In the Mix Sloe Gin Fizz

Vandaag – 31 januari 2020 – is de laatste dag dat het Verenigd Koninkrijk lid is van de Europese Unie. Om middernacht is Brexit een feit. Of dit een slimme zet was zal de geschiedenis uitwijzen. In de ongeveer 3 jaar dat Brexit de media domineerde zijn er heel wat verwijten over en weer geslingerd tussen Brexiteers en Remainers. En de typische Britse humor was nooit ver weg. We kozen voor een hele mooie met het prachtige woord ‘cockwomble’.

Cockwomble

You, sir, are clearly a complete and utter cockwomble if you believe this rubbish you spout.

Cockwomble is dus slang voor een dwaas of irritant persoon. En zo zijn er de voorbije jaren genoeg de revue gepasseerd. Vul zelf maar in.

SACRED SPIRITS ORGANIC SLOE GIN

Sloe Gin wordt traditioneel gedronken tijdens de donkere koude winterdagen, liefst bij een knetterend haardvuur. Maar sloe gin is voor velen een favoriet om je heupfles te vullen (hip flask (zie artikel) tijdens je winterse wandelingen, want je krijgt er echt warm van. De sloe gin van Sacred Spirits (zie artikel) is een heel klassieke sloe gin met extra jeneverbessen voor dat beetje meer kick. Hij is volledig organisch, gemaakt met sleedoornbessen die 2 1/2 jaar gemacereerd werden in Sacred Gin. Dat is heel lang, vandaar een hele rijke en fruitige smaak.

Sloe Gin Fizz

Ter gelegenheid van Brexit publiceren we vandaag iets heel typisch Brits, namelijk de Sloe Gin Fizz. Een likeur op basis van sleedoornbessen die aan de basis lag van heel wat drankjes van voor de Drooglegging. Vooral drankjes met heel absurde namen zoals de Alabama Slammer en de Sloe Comfortable Screw, en met een uitgesproken purperen kleur. De Sloe Gin Fizz was er ook zo eentje en die is aan een revival toe.

Je kan deze Sloe Gin Fizz maken puur met Sloe Gin Fizz maar ik vind hem persoonlijk beter met een mix van Sloe Gin en gewone Gin.

Wat heb je nodig?

  • 22 ml Sacred sloe gin
  • 22 ml Plymouth gin
  • 22 ml citroensap
  • 15 ml gewone suikersiroop
  • 1 eiwit
  • soda water

Hoe maak je het?

Neem een vooraf gekoeld glas en doe er 30 ml soda in. Neem een shaker en doe er de rest van de ingrediënten in. Doe een dry shake, zonder ijsblokken in. Doe er na 20 seconden de ijsblokken bij en shake tot de juiste afkoeling.

Strain in het glas met de soda en werk af met een stukje zeste van citroen.

NM


In the Mix Frostbite Cure

Een winterse wandeling is de perfecte opwarmer voor koude dagen. Het is gezond, gezellig en maar vooral het moment bij uitstek om te genieten van de prachtige natuur. Ons landje heeft in dat opzicht genoeg te bieden. Vorig jaar peilden we bij onze volgers naar het gebruik van een heupfles en vooral, welke jumping juice doe jij in die heupfles? Vandaag doen we iets aan vriestenen!

Winterse Wandelingen

Meestal kom je terug van een wandeling met rode wangen, een frisse neus en tintelende vriestenen! In het ideale scenario kan je ontdooien voor de open haard, maar onze aanrader van de dag is een ideaal middel tegen bevriezing voor zij die bijvoorbeeld geen open haard hebben.

De winterse opwarmer maken we met amaro en Oolong thee. Ik gebruikte mijn favoriete Amaro Lucano, maar elke amaro die licht kruidig is leent zich voor de combinatie met Oolong thee (letterlijk vertaald zwarte draak).

Oolong thee

Oolong is een traditionele Chinese thee, gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant, dezelfde plant gebruikt om groene thee en zwarte thee te maken. Het verschil zit echter in hoe de thee wordt verwerkt. Alle theebladeren bevatten bepaalde enzymen, die een chemische reactie produceren dat oxidatie wordt genoemd. Oxidatie is wat de groene theeblaadjes in een diepzwarte kleur omzet.

Groene thee mag niet veel oxideren, maar zwarte thee mag oxideren tot het zwart wordt. Oolong thee zit ergens tussenin, gedeeltelijk geoxideerd. Deze gedeeltelijke oxidatie is verantwoordelijk voor de kleur en kenmerkende smaak van oolong thee: vol, zacht en houtachtig. 

Wat heb je nodig?

  • 45 ml Amaro Lucano
  • 120 ml vers gemaakte warme Oolong thee (Dammann Frères)
  • stukje citroen
  • stukje appelsien

Hoe maak je het?

Zet verse Oolong thee volgens de regels van de kunst.

Giet heet water in een grote mug of een groot glas (dat tegen de hitte kan natuurlijk). Eens de tas of het glas warm is, giet je het water weg.

Giet 45 ml amaro in een glas en voeg er nog 120 ml warme Oolong thee bij. Pers wat er een stukje citroen boven uit en werk af met een stukje appelsien.

NM.

The Colonial Cooler Amer Picon

Amer Picon

De Colonial Cooler is onze laatste bijdrage aan de Week van Amer Picon, waarin we proberen de PICON vanonder het stof te halen. Want je kan er mee koken maar ook lekkere hedendaagse drankjes mee maken. Zo ook deze Colonial Cooler, een ouderwets aperitief in een modern jasje gestoken.

Cooler?

Wat is een cooler? Een cooler is een “refreshing beverage, supposed to illustrate its name“. Met andere woorden, het drankje moet verfrissend zijn. Dat wil zeggen dat het meestal uitgevonden is in een tropisch gebied en dat het dus de eigenschap moest hebben om de dorst te kunnen lessen.

En laat deze Colonial Cooler nu net uitgevonden zijn op het eiland Borneo (Zuidoost-Azië, opgedeeld in Indonesië, Maleisië en Brunei). Nog verrassender is dat daar toen Amer Picon te verkrijgen was.

Light and mouthwateringly bittersweet

Er is trouwens een gans verhaal verbonden aan deze Colonial Cooler. De man die dit drankje ontdekte was Charles Henry Baker Jr., auteur van The Gentleman’s Companion: Being an Exotic Cookery and Drinking Book. Hij was één van de eerste en grootste schrijvers over food & drinks. Hij was per boot op weg naar Sandaken in het Noorden van Borneo. Zijn boot viel zonder benzine en hij dobberde een dag op zee, tot hij uiteindelijk gered werd en aan land gebracht. En deze Colonial Cooler was het eerste drankje dat ze hem serveerden. Charles Henry Baker Jr. noemde het “The very definition of an aperitif: light and mouthwateringly bittersweet“.

Wat heb je nodig?

  • 30 ml London Dry gin (bijvoorbeeld Bombay Sapphire)
  • 25 ml Martini Riserva Speciale Rubino vermout
  • 10 ml Cointreau of een andere Dry Curaçao likeur
  • 5 dashes Amer Picon
  • 1 dash Angostura bitters

Hoe maak je het?

Roer alles in een mengglas gevuld met ijsblokken gedurende 15 seconden. Zeef en giet in een tumbler over ijs. Garneer met een zeste van appelsien en een munttakje. Indien gewenst, aftoppen met soda.

NM.

Gebraiseerde Varkenswangen met Amer Picon saus

Amer Picon is een bitterzoete aperitief gemaakt op basis van gedroogde sinaasappelschillen en kruiden en bestaat al sinds 1834. En toch is PICON na al die jaren in de vergeethoek geraakt. Tijd dus om de Picon weer van onder het stof te halen. Eén week lang maken we van alles klaar met PICON. We maakten al een puur aperitief met PICON, de Boswijck Amer Picon (zie receptuur), en een after dinner drankje Fin de Siècle (zie receptuur).

Vandaag koken we met Amer Picon. We gaan varkenswangen braiseren en die serveren met geblancheerde en snel gebakken savooi, een smeuïge puree en een lekkere saus op basis van Amer Picon. Een gerecht om je vingers van af te likken.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilogram varkenswangen
  • 2 dl Amer Picon
  • bouillon
  • savooiekool
  • puree

Hoe maak je het?

De varkenswangen

Kruid de varkenswangen met peper en zout en kleur ze aan in wat boter. Blus met een goede scheut Amer Picon en bevochtig de wangetjes met een mengsel van bouillon, bloem, een laurierblaadje en look, tot ze 1/3 onderstaan. Zet ze onder deksel en laat de wangetjes gedurende 30 minuutjes braiseren.

De savooi

Verwijder de harde en beschadigde buitenste bladeren. Snij daarna de stronk aan de onderkant eraf. Nu kan je kiezen hoe je verder gaat, afhankelijk van of je de bladeren in hun geheel wil gebruiken of in reepjes. Wij gaan ze in grove julienne snijden.

Als je de kool in reepjes wilt bereiden, kun je die het beste eerst snijden. Daarna pas spoel je ze af in een zeef of vergiet. Snijd de kool in de lengterichting in vier of zes stukken. Snijd of schaaf deze stukken in reepjes. Spoel ze dan af. Vergeet niet om de reepjes ook even te droog te deppen met keukenpapier, zeker als je wil roerbakken).

Kook de schoongemaakte stripjes savooikool in weinig water met een snufje zout gaar. De kooktijd is ongeveer 7 tot 12 minuten. De kool moet nog beetgaar zijn.

Savooiekool is ideaal om snel (ook in de wok) te bereiden. Bak de fijn gesneden savooi in op 6 tot 8 minuten gaar in een klont goed boter.

De saus

Haal de varkenswangen uit de pan en laat het braiseervocht verder inkoken. Controleer de smaak en doe er eventueel wat Picon bij of zeste van appelsien. Werk de saus af met klontjes koude boter voor een mooie glans.

NM.

In the Mix Fin de Siècle Cocktail

We vervolgen het verhaal van Amer Picon en stellen jullie de volgende mixed drink voor, namelijk de Fin de Siècle. Een bewijs dat je met Amer Picon meer kan dan Picon vin blanc of Picon bière. Alhoewel de naam ‘einde van de eeuw’ betekent is deze mixed drink toch later ontstaan, namelijk in de VS tijdens de Prohibition (De grote Drooglegging). Dit drankje werd voor het eerst opgenomen in Albert Stevens Crockett boek, The Old Waldorf-Astoria Bar Book. (Old verwees naar het oude Waldorf Hotel).

Met de receptuur zitten we in de buurt van de Martini-stijl mixed drinks, zoals de Martinez (zie artikel) en de Gin & It: boozy, droog, kruidig met bitterzoete toetsen die van de Amer Picon en de vermout komen. Vandaar dat je de Fin de Siècle zowel als aperitief als after dinner digestief aan je gasten kan serveren.

The Old Waldorf Astoria Bar Book by A.S. Crockett 1935

Wat heb je nodig?

  • 45 ml London dry gin
  • 15 ml zoete vermout
  • 8 ml Amer Picon
  • 1 dash orange bitters
  • een zeste van appelsien voor de versiering

Hoe maak je het?

Vul een mengglas voor de helft met ijsblokken. Voeg alle ingrediënten toe en roer 30 seconden met een barlepel. Zeef in een gekoeld martiniglas en serveer met een zeste van appelsien.

NM.

In the Mix De Boswijck Amer Picon

Picon is nostalgie voor mij. Nostalgie naar familiebezoeken in de grensstreek met Frankrijk. Nostalgie naar bruine kroegen uit de jaren 70 gekenmerkt door TL-buizen, sanseveria’s, kanten gordijnen en formicatafeltjes. Picon is een bittere aperitief gemaakt op basis van gedroogde sinaasappelschillen en kruiden en bestaat al sinds 1834. En toch is het na al die jaren in de vergeethoek geraakt. Het wordt wel nog gedronken in Frans-Vlaanderen en in de grensstreek (Heuvelland en de streek rond Kassel en Boeschepe). Tijd om de Picon weer van onder het stof te halen. Eén week lang maken we van alles klaar met PICON.

Picon Amer was al snel verkrijgbaar in de Verenigde Staten en was ook daar heel populair. Vandaar dat ik tijdens mijn research veel sporen van Picon vond. Zo ook in deze Boswijck.

Boswijck – Bushwick

Met deze Boswijck mixed drink gaan we richting New York. De stad New York City bestaat uit 5 boroughs: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. Bushwick ligt in het noorden van Brooklyn en grenst aan Queens. Het is omringd door East-Williamsburg, Ridgewood, Greenpoint en Bedford-Stuyvesant. De oorspronkelijke naam was Boswijck (een wijk in het bos) en werd door Peter Stuyvesant in 1660 aan dit gebied gegeven. Brooklyn noemde toen gewoon nog Breuckelen.

Manhattan – Brooklyn – Bushwick – Boswijck

De 5 boroughs van NYC hebben allemaal wel iets met bekende drankjes te maken. The Manhattan (zie artikel) zal bij het grote publiek de bekendste zijn, maar de minder bekende buur Brooklyn is even lekker. De Bushwick – een variante van de Brooklyn – is een creatie van Phil Ward van Death & Co. NYC en de basisingrediënten zijn rye, zoete vermout, Luxardo Maraschino en Amer Picon. Een lekkere boozy cocktail, zoals ik ze graag heb.

Ik gebruikte Rittenhouse Straight Rye 100 Proof, een krachtige rye whiskey. Deze complexe Rye en de bittere tonen van de Picon compenseren we met zoete Carpano Antica en zoete Maraschino likeur. Echt een aanrader!

Wat heb je nodig?

  • 60 ml rye – Rittenhouse Straight Rye 100 Proof
  • 20 ml zoete vermout – Carpano Antica Formula
  • 10 ml Luxardo Maraschino
  • 10 ml Amer Picon

Hoe maak je het?

Doe de ingrediënten in een mengglas gevuld met ijsblokken. Stir 30 seconden met een barlepel en giet door een zeef in een voorgekoeld glas.

NM.

Godewaarsvelde (Frankrijk)

Godewaarsvelde is een gemeente in de Franse Westhoek – net over de grens – in het Franse Noorderdepartement. De gemeente telt ongeveer 2000 inwoners. In het plaatselijke Frans-Vlaamse dialect en in de Westhoek wordt van Godsvelde gesproken. Het paalt aan Heuvelland, een gemeente in West-Vlaanderen.  In de buurt zijn er leuke kleine dorpjes die luisteren naar de naam Boeschepe, Steenvoorde, Terdegem, Hondegem, Sint-Silvesterkappel enzoverder maar ook de Katsberg (Monts-des-Cats) met de prachtige abdij. Prachtige streek, ideaal voor een weekendtrip!

Nostalgie naar formica en sanseveria’s

Picon is nostalgie. Nostalgie naar familiebezoeken in de grensstreek met Frankrijk. Nostalgie naar bruine kroegen uit de jaren 70 gekenmerkt door TL-buizen, sanseveria’s, kanten gordijnen en formicatafeltjes.

Nu noemen we het kitsch en ongezellig maar toen waren al die elementen in harmonie. En wat er ook niet mocht ontbreken was de Picon Amer. Elk van die cafeetjes in de grensstreek of in Noord-Frankrijk had zijn eigen recept voor Picon vin blanc en Picon bière, uiteraard het beste van de ganse streek.

Godewaarsvelde: Au repos Du Guerrier

In Godewaersvelde zijn genoeg authentieke restaurantjes waar je lekker kan eten. En vooral authentiek: denk maar aan potjesvlees (Pot’je vleesh), flamiche, rillette enzoverder. Maar als je dan toch in Godewaersvelde bent moet je zeker eens binnen gaan in Au Repos du Guerrier, een café gehouden door Yvonne Dupont, Vontje’ zoals ze zelf zegt. Haar estaminet heeft een Franse naam, Au Repos du Guerrier, maar ze is altijd een Vlaams volksmeisje gebleven. En mengt de twee talen alsof het niets is, doorspekt met lokale woordenschat (vlamsch) .

Drink er zeker een Picon Vin Blanc uitgeschonken op een formica-toog uit de jaren vijftig. En luister naar de verhalen van Yvonne over de beroemdheden die ze over de vloer kreeg, hoeveel geld ze haar wouden geven voor haar formicatoog en tafels en over haar dochters.

Yvonne is ondertussen al ver in de 80, maar is nog steeds aanwezig. En zij was trouwens de inspiratie voor de Week van de Picon op Nullam Microwaveum

Godsegentje

Praktische informatie

Au Repos Du Guerrier 46 Rue du Général Devinck, 59270 Godewaersvelde, Frankrijk

Amer Picon

Au Repos Du Guerrier 46 Rue du Général Devinck, 59270 Godewaersvelde, Frankrijk

Nostalgie naar formica en sanseveria’s

Picon is nostalgie. Nostalgie naar familiebezoeken in de grensstreek met Frankrijk. Nostalgie naar bruine kroegen uit de jaren 70 gekenmerkt door TL-buizen, sanseveria’s, kanten gordijnen en formicatafeltjes.

Nu noemen we het kitsch en ongezellig maar toen waren al die elementen in harmonie. En wat er ook niet mocht ontbreken was de Picon Amer. Elk van die cafeetjes in de grensstreek of in Noord-Frankrijk had zijn eigen recept voor Picon vin blanc en Picon bière, uiteraard het beste van de ganse streek.

PICON

Picon is een bittere aperitief gemaakt op basis van gedroogde sinaasappelschillen en kruiden en bestaat al sinds 1834. En toch is het na al die jaren in de vergeethoek geraakt. Het wordt wel nog gedronken in Frans-Vlaanderen en in de grensstreek (Heuvelland en de streek rond Kassel en Boeschepe). Tijd om de Picon weer van onder het stof te halen. Eén week lang maken we van alles klaar met PICON.

Gaétan Picon

Gaétan Picon komt uit de buurt van het Italiaanse Genua toen het nog een Franse provincie was. Hij verlaat de streek in 1815 en verhuist naar Marseille. Hij gaat aan de slag bij verschillende distilleerderijen in de streek.

Hij doet zijn legerdienst in tijdens de Algerijnse oorlog. Vele Franse soldaten liepen er malaria op maar er bestond nog geen medicatie voor. Picon kreeg zelf malaria en ontwikkelde – in 1834 – op 28-jarige leeftijd een middel tegen malaria – namelijk zijn Picon – gebaseerd op recepten van zijn grootmoeder.

Hij liet zestes van appelsien, kina en gentiaan in eau-de-vie trekken. Aangezien zijn PICON werkte, werd het op grote schaal geproduceerd ten voordele van het ganse Franse leger.

Amer Africain

Na zijn legerdienst in 1840 opende Picon een eerste distilleerderij in Phillippeville (Algerije). Het heette toen Amer Africain (of Amer Algérien). Dankzij het grote succes opende hij nog 3 distilleerderijen. Hij kreeg in 1862 een bronzen medaille tijdens de Wereldtentoonstelling in Londen en dat was de grote doorbraak (ook in de VS). In 1872 verhuisde Gaétan Picon opnieuw naar Frankrijk en bouwde hij in Marseille een grote distilleerderij en hernoemde zijn product tot Amer Picon.

Wat zit er in Picon?

De basis van Picon zijn de Muskat- en Clairettedruiven uit het zuiden van Frankrijk. De druivenmost wordt met alcohol verrijkt waardoor de normale fermentatie onderbroken wordt. Daarna worden de kruidenextracten (gele gentiaan, schors van kina en schillen van citrusvruchten) toegevoegd. Doordat de fermentatie vroeg genoeg onderbroken wordt, moet er geen bijkomende suiker aan toegevoegd worden. De zoetheid van de Picon komt dus uitsluitend van de druivensuiker die in de most aanwezig is.

Picon had voor 1970 een hoog alcoholpercentage van 39 graden en werd dus niet puur gedronken. Sinds 1989 werd het verlaagd 21 % ABV.

NM.

In the Mix Rum Mule

De Mule

De beroemde ‘Moscow Mule’ was het geesteskind van Jack Martin, uit Los Angeles, die in 1941 een manier zocht om zijn grote voorraad wodka aantrekkelijk te maken voor de Amerikaanse smaakpapillen. Binnen een recordtempo was de Moscow Mule ook internationaal populair en werden ontelbare variaties voortgebracht, waaronder een Mule met rum (the Jamaican Mule) .

Rume Mule

We maken een winterse variant van de rum Mule (een Jamaicaanse variant van de Moscow Mule). Het verschil is dat de Jamaicaanse Mule op basis van donkere Jamaicaanse rum wordt gemaakt. Wij gaan nog een stukje verder en geven deze mule extra winterse warmte door er gember, Big Daddy’s Falernum en gember bier bij te doen.

Wat heb je nodig?

  • 60 ml donkere Jamaicaanse rum (Mount Gay, Myers, Appleton Estate, …  )
  • 1 1/2 EL limoensap
  • 1 1/2 EL Big Daddy’s Falernum (zie artikel)
  • 60 ml Ginger Beer
  • 1 stukje verse gember van 1.5 cm
  • stukjes candied ginger

Hoe maak je het?

Neem een shaker en stamp het stukje verse gember aan met een muddler. Giet de rum, de Falernum en het limoensap in shaker en doe er flink wat ijsblokken bij. Shake tot je de juiste afkoeling hebt en double strain in een hoog glas gevuld met ijsblokken (highball of high tumbler).

Vul aan met gember bier. Versier met een stukje limoen en wat stukjes candied ginger.

NM.

Panettone en Eggnog broodpudding

Deze panettone en eggnog broodpudding is de ideale manier om nog eens te genieten van de smaken van de kerstperiode en om overschotten weg te werken.

Broodpudding bestaat al sinds de 11de eeuw en was een manier om oud geworden brood te verwerken. In Engeland werd het de “poor man’s pudding” genoemd, omdat het een gerecht was dat populair was bij de lagere klassen. Nu is het eerder een soort comfort food geworden, dat ook in trendy restaurants geserveerd wordt.

We gebruiken wat overgebleven panettone en rozijnenbrood en in plaats van de klassieke custard, gebruiken we eggnog. Dit recept is genoeg voor 6 personen.

Wat heb je nodig?

  • 500 ml eggnog
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanilla extract
  • 3 dikke sneden Panettone én rozijnenbrood, in beetklare stukken gesneden (zonder korsten)
  • 200 ml room
  • 50 gram poedersuiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 175 graden. Neem 6 cocotttes en wrijf ze in met boter. Strooi er wat bloem, opdat de broodpudding niet gaat plakken en gemakkelijk kan rijzen.

Meng de eggnog met de eieren, vanilla extract en de suiker. Snij de zes dikke sneden panettone en rozijnenbrood (of een ander soort brood) in kleine stukken en meng onder de eggnog.

Verdeel over de cocottes en zet weg in de oven. Bak ongeveer 40 minuten of tot een tandenstoker er proper uitkomt. Zet er eventueel een bakplaat boven om verbranden te voorkomen. Laat afkoelen of dien warm op.

Klop wat room op met suiker (en eventueel wat nootmuskaat) en serveer dit bij de broodpudding. Versier eventueel met wat zeste van appelsien.

NM.