Lemon Curd en Amandel Broodpudding

Iedereen heeft zijn guilty pleasure en de mijne is lemon curd. Ik kan niet van dat heerlijke goedje blijven en zou het ook overal bij gebruiken.

Deze 19e eeuwse teatime favoriet is klaar in minder dan 15 minuten en je hebt maar 4 ingrediënten nodig. Met andere woorden, het kost minder tijd om het zelf te maken, dan het in de winkel te gaan kopen. Daarbij heeft de winkelversie nooit die verse, scherpe en verfrissende citroensmaak van je zelfgemaakte lemon curd. Voor mijn recept, klik hier

Vandaag maken we een typische Engelse bread and butter pudding, met brioche, amandelboter en lemon curd. Een hoop calorieën maar ooooo zo lekker. Heb je geen brioche, gebruik dan eierbrood of suikerbrood.

Wat heb je nodig?

  • 1 brioche (liefst een dag oud)
  • 600 ml room
  • 125 ml melk
  • zeste en sap van 1 citroen
  • 4 eigelen
  • 3 eieren
  • 160 gram suiker
  • Amandelen
  • Slagroom

Voor de amandelboter
150 gr m amandelen
60 gram zachte boter
30 gram suiker

Hoe maak je het?

De amandelboter

Je kan volle amandelen gebruiken en deze roosteren in de oven. Of je gebruikt amandelschilfers die je in een droge pan bruin laat worden. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur en pureer ze in een blender met een snuifje zout en boter.

Beboter een ronde cakevorm van ongeveer 20 centimeter en bestrooi met suiker. Snij rondjes van 7 centimeter uit je briochebrood. leg de overschotjes op de bodem van je cakevorm in een mooie laag. Smeer er wat lemon curd over.

Smeer de rondjes brioche met amandelboter en schik ze met de beboterde kant naar beneden dakpansgewijs in je cakevorm. Ze mogen boven de cakevorm uitsteken. Smeer de rest van de lemon curd over de niet beboterde kant.

Breng de room, de melk en de zeste van citroen aan de kook en laat dan zachtjes sudderen. Meng in een kom de eigelen, eieren, suiker en citroensap en meng dit geleidelijk aan onder de warme vloeistof. Meng even goed en giet dit over de brioche.

Laat dit ongeveer 45 minuten rusten en duw de brioche zachtjes in de custard. Bestrooi met suiker en amandelschilfers.

Zet de cakevorm in een diepe ovenschaal en vul deze tot aan de helgft met water. Leg wat aluminiumpapier over de cakevorm zodat deze niet gaat verbranden. Laat een goede 20 minuten in de oven tot dat de broodpudding zich aan het zetten is. Haal dan het aluminiumpapier weg en laat de broodpudding mooi bruin worden. Dit duurt nog ongeveer 10 minuten, maar zoals altijd, dit is afhankelijk van je type oven.

Laat even rusten. Bestrooi met poedersuiker en serveer met lemon curd en slagroom.

NM.

In the Mix Italiano Frappé

Dit weekend krijgen we mooi weer dus de laatste aflevering van Coffee & Cocktails wordt een Italiaans drankje dat perfect past bij warme temperaturen. Eén frappé style drankje met drie Italiaanse likeuren (Amaro, Fernet Branca en Marsala Superiore) en cold brew. Het resultaat is een ijskoud bitterzoet en kruidig mixed drink, ideaal voor BBQ of tuinfeest.

Frappé

Frappé komt van het Franse woord voor ‘geslagen’ en is een schuimende Griekse koffie, gemaakt van oploskoffie en dat koud gedronken wordt.

De oorsprong van de frappé ligt in de Internationale Beurs van Thessaloniki in 1957. Het bedrijf Nestlé demonstreerde een nieuw kinderdrankje, een chocolademelkpoeder dat kon worden bereid door melk toe te voegen en een en ander in een shaker te schudden. Een medewerker van het bedrijf, Dimitrios Vakondios, zocht naar een manier om in de pauze oploskoffie te maken, maar kon geen warm water vinden. Dus besloot hij koud water en de shaker te gebruiken en maakte zo de eerste frappé, die uitgroeide tot de nationale drank van Griekenland. Frappé wordt ook met koffielikeur gemaakt.

Een frappé met drie Italiaanse likeuren

Onze eerste likeur is Amaro Lucano. “Amaro drink je typisch na een maaltijd in de Italiaanse cultuur en, zoals wijn, zegt elke amaro veel over de regio waarin het wordt geproduceerd,” aldus Leonardo Vena, vierde generatie familielid en marketingmanager voor Amaro Lucano. Amaro is vaak netjes on the rocks gedronken, of met een scheutje frisdrank als aperitief of digestief. De smaak zit ergens tussen licht zoet en licht bitter, met hinten van munt en root beer.

Het tweede ingrediënt is een andere Italiaanse amaro. Fernet Branca is zonder twijfel de peetvader van de handdruk van de barman, de bartender’s handshake. Maar het is ook populair als digestief of ingrediënt voor cocktails en ook in de keuken. Fernet Branca is een special geval amaro, want hij ligt aan het andere einde van het spectrum, want meer bitter dan zoet. 

Het derde ingrediënt is Marsala, een Siciliaanse versterkte wijn die wordt beschouwd als het Italiaanse equivalent van Port of Sherry. Superiore Dolce betekent dat het zoet is en meer dan twee jaar heeft gerijpt, met typische smaken van vijgen, rozijnen, amandelen, gedroogd fruit en honing, met een zeer aangenaam zoete afdronk.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een blender gevuld met ijsblokken. Blend tot alles goed gemengd is en je de consistentie van een smoothie hebt.

Giet in een voorgekoeld glas. Versier met een takje munt en een Amarena kers.

Of doe alle ingrediënten in een shaker, shake en giet over crushed ice. Ik vind persoonlijk de eerste versie beter.

NM.

Pre-Batched Cold Brew Martini

Toen ik het artikel over de Espresso Martini (zie artikel) publiceerde krijg ik nogal wat reacties, weliswaar heel uiteenlopend. Espresso Martini is eigenlijk een after dinner drink en was voor een aantal te zwaar laat op de avond. Of ik heb thuis geen espressomachine, zijn er varianten? Maar vooral vragen in de stijl van, ik heb 10 vrienden voor een etentje en wil ze allemaal een espresso martini serveren. Maar ik wil hiervoor geen uur in de keuken staan.

Pre-batching

Op de meeste vragen hebben we al geantwoord door nieuwe artikelen en recepturen te maken. We wilden de zesde aflevering van Coffee & Cocktails bewaren voor een pre-batched espresso style martini, die eigenlijk een antwoord is op alle vragen. We gaan pre-batchen, dus op voorhand klaarmaken. En we gebruiken cold brew koffie, want die kan iedereen maken. De kick die de caffeïne geeft, brengt cold brew ongeveer op gelijke schaal met een gewone filterkoffie maar hoger dan espresso. Maar cold brew is gemakkelijker verteerbaar.

Voor 10 personen

Met de receptuur hieronder kan je op voorhand pre-batchen voor 10 cocktails. De fles gewoon koel bewaren. Je gasten zijn klaar voor een after dinner drink? Haal de fles boven, shake and serve!

Wat heb je nodig?

  • 450 ml Grey Goose vodka
  • 300 ml vers gemaakte cold brew koffie
  • 150 ml koffielikeur (zie receptuur) of Tia Maria of Kahlua
  • 85 ml gewone suikersiroop (1:1)
  • een snuifje zout
  • koffiebonen om te garneren

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten – uitgezonderd de koffiebonen – in een grote gesteriliseerde fles. Wanneer je gasten zijn aangekomen en je wil serveren, giet je 100 ml in een met ijsblokken gevulde shaker. Goed en lang shaken – listen to the ice – en serveer in voorgekoelde glazen. Versier met 3 koffiebonen. Herhaal tot iedereen kan genieten van je cold brew Martini.

NM.

In the Mix French Press Martini

In de vijfde aflevering van Coffee & Cocktails de espresso martini. Voor de originele versie klik je hier door naar de receptuur. Maar wij gaan er één maken met de French Press of cafetière. Omdat als je de techniek beheerst, je betere koffie zet. Het resultaat is een variatie op de espresso martini, die een andere tekstuur heeft, een beter verteerbare after dinner drink is en een oplossing voor zij die geen espressomachine hebben. En je krijgt nog steeds dat lekkere fluwelen mondgevoel.

French Press

De french press of de cafetière is één van de bekendste methoden om koffie te zetten. De eerste Franse modellen hadden maar beperkt succes omwille van de filter. In het begin van de 20ste eeuw werd de cafetière onder de naam cafeolette bekender en wijder verspreid. Rond 1930 kwam Melior met een model van staal met een rvs filter. Bodum kwam daarna met het huidige design, bestaande uit een glazen kan met een stalen frame. En veel betere filters, dus geen koffiegruis in je koffie meer.

Het belangrijkste voor een goede koffie uit de cafetière is, proper materiaal, schoon (gefilterd) water met de juiste temperatuur en goede (verse) koffie met de juiste maling. Kwaliteit en versheid is het motto.

Met een cafetière is de korrelgrootte van de gemalen koffie net zo belangrijk als bij espresso. Het grote verschil is, dat je uniforme grove korrels wilt, in plaats van fijne maling. Vermijd dus het gebruik van messenmalersen gebruik in plaats daarvan een molen met maalschijven.

Gebruikte koffie: Mélange Delahaut van Cafés Delahaut uit Namen

De Melange Delahaut is een melange van overheerlijke arabica’s uit Latijns- en Centraal-Amerika. Hij verenigt de zachtheid van de Santos van Brazilië, de kracht en zuurheid van de Tarrazu van Costa Rica en de fruit- en chocoladetoetsen van de Colombiaanse koffies en de Kalossi Sulawesi, gekend voor zijn lengte in de mond. Deze melange biedt een zeer evenwichtige koffie met een krachtige body, een zure toets en accenten van fruitaroma’s … Een echt genot!

Hoe maken we de French Press koffie?

Haal de zuiger uit de French Press en doe er – voor twee personen – 18 gram grof gemalen koffie in en 30 ml water (blooming). Vervolgens goed roeren. Doe er dan nog eens 220 ml warm water op 92 graden bij en roer om. Water dat gekookt heeft laat je 1 minuut staan om (ongeveer 92 graden) te hebben. Zet het deksel op de French Press en wacht 3 minuten. Er zal zich een korst op het oppervlak vormen. Duw nu de zuiger (plunger) rustig en gelijkmatig naar beneden en schenk meteen uit (om de extractie te stoppen).

French Press Martini

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Vul een shaker met ijsblokken. Giet er de vodka, koffielikeur en verse French Press koffie in. Shake gedurende 30 seconden. Giet door een zeef in een martiniglas. Werk af met drie koffiebonen.

NM.

In the Mix de Black White Russian

Een White Russian is een cocktail gemaakt met vodka, koffielikeur en room geserveerd met ijs in een Old Fashioned glas. De basis van de White Russian is de Black Russian, die voor het eerst verscheen in 1949, door de toevoeging van room. Geen van beide dranken is van Russische oorsprong, maar beide worden zo genoemd omdat vodka het belangrijkste ingrediënt is. En vodka wordt natuurlijk geassocieerd met Rusland.

Gustave Tops

De Black Russian gaat terug tot 1949 en wordt toegeschreven aan de Belgische barman Gustave Tops, die hem creëerde in Hotel Metropole in Brussel door simpelweg koffielikeur toe te voegen aan wodka over ijs.

Wanneer, waar en door wie de White Russian is gemaakt, is niet bekend. Hij verscheen voor het eerst in een advertentie in de Boston Globe op 21 maart 1965 ter promotie van een koffielikeur (die nu niet meer bestaat) genaamd ‘Coffee Southern’. Het was een populaire drank in de jaren ’70 en ’80 en kwam snel terug in 1998 nadat het de favoriete drank was van Jeff Bridges – The Dude – in de film The Big Lebowski.

Je kan deze cocktail shaken maar ik verkoos hem op te bouwen in het glas (to build) en de room er gewoon over te gieten (float). De room maakt deze cocktail eerder geschikt als after dinner drink.

Ik gebruikte mijn eigen koffielikeur maar je kan ook Kahlúa of Tia Maria gebruiken. Ben ook benieuwd naar Mr Black maar ik heb die nog niet kunnen vinden in België. Een andere grote favoriet van mij is deze Cold Brew Coffee Liqueur (25%) van Conker Spirits in Dorset.

Wat heb je nodig?

  • 40 ml vodka
  • 20 ml Koffielikeur
  • 45 ml room of melk of half en half

Hoe maak je het?

Vul een Old Fashioned glas met ijsblokken. Bouw de ingrediënten over het ijs. Garneer eventueel met nootmuskaat.

NM.

7Knots Caffé Negroni

Normaal gezien ga ik akkoord met de stelling dat niets beter is dan het origineel, maar hier moet ik toch een uitzondering maken. Een klassieke Negroni maak je met gelijke delen bitter, gin en zoete vermout. Maar in dit geval moet ik toch zeggen dat ik mijn hart verloren ben aan deze Negroni gemaakt met 7Knots jenever, bitter en onze eigen Carpano Antica Formula rode vermout die we met Hoorens Panamajumbo koffie infuseerden (zie artikel).

Slechts 3 ingrediënten

Negroni’s worden almaar populairder omdat ze heel versatiel zijn, je met de smaken kan spelen en omdat ze gemakkelijk te maken zijn. Het moet dus niet noodzakelijk gin als basis spirit zijn. De eerste keer dat ik 7Knots proefde wist ik het onmiddellijk: dit is een topper met enorm veel mogelijkheden. 7Knots is de naam van de jenever van Michaël Levantaci en Jente Gees, twee jeugdvrienden uit Wetteren. Hun jenever is een unieke mix van Belgische moutwijn en jeneverbessen die gerijpt is op houten vaten. Je drinkt de jenever puur of in hippe cocktails. ‘We willen af van het oubollige imago van jenever en zetten deze authentieke spirit weer op de kaart‘, zegt Jente (zie artikel).

Het derde ingrediënt is de bitter en daarvoor gebruikten we Martini Riserva Speciale Bitter.

Wat heb je nodig?

  • 25 ml 7Knots jenever
  • 22.5 ml Carpano Antica Formula vermout met koffie geïnfuseerd (zie artikel)
  • 22.5 ml Martini Riserva Speciale Bitter

Hoe maak je het?

Zet een groot glas in de diepvries.

De Negroni is een mixed drink die je moet roeren (a stirred drink), dus de cocktailshaker heb je niet nodig. Je vult je mengglas met ijsblokken en giet er de vloeistoffen in. Belangrijk is de verwatering en de koeling. Dus goed roeren met een barlepel. Dan door een zeef in het gekoelde glas gieten en leg er pas pas dan een grote blok ijs in.

Werk af met een stukje schil van appelsien.

NM.

Koffie geïnfuseerde vermout

Koffie en booze hebben veel compatibele smaken. Infuseren van koffie in bijvoorbeeld vermout voegt een diepe koffietoon toe aan een zoete vermout. Deze methode werkt heel goed als je wat subtiele toetsen van koffie wil toevoegen aan bepaalde cocktails. Een Coffee Infused Negroni is één van mijn favorieten. Maar er zijn er nog.

Hoe subtiel of hoe sterk bepaal jezelf door te gaan spelen met de ratio (of verhouding) tussen gemalen koffie en vermout. Lees zeker ook de tips onderaan.

Persoonlijk beperk ik mijn infusietijd tot maximum 6 uur, maar ik heb er ook al gemaakt van 12 en 18 uur. Hou je eindproduct in gedachten en proef regelmatig. De smaak versterkt wanneer je de koffiebonen uit de vermout haalt, dus hou daar ook rekening mee.

Belangrijk is ook het eindproduct na het filteren koud te bewaren in een afgesloten fles. Je kan deze infusie ongeveer 1 maand koud bewaren.

Wat heb je nodig?

  • 700 ml rode zoete vermout (ik gebruikte Carpano Antica Formula vermouth)
  • 100 gram grof gemalen koffie (ik gebruikte deze keer de Panamajumbo koffie van Hoorens koffie).

Hoe maak je het?

Maal de koffie grof en doe deze in een gesteriliseerde glazen pot. Giet er de vermout over en dek af met een theedoek. Je kan ook een cold brew apparaat of een Alkemista gebruiken.

Zet weg in een koele donkere plaats, gedurende 2 tot 6 uur, afhankelijk van hoe subtiel of sterk je de smaak van de koffie in je infusie wil. Af en toe eens proeven dus.

Giet alles één of meerdere keren door een filter en bewaar in een gesteriliseerde fles. Bewaar in de koelkast.

TIPS

Ik heb dit dus al verschillende keren gedaan en hier zijn wat tips. Denk altijd wat je met de infusie wil doen, want dat gaat het type vermout en koffie bepalen en hoelang je wil infuseren.

Ik kies dus bijvoorbeeld altijd voor een single origin roast koffie met aroma’s en smaken die de vermout maar ook de basis spirit complementeren. Experimenteren dus. Maak eventueel een cold brew en voeg die toe aan je vermout, want dit zal je al op het goede pad zetten. En probeer zoveel mogelijk info te verzamelen over de koffiebonen, vooral over de duur en de temperatuur van het roosteren.

NM.

Kokosnoot Cold Brew ijskoffie

IJskoffie is een koffiedrank die ijskoud wordt geserveerd. Ijskoffie is daarom een lekker drankje voor de zomer. Er bestaan natuurlijk vele manieren om ijskoffie te bereiden. Tot de ingrediënten behoren doorgaans sterke koffie, een zoetstof, melk en ijs.

Cold Brew koffie

Wij maken onze ijskoffie niet met espresso of verse koffie maar met cold brew koffie (zie artikel en receptuur). Het brouwproces van cold brew duurt lang en precies door dit langzame proces komen de heerlijke aroma’s en smaken van de koffie vrij. Je krijgt een hele milde, fluwelen en zelfs lichtzoete smaak (wat de normale smaak is van koffiebonen) met weinig of geen bitterheid. Je vermijdt daardoor de oxidatie door de hoge temperatuur en dus minder tannine en minder cafeïne. 

Zoetstof

Er bestaan in de handel veel siropen om je koffie te pimpen, maar ik vind die allemaal hele zoet en stroperig. We gebruiken daarom ONGEZOETE geroosterde en gedroogde kokosrasp. Deze wordt gemaakt van het vruchtvlees van kokosnoot. We mengen de geroosterde kokosnoot onder onze grof gemalen koffiebonen en met deze mengeling maken we onze cold brew. Het resultaat is een cold brew koffie met een aangename kokossmaak zonder toegevoegde suiker of siroop.

Wat heb je nodig?

  • 225 gram koffiebonen, grof gemalen
  • 100 gram ongezoete gedroogde en geraspte kokosnoot
  • melk
  • 2 EL maple syrup (esdoornsiroop)

Hoe maak je het?

Kokosnoot Cold Brew

Maal de koffiebonen met de koffiemolen van je keuze. Ze moeten wel grof gemalen zijn. Doe deze in een glazen pot samen met de geraspte kokosnoot. Giet er 1 liter KOUD water over. Dek of sluit af en laat 24 uur infuseren.

Na 24 uur mag je filteren. Gebruik een koffiefilter of een neteldoek. Laat echt goed uitlekken. Dit filteren duurt dus even. Giet en bewaar in een gesteriliseerde fles.

Perfect Serve

Vul een highball glas met ijsblokken. Meng 60 ml kokosnoot cold brew met een eetlepel esdoornsiroop. Giet dit over de ijsblokken in je glas. Aftoppen met melk (naar keuze).

NM.

Kid Creole – Don’t Take My Coconuts

Doris, you can take my Shrimp Fried Rice
Doris, you can take my Italian Ice
Doris, you can take my Chocolate Mousse
Doris, you can take my Cous-Cous
But Don’t don’t don’t Don’t take my Coconuts

https://www.youtube.com/watch?v=2YrEiVO93LU

Braambessenlikeur zelf gemaakt

De zomer is in aantocht

Terrasjesweer gaat samen met gezellig genieten met vrienden van een lekker drankje. Eén van mijn favoriete verfrissende cocktails is een Gin Bramble (receptuur) en daarvoor hebben we braambessenlikeur (Crème de Mûre). Je kan die natuurlijk kopen in de winkel maar het is leuker om die zelf te maken.

Braambessenlikeur

Wat hebben we daarvoor nodig? Niet zo veel: een fles rode wijn, braambessen, suiker en een (neutrale) alcohol. Voor de rest een grote glazen pot en een fijne zeef. Er zijn natuurlijk veel recepten te vinden, maar ik koos voor een korte infusie van 48 uur. Ik heb het proces wat versneld door de braambessen in de wijn te pletten en ze alle dagen goed op te schudden. Maar je kan de braambessen ook 2 weken laten infuseren, zonder ze te pletten.

Wat heb je nodig?

  • 700 gram braambessen
  • 1  fles rode wijn van 750 ml (medium body)
  • 300 gram suiker
  • 120 ml neutrale alcohol

Hoe maak je het?

Spoel de braambessen even af onder koud water en laat uitlekken. Doe ze daarna in een grote gesteriliseerde glazen pot en giet er de fles rode wjn over. Plet de braambessen met een pureestamper zodat de sappen vrijkomen.

Dek af met een theedoek en zet weg in de koelkast gedurende 48 uur (of in een koele donkere kamer). Schud ze regelmatig eens op en plet verder indien nodig.

Na 48 uur kunnen we een eerste keer filteren door alles door een neteldoek te gieten. Pers het laatste sap uit de neteldoek zodat alleen de zaadjes en schillen overblijven.

Neem een grote pan en giet de vloeistof erin. Doe er de suiker bij en laat sudderen tot de suiker is opgelost een goede 5 minuten).

Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Doe er nug de neutrale alcohol bij. Ik verkies neutrale gin of vodka.

Een afgekoeld mag je de braambessenlikeur in propere en gesteriliseerde flessen gieten. Je kan de likeur onmiddellijk gebruiken maar ze blijft zeker een jaar goed.

Een tip: maak er genoeg en geef ze weg als kerstgeschenk!

NM.

In the Mix: de bloedappelsien 75

Le Soixante-Quinze of 75

Vandaag een cocktail die ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog en genoemd werd naar een kanon uit diezelfde oorlog. De Soixante-Quinze was een 75 mm howitzer kanon, gebruikt in de Eerste Wereldoorlog door de Franse artillerie. Dit kanon gaf niet alleen een enorme knal, maar het miste ook bijna nooit zijn doel, een beetje zoals deze sterke cocktail. De 75 is net zoals de “Between the Sheets” een creatie van Harry MacElhone, de barman van Harry’s New York Bar in Parijs. De Soixante-Quinze stond er voor het eerst op de kaart in 1915 en was een populaire cocktail bij de Franse en Amerikaanse piloten uit WOI, en bij Ernest Hemingway en zijn vrienden.

De originele Soixante-Quinze (cognac of gin, citroensap, siroop en champagne) publiceerden we vroeger al (klik hier voor het artikel).

De versie met bloedappelsienen

Vandaag een alternatieve versie, die ik persoonlijk hééééél graag drink. Een French 75 met bloedappelsien. In tegenstelling tot de redelijk zoete navels smaken bloedappelsienen ietwat zurig, wat voor mij het sap veel lekkerder maakt. Daarnaast zijn bloedappelsienen zeer gezond wegens de uitzonderlijk krachtige anti-oxidantia die ze bevatten en de grote hoeveelheden vitamine C.

Wat heb je nodig?

  • 60 ml London Dry Gin gin
  • 90 ml sap van bloedappelsienen
  • 1/2 barlepel of 10 ml suikersiroop
  • Prosecco of Champagne

Hoe maak je het?

Giet de gin, het bloedsinaasappelsap en de honing in een cocktailshaker. Voeg een handvol ijsblokken toe en schud goed tot het koud is. Zeef in twee champagnefluiten of coupettes en top af met gekoelde champagne of prosecco. Garneer met een schijfje bloedsinaasappel of een stukje schil.

NM.