Lamskotelet met chimichurri salsa

Pasen is een familiegebeuren bij uitstek. De allerkleinste familieleden kunnen zich uitleven bij het zoeken naar Paaseieren, en de overige familieleden worden gewoonlijk door de stamoudsten met het geluid van de paasklokken bijeengeroepen voor een uitgebreid familiemaal. Traditioneel worden dan een lamsbout (van het paaslam) geserveerd. Vandaag maken we echter lamskoteletten klaar met een pittige Argentijnse chimichurri salsa.

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd voor een foodpairing met top lamsvlees, georganiseerd door Delhaize. De Chef van dienst was Delhaize ambassadeur Jeroen De Pauw. We maakten 5 recepten klaar met verschillende stukken lamsvlees. De foodpairing bestond eruit dat we op basis van een “flavour map” lekkere smaakcombinaties leerden ontdekken die passen bij lamsvlees.

Sinds enkele jaren kiest Delhaize bewust exclusief voor lamsvlees van Keltische bodem (via Bord Bia – Irish Food Board). Het vlees is rijk aan proteïnen en een zeer goede bron van talrijke vitaminen en mineralen en het is lekker duurzaam!

Wat is Chimichurri?

Chimichurri (zie recept) is een ongekookte saus uit Argentinië die vooral bij gegrild vlees wordt gegeven. De naam komt van het Baskische woord tximitxurri, wat eigenlijk ‘mengeling van verschillende ingrediënten betekent.  Hoe komt een Baskisch woord nu in Argentinië terecht? Heel eenvoudig omdat vele Basken in de 19de eeuw uitweken naar Argentinië.

Wat heb je nodig?

  • 15 lamskoteletten
  • 1⁄2 bol look
  • Olijfolie
  • Platte peterselie
  • verse koriander
  • Rozemarijn
  • Salie
  • 1⁄2 doosje chilipepers
  • 2 citroenen
  • Peper en zout
  • Tijm

Hoe maak je het?

Kruid de lamskoteletten met peper en zout en een beetje tijm.

Maak nu de chimichurri. Stamp de teentjes look samen met een scheut olijfolie fijn in een vijzel. Meng er nadien de fijngehakte peterselie, korianderblaadjes, rozemarijn, salie en chilipeper onder. Breng op smaak met peper en zout en voeg wat extra olijfolie toe. Werk de chimichurri net voor het serveren af met de zeste en het sap van een citroen.

Grill de koteletten à la minute en serveer met de chimichurri.

In the Mix: Mezcal, Aranciata Rossa en bloedappelsien cocktail

De periode van tuin- en familiefeesten komt er terug aan, vandaar deze verfrissende en supergemakkelijke cocktail op basis van bloedappelsiensap, mezcal en Sanpellegrino Aranciata Rossa. En je hebt er helemaal geen cocktailglazen voor nodig. Haal met een blikopener de top van het blikje en je kan er zo de cocktail in serveren.

Sanpellegrino Aranciata Rossa is gemaakt van appelsienen en bloedappelsienen uit Italië. Dit gaan we combineren met het sap van bloedappelsienen – mijn favoriete citrusvrucht – en mezcal, want deze geeft een gerookte en pikante toets aan dit drankje.

Mezcal

Mezcal is één van de meest complexe spirits die er zijn. Meestal omschreven als de gerookte, rustieke neef van tequila is deze Mexicaanse drank  op basis van agave toch aan een opmars in ons land begonnen. Volgens de marktvoorspellingen komt er tussen 2017 en 2022 een stijging van de mezcal consumptie met maar liefst 17.8 %, vooral in de Joven categorie.

Het is natuurlijk leuk om veel keuze te hebben, maar het is ook heel verwarrend. Een paar jaar terug had je enkel Del Maguey, gesticht door mezcal mogul en pionier van de mezcal Ron Cooper, nu is de keuze heel wat groter.

Tequila vs Mezcal: wat is nu het verschil?

Ik word regelmatig geconfronteerd met de vraag wat nu het verschil is tussen tequila en mezcal – neen, het is niet de worm – vandaar deze korte uitleg: Everything You Always Wanted to Know About Mezcal (But Were Afraid to Ask) of hoe lees ik het etiket op de fles? Je zal er geen master Mezcalero door worden maar wel hoog scoren bij De Slimste Mens.

  1. Verschillende agaveplanten

Beide zijn gemaakt van agave, maar tequila kan bij wet enkel maar gemaakt worden van de blauwe agave – agave tequilana – en enkel in bepaalde wel omschreven geografische gebieden. Mezcal wordt voornamelijk gemaakt van tobalá, tobaziche, tepeztate, arroqueño en espadín, de meest voorkomende. Single maguey verwijst naar het gebruik van slechts 1 plant! Maar de meeste zijn ensamble ofte blends. Del Maguey gaat zelfs nog een stapje verder en heeft “single village” mezcal.

2. Verschillende geografische gebieden

Tequila kan enkel maar in deze gebieden worden gemaakt: Michoacán, Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas en Jalisco, het epicentrum van de tequila (NOM -070-SCFI-1994). Mezcal kan in een veel groter gebied geproduceerd worden, met Oaxaca als grootste productiegebied. Daarop wordt heel streng toegekeken door de Consejo Regulador del Tequila (CRT) en de Consejo Regulador de Mezcal (CRM).

Deze reguleringen verbieden tequilamakers om ook mezcal te maken en omgekeerd.

3. Verschillende distillatietechnieken

Naast de verschillende gebieden en agaveplanten worden ook verschillenden distillatietechnieken gebruikt. Het oogsten van de agaveplant is voor beiden hetzelfde. Het grote verschil tussen tequila en mezcal zit in de bereiding: voor mezcal wordt het hart van de agaveplant – de piña – traag gegaard in een put of oven met een rokend houtvuur. Deze rookt de agaveplant en geeft er de typische smaak aan. Mezcal is meer artisanaal, terwijl tequila op meer industriële wijze wordt gemaakt.

Mezcal kan je dus in twee categoriën opdelen, namelijk Type 1 100% agave (gemaakt van één of meerdere toegelaten planten) en Type 2 (minimum 80% agave en maximum 20% andere suikers).

4. Verschillende rijpingscategoriën

Mezcal en tequila zijn dus goed gereglementeerd, Alle tequila’s zijn technisch gezien mezcal, maar niet alle mezcal’s zijn tequila.

Mezcal heeft 3 rijpingscategoriën: jonge of onmiddellijk gebottelde mezcal is Abacado (joven of blanco); Reposado (of madurado) is gedurende 2 tot 11 maanden gerijpt op houten vaten en Añejo heeft dan weer mininum 12 maanden op houten vaten gerijpt. 

Tequila komt ook in drie variëteiten: Blanco (silver of plato) 0 tot twee maanden rijping; Reposado (2 tot 12 maanden) en Añejo (1 tot 3 jaar).

Wat heb je nodig?

  • 60 ml Mezcal Nuestra Soledad
  • 60 ml Sanpellegrino Aranciata Rossa
  • 15 ml vers geperst citroensap
  • 15 ml simple syrup
  • 30 ml sap van bloedappelsienen
  • stukje bloedappelsien voor de versiering

Hoe maak je het?

Open de blikjes Sanpellegrino en giet de inhoud in een fles of karaf. Verwijder de top met een blikopener.

Vul je shaker met ijs, en giet er de mezcal, simple syrup, citroensap en bloedappelsiensap in. Goed shaken en giet door een zeef in je voor de helft met crushed ice gevuld blik. Top verder af met Sanpellegrino Aranciata Rossa en meer crushed ice. Werk af met een rietje en een stukje bloedappelsien.

NM.

Durum met lamsworstjes en relish

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd voor een foodpairingworkshop met top lamsvlees, georganiseerd door Delhaize. De Chef van dienst was Delhaize ambassadeur Jeroen De Pauw. Samen met de aanwezige collega bloggers mochten we 5 recepten klaarmaken met verschillende stukken lamsvlees, dit met het oog op de lente en het komende paasfeest. De foodpairing bestond eruit dat we op basis van een “flavour map” lekkere smaakcombinaties leerden ontdekken die passen bij lamsvlees. Een ideale manier om lamsvlees op een verrassende manier te leren kennen.

Vandaag het recept dat ik met mijn vaste kookpartner Kris Kookt mocht klaarmaken, namelijk dürüm met lamsworstjes en relish. Dit onder het alziend oog van de andere collega bloggers.

Dürüm is Turks en betekent letterlijk “opgerold”.  Hiervoor gebruikten we fajitabroodjes, kant en klaar te krijgen bij Delhaize, net zoals alle andere gebruikte producten.

Dat was onze basis. De fajitabroodjes werden ingestreken met een guacamole. En daar bovenop kwamen de merguez en een relish van onder andere witte kool en radijzen.

Wat is een relish?

Een relish is een sausje dat veelal koud gegeten wordt en zoetzuur is. Je hakt de groenten fijn en pekelt ze met azijn en suiker. Officieel is het een saus, maar geen gladde saus zoals ketchup, want je behoudt de bite van de fijn gesneden groenten. Een relish is een ideale smaakmaker bij vlees of vis. De pickled cucumber die je bij je hotdog in NY krijgt is bijvoorbeeld ook een relish, net zoals chermoula (zie recept).

Wat heb je nodig?

  • 15 kleine fajita broodjes
  • 15 merguez worstjes
  • 1 kg witte kool fijngesnipperd
  • Witte wijnazijn
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 1⁄2 doosje komijnzaadjes
  • 2 granaatappels
  • 1⁄2 bussel radijzen
  • 1 doosje bieslook
  • 3 avocado’s
  • 1 rode chili
  • 2 limoenen
  • Olijfolie
  • 1⁄2 teentje look

Wat heb je nodig?

Hoe maak je de relish?

Doe de fijngesnipperde witte kool in een kom en kruid met peper en zout. Doe er een flinke scheut azijn bij, 1 lepel suiker, een scheutje koud water en de komijn.

Voeg er ook plakjes radijs aan toe en wat gesnipperde bieslook. Laat dit een half uurtje trekken zodat de witte kool zachter wordt.

Hoe maak je guacamole?

Maak een guacomole door de rijpe avocado’s te pletten met olijfolie, limoensap, zout, gesnipperde chili en een teentje look.

De afwerking

Bak de merguez en leg ze op de wrap samen met een lepel guacamole. Doe er wat granaatappelpitten op en rol op!

Thaise souvlakis met een Aziatische salade

Een bout, kroontje of gehakt? De malse structuur en de frisse, kruidige aroma’s van het jonge vlees doen alle foodies zwijmelen. Sinds enkele jaren kiest Delhaize daarom bewust exclusief voor lamsvlees van Keltische bodem. Het vlees is rijk aan proteïnen en een zeer goede bron van talrijke vitaminen en mineralen. Maar het belangrijkste vanal: het is lekker duurzaam! Voor meer info, ga naar het artikel.

Vandaag het tweede gerechtje in de reeks, spiesjes van lamsbout op zijn Thais klaargemaakt met daarbij een Aziatische salade.

Souvlaki (σουβλάκι) is Grieks voor spiesje. Daarvoor gaan we het vlees van de lamsbout versnijden in beetgare blokjes. De stukjes lamsvlees steken we op spiesjes en bakken deze op de grill of in een pan. Maak de stokjes eerst goed nat zodat ze niet verbranden.

Wat heb je nodig?

  • 1⁄2 lamsbout
  • Doosje rode pepers
  • Gember
  • 1 teen look
  • Citroengras
  • Sjalot
  • Fles gembersiroop
  • Flesje sojasaus
  • 1⁄2 doosje sesamzaadjes
  • 1 doosje sojascheuten
  • 1⁄2 zakje jonge wortelen
  • 1 zakje sugarsnaps
  • 1 bussel lenteui
  • 1 doosje koriander
  • 1 doosje mini groene asperges
  • 1 doosje mini maïs
  • 6 limoenen

Hoe maak je het?

Maak een salade door de worteltjes, sugarsnaps, lenteui, mini asperges en mini maïs in julienne te snijden.

Maak in een kom een lichte jus van limoensap, look, koriandersteeltjes, pepertje, gember, citroengras en laat dit alles marineren met een scheutje koud water.

Maak ook een siroop met look, sojasaus, gembersiroop, pepers. Laat even doorkoken op een vuurtje en smeer er nadien de souvlakis mee in. Laat ze even marineren.

Zeef nu de vinaigrette en giet ze over de julienne. Laat de groenten even pekelen, bak ondertussen de souvlaki. Serveer ze nadien op de Aziatische salade, werk het geheel af met gesnipperde koriander.

Keltisch lamsvlees bij Delhaize: vijf recepten met lam

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd voor een foodpairing workshop met top lamsvlees, georganiseerd door Delhaize. De Chef van dienst was Delhaize ambassadeur Jeroen De Pauw. Samen met de aanwezige collega bloggers mochten we 5 recepten klaarmaken met verschillende stukken lamsvlees, en die gaan we jullie meegeven met het oog op de lente en het komende paasfeest. De foodpairing bestond eruit dat we op basis van een “flavour map” lekkere smaakcombinaties leerden ontdekken die passen bij lamsvlees. Een ideale manier om lamsvlees op een verrassende manier te leren kennen.

Een bout, kroontje of gehakt? De malse structuur en de frisse, kruidige aroma’s van het jonge vlees doen alle foodies zwijmelen. Sinds enkele jaren kiest Delhaize daarom bewust exclusief voor lamsvlees van Keltische bodem. Het vlees is rijk aan proteïnen en een zeer goede bron van talrijke vitaminen en mineralen. Maar het belangrijkste vanal: het is lekker duurzaam!

Dit zijn de 5 gerechten. Klik op de titel en je gaat door naar het recept. Maar eerst, lees even hieronder over de kwaliteit en herkomst van het lamsvlees, want dat is wel heel belangrijk gezien de recente gebeurtenissen.

  1. CANAPÉ MET LAMSFILET EN ZOETE AARDAPPEL
  2. THAÏSE SOUVLAKIS MET AZIATISCHE SIDE DISH SALADE
  3. LAMSBURGERS MET YOGHURT EN KOMKOMMERSPAGHETTI, HUMMUS VAN ERWTEN EN LIMOEN
  4. LAMSKOTELET MET EEN CHIMICHURRI SALSA
  5. DURUM MET LAMSWORSTJES EN RELISH

Keltisch lamsvlees

Lamsvlees, de ideale lekkernij voor tijdens de feesten. Delhaize
kiest al enkele jaren voor lamsvlees uit Engeland en Ierland,
en differentieert zich hiermee ten op zichte van diverse
concurrenten die vlees uit Nieuw-Zeeland aanleveren. De Keltische regio strekt zich uit van Ierland tot het Zuiden van het Verenigd Koningrijk. De schapenteelt is mogelijk in drie topografische regio’s: heuvelland (hills), hoogland (highland) en laagland (lowland). Elke regio bracht lokale schapenrassen voort en door kruising ontstond het huidig Keltisch lam, dat wereldwijd gesmaakt wordt. Vandaag kan je het hele jaar door verschillende stukken van het lam bij Delhaize vinden. De populairste stukken zijn lamsbout, lamskroontje en lamsnek.

Hoge kwaliteit en versheid

Het Keltische lamsvlees dat je bij Delhaize kan vinden, is van zeer hoge kwaliteit. Dit komt doordat de dieren omgeven zijn door een ongerepte natuur met vruchtbare bodems en diverse landschappen. Door de nabijheid van de zee zijn de temperaturen hier mild en de lucht vochtig, waardoor de landschappen er het hele jaar door mooi groen bij liggen. De schapen en lammetjes kunnen daardoor altijd genieten van vers gras en wilde kruiden. De dieren krijgen alle ruimte, natuurlijke voeding en gepaste verzorging zodat ze een rustig leventje leiden.

Tot tien weken krijgen de lammetjes bijvoorbeeld schapenmelk. De Keltische boeren combineren traditionele landbouwmethodes met de meest moderne technieken. Omdat het Keltisch lamsvlees maar op een boogscheut van bij ons geproduceerd wordt, komt het supervers in je winkel aan, waardoor alle subtiele aroma’s nog aanwezig zijn. Door een kortere productieketen garandeert Delhaize een hoge versheid van het vlees en speelt het een belangrijke rol in het duurzaamheidsverhaal.

Duurzaam

Wist je trouwens dat lamsvlees naast het meest zachte ook het meest ecologisch gekweekte vlees is? De boeren brengen de lammeren op de meest natuurlijke manier groot, waar het
voedsel tot aan de voeten groeit. De jonge dieren zorgen op hun beurt voor het behoud van de biodiversiteit en ecosystemen in verschillende regio’s.

Lam versus schaap

Lamsvlees is afkomstig van een jong dier dat minimum drie en maximum twaalf maanden oud is. Het jonge vlees heeft een malse ‘bite’ en een fris aroma. Schapenvlees is logischerwijs afkomstig van oudere schapen en dus vetter, steviger en straffer van smaak. Ideaal om lang te laten pruttelen in een stoofpotje of te verwerken in charcuterie zoals worst of paté.

Bio = Belgisch

Voor het biologisch gekweekte lamsvlees heeft Delhaize resoluut gekozen voor een 100% Belgisch aanbod. Daarvoor werkt Delhaize samen met de Ovidis-coöperatie die over vijf boerderijen in de Ardennen en Gaume beschikt. Biovlees wint des te meer aan belang en dat is ook te merken aan de verkoopcijfers: Delhaize verkoopt vandaag drie keer meer biologisch lam dan vijf jaar geleden. De strenge winter van de Ardennen zorgt ervoor dat de lammeren er later geboren worden dan elders. Klanten moeten daarom tot begin juni wachten, vooraleer het biologische lamsvlees uit de Ardennen opnieuw in de schappen ligt.

Hoe bereid je nu best lamsvlees?

De beste stukken van het lam zijn u wellicht bekend: de kroon en bout. Een lamsbout breng je het best op smaak met zwarte peper, provençaalse kruiden en teentjes look die je zo in de malse bout kunt steken. Braad vervolgens op een lage temperatuur in de oven, zodat het vlees z’n natuurlijke malsheid en aroma’s kan bewaren.

Het sierlijkste stuk van het lam, de lamskroon, komt het best tot z’n recht met een persillade ‘on top’. Dat is een kruidenkorstje op basis van boter, paneermeel, mosterd, look en verse groene kruiden. Smeer op het kroontje, schuif in de oven en laat garen tot er een ‘crunchy’ korstje op komt.

Met dank aan …

NM.

 

Canapé met lamsfilet en zoete aardappel

Lamsvlees uit Delhaize blaat Keltisch

Voor dit leuke opwarmertje – een canapé kan als aperitiefhapje of voorgerecht – gebruiken we lamsfilet. Filet is het zachtste en duurste stukje lamsvlees. De smalle langwerpige stukken vlees worden uit de lamsrug gesneden. De stukken lamsfilet zijn donkerrood tot bruin gekleurd. Meestal zijn ze van alle vet ontdaan

Wat heb je nodig?

  • Lamsfilet
  • 3 rode paprika’s
  • 100 g cashewnoten
  • 2 zoete aardappelen
  • 150 g jonge geitenkaas
  • 1 doosje kwalitatieve ansjovis
  • Harissa naar smaak
  • Grof zout of Maldon zout
  • 1 doosje citroentijm

Hoe maak je het?

Snijd de zoete aardappel in schijfjes, grill ze en gaar ze verder in de oven.

Snijd de paprika’s in stukken zonder de pitten en gaar ze even in een beetje water, giet ze af en mix ze nadien met de cashewnoten en een beetje harissa en zout.

Kruid en bak de lamsfilet rosé en snijd ze in fijne reepjes.

Dresseer op de canapés van zoete aardappel de paprikasalsa, gekruimelde geitenkaas, een stukje ansjovis, een stukje van het lamsvlees en verse citroentijm.

Bedankt Delhaize en Jeroen De Pauw voor de receptuur en de workshop en Bord Bia voor het lamsvlees.

 

Gezocht! 4 actieve vrouwen voor een BRITA fotoshoot met Henk Van Cauwenbergh

Schrijf je snel in want donderdag 19 april is het al zover!

BRITA lanceert binnenkort een handige waterfilterfles die je overal mee naartoe kan nemen en zoekt 4 verschillende actieve vrouwen voor de PR-campagne rond deze lancering!  Niemand minder dan Henk Van Cauwenbergh zal een fotoshoot realiseren waarin men 4 verschillende vrouwen, elk met hun eigen verhaal, actief door het leven ziet gaan.

Een unieke ervaring dat BRITA graag openstelt aan iedereen.

De nieuwe waterfilterfles fill&go Active van BRITA zorgt op elk gewenst moment voor verfrissing en is een kosteneffectief enduurzaam alternatief voor flessenwater.  De BRITA fill&go Active waterfilterfles is bedoeld voor alle mensen die een gezonde en actieve levensstijl nastreven en aandacht besteden aan de juiste hydratatie en wateropname om de hele dag gezond en alert te blijven.

De fles kan heel gemakkelijk bij elke kraan worden bijgevuld en het water wordt gefilterd terwijl u het drinkt.  Het filter in de deksel is een BRITA MicroDisc die via actieve kool zorgt dat smaakverstorende stoffen zoals chloor worden gereduceerd.

De fles wordt geleverd in vier verschillende trendy kleuren: limoengroen, blauw, roze en paars

Oproep en selectie van de 4 gezochte kandidaten

Via www.brita.be/photoshoot kunnen vrouwen die zich geroepen voelen, zich inschrijven om één van de 4 gezichten te worden van de BRITA PR-campagne voor de lancering van hun nieuwe innoverende waterfilterfles.

We zoeken 4 vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën : 25 jaar, 35 jaar, 45 jaar, 60 jaar.

We hebben geen specifieke fysieke criteria, maar er wordt wel gevraagd naar een korte omschrijving van hun actieve levensstijl zodat niet enkel de foto geloofwaardig overkomt, maar tevens de verhalen van de 4 geselecteerde vrouwen.

Een handige drinkfles kan immers niet enkel gebruikt worden bij het sporten, maar past ook perfect binnen elke vorm van een actieve, gezonde levensstijl, waarbij beweging centraal staat.  Op eender welke leeftijd kan men “on-the-go” zijn, met de fiets gaan werken, elke ochtend gaan lopen of wandelen, musea, steden of andere culturele uitstappen doen, …. En dan kan de BRITA fill&go Active fles een waardevolle compagnon zijn dat voor heerlijk zacht en lekker drinkwater zorgt doorheen de hele dag.

Praktisch : inschrijven kan via www.brita.be/photoshoot

Vanaf vandaag kunnen alle geïnteresseerde vrouwen zich inschrijven via deze webpagina : www.brita.be/photoshoot

De datum van de shooting is vastgelegd op donderdag 19 april en zal in Antwerpen doorgaan.  Potentieel geïnteresseerde kandidaten moeten zich sowieso de hele dag van 19 april kunnen vrijmaken en naar Antwerpen komen.

De shooting met Henk zal buiten plaatsvinden op verschillende locaties.  Ook bij slecht of regenachtig weer zal de shooting gewoon zoals gepland doorgaan.

Alle praktische details zoals plaats van afspraak, richtlijnen inzake kledij, planning van de dag, enz. zullen gecommuniceerd worden na selectie aan de 4 vrouwen die BRITA zal uitgekozen hebben.

BRITA zal gebruik maken van de foto’s en het verhaal van de 4 vrouwen binnen het kader van de PR-campagne ter lancering van de fill&go Active waterfilterfles.  Het gaat hier niet om een reclamecampagne.  De foto’s worden vrij aangeboden aan pers en bloggers die er graag een redactioneel artikel over willen schrijven.

Als enige vergoeding, ontvangen de geselecteerde kandidaten een aangeboden lunch op donderdag 19 april, een print foto van de campagne getekend door Henk van Cauwenbergh alsook een BRITA fill&go Active waterfilterfles.

Donald Simons blikt tevreden terug op Ti’Punch Cup in Martinique

“Geen wereldkampioen. Maar wat een ervaring!” 

Er zat geen titel in zijn koffers. Toch stak Donald Simons een onwaarschijnlijke ervaring op zak tijdens de Ti’Punch Cup, het WK rumcocktails in Martinique. De Antwerpse head-bartender bij Black Smoke en Belgisch Ti’Punch Kampioen moest in een ijzersterk bezette competitie vrede nemen met de top 10. “Alles wat ik in return kreeg, was weliswaar onbetaalbaar.”

Donald Simons is sinds afgelopen weekend opnieuw thuis na een week in Martinique; de thuishaven van de organisator van de Ti’Punch Cup van Rhum Clément. In totaal namen 15 kampioenen uit onder meer China, Amerika, Engeland tot Viëtnam, Frankrijk en Denemarken het daar tegen elkaar op in het populaire kampioenschap. Onder het waakzame oog van bijna 2000 supporters werd een ongemeen spannende strijd van bijzonder hoog niveau uitgevochten. Simons liet in zijn gekende stijl een half deelnemersveld achter zich in de eerste ronde, maar de kloof met de top 3 bleek ondanks een knalprestatie in ronde twee te groot om nog te dichten. Het goud en de wereldtitel gingen uiteindelijk naar Bethany Ham uit de USA. Zilver was er voor Dave Lam uit China. En het brons bleef in Martinique bij de plaatselijke kampioen Yannick Brunot.

Ik ben heel dankbaar dat ik dit ongelooflijk avontuur heb mogen meemaken“, vertelt Donald Simons van Black Smoke, kort nadat hij opnieuw voet op Belgische bodem heeft gezet. “Het is onwaarschijnlijk hoeveel steun ik de voorbije week van iedereen ontving. Jammer genoeg ben ik niet tot bij de top drie geraakt. Maar de trip op zich, de hele beleving en de vele mensen die ik leerde kennen – waaronder de wereldtop onder de bartenders – dat was me veel meer waard. Echt onbetaalbaar.”

Ik weet dankzij de Ti’Punch Cup beter dan voorheen waar mijn sterktes en zwaktes liggen“, zegt hij nog. “En daar ga ik keihard aan werken. Van de jury kreeg ik te horen dat ik in de tweede ronde zelfs derde was geëindigd. Dus die prestatie sterkt me wel. In die ronde moest je echt à la minute een cocktail voorbereiden met tal van lokale producten, gekoppeld aan een fooddish van een plaatselijke chef. Daar dan brons pakken, wil veel zeggen over cocktailkennis en de juiste skills. Op dus naar het volgende kampioenschap. Deze Donald gaat zeker nog eens een titel pakken. Daar kun je vanop aan.”

NM.

Bar Burbure guestbartending: The Savoy’s American Bar

The Strand in Londen is een hippe uitgangsbuurt met vele restaurantjes en bars waar ook de  Savoy’s American Bar gevestigd is. Het is de oudste cocktailbar in Londen en één van ’s werelds meest bekende bars. En ze mogen zich sinds vorig jaar (2017) de beste bar van de wereld noemen (volgens The World’s 50 Best Bars lijst). De grande dame van de Art Deco miste deze prestigieuze titel nipt in 2016. Hoe hard er voor deze titel dag in dag uit gewerkt moet worden zie je in de gedrevenheid van de bartenders: “We missed out on top place last year so we went away and thought hard about how we could improve. In the end we decided that we needed to focus on making sure that everyone who walked through the door had a memorable, once-in-a-lifetime experience”.

Een beetje American Bar geschiedenis

Alles begint met Harry Craddock, de peetvader van de martini en bedenker van zoveel legendarische cocktails zoals onder andere de Corpse Reviver # 2, de Sherry Flip en de White Lady (zie recept). Hij schreef ook het fameuze Savoy Cocktailbook, wat nu onbetaalbaar is. Het fenomeen van de American Bars in Parijs en vooral in Londen op het einde van de 19de eeuw had te maken met de eerste trans-Atlantische reizen. American verwijst dan naar de Amerikaanse stijl van mixed drinks, cocktails dus. De eerste bekende barman in de American Bar was een vrouw, Ada ‘Coley’ Coleman, bekend van de Hanky ​​Panky. Zij werd rond 1930 opgevolgd door Harry Craddock en hij mag verantwoordelijk gehouden worden voor de topkwaliteit en grandeur van dit monument. Erik Lorinz is ondertussen de elfde hoofdbarman van de American Bar. Zij serveren dagelijks classics with a twist, afgewisseld met nieuwe innovatieve creaties en natuurlijk de legendarische cocktails. Terwijl je geniet van je cocktail luister je naar live piano muziek. American Jazz, off course!

Meet Martin Hudak

Martin Hudak, Senior Bartender van The Savoy’s American Bar werd door Jurgen Lijcops naar Bar Burbure op het Antwerpse Zuid gebracht voor een memorabele guestbartending shift. Martin Hudak kwam, zag en overwon! Martin – van opleiding acteur – wachtte je op aan de deur van Bar Burbure, begeleidde je naar je plaats, stelde zich ondertussen voor en vuurde al een reeks vragen op je af, waardoor je je onmiddellijk thuis voelde. Hij nam zijn positie achter de bar in en bereidde onmiddellijk één van zijn signature cocktails, op basis van wat je hem over je persoonlijke smaakvoorkeur had verteld. Dit alles met een megaglimlach en een présence om U tegen te zeggen.

Martin Hudak ademt de filosofie van The Savoy American Bar uit: making sure you have a memorable, once-in-a-lifetime experience. Als een generaal stond hij achter de bar en overzag het gebeuren. Zijn witte jacket – meer statussymbool dan werkoutfit – gaven hem net dat beetje extra klasse. Meester cum laude in de hospitaliteit en duidelijk getraind om met kleine details nog meer het verschil te maken. Zijn fonkelende ogen stonden nooit stil en niets ontsnapte aan zijn radar.

De man met Slovaakse roots was ook heel open, dus vuurde ik op mijn beurt enkele vragen op hem af. Zijn dagelijkse inspiratie komt van de klanten: “People and especially our guests inspire me most; they encourage, push and challenge my skills and creativity every day”.

Battle of the signature cocktails

De vier signature cocktails van Martin Hudak, gemaakt met als basis spirit de Bacardi Facundo range (zie artikel), waren de Black Bat, Cuban Lemonade, Between the Beans en Savoy Daisy. De verwijzingen naar koffie zijn niet zo verwonderlijk want hij gebruikte onder andere cold brew coffee als ingrediënt, omdat dit wonderwel pairt met de exquise rums uit de Facundo range. Martin Hudak vertelde me ook dat zijn favoriete ingrediënten amaro, gin en koffie waren. Martin won trouwens in 2017 het World Coffee in Good Spirits Championship. Dit is zowat het officieuze wereldkampioenschap mixologie voor  barista/barkeeper’s, waarbij innovatieve technieken getoond moeten worden om cocktails met koffie te combineren.

Mijn favoriet was de Black Bat (ja, omwille van de cold brew koffie Facundo Eximo combinatie) alhoewel de drie andere ook van een heel hoog niveau waren. Zeer zeker! The American Bar is niet voor niets de beste ter wereld. Het concept van Jurgen Lijcops voor zijn guestbartending sessie’s is duidelijk: je nodigt de wereldtop uit en laat ze drie of vier signature cocktails voorstellen en hij zet er evenveel eigen creaties tegenover. Dat competitie je scherp houdt mag duidelijk zijn. En dat Jurgen Lijcops met Bar Burbure voor internationale erkenning gaat ook!

De eerste signalen waren er al tijdens de guestbartending sessie van The Connaught Bar – nummer 4 in de wereld nota bene – maar tijdens deze sessie deed Jurgen er nog een laagje wow factor bovenop. Zijn Misses Cane & Mister Rye, Fin(e)o Apple en 9PM at the Beach waren stuk voor stuk pareltjes van een voor België zeldzaam niveau. En we hebben hier toch heel wat bartenders van wereldklasse rondlopen. Ook Martin Hudak, die toch wat gewoon is, gaf dit ruiterlijk toe. Grote klasse!

Als buitenstaander van de barscene maar inwoner van een klein landje met toptalenten van wereldniveau, zoals Didier Van den Broeck, Dries Botty, Jeroen Van Hecke, Olivier Jacobs, Ran Van Ongevalle – om er maar enkele te noemen – en vele opkomende jonge talenten, vind ik dat het toch onwaarschijnlijk is dat we zo ondervertegenwoordigd zijn in die lijst van World’s Best Bar.

Heren, er is buiten New York en Londen ook nog topkwaliteit bartending! Tijd om daar verandering in te brengen.

Praktische Info: The Savoy American Bar

Strand
London WC2R 0EZ
United Kingdom

Bar Burbure Praktische Informatie

Vlaamsekaai 41, 2000 Antwerpen

Next Up: Remy Savage

 

NM.

Saint Patrick’s Day : een Guinness of een Hop House 13?

Saint Patrick’s Day is één van die eeuwenoude tradities die je onder geen beding wil missen. Op 17 maart vier je dit feest samen met je vrienden en hef je het glas op de vriendschap die alle GUINNESS® fans ter wereld verenigt. De «groene» avond, opgedragen aan Ierland, brengt iedereen samen. Samen zijn en een leuk moment delen bepalen de sfeer.

Nieuw: de Hop House 13

Naar aanleiding van Saint Patrick’s Day 2018 zal GUINNESS® meer dan ooit prominent aanwezig zijn in diverse pubs en vele huishoudens, ook bij ons in België. Dit jaar krijgt het iconische Ierse bier het gezelschap van een nieuwe amberkleurige «Lager», afkomstig van de St. James Gate Brewery (DIAGEO) : de Hop House 13. Wij mochten gaan proeven. De Hop House 13 is een complex en karaktervolle pils, gemaakt van Guinness gist en Ierse barley. De producent is de Brewers Project, welke met oude en nieuwe recepten experimenteerde. Het is een levendige pils, hoppig, licht bitter en fris met duidelijke aroma’s van abrikoos en perzik. Het enige gemeenschappelijke met Guinness is de mooie schuimkop. Een lekkere pils!

Liefhebbers moeten nog even geduld hebben want het bier voorlopig enkel nog maar beschikbaar in enkele pubs.

De consument is op dit ogenblik meer dan ooit op zoek naar karaktervolle, authentieke producten die met passie en op een artisanale manier worden ontwikkeld. Het zijn vaak producten met een verhaal, net zoals de waarden waar GUINNESS® voor staat. Hierover waakten de brouwers van St. James Gate ook bij de ontwikkeling van Hop House 13!

Elk jaar gaan er in België 100.000 glazen Guinness over de toog op St. Patrick’s Day, en dit jaar zal dat niet anders zijn. Over de 6 continenten heen, vieren in totaal meer dan 70 miljoen mensen Saint Patrick’s Day en worden er die dag meer dan 13 miljoen glazen Guinness gedronken. Dat is dubbel zoveel als er normaal op één dag worden verkocht. In Ierland is Saint Patrick’s Day erfgoed en nationale trots. Er worden tal van festiviteiten georganiseerd waar Guinness onlosmakelijk mee verbonden is.

Guinness produceert meer dan 20 internationale klassebieren en de brouwers werken dagelijks verder aan de uitbreiding van het assortiment. Het zal dus niet verrassen dat Guinness in maar liefst 150 landen bekend en geliefd is. Het recept gaat nog steeds terug op de legendarische stout die 250 jaar geleden aan de St. James’ Gate in Dublin voor het eerst werd geproduceerd.

NM.