor de helft met het grof zeezout. Leg de varkenshaasjes hierop en doe er de rest van het zout over. Waak erover dat je vlees goed bedekt is. Zet dit koel weg gedurende 18 uur. Langer dan 18 uur wordt het vlees iets zouter van smaak.

Fase 2

Haal het vlees uit het zout. je zal zien dat het vlees in hoeveelheid is afgenomen omdat het zout het vocht heeft weggetrokken. Spoel de varkenshaasjes onder koud stromend water en dep ze goed droog.

Fase 3

Neem een propere theedoek. Deze gaan we gebruiken om de varkenshaasjes in te rollen. Nu gaan we de kruiden selecteren. Rozemarijn is een ideaal kruid dat veel smaak afgeeft, maar ook wilde oregano of marjolein geeft een mooi resultaat. Leg dus een paar takjes (of fijngesnipperde) rozemarij) in het midden van je theedoek. Ik doe er ook altijd wat takjes citroentijm bij, voor de frisheid.

Neem minstens 1 EL zwarte peperbollen én Szechuan peperbollen – voor wat meer pit – en plet die lichtjes. Strooi deze over de beide kanten van de varkenshaasjes. Draai deze nu in de theedoek en zet weg in de koelkast. Minstens twee weken en maximum drie weken. Als je de varkenshaasjes in Fase 2 goed hebt drooggedept, mag je geen schimmel krijgen. In ieder geval, na een week eens controleren.

NM.