Keltisch lamsvlees bij Delhaize: vijf recepten met lam

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd voor een foodpairing workshop met top lamsvlees, georganiseerd door Delhaize. De Chef van dienst was Delhaize ambassadeur Jeroen De Pauw. Samen met de aanwezige collega bloggers mochten we 5 recepten klaarmaken met verschillende stukken lamsvlees, en die gaan we jullie meegeven met het oog op de lente en het komende paasfeest. De foodpairing bestond eruit dat we op basis van een “flavour map” lekkere smaakcombinaties leerden ontdekken die passen bij lamsvlees. Een ideale manier om lamsvlees op een verrassende manier te leren kennen.

Een bout, kroontje of gehakt? De malse structuur en de frisse, kruidige aroma’s van het jonge vlees doen alle foodies zwijmelen. Sinds enkele jaren kiest Delhaize daarom bewust exclusief voor lamsvlees van Keltische bodem. Het vlees is rijk aan proteïnen en een zeer goede bron van talrijke vitaminen en mineralen. Maar het belangrijkste vanal: het is lekker duurzaam!

Dit zijn de 5 gerechten. Klik op de titel en je gaat door naar het recept. Maar eerst, lees even hieronder over de kwaliteit en herkomst van het lamsvlees, want dat is wel heel belangrijk gezien de recente gebeurtenissen.

  1. CANAPÉ MET LAMSFILET EN ZOETE AARDAPPEL
  2. THAÏSE SOUVLAKIS MET AZIATISCHE SIDE DISH SALADE
  3. LAMSBURGERS MET YOGHURT EN KOMKOMMERSPAGHETTI, HUMMUS VAN ERWTEN EN LIMOEN
  4. LAMSKOTELET MET EEN CHIMICHURRI SALSA
  5. DURUM MET LAMSWORSTJES EN RELISH

Keltisch lamsvlees

Lamsvlees, de ideale lekkernij voor tijdens de feesten. Delhaize
kiest al enkele jaren voor lamsvlees uit Engeland en Ierland,
en differentieert zich hiermee ten op zichte van diverse
concurrenten die vlees uit Nieuw-Zeeland aanleveren. De Keltische regio strekt zich uit van Ierland tot het Zuiden van het Verenigd Koningrijk. De schapenteelt is mogelijk in drie topografische regio’s: heuvelland (hills), hoogland (highland) en laagland (lowland). Elke regio bracht lokale schapenrassen voort en door kruising ontstond het huidig Keltisch lam, dat wereldwijd gesmaakt wordt. Vandaag kan je het hele jaar door verschillende stukken van het lam bij Delhaize vinden. De populairste stukken zijn lamsbout, lamskroontje en lamsnek.

Hoge kwaliteit en versheid

Het Keltische lamsvlees dat je bij Delhaize kan vinden, is van zeer hoge kwaliteit. Dit komt doordat de dieren omgeven zijn door een ongerepte natuur met vruchtbare bodems en diverse landschappen. Door de nabijheid van de zee zijn de temperaturen hier mild en de lucht vochtig, waardoor de landschappen er het hele jaar door mooi groen bij liggen. De schapen en lammetjes kunnen daardoor altijd genieten van vers gras en wilde kruiden. De dieren krijgen alle ruimte, natuurlijke voeding en gepaste verzorging zodat ze een rustig leventje leiden.

Tot tien weken krijgen de lammetjes bijvoorbeeld schapenmelk. De Keltische boeren combineren traditionele landbouwmethodes met de meest moderne technieken. Omdat het Keltisch lamsvlees maar op een boogscheut van bij ons geproduceerd wordt, komt het supervers in je winkel aan, waardoor alle subtiele aroma’s nog aanwezig zijn. Door een kortere productieketen garandeert Delhaize een hoge versheid van het vlees en speelt het een belangrijke rol in het duurzaamheidsverhaal.

Duurzaam

Wist je trouwens dat lamsvlees naast het meest zachte ook het meest ecologisch gekweekte vlees is? De boeren brengen de lammeren op de meest natuurlijke manier groot, waar het
voedsel tot aan de voeten groeit. De jonge dieren zorgen op hun beurt voor het behoud van de biodiversiteit en ecosystemen in verschillende regio’s.

Lam versus schaap

Lamsvlees is afkomstig van een jong dier dat minimum drie en maximum twaalf maanden oud is. Het jonge vlees heeft een malse ‘bite’ en een fris aroma. Schapenvlees is logischerwijs afkomstig van oudere schapen en dus vetter, steviger en straffer van smaak. Ideaal om lang te laten pruttelen in een stoofpotje of te verwerken in charcuterie zoals worst of paté.

Bio = Belgisch

Voor het biologisch gekweekte lamsvlees heeft Delhaize resoluut gekozen voor een 100% Belgisch aanbod. Daarvoor werkt Delhaize samen met de Ovidis-coöperatie die over vijf boerderijen in de Ardennen en Gaume beschikt. Biovlees wint des te meer aan belang en dat is ook te merken aan de verkoopcijfers: Delhaize verkoopt vandaag drie keer meer biologisch lam dan vijf jaar geleden. De strenge winter van de Ardennen zorgt ervoor dat de lammeren er later geboren worden dan elders. Klanten moeten daarom tot begin juni wachten, vooraleer het biologische lamsvlees uit de Ardennen opnieuw in de schappen ligt.

Hoe bereid je nu best lamsvlees?

De beste stukken van het lam zijn u wellicht bekend: de kroon en bout. Een lamsbout breng je het best op smaak met zwarte peper, provençaalse kruiden en teentjes look die je zo in de malse bout kunt steken. Braad vervolgens op een lage temperatuur in de oven, zodat het vlees z’n natuurlijke malsheid en aroma’s kan bewaren.

Het sierlijkste stuk van het lam, de lamskroon, komt het best tot z’n recht met een persillade ‘on top’. Dat is een kruidenkorstje op basis van boter, paneermeel, mosterd, look en verse groene kruiden. Smeer op het kroontje, schuif in de oven en laat garen tot er een ‘crunchy’ korstje op komt.

Met dank aan …

NM.

 

Canapé met lamsfilet en zoete aardappel

Lamsvlees uit Delhaize blaat Keltisch

Voor dit leuke opwarmertje – een canapé kan als aperitiefhapje of voorgerecht – gebruiken we lamsfilet. Filet is het zachtste en duurste stukje lamsvlees. De smalle langwerpige stukken vlees worden uit de lamsrug gesneden. De stukken lamsfilet zijn donkerrood tot bruin gekleurd. Meestal zijn ze van alle vet ontdaan

Wat heb je nodig?

  • Lamsfilet
  • 3 rode paprika’s
  • 100 g cashewnoten
  • 2 zoete aardappelen
  • 150 g jonge geitenkaas
  • 1 doosje kwalitatieve ansjovis
  • Harissa naar smaak
  • Grof zout of Maldon zout
  • 1 doosje citroentijm

Hoe maak je het?

Snijd de zoete aardappel in schijfjes, grill ze en gaar ze verder in de oven.

Snijd de paprika’s in stukken zonder de pitten en gaar ze even in een beetje water, giet ze af en mix ze nadien met de cashewnoten en een beetje harissa en zout.

Kruid en bak de lamsfilet rosé en snijd ze in fijne reepjes.

Dresseer op de canapés van zoete aardappel de paprikasalsa, gekruimelde geitenkaas, een stukje ansjovis, een stukje van het lamsvlees en verse citroentijm.

Bedankt Delhaize en Jeroen De Pauw voor de receptuur en de workshop en Bord Bia voor het lamsvlees.