Botteltje Oostende: café, restaurant en hotel

Alles in het teken van bier

Een tijdje geleden mocht ik gaan overnachten in Hotel Botteltje in Oostende. U had dus nog mijn verslag van deze unieke ervaring tegoed. Meer foto’s kan je hier vinden.

Café Botteltje

Café Botteltje is een ikoon van en aan de Belgische kust want iedereen kent het. Het wordt al goed 35 jaar uitgebaat door de familie Desimpelaere. Eerst door Jean-Pierre en Henriette, nu door hun zoon James. Een heel vriendelijke familie gepassioneerd door hospitaliteit en bier. Iedereen draagt nog steeds zijn steentje bij in de dagelijkse werking. Het personeel is zeer onderlegd in alles wat met bier te maken heeft en legt alles met engelengeduld uit. Ik kreeg bijvoorbeeld een mooi opgebouwde tasting rond speciale geuzen, voorzien van deskundige uitleg over de soorten geuze en de brouwerijen, zonder dat het allemaal teveel werd. Dit bruine biercafé straalt pure, Oervlaamse huiskamergezelligheid uit. Voor de bierliefhebber is dit het biermekka (300 bieren op de fles en 16 van ‘t vat). Café Botteltje heeft de meeste bieren aan de Belgische kust en niet zomaar bieren, neen, er zitten heel wat onbekende pareltjes van kleine brouwerijen tussen.

Restaurant Botteltje

Bij het hotel en de café hoort ook een restaurant. Een vernieuwd menu opgebouwd rond de Vlaamse klassiekers en kustgerechten, dit alles overgoten – soms letterlijk – met een biersausje en gepaird met een passend bier. Het is moeilijk om alle gerechten te gaan vernoemen, maar ik vond bijvoorbeeld het kabeljauwhaasje à L’Ostendaise heel lekker. Deze was gepaird met een voortreffelijke geuze van Boon uit Lembeke. Ook de wildschotel vergezeld van een Gouden Carolus was een toppertje. De keuken van restaurant Botteltje is te omschrijven als de betere brasseriekeuken met aangepaste bierfrivoliteiten. Een aanrader als je in Oostende bent. En als je niet kan kiezen uit de enorme bierkaart, laat je dan gewoon adviseren, ze kennen echt hun vak.

Hotel Botteltje: een uniek concept

Bij het café enn het restaurant hoort ook hotel Marion, dat al voor de komst van de familie Desimpelaere een hotel was. Er werd ongeveer 25 jaar geleden al een eerste keer gerenoveerd en ook in 2017 was het hoog tijd om alles opnieuw te vernieuwen en op te frissen. Hotel Marion wordt dan ook herdoopt tot Hotel Botteltje. Het concept is uniek in België. De  15 kamers (waaronder enkele familiekamers) worden elk ingericht volgens het thema van een brouwerij (zie onderaan voor de lijst van de kamers en brouwerijen). Iedere kamer is genoemd naar een deelnemende brouwerij en smaakvol voorzien van enkele leuke foto’s van de brouwerij. De hotelgasten zullen op hun kamer altijd twee gekoelde bieren van de brouwerij vinden, met bierviltjes, gadgets en meer uitleg. Dat er bij de brouwerijen grote interesse was voor dit concept, mag U niet verbazen. Het duurde dan ook niet lang om de lijst rond te hebben.

Hotel Marion had twee sterren, maar het vernieuwe Botteltje kreeg er al heel snel een derde ster bij van Toerisme Vlaanderen. De vernieuwde kamers in dit moderne driesterrenhotel van de familie Desimpelaere zijn modern en groot (tot 34 vierkante meter). Ik verbleef in de zeer ruime Lindemans kamer. 

Noteer ook de grote kroonluchter met 26 bierflesjes (bottels) in de receptie van het hotel. Mooi gedaan en hij kan aangepast worden naargelang het thema.

Ik wou ook nog even dit meegeven: dit bierhotel staat in het teken van genieten en richt zich dan ook naar families en gezinnen. Er worden dus niet van ‘s morgens tot ‘s avonds  sloten bier gedronken.

Lijst van de kamers en de deelnemende brouwerijen

  • Kamer 10 Bosteels
  • Kamer 11 De Brabandere
  • Kamer 12 Dubuisson
  • Kamer 13 Wilderen
  • Kamer 20 Strubbe
  • Kamer 21 Het Anker
  • Kamer 22 Ter Dolen
  • Kamer 23 Jessenhofke
  • Kamer 24 Leroy
  • Kamer 30 Lindemans (zie foto)
  • Kamer 31 De Halve maan
  • Kamer 32 Rodenbach
  • Kamer 33 Caulier
  • Kamer 40 Duvel
  • Kamer 41 La Chouffe

Café en Restaurant Hotel Botteltje Praktische Info

Louisastraat 19, 8400 Oostende

NM.

Bier, bites & spirits: Boilermakers at Bijou

Boilermaker

De eerste keer dat ik met het woord boilermaker geconfronteerd werd, was in een boek over dranken voor het proletariaat. Bier was van bij het ontstaan de drank bij uitstek van de werkmansklasse, maar ook whiskey was in de tijd van de Amerikaanse pioniers voor de werkende man. Whiskey met een e, want het waren vooral Ieren die de saloons openhielden. Voor de originele boilermaker moeten we dus naar de staat Montana in de VS in de periode rond 1890. De naam Montana is afgeleid van het Spaanse montaña, dat berg betekent. Montana in die tijd was niet veel meer dan bergen, indianen en kopermijnen. Het is nu net rond die kopermijnen dat veel Ierse saloon’s gevestigd waren, waar de mijnwerkers na hun shift het stof gingen doorspoelen met een 10 cent Sean O, kort voor “Sean O’Farrell”, een shot whiskey gevolgd door bier. Dit waren de eerste boilermakers. Volgen in het Engels is to chase, vandaar ook een ‘chaser‘ genoemd. De boilermaker is dus de grootvader van alle bier cocktails. En zo zijn we vertrokken voor alle mogelijke variaties zoals kopstoten, depth charges, U-boot, enzoverder.

Boilermakers at Belroy’s Bijou

Bijou is twee jaar geworden en dat moet gevierd worden met allerlei festiviteiten, zoals dit boilermaker event. Belroy’s Bijou selecteerde zorgvuldig de spirits, stadsbrouwerij De Koninck zorgde voor de speciale bieren en de bites kwamen van charcuterie De Laet & Van Haver,  kaasaffineurs Van Tricht en chocolatier Jitsk.
In tegenstelling tot de mijnwerkers in Montana, was het smakenpalet van die andere Beverage Influencer MatthiasServed by Soberon‘ en mezelf stofvrij en konden we volop genieten van deze hedendaagse boilermakers. De deskundige uitleg kwam van smakenwonders Dries Botty en Dieter Van Roy van Belroy’s Bijou en Sam Nagels van brouwerij De Koninck.

Smaken van verscheidene vloeistoffen combineren voor een tasting gaat over evolutie en complementariteit. In dit geval beginnend met een spirit, al onmiddellijk met het bier en de bite voor ogen. De spirit mag de smaakpapillen niet gaan overdonderen, maar moet voldoende plaats laten voor de beleving van het bier.

Boilermaker 1:  BelRoy’s GinTriple d’Anvers en Duroc D’Olives Porchetta

BelRoy’s London Dry Gin is gemaakt met 14  botanicals, die afzonderlijk werden gedistilleerd. De basis is geneverbes en koriander, verder ontdek je citrus (Amalfi citroenen en Sevilla appelsienen) en eerder florale toetsen. Het smaakprofiel van de goudblonde Triple d’Anvers, met subtiele hints van sinaasappelschil en koriander, paste daar wonderwel bij. Het lichtzoete, fris en sprankelende bier liep mooi over in het vettige van de porchetta (zie recept). Deze boilermaker was er ééntje om te onthouden!!!

Boilermaker 2: Amaro Montenegro, Duvel en Maroilles à la Bière

Amaro Montenegro wordt gemaakt in Bologna en zou ongeveer 40 kruiden bevatten (appelsienschil, koriander, rode kers, komkommer enz). Het is een milde amaro van ongeveer 23 graden, met een kenmerkende smaak die het midden houdt tussen bitter en zoet. Deze werd verrassend gecombineerd met de frisse bitterheid van een Duvel. Een gedurfde combinatie van twee bitters, maar ze werkte. Daarbij kwam een stukje Maroilles à la Bière, een koemelkkaas uit Picardië, verder geaffineerd door Kaasmakers van Tricht.  Deze kaas heeft een sterk bouquet met een volle, aangenaam sterke smaak, zonder overdadig te zijn.  Een combinatie die werkt!

Boilermaker 3: St-Germain, Duvel Tripel Hop en een praline van Yuzu en Mango

De spirit voor de derde boilermaker is het luxepaardje onder de vlierbloesemlikeuren, St-Germain. De vlierbloesem wordt met de hand geplukt wordt op de Franse alpen en handgeselecteerd.  Een arbeidsintensief proces dat de kwaliteit ten goede komt en wat dan uiteindelijk ook het verschil maakt met ‘andere’ likeuren. De smaak van vlierbloesem wordt aangevuld met hints van onder meer limoen, peer en passievrucht, die samen een harmonieuze balans vormen.

Sam en Dries combineerden de St-Germain met de Duvel Tripel Hop met Citra. Eigenlijk twee heel uitlopende smaakprofielen dat alleen maar werkt als er iets is dat de brug kan maken. En dat was in dit geval de praline van Yuzu en Mango van Chocolatier Jitsk Heyninck.  Goede keuze!!! Belroy’s Gin en Triple d’Anvers leek op papier een wilde combinatie, maar was naarmate de tasting vorderde misschine wel één van de braafste.

Boilermaker 4: Cognac Pierre Ferrand 1840, Whisky Barrel Aged De Koninck’s Russian Imperial Stout en een praline van Rum & Tonka

De laatste boilermaker zou een knaller worden had ik al gehoord.  De Cognac Pierre Ferrand 1840 is wat zoeter en hoger in alcoholpercentage (45%) dan de gemiddelde Cognac, waardoor deze Cognac uitermate geschikt is om te verwerken in cocktails. Het is een 100% Grande Champagne Cognac die door zijn hoger alcholgehalte en kruidige aroma’s een waar genot is om puur te drinken. Neem onmiddellijk erna een slokje van de Whisky Barrel Aged De Koninck’s Russian Imperial Stout. Een Russian Imperial Stout is een bovengistend, zeer zwaar, zeer donker biertype met een sterk gebrande complexe geur en smaak en een sterk alcoholwarmende smaak, met een redelijk hoog alcoholpercentage. Wooooooow! Op zich al een vloeibaar dessert. De bijhorende bite was terug een creatie van Jitsk, een praline van Rum & Tonka en deze maakte het plaatje compleet. Een aromatische kopstoot!

They nailed it!

Dikke proficiat aan Sam, Dries en Dieter voor deze mooie boilermaker ervaring. Met de schat aan bieren en lekkernijen in dit land moet een tweede opgave zeker kunnen. Dit gezegd zijnde, er moeten uren voorbereiding aan vooraf gegaan zijn, om er toch maar niets tussen te stoppen dat bijvoorbeeld te dominant is. Geen eenvoudige opdracht, maar jullie zijn met verve geslaagd. En zeggen dat de eerste boilermakers  dienden om het stof uit je mond te krijgen. 130 jaar geleden!

NM.

 

Bar Burbure guest bartending: Connaught Bar London

We hadden het al eerder over Bar Burbure en de ambities van Jurgen Lijcops, namelijk de top 50 van de wereld. Het niveau moest dus naar omhoog, getuige daarvan de Green Card Cocktails, stuk voor stuk vloeibare parels. Een andere manier om die ambitie waar te maken is de toppers van de wereld naar Bar Burbure en/of Antwerpen Zuid te brengen.

Jurgen wil in 2018 elke maand een liquid chef van wereldniveau presenteren. De strategie is duidelijk: de guest bartender maakt drie of vier signature cocktails en Jurgen en zijn team zet daar hetzelfde aantal eigen creaties tegenover. Wat het resultaat daarvan is, wel, daar zullen we het in een volgend artikel eens over hebben.

De eerste in de rij was Vincenzo Pagliara van de Connaught Bar in London. Hij kwam begin januari het beste van zichzelf geven en shaken op een “guestbartending event” in Bar Burbure. Hij serveerde exquise “signature” drinks met als thema OXLEY GIN. Hij presenteerde achtereenvolgens een D(rye) Martini, een Clear Clover, een Tom & Jun en een Silky Rickey. Team Burbure zette daar drie eigen creaties tegenover, een Oxley Gin & Tonic, Tangerines in the mist en een Emperors Garden.

The Connaught Bar

The Connaught Bar uit Londen viel vorig jaar nog in de prijzen als 4de beste bar ter wereld. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar je kan geen glossy magazine openstaan of er staat wel iets over deze bar in:  ‘a bar for the impossibly beautiful, a bar of high heels and glimmering lights, of perfume and leather. Aside from oddly thumping music, the Connaught is wonderfully detached from the world – a place of its own, cosy and winter warm when it needs to be, light and summery when desired‘.

The Connaught binnengaan is in een nieuwe wereld terechtkomen, waarbij conversaties vloeien over sprakelende glazen en kaarsverlichte tafels. Het mooie interieur is ontworpen door David Collins, en ademt Cubisme, stijl 1920 en tijdloze elegantie en glamour uit. De menukaart puilt uit van eigen versies van de klassiekers, maar ik heb me laten vertellen door de kenners dat de echte The Connaught ervaring de Martini trolley is.

Oxley Gin

Oxley Gin is een zéér innovatieve London Dry gin van de Bacardi groep waarbij men ‘koud’ gaat distilleren! Dit wil zeggen dat men onder een vacuüm distilleert bij -5° C waardoor de smaken beter behouden blijven. Hitte heeft sowieso een invloed op de ingrediënten, hetgeen bij koude distillatie vermeden wordt.

The Connaught Praktische Informatie

Carlos Place, Mayfair, London, W1K 2AL

Bar Burbure Praktische Informatie

Vlaamsekaai 41, 2000 Antwerpen

Next Up: The Savoy’s American Bar (zie artikel)

NM.

In the Mix Gin & Martini Riserva Speciale Sour

Sour (cocktail)

De sour cocktails zijn een familie van mixed drinks. De meest bekende zijn de Margarita (zie artikel) , Daiquiri, Kamikaze, de Whiskey Sour en de Sidecar (zie artikel).  De Sour cocktails bestaan ongeveer uit 2 delen alcohol, tegenover 1 deel zuur en 1 deel zoet.

Ze bestaan uit een basisspirit, een zuur (citroen- of limoensap) en een zoete vloeistof (siroop, triple sec, cointreau, grenadine, ananassap, enz). Sours zijn zowat de oudste cocktails (Jerry Thomas had ze in 1862 al in zijn boek) en hebben die juiste balans tussen zoet en zuur (tart) en toch genoeg alcohol om er een stevige en kleurrijke cocktail van te maken met een mooi, elegante opaciteit.

Voor deze gin en bitter sour gebruikte ik de onwaarschijlijk lekkere Martini Riserva Speciale Bitter, geïnspireerd op het originele recept uit 1872, waaraan Martini een hippe toets heeft gegeven en Jensen’s Bermondsey Gin.

Een fluwelen textuur

Gin, Bitter en citroensap combineren heel goed maar hebben toch elk hun scherp kantje. Het eiwit brengt dit alles samen en zorgt voor een fluwelen textuur. Deze sour cocktail doet de smaakpapillen van je tong dansen van vreugde: de bitter smaakpapillen zitten vanachter op je tong, de zuur smaakpapillen situeren zich aan beide zijkanten en de zoete smaakpapillen zitten helemaal vooraan. Daar zit dus het succes van deze cocktail. Zowat je ganse smaakpalet wordt geprikkeld.

Wat heb je nodig?

  • 30 ml gin
  • 20 ml Martini Riserva Speciale Bitter
  • 20 ml vers geperst citroensap
  • 15 ml simple syrup (suikersiroop)
  • 1 eiwit
  • 1 dash orange bitters
  • 1 schijfje appelsien

Hoe maak je het?

Doe de gin, de Martini bitter, citroensap, siroop, bitters en eiwit in een shaker en schud alsof je leven ervan afhangt.

Vul dan de shaker met ijsblokken en shake tot het eiwit schuimig is. Strain in een gekoelde coupette en versier met een schijfje (gedroogde) appelsien.

NM.

 

In the Mix: Cosmopolitan

Cosmopolitan, Cupcakes en Boys bands

In de jaren 90 zag je op ieder feest iedereen Cosmopolitans drinken. Dankzij Carry Bradshaw van ‘Sex and the City‘ werd de Cosmopolitan één van de meest beroemde (dames)cocktails, want de verleidelijke roze kleur en de licht zuur-zoete smaak maakten deze bijzonder geliefd bij de dames. De Cosmopolitan werd op zeer korte tijd een rage, maar verdween eigenlijk al even snel. Nu durft bijna niemand nog een Cosmopolitan bestellen, Net zoals niemand nu durft te bekennen dat hij toen een fan van de BackStreet Boys was.

De Cosmopolitan cocktail mag dan wel roze van kleur zijn, maar toch is het een stevig drankje: de cranberry juice, de Cointreau en het limoensap verdoezelen de smaak van de vodka.

Vodka werd in die periode bijna niet in cocktails gebruikt (we komen uit de jaren 80 met de toenmalige gin hype) en veenbessensap al veel minder. Het bekendste merk van cranberry juice – Ocean Spray – was heel populair bij kinderen, maar ze wouden ook de volwassenen bereiken. Daarvoor werd in de jaren 70 The Harpoon uitgevonden, een cocktail op basis van vodka, cranberry juice en limoensap. Voeg hier Cointreau bij en je hebt een Cosmopolitan. Maar wie op dit idee kwam, is bijna niet meer te achterhalen.

In seizoen 2 van Sex and the City – ook verantwoordelijk voor het succes van cupcakes en designer shoes – bestelt Samantha een Cosmopolitan en de rest is geschiedenis. Terwijl de huidige cocktailcultuur naar pure alchemie neigt, is dit gewoon mengen, want de Cosmo is een eenvoudige, maar wel iconische cocktail.

We maakten voor Valentijn onze eigen versie met bloedappelsienen, die de smaak van de Cosmo gaan boosten. Cheers!

Wat heb je nodig? voor twee cocktails

  • 120 ml vers geperst sap van bloedappelsienen
  • 60 ml cranberry juice
  • 80 ml vodka Grey Goose
  • 60 ml Cointreau
  • een dash orange bitters
  • een schijfje bloedappelsien

Hoe maak je het?

Persoonlijk gebruik ik geen Martini-glazen omdat een Cosmopolitan niet van de Martini familie is. Ik gebruik moderne coupettes, die ik vooraf vul met ijsblokken.

Doe alle ingrediënten in de shaker gevuld met ijsblokken. Twintig seconden goed schudden. Giet het ijs uit de coupettes en strain en verdeel over de twee glazen.

Tip: Versier met een schijfje bloedappelsienen. Ik perste van die hele donkere bloedappelsienen en hield er één over voor de schijfjes. Blijkt nu dat het de enige was die bijna geen kleur had. Dus eerst checken!

NM.

 

In the Mix Amorevolezza cocktail

Cosa vuoi di più dalla vita?

Amaro‘s – Italiaans voor bitter – blijven mijn favoriete digestieven, omdat ze het ook echt zijn (zie artikel). Wegens de drukke bezigheden van de laatste maanden was ik de amaro een beetje uit het oog verloren. Na een trip naar de kelder koos ik voor deze Amaro Lucano, een karamelkleurige amaro met een bitterzoete smaak en een ABV van 28%. Deze amaro bestaat al sedert 1894 en werd samengesteld door Pasquale Vena, een patissier. Hij gebruikte hiervoor meer dan 30 kruiden. Het recept is vanzelfsprekend geheim. Deze Amaro Lucano brak heel snel door want de Vena familie werd de hofleverancier van het Huis Savoye (zie het wapenschild op de fles).

Amaro Lucano S.p.A. is een familiebedrijf in Pisticci in de provincie Matera (Basilicata). De naam Lucano komt van lucania, een andere naam voor Basilicata. 

We gaan met deze stevige en kruidige amaro een cocktail maken. Met de bitterheid hebben we dus al een stevige basis en een ronde smaak, en die gaan we combineren met de zoetheid en pompelmoessmaak van Aperol. De finishing touch wordt wat vers geperst citroensap, dat voor de nodige zuurheid zorgt en de ‘stroperigheid’ van zowel de amaro en de Aperol wegneemt. En hiermee heb je dus een heel lekkere aperitivo.

Wat heb je nodig?

  • 30 ml Amaro Lucano
  • 15 ml Aperol
  • 15 ml citroensap

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijsblokken.

Deze cocktail moet geroerd worden (stirred), niet geshaket. Waarom? Omdat omdat we een fluwelen mondgevoel willen, de juiste verwatering en vooral, een heldere cocktail. Alle ingrediënten blenden mooi samen, de temperatuur van de vloeistof daalt tot de juiste koeling en de verwatering is onder controle. Giet door een cocktail zeef – strainer – in een vooraf gekoeld glas.

NM.

Migliaccio Napoletano

Migliaccio, een carnavalskraker uit Napels

Migliaccio is een eenvoudige maar lekkere zoeternij uit Napels. De naam is afgeleid van millet (gierst), een oude graansoort die mettertijd vervangen werd door tarwe. In lang vervlogen tijden werd gierst enkel gebruikt in La cucina povera, de keuken van arme mensen.

De ingrediënten voor de migliaccio zijn dezelfde als die voor de vulling van de Napolitaanse sfogliatella (of sfogliata). Het traditionele recept van de Napolitaanse Migliaccio met zijn eenvoudige ingrediënten zoals griesmeel en ricotta, is in feite gekoppeld aan de boerentraditie en en respecteert getrouw de Napolitaanse traditie van het Carnaval (carne levare: het opheffen of wegnemen van het vlees). Naast carnaval wordt migliaccio ook nog gemaakt op vastenavond en ter gelegenheid van Pasen.

Ik heb dit dessert in individuele vormen gemaakt, maar je kan dezelfde hoeveelheden gebruiken voor een grote taartvorm met een diameter van 24 centimeter.

Serveer deze lekkernij met een glaasje gekoelde limoncello (zie receptuur).

Wat heb je hiervoor nodig?

  • 200 gram griesmeel (semolino)
  • 500 ml melk
  • 500 ml water
  • 300 gram ricotta
  • zeste van appelsien
  • zeste van limoen
  • 40 gram boter
  • 1 theelepel Vanille extract
  • 4 eieren
  • 250 gram suiker

Hoe maak je het ?

Neem een pan en verwarm de melk en het water met de stukjes zeste van citroen en appelsien, zonder het kookpunt te bereiken. Voeg vervolgens de boter toe en roer verder om. Verwijder vervolgens de stukjes zeste. We gaan nu geleidelijk aan het griesmeel toevoegen. Roer met een garde op een middelmatig vuur tot de vloeistof gaat indikken.

Haal van het vuur en laat afkoelen.

Klop in een kom de eieren en de suiker tot je een schuimig mengsel hebt dat in volume is verdubbeld.

Voeg hierbij de gezeefde ricotta en het vanille extract en blijf roeren met de garde tot je een mooi homogeen beslag hebt. Nu mag je er ook de afgekoelde griesmeelcrème voorzichtig aan toevoegen.

Vet de individuele vormen of een taartvorm van 24 cm in met boter en bedek deze met bakpapier. Giet het mengsel in de vormen en nivelleer het oppervlak met een spatel.

Bak in een voorverwarmde oven op 200 ° gedurende 1 uur. Verwijder de migliaccio als het oppervlak goud gekleurd is en laat ze minstens een paar uur afkoelen vooraleer je gaat snijden. Versier met fijn of poedersuiker.

NM.

In the Mix: Kombucha Martini Bitter Spritz

Vandaag stellen we onze eerste cocktail met kombucha voor. Kombucha thee, wanneer het fermentatieproces gedaan is, resulteert in een friszurig en sprankelend drankje. Ik heb al in het ‘Hoe maak je kombucha‘ artikel uitgelegd, dat je wat kan spelen met de smaak, door met de ingrediënten en de duurtijd van het fermentatieproces te variëren. Toen ik voor de eerste keer van mijn eigen batch proefde, vond ik die karakteristieke ‘tartness’ van frambozen terug, en moest ik onmiddellijk aan een spritz denken.  De kombucha vervangt dus de Prosecco in deze spritz.

Martini Riserva Speciale Bitter

Voor deze eerste cocktail wou ik ook de Martini Riserva Speciale Bitter gebruiken, geïnspireerd op het originele recept van Martini Bitter uit 1872, waaraan Martini een hippe toets heeft gegeven.

De Martini Riserva Speciale Bitter was niet voor niets de winnaar productinnovatie van het jaar tijdens de Bargiornale Barawards 2017. 

Deze bitter is gelaagder en complexer dan zijn Milanese tegenhanger en tilt de bitter naar een hoger niveau. In de nieuwe Riserva Bitter gebruikt Martini 100% natuurlijke ingrediënten, gekozen door kruidenspecialist Ivano Tonutti en master blender Beppe Musso. De belangrijke ingrediënten zijn de aromatische kruiden afkomstig uit de streek van Torino. Het alcoholvolume ligt met 28,5 % ABV hoger dan de meeste andere bitters.

Daarnaast wou ik er ook nog wat pit en extra aroma bij, dus koos ik voor mezcal, met zijn subtiele smokiness, chili pepper, chocolade, en hout aroma’s.

Onderaan krijg je nog een tweede versie van deze spritz, gemaakt met Apero, maar met ietsje meer ABV dan een klassieke aperol spritz.

Wat heb je nodig?

  • 50 ml mezcal
  • 25 ml Martini Riserva Speciale Bitter
  • 50 ml kombucha
  • Een paar druppels Peychaud’s Aromatic Cocktail Bitters
  • Soda
  • een schijfje appelsien

Hoe maak je het?

Doe de mezcal, Martini Riserva Speciale Bitter en kombucha in een glazen mengglas gevuld met ijs. Doe er wat druppels Peychaud’s bitters bij, en stirr.

Giet in een gekoeld glas. Aftoppen met een beetje soda. Versier met een schijfje appelsien.

Boozy Aperol Spritz

Vervang de Martini Riserva Speciale Bitter door Aperol.

NM.