Koffie geïnfuseerde vermout

Koffie en booze hebben veel compatibele smaken. Infuseren van koffie in bijvoorbeeld vermout voegt een diepe koffietoon toe aan een zoete vermout. Deze methode werkt heel goed als je wat subtiele toetsen van koffie wil toevoegen aan bepaalde cocktails. Een Coffee Infused Negroni is één van mijn favorieten. Maar er zijn er nog.

Hoe subtiel of hoe sterk bepaal jezelf door te gaan spelen met de ratio (of verhouding) tussen gemalen koffie en vermout. Lees zeker ook de tips onderaan.

Persoonlijk beperk ik mijn infusietijd tot maximum 6 uur, maar ik heb er ook al gemaakt van 12 en 18 uur. Hou je eindproduct in gedachten en proef regelmatig. De smaak versterkt wanneer je de koffiebonen uit de vermout haalt, dus hou daar ook rekening mee.

Belangrijk is ook het eindproduct na het filteren koud te bewaren in een afgesloten fles. Je kan deze infusie ongeveer 1 maand koud bewaren.

Wat heb je nodig?

  • 700 ml rode zoete vermout (ik gebruikte Carpano Antica Formula vermouth)
  • 100 gram grof gemalen koffie (ik gebruikte deze keer de Panamajumbo koffie van Hoorens koffie).

Hoe maak je het?

Maal de koffie grof en doe deze in een gesteriliseerde glazen pot. Giet er de vermout over en dek af met een theedoek. Je kan ook een cold brew apparaat of een Alkemista gebruiken.

Zet weg in een koele donkere plaats, gedurende 2 tot 6 uur, afhankelijk van hoe subtiel of sterk je de smaak van de koffie in je infusie wil. Af en toe eens proeven dus.

Giet alles één of meerdere keren door een filter en bewaar in een gesteriliseerde fles. Bewaar in de koelkast.

TIPS

Ik heb dit dus al verschillende keren gedaan en hier zijn wat tips. Denk altijd wat je met de infusie wil doen, want dat gaat het type vermout en koffie bepalen en hoelang je wil infuseren.

Ik kies dus bijvoorbeeld altijd voor een single origin roast koffie met aroma’s en smaken die de vermout maar ook de basis spirit complementeren. Experimenteren dus. Maak eventueel een cold brew en voeg die toe aan je vermout, want dit zal je al op het goede pad zetten. En probeer zoveel mogelijk info te verzamelen over de koffiebonen, vooral over de duur en de temperatuur van het roosteren.

NM.