Slaatje van gemarineerde sardienen, veenbessen, chilipepers en basilicum


De sardien behoort tot de familie van de haringachtigen en zijn zeer voedzaam. Het vlees van de sardien is heel mals en mooi wit. Voor dit leuke zoetzure voorgerechtje worden de sardienen (of sardines) kort gemarineerd en opgediend samen met veenbessen, chilipepers, rode ajuin en basilicum. 

We kozen voor gedroogde veenbessen (cranberries), maar je kan evengoed rozijnen gebruiken, dat maakt dit gerechtje nog iets zoeter. Veenbessen zijn heel gezond en hebben al een friszure smaak om te beginnen. Dus niet te lang marineren ofwel ze apart laten opwellen.

De sardines moeten mooi schoongemaakt worden vooraleer je kan beginnen. Verwijder de kop en de ingewanden en eventueel de schubben en spoel goed onder koud stromend water.

Wat heb je nodig?

  • Sardines
  • 3 EL witte wijn
  • 3 EL witte wijnazijn
  • verse geperst citroensap
  • 1 rode ajuin
  • gedroogde veenbessen
  • look
  • verse basilicumblaadjes
  • chilipepers

Hoe maak je het?

We beginnen met de marinade voor de sardines. Doe de witte wijn en de wijnazijn in een klein pannetje en zet op een middelmatig vuur. Warm op en doe er dan een beetje rode ajuin, look, de veenbessen en wat fijn gesneden chilipeper bij. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Doe er pas dan wat vers geperst citroensap bij. Kruiden met zout.

Doe de schoongemaakte ansjovies in een glazen of keramieken schaal en giet er de marinade over. Dek af en zet weg in de koelkast. Ik hou van licht zoetzuur, dus haal ik ze er na een goed uur al uit. 

Leg de gemarineerde sardienen op een serveerschaal en verdeel er de stukjes ajuin, veenbessen en chilipepers over. Versier met verse basilicum en sprenkel er wat goede olijfolie over. Werk af met een beetje van de pekelvloeistof.

NM.



Caffé Torino pop-upbar Antwerpen

Dankzij Martini kunnen we nu op zijn Italiaans gaan aperitieven in de pop up bar op de Oude Koornmarkt te Antwerpen, want het succesverhaal van Caffè Torino is terug. Lekkere hapjes van Francesco en Negroni’s, Sbagliato’s, Bellini’s en zoveel meer in de derde editie van Caffè Torino. Gewoon leuk om met je vrienden de Italiaanse atmosfeer te gaan opsnuiven.Voor zij die hun zetel niet uit willen, is er een online oplossing, want je kan gewoon online bestellen en een flitse scooter in Martini kleuren brengt alles tot bij je thuis.

Martini pop-up bar

Van 17 oktober tot 10 november kan je op de Oude Koornmarkt (Antwerpen) terecht in de uitgebreide pop-up Caffè Torino. Geniet samen met je vrienden in de ruime en gezellige pop-up van een modern Italiaans aperitief. De  cocktails zijn gemaakt op basis van de Riserva en Bitter range.

Antipasti & home delivery

Wie een cocktail drinkt, eet daar best iets lekkers bij, vooral indien je erna nog plannen hebt. Daarom staat in Caffé Torino een ruime keuze aan hapjes op het menu. Elke cocktail is voorzien van een hapje dat aansluit bij de smaaktoetsen van het gekozen drankje. De lekkere hapjes zijn van Francesco de Candia van “Francesco & Julia”. Maar je kan ook gewoon voor home delivery gaan (van woensdag tot zaterdag). Lekkere antipasta en bijhorende drankjes worden de hele maand per scooter aan jouw deur geleverd. Hoe werkt het? Kijk dan zeker op de website.

Aperitivo route

Nieuw dit jaar is de Martini Aperitivo route. Volg de rode stierenpootjes doorheen de stad en laat je leiden naar enkele unieke bars, waar je heerlijke Martini-cocktails kan proeven. 

Klik hier voor de aperitivo route:  https://www.caffetorino.be/torino_maps_web.pdf

Caffè Torino Livestream

Je kan ook alles live meevolgen via de livestream en zelf ook vragen stellen. 

Klik hier voor de livestream vanuit Caffè Torino: https://www.caffetorino.be/torino_maps_web.pdf

Caffè Torino Praktische Informatie

Oude Koornmarkt 75 Antwerpen

Website: https://www.caffetorino.be/age-gate

NM.

Label 5 Scotch blended Whisky

Sinds 1884 produceert en distribueert distilleerderij Bruggeman alcoholische en niet alcoholische dranken. Bruggeman is nummer één op de Belgische jenevermarkt met merken zoals Peterman, Hertekamp en Smeets.
Sinds 2009 maakt het bedrijf deel uit van de Franse groep La Martiniquaise, een wereldspeler in haar sector. De integratie van de La Martiniquaise-merken nam een aanvang in 2010, waardoor de distilleerderij vandaag een belangrijke speler is in alle internationale gedistilleerd segmenten in de Benelux. Vandaag produceert Bruggeman in Gent jaarlijks miljoenen flessen bestemd voor de Benelux-markt en diverse exportlanden.

Internationale Graffiti artiesten creëren Street Art voor Label 5

Het populaire Schotse whiskymerk LABEL 5 organiseerde de voorbije zomer onder de naam ‘Power of 5 World Tour’ een opvallende activatie in 5 steden wereldwijd. 5 internationaal gerenommeerde graffiti-artiesten (waaronder de Belgische Arnaud Kool) maakten in Londen, Beiroet, Mexico City, Hong Kong en Brussel een in het oog springend straatkunstwerk rond de waarden van LABEL 5: openheid, energie en diversiteit. Het resultaat? De gesmaakte Scotch whisky krijgt in beperkte oplage een strak street label.

De volledige lijst van artiesten :

  • David Shillinglav (UK) : Muurschildering in Brick Lane, Londen.
  • Rami Mouallem (Beirut) : Reflectie van het zinderende nachtleven.
  • Mocre en Mil Amores (Mexico City) : Installatie geïnspireerd op de solidariteit na de aardbeving in Centraal-Mexico in 2017.
  • Szabotage (Hong Kong) : Levendige en mild ironische kunst.
  • Arnaud Kool (Brussel) : Figuratieve abstractie waarbij hij personages neerzet in een ingebeeld landschap.

LABEL 5 The Power of 5

Label 5 is het 4de Scotch Blended merk in België. Dat is niet zomaar een PR statement, neen, ik ben het gaan opzoeken. De cijfers komen er na een onderzoek van Nielsen, één van de meest gerenommeerde ‘global measurement and data analytics company’ in hun laatste 2017 trends rapport. In 2017 werden er maar liefst 2,6 miljoen 9 literkratten verkocht. LABEL 5 maakt daarom deel uit van de besloten ‘The Millionaires Club’ (Drinks International’s Millionaires’ Club 2017).   

Deze uitzonderlijke Scotch blended whisky met zijn zachte en aangename smaak maakt deel uit van de onafhankelijke Franse groep La Martiniquaise. LABEL 5 wordt in Bathgate (Edinburgh) met de grootste zorg en met respect voor traditie gedistilleerd, jarenlang gerijpt op eiken vaten en ter plaatse in Schotland gebotteld. 

LABEL 5 wordt verdeeld in ruim 100 landen en wordt geroemd voor zijn uitmuntende kwaliteit en voor zijn bijzonder aangename zachte smaak met een licht rokerig karakter. Eén van de hoofdbestanddelen van deze blend is de gekende Glen Moray single malt, dat sinds 2008 ook van de groep deel uit maakt.

Label 5 Smaakprofiel

KLEUR
Goud.

GEUR
Elegant, maar uitdagend. Rokerige aroma’s, maar ook bloemen en fruit.

SMAAK
Zachte en aanhoudende smaak.

AFDRONK
De afdronk is lang, maar zacht. Je vindt er sporen van sherry in terug.

GERECHT/COCKTAIL
Label 5 is omwille zijn zijn smaakprofiel heel veelzijdig, en zeker niet alleen in cocktails. We zullen in de komen weken nog wel een aantal sugguesties publiceren. In de Gentse bar Gaston stonden 5 bars, die elk een cocktail aanboden, gelinkt aan één van de vijf wereldsteden. De 5 cocktails: 

  • Old Fashioned London : Label 5, suiker, Angostura bitters, thee infusie.
  • Smash Beirut : Label 5, Munt, limoen, suiker, Libanese kruiden.
  • Mule Mexico City : Label 5, suiker, citroen, gemberbier, chili.
  • Sour Hong Kong : Label 5, suiker, eiwit, citroen.
  • Boulevardier Brussel : Label 5, Smeets appeljenever, citroenverbena.

Nieuw: de LABEL 5 whisky Street Edition

De vertrouwde smaak van LABEL 5 Classic Black blended Scotch 40% kreeg een nieuw stoer etiket in graffitistijl. Deze 70 cl fles street edition is nu in een beperkte oplage van 40.000 stuks verkrijgbaar in de supermarkt.
Advies verkoopprijs: € 15.85 voor 70 cl

In the Mix Mizuwari

Mizuwari: De Kunst van de Japanse Highball

De Japanse highball, net zoals zovele dingen uit de Japanse cultuur, is een fascinatie geworden.  Een highball is een mixed drink waarbij een spirit gemengd wordt met een grotere hoeveelheid non-alcoholische vloeistof. Deze wordt geserveerd in een hoog glas of highball. In Japan is een highball echter ook een mix van whisky en water (en ijs). We weten allemaal dat een paar druppels ijswater de smaak van een whisky ten goede komt. Een Mizuwari – Japans voor gemengd met water – is daar een extreem voorbeeld van. Daarom is het een ideale dorstlesser of iets voor zij die niet zo graag pure whisky drinken. En aangezien het ABV sterk naar beneden is gehaald, kan je het ook perfect bij een gerecht serveren.

Een Mizuwari 水割り is dus een combinatie van Japanse whisky, water en ijs, alhoewel niet iedereen in Japan er ijs in doet, maar men eerder de whisky gaat koelen. 

Water, ijsblokken en whisky in een glas en klaar?

Neen dus!!  A Japanese cocktail is about philosophy, nuance and refinement in which the final product inspires the imagination and triggers the palate. Het maken van een Mizuwari is dus een ernstig ritueel, waarbij de handelingen en bewegingen even belangrijk zijn als het resultaat.  There has to be beauty in the movement.  Lees hieronder verder.

Wat heb je nodig?

  • Japanse whisky (bvb Nikka Pure Malt Black whisky)
  • water
  • ijsblokken

Hoe maak je het?

Vul een highball glas met ijsblokken of maak één hele grote. Doe er nu een maatje whisky bij. Vervolgens roer je de whisky dertien en een half keer in het glas. Inderdaad, u hebt dit goed gelezen. Die halve keer is typisch Japans en moet er echt bij. 

Na het roeren zal je zien dat er condensatie op het glas is gekomen. Dit is het sein dat er nu twee maatjes koud water bij mogen. Daarna nog drie en een halve keer roeren en je Mizuwari is klaar.

In the Mix: de vergeten Butchertown cocktail

We eindigen de sherryweek met een variant op de klassieke Manhattan, de Butchertown. Butchertown is een stadje in Kentucky, en het is tevens de naam van een vergeten stirred mixed drink. Joost zal het weten waarom een drankje in de vergetelheid geraakt, maar deze vond ik wel de moeite om nog eens van onder het stof te halen.

Het is een stirred drankje en vooral boozy en gespierd. De basis is een stevige hoeveelheid rye whiskey, maar de vermout van de Manhattan vervangen we door Amontillado sherry, die met zijn rijke smaak en toetsen van hazelnoot meer complexiteit zal geven aan de rye. De Cointreau Noir, een harmonieuze mix van Remy Martin cognac en Cointreau sinaasappellikeur, zorgt dan weer voor het fruitige element.

Het resultaat is heerlijk en maakt van de Butchertown mijn type drankje: boozy (door de Rye) en voor de rest flirtend met de mooie zone tussen zoet en droog! Een aanrader!

Wat heb je nodig?

  • 60 ml rye whiskey
  • 20 ml Vina AB Amontillado Seco van Gonzalez Byass
  • 10 ml Cointreau Noir
  • 2 dashes Angostura Orange Bitters

Hoe maak je het?

Zet een cocktailglas of een coupette in de vriezer. Vull een mengglas met ijsblokken en voeg er de rye whiskey, sherry, Cointreau Noir en de bitters bij. Stir ongeveer 30 seconden tot de je de juiste afkoeling bereikt hebt.

Haal het glas uit de diepvriezer en giet de inhoud van het mengglas door een zeef in het glas. Kneus een stukje schil van een appelsien boven de inhoud en gooi dit in het glas.

De Little Italy, een speelse variant van de Manhattan

NM.

Amontillado Sherry

8 – 14 oktober is Internationale Sherry week

International Sherry week

Tijdens dit jaarlijkse evenement worden sherrywijnen in de spotlight gezet met allerlei evenementen in bars, restaurants, hotels, bodega’s, tabanco’s en wijnclubs over de hele wereld. Deze evenementen vinden gelijktijdig plaats in de week van 8 tot 14 oktober 2018. We hebben al redelijk wat artikelen en recepten over en met sherry, maar deze keer zullen we het hebben over Amontillado sherry. En hoe een vat Amontillado sherry de hoofdrol speelt in een wereldberoemd kort verhaal, om te eindigen met een foodpairing, namelijk Amontillado sherry met risotto con funghi misti.

Sherry Amontillado is een heerlijke versterkte wijn uit Spanje, samen met Oloroso mijn favoriete sherry. De naam Amontillado verwijst naar de stijl van Montilla (provincie Cordoba) en dat waren altijd al exclusieve wijnen. Deze werden vroeger getransporteerd van Montilla dwars door Andalucia naar de haven van Cádiz, een reis van verschillende dagen door een verschroeiende hitte. Door deze reis veranderde het karakter van de sherry en zo zou een nieuwe stijl ontstaan zijn, Amontillado.

Amontillado sherry is anders omdat het rijpingsproces de combinatie is van rijpen onder een sluier gistcellen (flor) – typisch voor de Fino en Manzanilla sherry, maar in een laatste fase verdwijnt deze sluier en wordt de wijn blootgesteld aan oxidatie. Amontillado wordt gemaakt van Palomina druiven en dit samen met het typische verouderingsproces zorgt voor die heel specifieke smaak. De Amontillado sherry krijgt daardoor ook een complexiteit die je niet in andere sherry’s hebt.

Amontillado sherry is mooi amberkleurig. Het smaakpatroon is eerder subtiel en delicaat met toetsen van hazelnoot. Je krijgt ook wat kruiden en hout mee. Heel zachte afdronk en mooi gebalanceerd ook kwa zuur. Droge finish. Je serveert de Amontillado best tussen de 12 en 14 graden.

The Cask of Amontillado, een kortverhaal van Edgar Allan Poe

The Cask of Amontillado is een kort verhaal uit 1846 met een vat Amontillado sherry in de hoofdrol. Het is een moordverhaal verteld door de dader, 50 jaar na de moord. Het verhaal zit daarom vol subjectieve interpretaties.  The Cask of Amontillado speelt zich af in Italië tijdens Carnaval en vertelt het verhaal van Montresor die zich wreekt op Fortunato. Fortunato is een wijnliefhebber en Montresor lokt hem met een smoes naar de kelder waar hij een vat Amontillado heeft liggen. Montresor wil zijn mening, want hij denkt dat hij de prijs van een vat Amontillado betaalt heeft voor wat hij denkt een gewone sherry te zijn. Leuk verhaal omwille van de setting in de wijnkelder, de maskers, de metaforen en de subtiele hints die de moord aankondigen (I shall not die of a cough). 

Het feit dat alles draait rond een vat Amontillado maakt dit kortverhaal ook interessant voor sherry liefhebbers. Je stelt je ook vragen bij de wijnkennis van Poe want Fortunato zegt op een bepaald moment dat “he isn’t able to distinguish Amontillado from sherry.”  Een beetje vreemd, maar langs de andere kant is onze huidige classificatie van sherry’s veel recenter.In die periode zou de sherry die bij het grote publiek bekend was de bruine Oloroso geweest zijn. De blekere sherry’s die onder een flor gerijpt zijn en ontwikkeld in Sanlúcar in het begin van de 19de eeuw – zoals de Manzanilla zijn pas in de jaren 1840 gekopieerd door de bodega’s in Jerez. Pas toen ontstond ook de Fino sherry. Deze sherry’s waren zeer delicaat en waren niet geschikt voor transport. Aangezien ze dus enkel voor lokale consumptie werden gebruikt konden ze dus ook nog niet in Italië zijn. 

Foodpairing: risotto en Amontillado

De Sherry Week is in het leven geroepen om het genot van Sherry- liefhebbers wereldwijd te vergroten, door te delen hoe van deze mooie veelzijdige wijnen kan worden genoten met een grote verscheidenheid aan smaken en gerechten. En het maakt echt niet uit of je de wereld van de Sherry wijnen nog aan het ontdekken bent of je een kenner bent. 

Vandaar dat we je naast wat tasting notes over Amontillado je ook nog een extra foodpairing meegeven. De hazelnoot in de Amontillado sherry combineert echt heel goed met de nootachtige smaak van de paddenstoelen in deze risotto. Daarenboven zal de frisheid van de sherry mooi in evenwicht zijn met romige structuur van de risotto. Dus in plaats van je suf te zoeken naar een wijn, serveer je risotto met Amontillado sherry. Ik gebruik deze Vina AB Amontillado Seco van Gonzalez Byass.

NM.

Renato Bialetti en de Moka Express

1 oktober is Internationale Dag van de Koffie

We kunnen de Dag van de Koffie niet laten voorbijgaan zonder iets over Renato Bialetti te publiceren. Er zijn er maar weinig die zoveel betekend hebben voor de koffiecultuur als deze besnorde Italiaan, die op 11 februari 2016 overleed. Hij werd 93 jaar en was tot de laatste dag met zijn bedrijf bezig.

Renato Bialetti werd bij wijze van spreken onder de koffiemachine geboren want ook zijn vader Alfonso was ermee bezig. Hij specialiseerde zich in het gieten van aluminium in zijn atelier in Crusinallo in Piemonte. Hij was eigenlijk bezig met een machine te ontwerpen om linnen te koken toen hij diezelfde techniek toepaste op een napoletano koffiemachine. Hij patenteerde in 1933 de toen revolutionaire en heel gebruiksvriendelijke “Moka Espresso” en Italiaanse koffiepauzes werden nooit meer wat ze voordien waren.

Het verhaal van Renato Bialetti is er één van de toenmalige fascistische vooroorlogse design cultuur, de naoorlogse marketing en industriële ontwikkeling en aluminium. Niet zo eenvoudig dus. Daarenboven was koffieconsumptie iets voor de publieke sfeer – namelijk de koffiehuizen – dus ook de koffiemachines werden in die tijd op maat van koffiehuizen gemaakt. Zo kwam in 1901 de eerste gepatenteerde stoom-espressomachine van Luigi Bezzera op de markt.

Maar koffie deed meer en meer zijn intrede in de privésfeer en caffe’ espresso begon stilaan een begrip te worden. In die prille beginperiode konden huisvrouwen twee machines kopen om koffie te maken: een napoletana of een milanese. Het is pas toen vader Alfonso de techniek van stijgend kokend water toepaste op een napoletano dat er een enorme doorbraak kwam.  Revolutionair dus maar het was in het begin geen commercieel succes. Het is door de vastberadenheid van Renato Bialetti, zijn marketingkunsten en -weeral – kwam de doorbraak door een toen innovatief en populair programma op de RAI, namelijk Carosello. Een TV show met heel veel reklameboodschappen.  

De keuze van aluminium is niet zo vreemd want in die naoorlogse periode werden ook vele kookpannen en keukengerei uit aluminium gemaakt, maar ook bijvoorbeeld cocktailshakers. En laat het nu net zijn dat het toenmalige Italië voldoende grondstoffen had voor aluminium (1931: “to acknowledge that a new and decisively important protagonist has emerged in the nation’s economic life: ALUMINUM. An Italian metal, the abundance of which makes us the envy of the world).

Dankzij Renato Bialetti werd een typisch mid 1930 design toestel een wereldwijd verkocht massaproduct. Eigenlijk een Italiaans naoorlogs mirakel. Zijn geniale marketingtechnieken zorgden dat iedereen een Bialetti had en dat ook de brand identity van Bialetti – omino con i baffi – overal ter wereld gekend was. Een tekening van Paul Campari trouwens.