In the Mix Vieux Carré

De Vieux Carré ontstond in New Orleans en is een weerspiegeling van wat New Orleans in 1930 was: een melting pot van Amerika – de rye whiskey uit Mississippi, Frankrijk – de cognac en de likeur en Italië met de vermout. De Vieux Carré – genoemd naar de Franse wijk in de stad – stamt uit 1930 uit de Carousel Bar in Hotel Monteleone en de bartender van dienst was Walter Bergeron.

De Vieux Carré is een ‘stiff‘ drankje: heel boozy maar ook wat zoet en bitter en drinkt heel vlot. De gelijke delen booze worden aangevuld met niet één maar twee soorten bitters, en de complexiteit krijg je door er ook nog een hint van kruidenlikeur aan toe te voegen. Omdat ik een groot liefhebber ben van boozy sippers, sluit ik heel dikwijls de avond af met een Vieux Carré.

Met dank aan Bar Burbure, omdat die mijn smaak kennen en omdat ze een hele goede Vieux Carré maken.

Hieronder volgt het originele recept, want dat is nog altijd het beste. Ook aan de hoeveelheden moet niet getornd worden, voor de Vieux Carré heb je de precisie van een patissier nodig.

Wat heb je nodig?

  • 22 ml zoete rode vermout
  • 22 ml cognac
  • 22 ml (George Dickel – Sazerac – Knob Creek) rye whiskey
  • 2 dashes Peychaud’s bitters
  • 2 dashes Angostura bitters
  • 2 theelepels Bénédictine likeur
  • Maraschino kers of zeste van een citroen

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een mengglas gevuld met ijs. Goed roeren tot de juiste afkoeling en verwatering. Strainen in een voorgekoeld Old Fashioned glas met verse ijsblokken. Versier met een maraschino kers of een zeste van citroen.

NM.

In the Mix Tommy’s margarita

Tequila Dag

Op 24 juli wordt wereldwijd Tequila dag gevierd. Nullam zet speciaal daarvoor nog eens tequila in de kijker, maar deze keer niet de gewone silver, maar de reposado. En daarmee maken we de Tommy’s Margarita, die sinds 2006 wereldwijd erkend is als een moderne klassieker! De Tommy’s Margarita vind ik trouwens lekkerder dan de gewone Margarita, omwille van de complexiteit.

Tommy’s Margarita

Het is niet voor niets een van de meest populaire margarita’s ter wereld: heldere, citrusachtige smaken die onweerstaanbaar klassiek zijn. Tommy’s Margarita is een uitvinding van Julio Bermejo, uitbater van Tommy’s Mexican Restaurant in San Francisco.

Hoewel het recept vergelijkbaar is met dat van een gewone margarita (zie receptuur), gebruikt de Tommy’s agavenectar in plaats van de gebruikelijke triple sec om de agavesmaken in de cocktail te verbeteren. Een ander groot verschil dat hij 100% agave tequila gebruikt in plaats van een goedkope blend.

Patrón Reposado tequila

Patrón Reposado is een tequila voor de wat meer ervaren drinker, een tequila aficionado die meer complexiteit en zachtheid zoekt in zijn tequila. Door de zuivere smaak van Patrón Silver te blenden met de Patrón Añejo, die meer smaakt naar eikenhout, ontstaat er een overheerlijke balans van frisse agave, eikenhout en subtiele notities van fruit, citrus en honing. Een balans die door de extra rijping van 2 maanden nog voller van karakter en smaak is.

Geniet ervan!

Wat heb je nodig?

  • 60 ml Patrón Reposado tequila
  • 30 ml limoensap
  • 15 ml agavesiroop (agave nectar)

Hoe maak je het?

Combineer alle vloeibare ingrediënten in een cocktailshaker en schud krachtig met ijs om af te koelen. Giet door een fijne zeef in een gekoeld glas (met eventueel een zoutrand). Garneer met een partje limoen.

NM.

Kamado van Big Green Egg wordt zomertrend 2020

Een groot ei als buitenkeuken 

Wie vandaag nog zweert bij een traditionele barbecue om buiten te koken tijdens de zomermaanden, is duidelijk niet echt mee met de nieuwe trend. Deze luistert naar de naam Kamado of keramische barbecue in de vorm van een reusachtig ei, waarvan het Amerikaanse Big Green Egg sinds 1974 de pionier is en vandaag nog absolute marktleider.

Kamado

Kamado is eigenlijk geen BBQ, maar een apparaat dat alle technieken beheerst om als een complete openlucht-keuken geapprecieerd te worden. Het grote groene ei in keramiek maakt het immers mogelijk om, naast het grillen, ook pizza’s, brood en taart te bakken, maar ook te slow cooken, te roken of te stomen. 

BIG GREEN EGG ZIET VERKOOP STIJGEN MET 80%!

Het groeiend succes van de kamado’s van Big Green Egg blijkt uit de 80% meer verkoop die het merk uit Atlanta over de afgelopen drie maanden realiseerde op de Benelux-markt. De indrukwekkende progressie dankt Big Green Egg aan haar invoerder Ali-import (Merelbeke) en Dutry die hierin ondersteund wordt door een zeer bekwaam dealernetwerk. Hierin speelden de afgelopen jaren van inspanningen op de professionele markt, in combinatie met een onberispelijke service en toelevering (dropshipping) en onder meer talrijke demonstraties door in huis opgeleide demo chefs, ongetwijfeld een grote rol. 

COVID19 en Staycation

Dat de Egg Community blijft groeien, wijdt Kris Vandorpe, zaakvoerder van Ali-import, echter ook gedeeltelijk aan de COVID19-crisis en de versnellende mentaliteitsveranderingen die de pandemie teweegbracht. “Veel mensen hebben tijdens deze periode de stap durven zetten om het toestel te kopen waar ze al jaren naar hunkeren. Dit valt ook te verklaren door een steeds duidelijker uitgesproken voorkeur voor bewuste aankopen waarbij kwaliteit en beleving een centrale rol spelen”, aldus Kris.

Met een diversiteit aan modellen en talrijke accessoires speelt Big Green Egg ook perfect in op de behoeftes van de consumenten om de staycation kwalitatief in te zetten en voor lange tijd te koesteren. 

Waar?

Je kan een Big Green Egg kopen vanaf 599,00 euro in de volgende verkooppunten.

Zeetong meunière

Sole meunière

Zeetong (of sole) meunière is dé klassieke bereiding bij uitstek van deze fijne vis. Je kan deze bereiding eten langs de kust van Normandië tot Friesland, want het is een echte Noordzeevis. Het recept komt uit de Normandische keuken en was het favoriete gerecht van de zonnekoning Lodewijk XIV.

Sole à la meunière is een licht bebloemde gebakken tong, geserveerd met goede boter, fijn gesnipperde peterselie en afgewerkt met citroensap. Meunière – van meunier (molenaar) – verwijst naar het gebruik van bloem. Door bloem te gebruiken krijg je een vis met een licht krokant korstje, die niet aan de pan kleeft.

Het is een gerecht dat ik ook heel dikwijls klaarmaak als ik buitenlands bezoek heb, omdat de meesten de vis niet kennen of deze bereiding. Ik zeg er dan ook bij dat volgens de vissers een tong 3 keer moet zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag. Of ik laat ze deze quote van de Amerikaanse TV chef Julia Child lezen. Toen ze de eerste keer sole meunière at omschreef ze het zo:

“Perfectly browned in a sputtering butter sauce with a sprinkling of chopped parsley on top. I lifted a forkful of fish to my mouth, took a bite, and chewed slowly. The flesh of the sole was delicate, with a light but distinct taste of the ocean that blended marvelously with the browned butter. It was a morsel of perfection.”


Wat heb je nodig?

  • 4 zeetongen ontveld (ongeveer 350 gram per persoon)
  • 200 gram boter
  • peper
  • zout
  • bloem
  • citroensap van anderhalve citroen

Hoe maak je het?

Snij de staart van de vis. Snij in een gebogen lijn de kop eraf. Knip ook het buitenste randje – de zijgraten – van de tong weg. Enkel het dunne randje mag weg. De bredere rand van de vis is bijzonder lekker, want tussen de graten zitten kleine stukjes visvlees. Spoel desnoods de vis even onder de kraan. Dep droog.

Kruid de tongen langs beide zijden met wat peper van de molen en een beetje zout en bestuif ze met bloem. Verwijder de overtallige bloem.

Verhit de helft van de boter in een grote pan, op een matig vuur. Bak eventueel twee tongen tegelijk. Hou de eerste vissen warm onder aluminiumfolie op een verwarmde serveerschaal, terwijl u de volgende twee tongen bakt.

Laat de vis(sen) ongeveer 2 tot 3 minuten bakken. Schud regelmatig even met de pan, zodat de zeetongen in geen geval blijven kleven. Draai ze vervolgens voorzichtig om en bak nog eens 2 minuten. Mocht de boter te warm worden, doe je er wat koude boter bij.

Leg de tongen op een warm bord. Verminder het vuur tot matig en doe er de rest van de koude boter in. Wanneer de boter bruist, kruid je met peper en zout en doe je er een flinke scheut citroensap bij, en de fijn gesnipperde peterselie. Zet de pan van het vuur.

Serveer de zeetong op een warm bord en lepel er wat botersaus op.

Smakelijk,

NM.

In the Mix Nuclear Daiquiri

19 juli is Daiquiri Dag

Een daiquiri is een perfecte blend van limoensap, rum en ijs en is pure elegantie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze ontstaan is in een tropische regio. Een ideale combinatie die je wapent tegen de hitte en vochtigheid. Een elegante cocktail die er heel uitnodigend uitziet omwille van zijn doorzichtigheid, een beetje zoals glanzende alabaster. De receptuur voor de klassieke daiquiri kan je hier vinden.

Moderne Klassieker: de Nuclear Daiquiri

Vandaag staat de Nuclear Daiquiri op het programma, een variant van de klassieke Daiquiri. Deze cocktail werd pas voor het eerst in 2005 gemaakt door een zekere Gregor de Gruyther in de LAB-bar in Londen,. Het is dus een relatief jonge cocktail die toch al zijn sporen verdiend heeft en dus een moderne klassieker mag genoemd worden.

De Nuclear Daiquiri werd oorspronkelijk met Jamaicaanse Wray & Nephew Overproof Rum gemaakt. Maar ik heb dit recept ‘geleend’ van kersverse vader Dries Botty. Wij kozen voor Bacardi Superior Heritage, de rum van de oorspronkelijke daiquiri, met heel veel body en 46% ABV. Daarbij gaat Groene Chartreuse, Big Daddy’s Falernum van Rob Biesmans en limoensap. Het resultaat is een nucleair groene daiquiri.

Ben je geen fan van de kruidige groene Chartreuse, vervang deze dan door Tempus Fugit Crème de Banane.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Chill een coupette glas. Doe alle ingrediënten in een met ijsblokken gevulde shaker en shake alsof je leven er van afhangt. Na 15 seconden strain je door een zeef in het coupette glas. Versier met een limoenschijfje.

NM.

De Laet & Van Haver opent 3e Butcher’s Store

Luc De Laet

Luc De Laet:  “Ambachtelijke slagerij ontbrak hier nog”

MEAT LOVE is coming to town.

De ambachtelijke slagerij van De Laet & Van Haver opent weldra met grote goesting een derde zaak in de Museumstraat op het Antwerpse Zuid. Na de Butcher’s Store in Hove en die in de Antwerp City Brewery, wordt dit de derde Butcher’s Store. “We spelen helemaal in op de identiteit van ‘t Zuid”, aldus founding father Luc De Laet.

Het plan om op ‘t Antwerpse Zuid te landen, was al langer een ambitie. “Maar het aanbod van De Koninck, om in de Antwerp City Brewery een zaak te openen, kwam er eerst tussen. Nu, drie jaar later, zie ik daar nog steeds een bijzondere opportuniteit voor een kwaliteitsslager zoals wij”, zegt Luc De Laet, “er zijn hier amper beenhouwerijen te vinden. Wij brengen onze bewuste en ongekende smaakbeleving graag zo dicht mogelijk bij elke Antwerpenaar. Dit is een levendige buurt, in volle ontwikkeling met Nieuw Zuid, waar consumenten echt nog op zoek gaan naar een bepaalde ‘experience’. Geheel op het ritme van dit stadsgedeelte – met latere openingsmomenten dus – zal de Butcher’s Store Antwerp City South hen mee op verkenning nemen in onze ambachtelijke wereld van puurheid en kwaliteit.”  

Praktische info

Butcher’s Store Antwerp City South – Museumstraat 13-15 – 2000 Antwerpen

NM.

In the Mix Stan’s the Man uit Drinking French

Stan’s The Man

Eén van de cocktails uit het boek Drinking French van David Lebovitz die me aansprak was Stan’s the Man, een creatie van Stanislas Jouenne, bartender in één van de oudste cocktailbars in Parijs. Het decor van de Gallopin – een authentieke Parijse brasserie – is niet veranderd sinds de opening in 1876. Venetiaanse lambrisering in Cubaans mahonie, het glazen plafond, kroonluchters in de vorm van tulpen en bladgouddecoraties creëren een fin de siècle sfeer. De Gallopin werkt uitsluitend met Franse producten.

Ik zocht al lang naar een goed cocktailrecept op basis van Calvados. En deze Stan’s the Man wordt gemaakt met Calvados, Suze, zoete vermout en notenlikeur. Maar ik gebruikte geen Franse notenlikeur, maar mijn favoriete Tempus Fugit Crème de Noyaux.

Tempus Fugit

Tempus Fugit Creme de Noyaux is een bijzondere likeur die gemaakt wordt van abrikoos, kers, amandelen en vele andere luxe ingrediënten. Een complexe smaak met een fruitige aroma is het resultaat van deze geweldige drank. De afdronk is een klein beetje bitter, die het geheel mooi in balans brengt. Deze likeur heeft een alcoholpercentage van 30 procent.

Brasserie Gallopin 40 rue Notre-Dame-des-Victoires – 75002 Paris

Wat heb je nodig?

  • 30 ml Calvados
  • 30 ml Suze
  • 22 ml zoete vermout
  • 10 ml Tempus Fugit Crème de Noyaux
  • Zeste van appelsien

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker en vul met ijsblokken. Goed shaken. Giet door een zeef in een gekoelde coupette. Kneus de zeste van appelsien boven het glas en gooi weg.

NM.

Quatorze Juillet

Bastille Day

Op 14 juli wordt de nationale feestdag van Frankrijk (quatorze juillet). Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, en daarmee begon in 1789 de Franse Revolutie. Formeel is dit niet helemaal juist: men viert de eerste verjaardag van de bestorming van de Bastille, het feest van de Franse federatie. Dat was een patriottisch feest op 14 juli 1790 om de eenheid van Frankrijk te benadrukken.

Het is pas in 1880 dat deze dag tot nationale feestdag werd verklaard.

Metro

Maar Bastille is natuurlijk ook de naam van een station van de Parijse metro (lijn 1,5 en 8). Het ligt dichtbij de plaats waar zich vroeger de Bastille bevond (nu Place de la Bastille). Het station ging in 1900 open.

Het station ligt op de grens van het 4e, 11e en 12e arrondissement. Het is naast de Marais één van mijn favoriete buurten in Parijs. Ze ligt tussen deze straten Rue de la Roquette, Rue de la Charonne, Rue du Faubourg Saint-Antoine en Avenue Ledru-Rollin. Een beetje een alternatieve buurt met leuke winkeltjes en restaurants. Eén daarvan is Café Moderne.

Café Moderne

Café Moderne ziet er uit als een typische Parijse Bistro maar het is veel meer dan dat. Binnenin is een cocktailbar (waar ooit nog Jennifer Le Nechet werkte, de 2016 Diageo World Class Winner), met heel leuke Franse twists op de klassiekers. Op het menu staan vooral meatballs en burgers, in verschillende variaties en smaken. Keuze genoeg en heel lekker. Je voelt je direct thuis in dit restaurant in een gezellige Parijse buurt. Goede wijn, vriendelijke bediening en heerlijk Parijs eten zoals het bedoeld is. Ook de prijs-kwaliteit is helemaal in orde!

Café Moderne Praktische Info

19 Rue Keller, 75011 Paris

NM.

Drinking French door David Lebovitz

Tijdens #DeZomerVanNullam proberen we tussendoor ook wat te lezen. In Book Of The Day stellen we Drinking French voor, het nieuwste boek van David Lebovitz.

Drinking French

Het nieuwste boek van David Lebovitz bevat zowat 160 recepten gemaakt met iconische dranken van Frankrijk: van café-specialiteiten zoals warme chocolademelk, tisanes en infusies en gekoelde chocolade frappés, tot klassieke Franse aperitieven, likeuren, crèmes, wijnen, punches en likeuren die je zelf kan maken.

Met Drinking French gaat hij heel diep in de cultuur van het drinken in Frankrijk, van niet alcoholisch tot alcoholisch. Er komen heel wat bekende Franse producten aan bod, ook regionale. En er staan ook heel wat cocktailrecepten in uit zijn favoriete trendy Parijse cocktailbars in. Omdat de aperitief cultuur in Frankrijk niet alleen drinken is, staan er ook veel recepten voor aperitiefhapjes in (een volledig hoofdstuk), en vele leuke verhalen. Een heel leuk boek ook omwille van sommige vergeten en of onbekende likeuren. Life in Paris and beyond!

David Lebovitz

David Lebovitz is een Amerikaanse chef, blogger en schrijver en auteur van een aantal New York Times bestsellers zoals My Paris Kitchen, The Sweet Life in Paris en Room For Dessert .

NM.

Garnalencocktail uit de oude doos

De garnalencocktail is een gerecht uit de oude doos. Dit iconisch voorgerecht ‘prawn cocktail‘ ontstond in de jaren 60 in het Verenigd Koninkrijk. Het was de tijd van de minirokken en de Beatles. Deze creatie van Fanny Craddock waaide snel over naar onze contreien. Je kon in de jaren 1960 naar geen feest of dineetje gaan of er stond garnalencocktail op het menu. Er hingen altijd wat scampi’s over de rand van het glas. Eigenlijk geen zicht maar toen heel revolutionair.

Teveel is teveel, dus dit voorgerecht verdween rond de jaren 80 van het menu. En toch blijft het iets lekker, vandaar dat we het nog even in de kijker zetten. In deze oude klassieker zijn het de kleine dingen die het verschil maken: goede scampi’s, verse sla en een lekker sausje gemaakt met whisky, cayennepeper en een paar druppeltjes Worcestershiresaus voor de kick. Dat recept kan je onderaan vinden. Smakelijk!

Wat heb je nodig?

Ingredients

  • 400 gram gekookte scampi
  • 4 kleine slaatjes
  • radijsjes
  • bieslook
  • een snuifje zoet paprikapoeder

Hoe maak je het?

Dresseer de blaadjes sla op de bodem van een groot glas. Meng de scampi’s met de whisky cocktailsaus en dresseer deze op de sla. Hang enkele scampi’s op de rand van het glas. Werk af met stukjes radijs, gesnipperde bieslook en een snuifje paprikapoeder.

Zelfgemaakte whisky cocktailsaus

Deze whisky cocktailsaus is een echte klassieker en mag dus niet ontbreken in de garnalencoctail.

De whisky zorgt voor de echte cocktailsmaak en geeft de saus een lekkere kick, samen met de cayennepeper en de worcestershiresaus.

Wat heb je nodig?

NM.