11 november 2018: 100 jaar wapenstilstand

Op 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd. Wapenstilstandsdag op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de het einde van de Eerste Wereldoorlog. In België wordt sinds 1922 ieder jaar op deze dag in aanwezigheid van de Koning, de wapenstilstandsceremonie gehouden aan het Graf van de onbekende soldaat, eerst om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, maar later ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.

Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgebreid bij Remembrance Day of Armistice Day stilgestaan. Families van oudstrijders zakken massaal af naar de Westhoek en meer bepaald Menen om de slachtoffers van de grote oorlog te herdenken. Het symbool voor de herdenking is de poppy (klaproos).

In Flanders fields the poppies blow

De remembrance poppy (Herdenkingsklaproos) is het symbool dat wordt gebruikt als een eerbewijs aan gevallenen in – aanvankelijk alleen – de Eerste Wereldoorlog, maar sindsdien aan alle andere gewapende conflicten waarin leden van het Brits gemenebest stierven.

Het symbool, de klaproos, gaat terug tot het gedicht In Flanders Fields van de Canadese arts, militair en dichter John McCrae, waarin de bloeiende rode klaprozen (In Flanders fields the poppies blow) in contrast worden gesteld met de talloze grafstenen waartussen deze onschuldige bloemen bloeien.

Maar het idee om de klaproos symbool te maken voor de slachtoffers van de Grote Oorlog, ontstond eigenlijk in de Verenigde Staten. Moina Michael schreef het gedicht We Shall Keep the Faith, waarin de klaproos evenzeer als in het gedicht van McCrae een rol speelt, maar dan niet als stille, en schone getuige van dood en vernietiging, maar als teken van hoop voor de toekomst.

100 jaar einde Eerste Wereldoorlog: Flanders Fields

Nuttige links:

 https://www.100jaarwapenstilstand.be/

en https://www.flandersfields.be/nl

NM.

Lest we forget